kiedy ustepuja kolki u dzieci

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
dziewczyny w jakim wieku przeszly kolki u waszych maluszkow
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kiedy ustepuja kolki u dzieci

Moja mała ma 2miesiące i niestety nadal kolki ale z tego co wiem to każdemu dziecku inaczej
jednemu przechodzi po 2 miesiacach a innemmu po 6 miesiącach-mam nadzieje że u mnie nie będzie ta druga wersja i tobie też tego życze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

u nas po 5 mies zycia...srednio do konca 4 tego m meczarnia!!!!!!!

u nas po 3

moze jeszvcze ktos
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

po 3 miesiacu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

obydwaj moi chlopcy byli karmieni piersia.
od momentu gdy zaczely sie problemy z brzuszkiem ( okolo 13 doba zycia) odstawilam ze swojej diety CALKOWICIE wszystko od krowy oraz surowe warzywa i owoce. I tak kolki ustapily. Po skonczeniu 3 miesiecy zaczelam popijac jogurt/kefir w malych dawkach, jesc warzywa i nie bylo juz ani jednego bolu brzuszka. Ja musialam miec duzo samozaparcia ale warto bylo. Dzieci nie byly karmione chemia apteczna, nie cierpialy a ja schudlam. Teraz uwazam ze trzeba tylko chciec i miec silna wole. A warto!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Abigejl to co ty wowczas jadlas tz zadnego napialu - do tyba nie byl dory pomysl tz malo witami przekazywalas w pokarmie swoim pociecha

wystarczy wziac ksiazke o zywieniu i poczytac.
Ani ja ani moje dzieci nie mialismy brakow w substancje makr/mikro i witaminy. Dzieci przybraly na wadze az za dobrze :)

Ja jadlam:
- pieczywo tylko razowe
- wafle ryzowe
- kleik ryzowy na wodzie z sokiem malinowym wlasnej produkcji
- miesko na obiadek gotowane lub pieczone
- ryba pieczona
- gotowane warzywa: brokul, marchewka, buraczki
- ziemniaki, ryz, kasza jaglana, kuskus, kasza peczak, kasza jeczmienna
- wedlina wlasnej produkcji, pasta z ryby, jajka ze wsi od wiesniaka :), pasta z jaj,

Jak maluszki mialy 6-7 tyg. wprowadzalam nowe produkty np:
- majonez
- ketchup
- pomidor
- ogorek

Do gotowanego miesa dodawalam prazony slonecznik i sezam
Jadlam na sucho platki kukurydziane i mieszanki musli z ziaren jako przekaske
Do picia prawdziwe herbaty- roiboss i zielona, kompot z jablek, gruszek
Zupy jarzynowe, rosolek z lanymi kluskami, warzywa z rosolku do dania obiadowego.

Oj jest sporo rzeczy krore mozna jesc unikajac nabialu i wolowiny.

Warto ! Teraz jak juz moge jesc nabial bo maluszek ma 5-miesiecy to wprost nie moge sie odkleic od pitnych jogurtow, kefiru i mleka :)

No wiesz to nie wystarczy tylko chciec. A co maja zrobic rodzice ktorzy karmia dzieci butelka i walcza z kolkami???

ja walczyłam 3 miesiace
po pierwsze zmienic smoczek z 1 na 2
no i espumisan nam pomógł

Abigejl
jestes zdolna tz. wedliny wlasnej roboty,ja takich rzeczy nie umiem robic.rowniez nie mam dostepu do jaj ze wsi

trudno o dobre jajka, ja tych sklepowych nie jem bo mi po prostu smierdza. Najgorsze sa jajka z pieczatka zaczynajaca sie na cyfre 3. Jak nie masz dostepu do jaj ze wsi to poszukaj w sklepach jajek z pieczatka zaczynajaca sie cyfra 1 - to sa jaja z hodowli ekologicznej, sa zdrowsze i smaczneijsze ale drogie ( w carefur 8 sztuk - 10 PLN )

