jutro impreza, potrzebuję przepisu:)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny pilnie poszukuję przepisu na schab ze śliwką w galarecie, może któraś ma?
Mój L ma jutro imprezę urodzinową i koniecznie muszę to zrobić!!:))))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jutro impreza, potrzebuję przepisu:)

Oj, ja nawet nie jadłam takiego rarytasu :)

Kayla, w razie czego, pamiętaj o fotkach z sylwestra :D

pamiętam, pamiętam:) mam je dostać jutro, robimy ur. Leszka i przyjadą znajomi, którzy robili zdjęcia w sylwestra:))

przepisu nie mam ale jadłam to kiedys i mi nie smakowało

a ja to jadłam ostatnio - firma cateringowa miała to na imprezie firmowej, było baardzo dobre:)

moze mi nie smakowało bo jadłam to u teściowej a nie od firmy cateringowej :)

Dziewczyna pyta o przepis a nie o to czy jadłyście czy nie i czy było dobre.

Ja wiem jak upiec schab, gorzej z galaretą.

Schab, taki ok 1,5-2kg bez kości trzeba nakłóć nożem tak, by w środku wzdłuż całego kawałka powstał taki jakby tunel, w który trzeba napchać suszonych śliwek ile wlezie. Można sobie pomagać jakimś kuchennym długim cienkim przyrządem (typu rączka od trzepaczki do piany albo drewniana łyżka), bo zazwyczaj palce mamy za krótkie by napchać śliwek do samego końca. Nacięcie tym nożem (lepiej szpikulcem, ale mało kto ma coś takiego) dobrze robić z 2 stron, ale tak, by się te nacięcia spotkały i stworzyły jedno i potem napychać te śliwki z obu stron jest łatwiej niż z jednej.

Schab potem macerujemy - obtaczamy w soli, pieprzu, ziołach typu majeranek, jałowiec, tymianek, czosnku, miodzie, oliwie - tym czym ktoś lubi. zawijamy w folię i zostawiamy na jakieś 48godz w lodówce by mięso dobrze przeszło przyprawami.

Potem pieczemy w rękawie do pieczenia w 180 stopniach przez 1,5godz.

Potem studzimy i jak jest całkiem zimny kroimy w plastry ulubionej grubości (ale chyba ok 0,5cm do galarety będzie ok), układamy na dosć głębokim półmisku, przyozdabiamy zieleninką, marchewką, majonezem czy czymkolwiek innym i zalewamy galaretą, której ja nie umiem robić, ale zrobiłabym tak: wywar mięsnyo-warzywny z żelatyną (ewentualnie rozpuściłabym jakąś kostkę rozołową z żelatyną mając nadzieję, że będzie ok)

A tak w ogóle Kayla, to jest coś takiego jak google.pl, gdzie można wpisać "schab w galarecie" i pewnie wyskoczy całe mnóstwo przepisów różnej przydatności i kilka niezwykle udanych.

konwaliowa dzięki za uświadomienie, ale wyobraź sobie, że zależało mi na tej przeklętej galarecie, której nie mogłam znaleźć:)

hmmmm, a moze by przygotowac schab tak jak w przepisie tylko obwiazac go sznureczkiem i ugotowac z dodatkami jak do rosolu zamiast piec? wtedy bedzie wywar do ktorego dodaje sie zelatyne doskonaly do zalania miesa. Tylko dobrze by bylo taki wywar wczesniej przecedzic zeby byl w miare klarowny.....

O, nawet Konwaliowa potrafi być przydatna! Do galarety dodaj trochę sherry i rodzynki w tym alkoholu moczone i będzie pychota!

THX:)!!

ja robie zawsze faszerowany sliwka i pieke nie nawidze galarety i jst pycha

Zgadzam się z magdą

A nie zgadzam się z forumką proponującą gotowanie schabu - nie wyjdzie to dobrze. Różnica w jakości mięsa będzie mniej więcej taka jak w kurczaku z rosołu i kurczaku pieczonym.

Dokładnie konwaliowa
ja nadziewam Śliwka mocno ziołami przyprawiam nacieram jescze oliwa z oliwek zeby suchy nie był i do piekarnika
pychotka
mam jescze w domku kawałek zjem dzisiaj mimo ze to piatek

wg moich wiadomosci jesli chodzi o galarety to mieso wlasnie sie gotuje. ale to kwestia gustu. Ja np przepadam za gotowanym miesem, wole je nawet niz pieczone. Co kto lubi

Racja micka, jak się robi taką galaretkę drobiową albo wieprzową z rozdrobnionym mięsem.
A jak się robi mięso w plastrach, to zazwyczaj się piecze - schab, karkówkę.
Rybę do galarety też się gotuje.
Oczywiście przepisów jest całe mnóstwo, ale poza pomysłem moim i uwagami pmagdaleny i o odcedzaniu galarety to jeszcze jakoś nik nic więcej tu nie dodał twórczego.

sorki, ale pominęłam - jeszcze cenna była uwaga agathy o galarecie.

Inne tematy z forum

włosy i paznokcie u dziecka (7 odpowiedzi)

Coreczka od jakiegoś czasu gubi włoski, wydaje mi sie że jest to duża ilość. Zauważyłam również...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (22 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

zapach do mieszkania jaki ??co polecacie (42 odpowiedzi)

drogie mamy wy zawsze coś doradzicie chciałabym aby w mieszkaniu pięknie pachniało macie jakieś...