kierowca mądry inaczej

Temat dostępny też na forum: Motoryzacja Rowery
Dzisiaj wracałem sobie z pracy. Rowerem. Ostatnia prosta, tj. Mickiewicza między Hallera a Placem Komorowskiego. Przede mną trzy samochody, pierwszy zatrzymuje się przed przejściem dla pieszych między ul. Kubacza a Zbyszka z Bogdańca. Zatrzymuje się, bo nie ma gdzie jechać, a przy przejściu stoi kobieta z wózkiem i dzieckiem. Dwa kolejne samochody oraz ja nie mamy problemu, żeby się zatrzymać. Ale nie ON. Piękny SUV na sopockich blachach postanawia wyprzedzić mnie i trzy auta po torach tramwajowych. Ledwo wyhamował. Tym razem. Ale chyba był zadowolony, że udało mu się zdążyć na wcześniejszą zmianę świateł. Dzisiaj będzie szybciej w domu. Jutro ktoś - przez jemu podobnego - do domu nie wróci. Warto?
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: kierowca mądry inaczej

Wracam sobie ostatnio z pracy samochodem na ul Małokackiej w Gdyni w stronę centrum. Zakaz wyprzedzania, ograniczenie do 40 , wszyscy jadą spokojnie ok 40-45, a tu pedalarz na kolarzówce zapie..ala rozpędzony z góry jakieś 60km/h i wyprzedza samochody po części jezdni wyłączonej z ruchu tzw "zebrze". Kiedy wreszcie policja i straż miejska zacznie nakładać kary na tych debili?! Powinno się wprowadzić nakaz posiadania karty rowerowej (znajomość przepisów), OC i obowiązkowo swój PESEL na plecach w celu identyfikacji. Chcieli zrobić z trójmiasta drugą Holandię, a zrobili drugi Wietnam. Bezkarni rowerzyści panoszą się wszędzie bez żadnych zasad i kultury jazdy.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 19

Przesiądź się na rower i też będziesz mógł się panoszyć wszędzie bez żadnych zasad i kultury jazdy.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 17

Głupszy od swojego psa?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

To ten sam debil z SUVa, jak wielu innych. Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Czekam z niecierpliwością na ograniczenie do 30km/h w mieście. Życie pokazuje, że polaka można edukować tylko karami.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 8

Gdańsk liderem!
"Do 30 kilometrów na godzinę. Kolejne miasta ograniczają prędkość na ulicach
Zwalniamy tempo do 30 kilometrów na godzinę - w Łodzi robią eksperyment, bo biorą przykład z Gdańska. Chodzi o nowe nawyki w kierowaniu autem, parkowaniu i pokonywaniu drogowych przeszkód. I sami mieszkańcy chcą się ich nauczyć."
SUVy do Suwałk!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jednak głupszy od tego psa...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ograniczenie do 40, pedałuję 42, ze względu na różnicę dróg hamowania zachowuję odstęp przed poprzedzającym mnie samochodem około 10-15 metrów. Każdy, ale to każdy samochód osobowy ma imperatyw wyprzedzenia roweru, choć za 20 metrów znów będzie jechał 40.
Banino, z górki jadę 55 km/h, ograniczenie do 50, festiwal wyprzedzania, uspokaja się nieco na wysepkach, na odcinku podpisanym "dzieci dziękują za spokojną jazdę", gdzie ja jadę 40. Ile oni chcą jechać?

Jak jadę samochodem i przekraczam te "ustawowe" 10 i dojeżdżam do pojazdu jadącego prawidłowo, to nie zabieram się za wyprzedzanie. Tyle, że rower to pojazd wąski. Oczywiście nie podlega pod znak B-25 i B-26 może być wyprzedzany. Ale linia ciągła oraz ograniczenie prędkości obowiązują także w bezpośredniej bliskości roweru.

Jak dojeżdżasz do ciągnika jadącego 25 km/h to ciągniesz się tak długo, aż warunki do wyprzedzania będą sprzyjające. Coraz więcej kierowców traktuje tak samo rower. Ale ograniczenia prędkości w Polsce obowiązują tylko na papierze.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja codziennie spotykam takich pedalarzy, którzy jadą sobie po jezdni grzecznie przy krawężniku do momentu, kiedy na skrzyżowaniu pojawia się czerwone światło. Nagle, nie wiesz kiedy, robi się z niego "pieszy", choć z roweru wcale nie schodzi, i dalej zasuwa te 40km/h przez pasy :-) Najgorzej, kiedy mam zieloną strzałkę do skrętu w prawo. Zatrzymuje się i ruszam, a tu nagle wyskakuje taki "pieszy". Oczy naokoło głowy trzeba mieć, żeby z debila kaleki nie zrobić.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pechowa jakaś jesteś.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja? Mi co najwyżej zostanie wgniecenie w aucie, które zaraz sobie naprawię.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dalej twierdzę, że pechowa jesteś, tylko teraz pechowa w inny sposób - brak uczuć wyższych to też upośledzenie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Gdybym ich nie miała, już nieraz naprawialabym wgniecenia. Nie dramatyzuj.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oni po prostu jeżdżą (jak i ja) na prawie niemieckim lub brytyjskim.
Czyli nie na takim, któte u nas jest, tylko na takim, które będzie. Chwała pionierom. Dlatego oczy naokoło głowy jak najbardziej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Chwała pionierom."

