Re: kiedy Ave Maria?
Witam. jestem organistką więc powiem jak to wygląda z punktu widzenia liturgiki. Ave Maria jak sama nazwa wskazuje jest pieśnią Maryjną, zatem granie jej na ofiarowanie lub Komunię kłóci się trochę z obrzędami tych części Mszy. Ja umawiam sie najczęściej z młodymi że po błogosławieństwie i po podpisaniu księgi udają się przed obraz M.B i tam modlą się i składają kwiaty a w tym czasie wykonuje Ave Maryja albo organy i śpiew albo organy ze skrzypcami. Mimo, że Ave Maria to pieśń Maryjna, to na uroczystość ślubną często młodzi chcą Ave na Komunię, oczywiście żaden ksiądz nie zabroni, ja natomiast ostatnio współpracuję z panią skrzypaczką, która na Komunie solo wykonuje Arie na strunie G - niesamowicie przejmująca melodia. Jeśli jesteśmy przy tym temacie to mogę polecić jeszcze inne pieśni - Gdy się łączą ręce dwie - to na ofiarowanie lub Ubi Caritas (Tam, gdzie miłość jest) , na dziękczynienie gram Warto dla jednej miłości żyć, na wejście - rozpoczęcie Mszy - Kochany bracie, kochana siostro. Pozdrawiam wszystkich przygotowujących się do małżeństwa.
1
1