jakie ciasta?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Może ktoś się orientuje jakie ciasta powinny znajdować się na weselu i jakie najlepiej "schodzą"? Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jakie ciasta?

Mi radzono - ciasta bez kremow. Najzwyklejsze: jabłecznik, sernik, makowiec itd. w sumie to kto co lubi, ale kremy, szczególnie gdy slub jest w ciepłe dni, mogą byc "niebezpieczne". :)
Pozdrawiam

image

o tak!!! makowiec koniecznie!!! to bedzie niezla beka potem z tym makiem miedzy zebami :)))))))))

no wiesz, niekoniecznie panna młoda musi go jeść........

image

Hejka!! ;-))))
A jak tam z ilością ciasta? Ile tego wszystkiego trzeba napiec??;-D

nie nie! panna mloda napewno nie! :) goscie niech sie najedza :) potem bedzie wesolo, jak sie bedzie z takim wujem rozmawialo, wuj sie rozesmieje, a tam beztrosko mak usmiech zdobic bedzie :)))

ale jestem wredna... ale mnie by to jakos cieszylo chyba :) hahaha jak sobie wyobraze... ;)

he he he do tego wyobraź sobie co będzie jak komuś orzeszek między ząbki wejdzie i będzie cmykał pół wesela ;) to ja jestem szczyt wredoty, no ale nie można wszystkim podawać budyniu, no nie? :)
najrozsądniej przygotowac po małym kawałeczku wszystkiego, żeby każdy mógł spróbować :) stawiam na tradycyjne ciasta - jabłecznik, makowiec, keks, może jakaś strucla .... :)

image

proponuje tort! :)

a co myslicie o lodach????

dobrze, zeby wszyscy goscie siedzieli przy stole, jak podadza lody...
nie wiem jak to mozna rozwiazac, ale lody sa PYCHA!!! :))))

no lodziki trzeba podac w pucharkach od razu po obiadku, póki wszyscy będą siedzieli :) najlepiej waniliowe z ananaskiem, albo z gęstym sosem owocowym, albo mussem :) mlask mlask ....... :)
albo torcik lodowy :)
albo lody płonące :)

image

o matko!!!! jestem glodna!!! :)))
no... ale by bylo fajowo...
zaloze sobie na wesele chyba jakis sliniaczek (najlepiej taka cerate do ziemi), bo jak jem lody to sie nimi zawsze upaprze... :/
masz racje witch - waniliowe - nie bedzie tak widac na sukni ;)))

aj tam, jak pierw wyleję sobie na suknię barszcz, a potem doprawię schabowym z bigosem, to już lody to będzie mały pikuś :) !!!!

Musimy pamiętać, żeby wszystkie dania, które sobie ustalimy w menu były niebrudzące, niechlapiące, nie polewane tłustymi sosami i wogóle :) :)
a wiesz, miseczkę z lodami można zawsze sobie pod nosek postawić i mlaskac bez chlapania, duża ściera na kolanach też wiele daje ;)
polecam lody sernikowe z bakaliami - wiaderko 1kg ok 5 zł :)

:)))))))))))))))))))))
a podpowiedz chociaz jakiej firmy, to sobie zaraz kupie - doslownie!!!!

mrrr..... wiesz co, niepamiętam...chyba nordis :) i na 100 % są w wiaderku ale są jeszcze inne - sernikowe o smaku mascarpone z polewą owocową chyba nestle (są takie lody?) w normalnym pojemniczku :)

no to lece! kierunek lodowki w osiedlowym markecie!!! :)
ciao!

atama i jak poszukiwania lodówkowe w osiedlowym markecie?

dzieki za odpowiedzi... a szczegolie za duże poczucie humoru... juz to wszystko sobie wyobrazam jak nam sie to przydaży... lody pychotka dobra mysl... uwielbiam jee... pozdrawiam...

lody można fajnie podać w pucharkach płonące (podpala się wtedy kostki cukru), bardzo fajnie to wygląda. Do tego polewa, rodzynki, orzeszki...mniami....a ja jest w trakcie postu słodyczowego wlasnie...:o(

Z ciachami to mysle, ze duza role odgrywa tu pora roku. Latem odpadaja kremowce bo oprocz kremu w formie plynnej mozna jeszcze jakies bakteriosy i pałeczkowce zalapac. Najlepiej wowczas postawic na haslo "Teraz Polska" i wjechac z sernikami, makowcami i innymi bezmasowymi cudenkami :)))
A co do poplamienia sie jedzonkiem w czasie przyjecia to wymyslilam, ze bede wszystkie mozliwe potrawy pochlaniala przy pomocy rurkek roznej srednicy :)) Tzn. inna bedzie do napojow , a inna do kotleta z surowka ;)))
Musze jeszcze opatentowac ten wynalazek. O efektach poinformuje soon ;)))

A ja myślę że wszystkie ciasta to trzeba najpierw przetestować na własnych kubkach smakowych :) co za pech, że ja szczerze niecierpie makowców, a serniki ledwo znoszę :( ja najbardziej llubię serniki na zimno, z dużą ilością owoców w galaretce ;) i lubię jeszcze pierniki z bakaliami :) i najbardziej bym chciała, zeby ciasta na weselu równiez i mi smakowały :( a skoro galareta spłynie to .... eh chyba nie będę jadla ciast .......