A selekcja naturalna zrobi resztę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

No właśnie. Selekcja. Czy na drogach ginie więcej jeżdżących samochodami czy jeżdżących rowerami?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Motocykliści to "dawcy nerek". Rowerzyści tacy jak ci "pionierzy" nie mogą zostać nawet dawcami, bo u nich żaden organ nie funkcjonuje prawidłowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

jak widzę za kierownicą kobietę, to bardziej boję się jej "manewrów" od rowerzystów
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

W każdym razie na pewno kobieta nie widzi Ciebie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kobieta za kierownicą nie musi jeździć jak baba - czasem faceci jeżdżą właśnie jak baby ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Następna pisowska hiena się odezwała
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ależ miejcie se Poczucie Misji, może to nawet i dobrze, i zdrowo, ale do jasnej ciasnej, ja was bardzo proszę, piszcie wy teksty u dzikich i niezrównoważonych zakładając OSOBNE wątki, a nie krospostując na rowery i motoryzacyjne! Zapraszanie trolli samochodowych na forum rowerowe i odwrotnie, zaprasanie trolli rowerowych na forum moto służy tylko hejtowi i wzajemnej wrogości, a nie żadnej tam edukacji dzikich, którekolwiek nożyce się zaraz tu mi odezwą.

OSOBNO. Jak w realu. Bo jak w realu, to mototrolle nas zjedzą, równie bezkarnie jak nas zabiają w realu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poczucie innej Misji. W realu nie powinno być OSOBNO. Powinno być RAZEM. Ale żeby tak było, trzeba wyrąbać ddry w mózgach kierowców (np. żeby zawsze jeździli 80 cm od krawężnika, tempo 30 itp). Tę rąbankę musi przeprowadzić władza, ale na NASZ wniosek. Więc TU inna Misja będzie nakłaniać do rezygnacji z separatyzmu i odwagi w jeździe po jezdni. TAM na razie panuje mentalność SUValska i szkoda klawiatury.

innaMisja
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zastanawia mnie jednak, czy przez takich artystów (jak świr z SUV-a) nie zrobią z Mickiewicza drugiej Hallera. Na czterdziestu kierujących - jeden zawsze musi sobie urządzić wyścig do świateł. Pomijając szacunek wobec innych kierujących - o potrącenie niestety nietrudno. Pozostaje tylko apelować o rozsądek, zanim ZDiZ uraczy nas separatorami i poduszkami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to tak przy okazji dobrze ,żeby niektórzy kierowcy nie zastawiali przejazdu tramwajowi jak chcą skręcić w lewo w Hallera.Wiem,że powinniście zjechać do osi jezdni,ale nie możecie utrudniać przejazdu pojazdowi szynowemu,który tam skręca w prawo,a dostaje światło zielone wcześniej niż wy-niektórzy chcą dotrzeć na czas a przez was nie mogą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

W tym miejscu ja też bym przy osi jezdni się zatrzymał. Skręcając w lewo a stojąc na prawym pasie blokujesz wszystkich - skręcających w prawo i jadących na wprost. Po prostu coś za coś.

Nie no jasna sprawa,dobrze napisałeś "coś za coś" a tak jakbyś nie stanął to będzie źle dla kogoś.Przedmówcy pewnie chodziło o coś innego podejrzewam:jak ktoś już stoi przy krawędzi to niech stoi,robi to zgodnie z przepisami,więc trudno-tramwaj poczeka,ale wielu kierowców niestety zjeżdzą do osi w ostatniej chwili ładując się tuż przed tramwaj a wtedy może być nieciekawie(dla tego kierowcy oczywiście)

kierwowcy na drzewa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

czy parking = obity samochód (114 odpowiedzi)

Słuchajcie, czy nie macie drobnych wgniotów na karoserii swojego auta? Są to zazwyczaj wgnioty...

[Gdzie?] Uzywane auto w miare uczciwie? (29 odpowiedzi)

Szukam uczciwego salonu w Trójmieście, gdzie mozna kupic uzywane auto i zostawic w rozliczeniu...