Re: kłopoty z kupką, prężenie się u 2,5 tygodniowego noworodka
Ola - jeśli chcesz walczyć o pokarm, to zdecydowanie pomoże Ci laktator elektryczny ;) (chociaż ponoć lepszy efekt jak właśnie odstawisz mm i tylko pierś podajesz - choćby Mały Ssak miał na niej wisieć całą dobę, u mnie nie dało się tego zastosować)
U nas były strasznie trudne początki(cc, pokarm dopiero w 3 dobie i ilość znikoma - dosłownie tyle co w samym czubku smoczka), Młody z ZUM (więc nie miał apetytu, nie chciał się budzić na karmienie), u mnie paskie brodawki których Dzieć nie umiał zassać, do tego babrała mi się rana po cc, dostałam antybiotyk - lekarki na Polankach(gdzie akurat leżeliśmy) kazały odstawić moje mleko na czas mojego antybiotyku, miałam tylko ręczny laktator - a do tego problem z dłońmi i przykurczami, więc ręczne ściąganie pokarmu po 5-6 razy na dobę nie wchodziło w grę.
Jak wyszliśmy do domu - to łaskawie przez cały dzień udawało mi się ściągnąć laktatorem 60ml mleka...
Młody przez 3 tygodnie tak się przyzwyczaił do butli, że cyca już wcale nie chciał - co miał się wysilać, jak z butli łatwiej leciało ;P
Ale uparłam się. Moim celem było karmić dziecko własnym pokarmem - nawet z butelki. Był czas, że więcej dostawał mm niż mojego mleka. Był czas, że mm było tylko na 1 posiłek. Ale było też tak, że 3 razy dziennie dostawał po 200ml mojego pokarmu!!! Nigdy nie miałam tyle mleka żeby zrobić zapas. Ale walczyłam Medelą Mini Electric 13m-cy ;)
Do tego butelka Dr Browns(pomogła przy kolkach - dosłownie gołym okiem było widać różnicę jak Młody jadł - ile mniej powietrza zasysał) :) (z czasem w tej szerokoszyjkowej zamieniłam smoczek na 3przepływowy Avent - dzięki temu mleko zagęszczane kleikiem czy kaszką + owoce ze słoiczka też przechodziło).
Laktator i sesje 77-55-33 :) (7 minut jedna pierś - zmiana - 7 minut druga pierś - zmiana - 5 minut pierwsza pierś - zmiana - 5 minut druga pierś - zmiana - 3 minuty pierwsza pierś - zmiana - 3 minuty druga pierś)
Ważne są te przerwy/zmiany piersi - dlatego nie należy ciurkiem robić 15 minut jednej piersi, a później 15 minut drugiej.
Przetestowałam na sobie wszelkie sposoby, herbatki, kawki, nawet granulki homeopatyczne na zwiększenie laktacji ;) (to co było dostępne 5-6 lat temu)
Młody spał z nami w łóżku przez 15m-cy ;) nikt z nas na tym nie ucierpiał ;)
2
4