kiedy Ave Maria?

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
Do którego momentu mszy najlepiej pasuje Ave Maria? po złożonych slubach, czy jak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kiedy Ave Maria?

Często jest w trakcie Komunii ale u nas akurat było przed.

W trakcie Komunii.

Ja byłam wczoraj na slubie i Ave Maria było 2 razy, w 2 wersjach. Na komunię było to najbardziej znane, śpiewane, a na końcu, jak młodzi się modlili tylko wersja instrumentalna.

Dokładnie, tak jak napisała Alkaprim. Ave Maria to pieśń dziękczynna więc nie powinno się grać jej na wejście, jak to niektórzy robią. Tylko w trakcie komunii i modlitwy do Matki Boskiej.

na Komunię lub przed wyjściem (przed Marszem Mendelssohna), podczas podpisywania dokumentów i modlitwy końcowej

Podczas tzw. podniesienia czyli przed komunią tak przynajmniej było u mnie

Witam. jestem organistką więc powiem jak to wygląda z punktu widzenia liturgiki. Ave Maria jak sama nazwa wskazuje jest pieśnią Maryjną, zatem granie jej na ofiarowanie lub Komunię kłóci się trochę z obrzędami tych części Mszy. Ja umawiam sie najczęściej z młodymi że po błogosławieństwie i po podpisaniu księgi udają się przed obraz M.B i tam modlą się i składają kwiaty a w tym czasie wykonuje Ave Maryja albo organy i śpiew albo organy ze skrzypcami. Mimo, że Ave Maria to pieśń Maryjna, to na uroczystość ślubną często młodzi chcą Ave na Komunię, oczywiście żaden ksiądz nie zabroni, ja natomiast ostatnio współpracuję z panią skrzypaczką, która na Komunie solo wykonuje Arie na strunie G - niesamowicie przejmująca melodia. Jeśli jesteśmy przy tym temacie to mogę polecić jeszcze inne pieśni - Gdy się łączą ręce dwie - to na ofiarowanie lub Ubi Caritas (Tam, gdzie miłość jest) , na dziękczynienie gram Warto dla jednej miłości żyć, na wejście - rozpoczęcie Mszy - Kochany bracie, kochana siostro. Pozdrawiam wszystkich przygotowujących się do małżeństwa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

my mieliśmy na wejście i ani ksiądz, ani organistka nie mieli żadnych obiekcji, a było pięknie - siostrzenica mojego męża wykonała tak wspaniale Ave Maria po łacinie, że ciarki przechodziły i łzy się cisnęły ze wzruszenia:)

Obiekcji nikt nie ma i nie będzie mieć. Te wypowiedzi i wskazówki to dla tych, którzy chcą mieć wszystko idealnie pod względem liturgicznym.

na Komunie, na Uwielbienie lub w czasie modlitwy po zakonczeniu uroczystosci

Inne tematy z forum

D C - ocena (3 odpowiedzi)

Najlepszy żłobek na Chełmie

Iuliia M. - ocena (5 odpowiedzi)

Z całego serca polecam OSK Delta. Jazdę samochodem zaczynałam zupełnie od zera i na początku...

Kursant Michał - ocena (6 odpowiedzi)

Wyjątkowy talent połączony z wiedzą poparty doświadczeniem i umiejętnością przekazywania wiedzy...