Jakie wino kupić na wesele i ile tego wina powinno być? Wesele jest na okolo 70 osob. Chce kupić 55 l wódki (razem z poprawinami) i wino, dla osob, ktore wodki nie pija. Prosze o rade.
Pozdrawiam
00
Re: jakie wino
Kropka-M
(20 lat temu)
my kupiliśmy na wesele (okolo 60 osob) 30 butelek wina, białego - bo plama z białego wina nie jest taka zła jak po czerwonym ;) a poza tym wino jak zostanie to sie nie zmarnuje ;0
00
Kropka-M
(20 lat temu)
zapomnieałam dodac, ze kupiliśmy wino białe - półsłodkie
00
unplushak
(20 lat temu)
może to trochę nie w temacie, ale wydaje mi się, że kupujesz strasznie dużo wódki... albo to my kupiliśmy za mało ;))) liczyliśmy ok. 0,5l na osobę, a i tak mam wrażenie, że to dużo za dużo? napisz może jak Wy to przeliczaliście (mymamy jeszcze trochę czasu na ewentualne zakupy) :)
pozdrawiam
00
sylvia
(20 lat temu)
my na 75 osób bedziemy kupowali 100 litrów wódki,wszyscy razcej sa pijacy no i poprawiny,jak zostanie to do domu sie zabiera
00
sylvia
(20 lat temu)
chcialam napisac pijący a nie pijacy ;) !!
00
betiblue1
(20 lat temu)
Ja na 60 osób kupuje 100 but wódki, 40 but wina.
Mój przyszły mąż chce dać w pracy, brama, na poprawiny, moze jeszcze w prezencie dla nie ktorych gosci. Lepiej żeby została, wiekszy wstyd byłby gdyby zabrakło.
00
unplushak
(20 lat temu)
no tak, to jest optymalna ilość jak dla mnie - na 100 osób 40 litrów wódki, ale na 70 osób 100 litrów? ojoj to się niezła imprezka szykuje ;)))
00
sylvia
(20 lat temu)
szczegolnie ze cala rodzinka odliczajac babcie i dziadka i dzieci beda balowac ze 3 dni.niewiem czy to tak duzo te 100 litrów.odliczajac bramy,konkursy jakies moze,flaszke dla niektoruch gosci,dla makijazystki jedną tez.pozatym sami mamy twarde głowy.
00
unplushak
(20 lat temu)
no może masz rację - ja to wszystko liczę trochę inaczej, bo nie mamy poprawin, a rodzinka też mało pijąca, więc dlatego tak, ale jak mówisz, że 3 dni, no to faktycznie, głupio byloby jakby miało nie wystarczyć :)
00
unplushak
(20 lat temu)
a tak swoją drogą to jak już będę po to napiszę czy mi nie zabrakło aby ;)
00
Lamia
(20 lat temu)
unplushak nie przejmuj się, my też kupiliśmy po 0,5 na osobę i tez nie mamy poprawin, myślę że spokojnie wystarczy..w końcu nie wszyscy piją wódkę, część osób pije wyłącznie wino ;).. napisz koniecznie jak było u mmegi ;)
00
aniaslawek
(20 lat temu)
Na 50 osób (licząc wszystkich gości) kupiliśmy: 50 butelek wódki, 7 butelek wina białego wytrawnego, 12 butelek wina czerwonego wytrawnego, 40 butelek 0,5 litra piwa oraz barek (5 rodzajów whisky, gin, 1litr wina półsłodkiego i 1 litr wytrawnego).Na bramki i konkursy wódka dodatkowa (8 butelek).Na weselu będziemy mieli górali i jestem przekonany ze wystarczy.Wszystko liczone razem z poprawinami.Będzie 35 osób pijących w pierwszy dzień i około 30 na poprawinach.