Ja lubie gotowac i duzo czasu spedzam w kuchni :) a wedlinki to nic trudnego. Schab ze sliwka nawet dwie lewe reca upieka, piers z kurczaka tak samo - natrzec czosnkiem, gotowymi przyprawami do drobiu i w rekawie do pieca na 45 minut :)

Co do butelkowych dzieci - przykro mi ze nie udalo wam sie karmic piersia, moze przy drugim sie uda. Dla was jedyny ratunek to chemia apteczna. Jak zaczniecie sluchac wszystkich teori kolkowych, metod zapobiegania i dzialan jak juz sie pojawia to mozna oszalec.

Ja moge wypisac to, co wedlug mnie ma sens.
Np. Musi byc odbijenie po jedzeniu bo inaczej powietrze polkniete przejdzie do jelita a tam zbieraja sie gazy i boli brzuszek
Np. przed kolejnym karmieniem, gdy dziecko sie napina klasc na brzuszku aby sie wymasowal, nawet jak maluszek pokrzyszy 1 minutke bedzie mu lezej, moje po brzuszkowaniu zawsze zagazowywalo okolice :)
Np. kupujac specyfiki na kolke zapoznac sie z mechanizmem ich dzialania, jesli po 3 dniach nie ma efektu, szukac czegos innego.
Np. ogrzewanie brzuszka - cieple oklady z goracej pieluszki, termofor, suszarka do wlosow ( uwaga na opazenia !!! ) nawet mi pomaga cieply oklad na niestrawnosc :)

A moze butelkowce powinny zmienic mleko? Na bezlaktozowe ? moze trzeba o tym z pediatra porozmawiac?

Ja wam zycze powodzenia i wytrwalosci!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dorota może Cie pocieszę-nam kolki minęły po 6 tygodniach:)
Życzę wytrwałości:)

Abigejl,jak Ty kobieto organizowałas czas na takie "cudowanie" w kuchni przy dziecku?Podziwiam Cię bardzo,jesteś dzielna,sama uważam się za silną i zaradną kobietę ale nie miałabym siły na to wszystko.Moze masz super spokojne i dużo czasu spędzające na sen dziecko?Ja czasami nie mogę się zorganizować na ugotowanie obiadu,bo ciągle coś przy dziecku,potem spacer i tak czas leci jak oszalały.Jeszcze raz podziwiam i wielki szacun dla Ciebie.

mam dwoje :) starszak w przedszkolu, odbieram go o 15:00 do tego czasu ogarniam sie w domku. Przy pierwszym nauczylam sie duzo- szczegolnie organizacji czasu i przedewszystkim- wiary w siebie, usmiechu na twarzy. Trzeba miec pozytywne podejscie.

Ten okres gdy dzieci sa malenkie juz sie nie zdarzy drugi raz. Dlatego trzeba go traktowac jak przygode i wyzwanie. Cieszyc sie kazda chwila.

Marze o wakacjach - przynajmniej ktos za mnie bedzie gotowal :)

Słuchajcie, co do tych kolek, to może po prostu wystarczyłoby zmienić mleko? Też miałam podobny problem, ale znajoma poleciła mi zaczac podawać dziecku mleko Humana Anticolic i na prawdę pomogło. Przede wszytkom to specjalistyczne mleko o bardzo dobrym i bezpiecznym składzie własnie na takie dolegliwości. Wydaje mi się, że warto by było abyście też go spróbowały!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wydaje mi się, że takim rozwiązaniem dobrym przy kolkach będzie Kateter Windi, To fajna opcja, ponieważ produkt dobrze się sprawdza i pozwala usunąć gazy z jelitek bez konieczności stosowania jakichś środków farmaceutycznych. Na pewno będzie to dobra opcja, która świetnie będzie się sprawdzać.

Inne tematy z forum

płyta indukcyjna czy gazowa? (22 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...