kleszcze

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Chyba był jakiś czas temu taki temat, ale nie mogę znaleźć.
W tym roku wysypało kleszczami i mój pies prawie na każdym spacerze łapie jakiegoś. Chciałabym go w jakiś sposób przed tymi paskudami ustrzec, ale mam też małe dziecko, które bynajmniej nie unika kontaktu z psem. Co można zastosować w takiej sytuacji? Wszelkie obroże itp. odpadają. Nie chcę by mi się dziecko czymś struło.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kleszcze

Moceza, a w jakiej okolicy spacerujecie?

Lepsze od obroży są krople

U weterynarza mozna kupic taki preparat, ktory aplikuje sie zwierzakowi w skore. Działa przez 4 tyg. wszystkie insekty odrazu "usychaja" na skorze. Jest bardzo skuteczny. Koszt w zaleznosci od wagi- do 12 kg chyba cos około 26 zł. Nie pamietam dokładnie, używałam tego rok temu ale teraz jakos na dniach wybiore sie do weta to moge napisac aktualne ceny. Podobno jest epidemia kleszczy i innych paskuctw wiec nie ma co ryzykowac!

ten preparat nazywa sie chyba adwantix i ja dla goldenka do 45 kilogramów płace 28 zł na 4 tygodnie

I po 4 tygodniach trzeba znów zaaplikować? Trochę kosztowna sprawa, no, ale cóż...
Do beaty tr. - mieszkamy na płycie redłowskiej, więc lasów ci u nas dostatek, czasem spacerujemy też w moich dawnych okolicach: Działki Leśne, Grabówek.

wiesz co ja nie chodze na co dzien po lesie z moim psiakiem tylko biega po lakach i tez mu sie zdazaja my zaczelismy od obrozy no i na razie jakos tak nie widac ale bylismy u wetka i tez zakupilismy te super krople :)

my mieszkamy w Kowalach , na około lasy , jeziora wiec kleszczy mnóstwo. natomiast co do kosztowności to fakt, tanie nie jest ale przynajmniej mam świadomość ,że mu nic nie grozi tym bardziej iż przerabiałam już zabiegi na piesku po kleszczu. wiec z zasady wole wydać więcej na ochronę niż mniej i później dokładać 3razy tyle do pomocy doraźnej. jest jeszcze fajna obroża bayera ale dla dużych ras też kosztuje kolo 60,80 zł na 4 msc wiec koszty porównywalne natomiast obroża "śmierdzi" na całe mieszkanie.przy preparacie ten problem znika po kilku godzinach od aplikacji.

my kupiliśmy u weterynarza taki preparat który wsparowywuje się psu na kark kosztował 30zł jego skuteczność to 2 do 3 miesięcy i powiem że bardzo dobrze działa odrazu zabija klesza sama widziałam na swoim psiaku już wysuszonego kleszcza to dobra sprawa tym bardziej że nasza tequila lubi biegać po wysokiej trawie i kocha las a my często z nią jeździmy nad jezioro i wtedy nie musze się aż tak bardzo o nią martwić :)

a jak sie nazywa ten specyfik bo ja tez kupilam od wetka frontline combo za 25 co prawda jeszce nie uzywalismy bo kupilam tydzien wczesniej oboze na kleszcze no i narazie nie spotkalsmy zadnej od miesiaca

wiesz co ja nie pamiętam musiałabym poszukać tego opoakowania bo wiem że zostawiłam aby pamiętac jak to się nazywa jak bede w domku to sprawdze :)

jest szczepionka na kleszcze i ona jest na okres wakacyjny z tego co słyszałam

czym sie pryskac ( ludzie) zeby te ochydztwa nie lazily...???

http://www.allegro.pl/item209327629_komary_kleszcze_odstraszacz_miej_zawsze_ze_soba.html
http://www.allegro.pl/item209505498_komary_kleszcze_krem_pielegnujaco_odstraszajacy.html
ja osobiscie sama sie nie pryskam a ni nie smaruje i narazie mnie jeszcze zaden sie nie wbil

Inne tematy z forum

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...