kleszcze - co na ochronę przed?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
czy są jakieś preparaty do smarowania itp. tak aby kleszcz nie miał "ochoty" wbić się w skórę maluszka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kleszcze - co na ochronę przed?

ogladalam program, ze kleszcze to nie komary i nie ma skutecznego preparatu, kleszcz bedzie tak dlugo chodzil po czlowieku az znajdzie miejsce bez preparatu i tam sie wbije.. takze mozna sie posmarowac, szczelniej ubrac ale jak bedzie chcial to i tak nas znajdzie :) slyszalam o szczepieniach, ktore robi sie wczesna wiosna..musialabym wiecej sie dowiedziec w tym temacie.

dzięki, ja też muszę poczytać, w sobotę jadę na Kaszuby i troszkę późno o tym pomyślałam...

Karollla ma rację. Cos wiem na temat kleszczy :-) Najlepiej jasne nosić ubrania, które osłaniają ciało, później starannie się przeglądnąć. W razie ugryzienia NIE SMAROWAĆ NICZYM!!! Tylko spróbować wykręcić go w kierunku odwrotnym do wskazówek zegara. Kleszcze lubia najbardziej okolice ciała, gdzie temperatura jest najwyższa i człowiek najbardziej się poci, np.pachwiny, zgięcia łokci albo z tyłu kolan itp. Nie każdy kleszcze przenosi wirusy i bakterie, więc też odrazu nie ma co panikować.

Lepiej właśnie stosować jakieś środki przeciwko kleszczom. Przecież one przenoszą boreliozę. Po co się zarazić czymkolwiek? Z tego co wiem to dużo osób chwali sobie produkty Mugga https://muggasklep.pl/mugga-spray-deet-9-5-na-komary-i-kleszcze-75ml-p-2.html . Ponoć zwalczają one owady.

u nas sie sprawdzily najlepiej krople fiprex duo

Inne tematy z forum

Drukarnia wielkoformatowa (4 odpowiedzi)

Jak ktoś potrzebuje wydrukować zdjęcie , plakat, wizytóki lub inne rzeczy , w tym upominek dla...

Ovarin - która zaszła po nim w ciaże? (41 odpowiedzi)

Staram się i staram i nic :( Lekarz zdiagnozował u mnie PCOS, stąd brak ciązy :( Pocieszał że to...

Jaki najlepszy i najtańszy blender? (13 odpowiedzi)

Chciałabym zacząć robić sama papki małemu,jednak słoiki są za drogie.On zjada cały taki mały...