Re: jakie kosmetyki do pielęgnacji noworodka?
Potwierdzam opinię koleżanki, najlepiej używać jednej firmy, o ile da się skompletować wszystko czego potrzebujesz. Jeśli masz możliwość to wypróbuj próbkę (może koleżanki mają z SR albo ze szpitala) i dopiero kup duże opakowanie. U nas w szpitalu były kosmetyki HIPP i chusteczki Bambino i się sprawdziły, więc w domu też używaliśmy HIPP – kremu na pupę, w razie potrzeby kremu do ciała i oliwki. Sudocrem tylko przy odparzeniach, które zdarzały się o wiele później i sporadycznie, jak mała miała przeszło pół roku. Do kąpieli używaliśmy Oilatum bo skóra małej się przesuszała po wodzie z oliwką (a tak nam doradzili w SR żeby kąpać w wodzie z oliwką). W dużej wannie używamy już mydełka, Bambino. Chusteczki mamy cały czas Bambino, bo nie można było kupić HIPPa, a jak już były to w szalonej cenie. Wypróbowaliśmy chusteczki Pampersa, Belli, Dzidziusia – ale żadne inne nam nie odpowiadały. Szamponu zaczęliśmy używać po kilku miesiącach, Ziajka – jest OK.
Potwierdzę też opinie powyżej, żeby nie przesadzać z ilością kosmetyków, im mniej rodzajów i im mniejsza ilość kosmetyku nałożona na skórę tym lepiej. Ja na początku bardzo uważałam na jakość kosmetyków, teraz w razie potrzeby użyję innej oliwki czy kremu jak nie mam wyboru, ale na noworodku bym nie testowała innych pieluch czy kremu jeśli wybrane były dobre.
0
0