kiedy przygotowania?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czytam to forum i kilka innych dotyczących wesel i jestem w szoku. Planujemy ślub we wrześniu ale jeszcze bez konkretnej daty i nic jeszcze nie załatwiliśmy a planowaliśmy rozpoczęcie załatwiania gdzieś tak w lutym. A tu widzę że ci co mają wrześniowe terminy już przynajmniej zarezerwowali sale... jak to jest? kiedy powinniśmy rozpocząć przygotowania (chodzi mi głównie o zaklepanie terminu w kościele i zarezerwowanie sali) czy ktoś z rumi lub okolic mógłby coś doradzić, bo właśnie tu planowaliśmy ślub i wesele? Z góry dziękuję za pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kiedy przygotowania?

hehe, ja biore slub w maju lub czerwcu (jak dobrze pojdzie) i nawet nie mam jesczez konkretnego terminu. ale jestem spokojna :)

Ja radzilabym Ci sie pospieszyc, juz jedna z dziewczyn na forum tu pisala, ze na 3 wrzesnia nie moze znalezc fajnej sali. My mamy w polowie wrzesnia i juz mamy zaklepane: sale, kosciol, zespol, fotografa, kamerzyste, dekoracje na sali, ciasta, powoli zbieramy tez materialy do zaproszen. Jak rezerwowalismy terminy to juz bylo dosc gesto, ale staralismy sie wszystko zamowic jak najszybciej, bo wybralismy to co nam sie podoba najbardziej, a nie to co zostalo, bo maja akurat wolne terminy. Pozdrawiam i zycze jak najwiecej wolnych terminow na date jaka ustalicie :). Jagusia

a ja znalazłam takie mini-kalendarium:
PRZYNAJMNIEJ SZEŚĆ MIESIĘCY PRZED ŚLUBEM MINI KALENDARIUM
Należy podjąć decyzję czy ślub konkordatowy, czy oddzielnie kościelny i w urzędzie stanu cywilnego. Wybrać parafię i urząd (czasami urzędy, za dodatkową opłatą, udzielają ślubów w terenie). W urzędach termin oczekiwania na ślub to jeden miesiąc, lecz w miesiącach obfitujących w śluby warto ustalić datę dużo wcześniej. Dobrze jest dowiedzieć się o termin nauk przedmałżeńskich (możecie wybrać te, które odbywają się w innych parafiach). Wybrać i potwierdzić kandydaturę świadków. Przygotować wstępną listę gości. Aby uniknąć rozczarowań - określić budżet przeznaczony na ślub. Poszukajcie lokalu, w którym chcecie urządzić przyjęcie, dobrze jest wybrać się tam na obiad. Jeśli lokal cieszy się dużym wzięciem - zabukujcie termin.

PIĘĆ MIESIĘCY PRZED
Pomyśleć nad fasonem sukienki i strojem dla Pana Młodego; podejmijcie decyzję o zakupie lub wypożyczeniu strojów. Przy zakupie sukni zastanówcie się nad dodatkami. Możecie je przymierzyć w salonie i zdecydować, które idealnie pasują. Czas wybrać i zamówić fotografa i kamerzystę, warto zapytać o portfolio naszego kandydata. Określcie ostateczną listę gości. Przejrzyjcie oferty biur turystycznych i zadecydujcie gdzie pojedziecie po ślubie.

CZTERY MIESIĄCE PRZED
Zadbajcie teraz o Pana Młodego. Czas na Jego garnitur, koszulę, buty, krawat... Przygotujcie niezbędne dokumenty (pamiętajcie, że wszelkie odpisy kościelne tracą ważność po trzech miesiącach). Poszukajcie ładnych zaproszeń i zawiadomień. Zamówcie ich druk. Jeśli będziecie wraz z zaproszeniami wysyłać listę prezentów to warto już ją stworzyć. Jeżeli zadecydowaliście gdzie jedziecie w podróż poślubną to zarezerwujcie termin wyjazdu. Zamówcie orkiestrę weselną, wodzireja lub dj-a.

TRZY MIESIĄCE PRZED
Nie zapomnijcie kupić obrączek i oddać ich do wygrawerowania Waszych inicjałów i daty ślubu. Pomyślcie czym pojedziecie do ślubu i o transporcie gości. Warto rozwiązać problem noclegu dla przyjezdnych gości. Jeżeli myślicie o podpisaniu intercyzy - wybierzcie notariusza.

DWA MIESIĄCE PRZED
Jeśli nie wysłaliście jeszcze zaproszeń, zróbcie to koniecznie. Potwierdźcie terminy u fotografa i kamerzysty. Omówcie jakiej muzyki oczekujecie i sam przebieg zabawy, aby uniknąć nieporozumień. Porozmawiajcie z księdzem o przebiegu uroczystości (przysięgę możecie czytać, mówić z pamięci lub powtarzać za kapłanem). Zadecydujcie o wystroju sali i kościoła, zamówcie balony, kwiaty, świeczniki...

