konferencja ekonomiczna Kaczki?

Powiem szczerze podoba mi się ten pomysł, czyżby debile zwani inaczej politykami zaczęli wreszcie myśleć? Balcerowicz, CAS, Gomółka, Petru..wow podoba mi się.

http://www.tvn24.pl/pis-zaprasza-ekonomistow-24-wrzesnia-specjalna-konferencja,275480,s.html

Byleby tylko nie wyszła z tego kolejna komedia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: konferencja ekonomiczna Kaczki?

Raczej będzie groteskowo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

No właśnie istnieje ryzyko, że będzie kosmos, ale sama idea i zaproszeni goście, całkiem nieźle. Gdyby okazało się że takie forum byłoby rzetelne i merytoryczne, byłoby dobrze gdyby podsumowano je publikacją. Zobaczymy jeszcze kto zaproszenie przyjmie.
W ogóle uważam że bezstronna rada ekonomistów, jest potrzebna temu krajowi jak woda na pustyni. Sejmowa dyskusja o AG pokazała że politykusy guano wiedza o gospodarce.

Dokładnie ,takie konferencje powinny być częste i wiążące.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

wy tak na powaznie?

jakies bezstronne rady i ciała planistyczne? bez jaj... to nie chiny...

a fora gospodarcze odbywaja sie cyklicznie np. w krynicy i tam sie tocza powazne dyskusje, chociaz zwykly potokowy czlowiek (tj. czlowiek z potoku ulicznego) ma to gdzies

Polsce potrzeba dobrego rzadu a nie fachowych i neutralnych dobroradzimirów

dobry rząd to taki, który ma spójną wizję Polski: wizję polityczną i gospodarczą, wizję popartą zapleczem fachowym i ją realizuje...

na przykładzie rządu Tuska...
jak jest wizja Polski za 20 lat?

30 milionowego kraiku kurczowo trzymającego sie denata pod nazwą ue

tylko hal nie wklejaj mi tego raportu napisanego przez poloniste, co zdradzal zone - tj. tego fachowca rzadu od przyszlosci Polski
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że oklaski zbierze Wieszcz Rybiński, zwany również Wujek Armageddon - on zawsze wieszczy to, co Jaroslath chciałby usłyszeć:) Bez wątpienia Zyta spotka się z aplauzem, a Balcerowicz przytaszczy swój słynny zegar^^
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Balcerowicz jednym durnym zegarem zrobił więcej dobrego dla świadomości Polaków, niż tysiące Halewiczów wyrządzą złego swoją propagandą...

chociaż do końca tego nie jjestem pewien, bo ludzie wypierają złe wiadomości...

http://www.rmf24.pl/nauka/news-blogoslawiona-ignorancja,nId,388214

Zyta Gilowska - dzięki swojej decyzji o cięciu podatków dochodowych - może być śmiało i ucziciwe zwana matką chrzestną Zielonej Wyspy...
niestety, mgr zwany profesorem, Wincent zwany Rostowskim niewiele przyczynił się do zielonej wyspy... może poza wymyśleniem samego pojęcia,
Zyte Gilowską krytyukuje się też za zwiększenie obciążeń państwa np. przywrócenie waloryzacji emrytur uzaleznionej od inflacji - tylko, że to co PO chcialaby cofnąć, tak naprawdę było przywróceniem godności emerytom...

Rybiński...
Rybiński jest pewnym kontrapunktem na mapie polskich ekonomistów, razem z Gwiazdowskim reprezentuje liberalne i sceptyczne skrzydło, wydaje sie, że patrzy dalej niż inni a jedno jest pewne... jeżeli będzie miał racje, to bedzie jedynym, który mówił o nadchodzacej katastrofie... reszta madrych ekonomistów będzie mówić o katastrofie, gdy ona juz nastapi...

