Re: klub maluszka zamknięty!!!!!
Dziewczyny ja odzyskałam swoje wpisowe od tej kobity ale to było na początku i Mały jeszcze nie zaczął chodzić. Mimo to nie chciała mi zwrócić kasy. Bardzo się opierała ale w końcu wywalczyłam swoje. Ustaliłam co i jak z organizacją konsumentów. Powołałam się na poniższe przepisy, może mają też zastosowanie w Waszej sytuacji.
Przepisy kodeksu cywilnego jednoznacznie wskazują, że:
1) "wpisowe nie podlega zwrotowi" - takie postanowienie w blankietowym regulaminie żłobka zgodnie z art. 385 ze znaczkiem 3 pkt. 12 Kodeksu cywilnego (niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności wyłączają obowiązek zwrotu konsumentowi uiszczonej zapłaty za świadczenie nie spełnione w całości lub części, jeżeli konsument zrezygnuje z zawarcia umowy lub jej wykonania) jest klauzulą niedozwoloną i nawet jeżeli jest zapisane w regulaminie nie wiąże mnie jako konsumenta
2) poza tym, art. 385 z indeksem 3 pkt 16 Kodeksu cywilnego mówi o tym, że niedozwolone są postanowienia umowne, które nakładają
wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty ustalonej sumy na wypadek gdyby zrezygnował on z zawarcia lub wykonania umowy.
Powodzenia laski!
0
0