MIESIĄC PRZED
Panna Młoda niech pomyśli o fryzurze, makijażu i manicure. Trzeba zarezerwować odpowiednie godziny. Ustalcie koniecznie szczegóły przyjęcia weselnego. Wybierzcie menu, alkohole, nakrycia stołu itp. Jeśli przyjęcie odbędzie się w domu to rozdzielcie zadania. Zainteresujcie się wypożyczalnią naczyń i zabukujcie termin. Wybierzcie i zamówcie tort (najlepiej wybierać cukiernię z tradycją, którą znacie i wiecie że ma dobre wypieki). Zamówcie wiązankę ślubną (najlepiej zrobić to razem, aby w dzień ślubu nie okazało się, że kwiaty zupełnie nie pasują do sukni), stroik do butonierki...

DWA TYGODNIE PRZED
Przetestujcie fryzurę i makijaż. Sprawdźcie takie drobiazgi jak wsuwki, spinki do mankietów, pasta do butów, biżuteria, rajstopy, kosmetyki. Zweryfikujcie listę gości na podstawie przysłanych potwierdzeń. Możecie zaplanować sposób usadzenia gości przy stole. Zakończyć przygotowania do podróży poślubnej.

TYDZIEŃ PRZED
Pomyślcie o wazoniku na wiązankę na przyjęciu. Spotkajcie się z księdzem i ostatecznie omówcie przebieg ceremonii (czy Pannę Młodą prowadzi ojciec itd...). Zamknąć już listę gości. Dostarczyć wizytówki na stół.

DZIEŃ PRZED Zróbcie manicure. Przygotujcie obrączki i dokumenty. Jeśli noc poślubną spędzicie w hotelu to spakujcie rzeczy w które będziecie mogli się ubrać nazajutrz. Uszykujcie kosmetyczkę Panny Młodej i niezbędne drobiazgi takie jak: wsuwki, agrafki, rajstopy, igła z nitką. Zaplanujcie porę pobudki aby ze wszystkim zdążyć na czas. Połóżcie się wcześniej spać.

DZIEŃ ŚLUBU
Zażyjcie rozluźniającej kąpieli i spokojnie realizujcie plan dnia. a teraz fryzura, makijaż. Pozostało już tylko założyć Wasze kreacje, a potem - wspaniałej ceremonii i udanej zabawy!!

Chyba jest jednak inaczej. przed chwilą obdzwonilem wszystkie restauracje w miescie i wszedzie zarezerwowane juz sa terminy wrzesniowe, a w niektorych miejscach nawet grudniowe.... chyba nie bedzie tak latwo ze znalezieniem sali:(

Spóbuj w Zatoce w Sopocie nad morzem.Fajne miejsce.Sala jest na 110 osób.My robimy tam wesele 23.04.2005r.Pozdr.

Może się przyda adres?

www.studio.gdansk.pl

gdyby sie tego trzymac to mysle ze wymarzona data mogłaby sie nie spelnic z powodu ``tłoku`` wszedzie :D

Zgadzam się, że należy dmuchać na zimno. FAktem jest, że trudność organizacji wesela związana jest z iloscią gości. U mnie np. przy liczbie ok.120 zaproszonych musiałam szukać sali wcześniej - a nie chciałam pierwszej z brzegu. Myślę, że szukanie sali jest naprawdę przyjemne wiec raczej odradzam zostawianie sobie tej sprawy na później. Tak samo jak ksiądz (jesli zależy nam na konkretnej godzinie), orkiestra (!!!) fotograf, kamerzysta...i nic więcej nie przychodzi mi do głowy.... :)

hmm..my bierzemy slub w czerwcu..i jzu mamy sale...kosciol, muzyke..fotografa i samochod
byl;am w szoku jak szukalismy muzyki a niekorzy mowili nam ze do pazdziernika nie maja juz miejsc
ja wole miec wszystko załatwione i pozniej jzu sie tym nie martwic...
zreszta w restauracji w krotej bedzie wesele...w pazdzierniku jak blokowalismy termin bylo spokojnie...a 2 tyg temu musielismy juz podpisac umowe bo bylo szlenstwo
wiec radze sie pospieszyc..po co miec jeszcze jeden stres

Witaj. Ja bralam slub w tym roku w sierpniu. Wszystko zalatwialismy w sierpniu ubieglego roku i jak sie pozniej okazalo slub mial sie odbyc nie tak jak planowalismy w czerwcu a w sierpniu, gdyz miejsc w kosciele tj katedrze oliwskiej juyz nie bylo i tak sama z salą. Więc proponuje Ci zacząc załatwiac juz kosciól no i sale przede wszystkim jak najszybciej. Reszte dasz rade załatwic w pół roku. Pozdrawiam.