00
unplushak
(20 lat temu)
Lamia napisał(a):
> napisz koniecznie jak było u mmegi ;)
napiszę obowiązkowo, ale idę jednak dopiero w czwartek
pozdrawiam :)
00
unplushak
(20 lat temu)
ps: a Ty kiedy masz próbny? przypadkiem nie dzisiaj, bo mi wyleciało? coś mi się kojarzy, że miałaś mieć przede mną - jeśli tak, to ja też czekam na relację :P
00
Malaga-M
(20 lat temu)
Witam czytam czytam i nie ma info o tym winie, tylko o ilości. Ja na obiedzie weselnym nie będę miała wódki, chcemy kupić wino ale też nie wiemy jakie i gdzie??? No ilość też... ale wydaje mi się że na 50 osób, to po 20 butelek kupimy bo bardzo lubimy winko i najwyżej będzie w domku stało......
Pozdrawiam
00
Malaga-M
(20 lat temu)
Po 20 białego i czerwonego :-)
00
Pumka
(20 lat temu)
My mamy wesele na około 60 osób. Kupiliśmy 50 butelek 0.5 l Smirnoffa, 24 butelki białego wina półsłodkiego Libefraumilch, 24 butelki czerwonego pólsłodkiego (choć smakuje bardziej jak półwytrawne) Imiglikos Cavino i 12 butelek różowego półwytrawnego Calro Rosi. Myślę że i tak wszystkiego zostanie, ale lepiej żeby zostało niż zabrakło :)
00
Pomarańczka
(20 lat temu)
ja myslę, że to zależy od ludzi na weselu... bo np. u mnie w rodzinie wino na weselach nie schodzi prawie wcale , większość pije wódkę
dletego my na 100 osób mamy około 100 litrów wódki (sobota + poprawiny)
wino - 20 butelek (10 białe + 10 czerwone)
piwo na poprawiny (jeszcze nie wiemy ile dokładnie)
00
Pomarańczka
(20 lat temu)
PS ... tak jak Sylvia ... liczę tez wódkę na bramy , konkursy, może damy też tym którzy nie mogą być na naszym weselu ..... część tez zachowamy na Pierwszą Rocznicę Ślubu :)
no i wyznaję zasadę - lepiej żeby zostało niż zabrakło
00
Lamia
(20 lat temu)
unplushak ja bedę też miała w czwartek na 14.30 ;) bo mmegi przełożyła..
00
Gaja B.
(20 lat temu)
pytanie bylo "jakie wino" :-)
jezeli moge polecic z tych w sredniej cenie: Costa del Sol czerwone i biale polslodkie (pycha) i Liebfraumilch Spatlese biale Polslodkie lub polwytrawne tez pycha.
Z drozszych californijskie Sutter Home Wite zinfandel - lekka i bardzo gustowna rozowa pychota (nie sugerowac sie w nazwie White, bo wino jest rozowe).
To tyle pozdrawiam.
Mam nadzieje, ze po swietach nadal wejdziemy w swoje wymarzone sukienki :-)
00
Malaga-M
(20 lat temu)
Dziękuje, właśnie o to chodzilo w tym temacie heheh :)
A gdzie warto kupić gdzie są dobre ceny win??, Myślałam o Macro ale czy to dobry pomysł na wino??
00
Gaja B.
(20 lat temu)
mysle ze warto pozagladac do geanta czy tesco i porownac ceny. Makro wbrew pozorow wcale nie jest takie tanie. A i Lidl!!! Na swieta w Lidlu kupilam PYSZNE wino kalifornijskie rozowe, inne wersja sutter home, w nazwie mialo zinfandel. Kosztowalo ok 10 zl, a po prostu rewelacja. W Lidlu maja tez niemieckie wina renskie liebfraumilch spatlese. Warto zagladnac :-)
Malaga-M napisał(a):
> Dziękuje, właśnie o to chodzilo w tym temacie heheh :)
> A gdzie warto kupić gdzie są dobre ceny win??, Myślałam o Macro
> ale czy to dobry pomysł na wino??
00
unplushak
(20 lat temu)
no to w takim razie zapowiada się wymiana spostrzeżeń i poglądów, a nie sprawozdanie heheh :)) bardzo fajnie
pozdrawiam :)
00
piri
(20 lat temu)
Bardzo smaczne winko to Casillero del Diablo, drogie ale naprawde warto!