My mamy ślub w sierpniu i mamy już wszystko załatwione- no oprócz obrączek. Pospieszcie się bo może być cienko. Nasz kamerzysta dostał już 4 propozycję z kolei, więc lepiej dmuchać na zimne. Pa

najlepiej uczyć się od innych, my jesteśmy jedną z ostatnich par z nazego towarzystwa, która bierze ślub, mamy za sobą też śluby w rodzinie i za każdym razem wiedziałam, że wszyscy robią przygotowania z rocznym, czasmi półtorarocznym wyprzedzeniem (jeśli np chcieli mieć konkretną orkiestrę), więc sama też tak zrobiłam, o jak widzę, że ktoś na ślub w wakacje chce zacząć przygotwoania w lutym to aż "zazdroszczę" beztroski....

Myśmy mieli ślub w czerwcu, a przygotowania rozpoczęliśmy w marcu i wszystko się udało.

A ja zaczełem 7 miesięcy przed

My też już prawie wszystko mamy załatwione z wyjątkiem kościoła - bo ksiądz mówił że wystarczy 6 m-cy wcześniej, a ślub mamy w czerwcu. Mam nadzieję że termin nie będzie zajęty. Czy ktoś z Was bierze ślub w kościele na Suchaninie?

Czesc Aneto! Radzilabym ci pojsc juz do Kosciola!My slub mamy w sierpniu i ksiadz tez mi mowil ze wystarczy przyjsc 6-miesiecy wczesniej. Nie wiem co mnie podkusilo, ale poszlam tydzien temu i dobrze ze tak zrobilam, bo ta godzina na ktora chcialm miec slub (16-ta) byla zajeta. Tak wiec radze isc wczesniej-przynajmniej bedziecie spokojni. Pozdrawiam!Pa!

dzięki za info, chyba pójdę rzeczywiście w poniedziałek

Aneta..u ans ksiadz powiedzial ze kosciol to najmniejszy problem gdyz zawsze moze zrobic jeden wiecej danego dnia..ale , ze nam zalezalo nam konjkretnym dniem i godzinka.. to sie uparłam i nie mial wyjscia

zreszta nie chcialabym miec slubu na 18 czy pozniej....a ksiadz mowil ze jak jest sporo chetnych to tak sie wlasnie robi

cześć dziewczyny, nie ma reguły bo w każdym kościele jest inaczej. My bierzemy ślub w Okrąglaku na Przymorzu i siostra prosiła nas, żeby przyjść w styczniu bo nawet nie ma kalendarza na 2005 rok. Poza tym powiedziała nam sama, że u nich nie ma natłoku i nie będzie z tym problemu. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze :o) W tych mało chodliwych kościółkach jest spokojnie podobno, a najgorzej z Katedra, Mikołajem i tym pieknym kościółkiem w Sopocie :o)

zgadza sie. Ksiadz proboszcz z naszego kosciolka na Oksywiu tez powiedzial, zeby przyjsc w lutym/marcu, bo nawet nie ma kalendarza, zeby zapisac.

Nasz też nie miał kalendarza, ale kazałam mu zapisać w swoim notesie i tak zrobił. Ślub mamy 13.08.2005 r.papa

hej ja planuje wesele na 3 września mam już zaklepaną sale i tak naprawdę tylko salę musze się pospieszyć bo wiem jaki problem mieliśmy właśnie z załatwieniem fajnej sali wszystkie terminy były pozajmowane ale na szczęście się udało ;) teraz muszę się jakoś zebrać i dalej załatwiać orkiestrę i iść do kościoła trochę mnie to denerwuję że tak szybko ale może lepiej zrobić to teraz niż się później stresować i załatwiać na ostatnią chwilę,pozdrawiam

bo ty myslisz , że Ci sięwszystko uda ...... ha,ha

A ja to mam proble. Zdecydowalismy z ukochanym ze sie pobierzemy i chcemy oboje w przyszlym roku. wybralismy wstepnie wrzesien i wiem, ze juz teraz sa problemy ze znalezieniem odpowiedniej sali na ten okres, ale pewnie gdybysmy sie zaraz za to zabrali mielibysmy jakies szanse. ale niestety ukochany jest wielkim romantykiem i wymyslil sobie ze sie oswiadczy bardzo szczegolnie i nie chce powiediec kiedy ale domyslam sie ze dopiero za dwa miesiace. i jak tu go przekonac ze pozniej juz bedzie nikla szansa na zorganizowanie wszystkiego? jestem juz zalamana