...

przyszłość Polski i Europy: kraj i kontynent starych ludzi, głodowe emerytury, emercyi pozbawienie wsparcia rodzin (brak dzieci), brak solidarności społeczenej - bo jakie poczucie obowiązku wobec starych europejczyków będą odczuwali młodzi imigranci z krajów arabskich, muzułmańskich, czy azjatyckich...

lepiej już było
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rybiński gra na spadki, sam się przyznał, że na tym zarabia...to wieszczy spadki^^ Gdyby Gilowska wiedziała, co czeka świat w 2009 roku, chyba nie obniżyłaby podatków - na szczęście Rostowski nie doprowadził do pisowskiego rozdawnictwa w stylu greckim.
Socjalizm w pisowskim wydaniu źle wróży Polsce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

LUDZIE GŁOSUJMY NA PIS. Budapeszt czeka, Egipt czeka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

no nie wiem,
gdyby Gilowska wiedziała, co czeka świat w 2009 roku
i gdyby wiedziała jaki efekt przyniosą jej cięcia

to pewnie obniżyłaby podatki jeszcze bardziej...

...

Rybiński gra na spadki - a dokładniej jego fundusz, ale to są pozycje tylko krótkoterminowe, długoterminowo zabezpiecza się np. w złocie czy dolarach (liczac, ze kryzys dopadnie najpier euro a dopiero w drugiej kolejnosci dolara)

zarzut, że Rybiński gra więc kracze jest o tyle chybiony, że praktycznie każdy z poczytnych i opiniotwórczy ekonomistów w coś gra, jakoś próbuje przekuć swoją wiedzę na pieniadze, z Rybińskim jest ta sprawa, że gra w otwarte karty... mówi na czym zarabia i chce zarobić a tworząc fundusz eurogeddon daje szanse zarobić innym, którzy podzielą jego wizję...

poza ty Hal, według Twojej kumacji,
jeżeli nastąoi katastrofa to nie dlatego, że była nieuchronna w świetle obecnej sytuacji a dlatego, że Rybiński ją wykrakał...

gdzie skutek? gdzie przyczyna? gdzie opis rzeczywistości?

każdy z ekonomistów jakoś opisuje rzeczywistości i można poddawać jego opis rzeczywistosci pod dyskuje - keirując się kontrargumentami albo przypisując autorowi niecne intencje, to drugie to kiepska metoda...

bo stosujac ta metode, rzad ma interes w tym, zeby opisywac rzeczywistosc jak najlepiej, nawet klamiac... a wiec na pewno klamie, bo takie sa jego intencje... zeby opis byl jak najlepszy, gdy rzeczywistosc jest rozna...

dlatego radzilbym nie skupaic sie na intencjach a na slowach Rybinskiego... podaje prognozy i podaje podstawy swoich prognoz

inni? inni mowia, ze bedzie dobrze... bo tak..

Dla mnie Rybiński to drugi Paweł Juś. Teraz jednakże idę spać, jutro będzie pożeranie wolaków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

abyś zaspał H.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

poczekaj Hal trochę z oceną

a poza tym się wsłuchaj w to co mówi Rybiński, bo niektóre rady są nieszkodliwe a pozwalają zabezpieczyć majątek...

w całą resztę wierzyć nie musisz,

jak czarna wizja się nie ziści - dobra nasza

jak się ziści - no cuż... pukniesz się w głowę i powies głupi byłem... nie pierwszy zresztą raz

Dobranoc Piękny Królewiczu! Śpij słodko Hal, Ty stary capie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie bardzo rozumiem, co miałaby wnieśc taka konferencja?
Co mają wspólnego poglądy Bugaja z poglądami Sadowskiego?

Mamy (czy politycy mają) na ich podstawie wysnuć jakąś średnią linię decyzyjna i jej się trzymać?
Toż to czysty absurd.
Zacytuję ulubione porównanie brydżysty-utopisty:
"Jeśli statek płynie prosto na rafy i część załogi jest za tym, aby skręcić w lewo, a druga część - w prawo, to nie powinno się z ich decyzji wyciągać średniej"
:)

A może celem gadania jest gadanie?

Wyjadę kiedyś z moich borów wręczyć Ci tę obiecaną flaszkę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

> A może celem gadania jest gadanie?

Też mam takie wrażenie. I wcale się nie zdziwię, jeśli większosć poważnych ekonomistów nie przyjmie zaproszenia do tej farsy.

> Wyjadę kiedyś z moich borów wręczyć Ci tę obiecaną flaszkę.

Pamiętliwy jesteś... ja juz zapomniałem
Ale nie ma "wręczenia" - rozpijamy ją wspólnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie ma.
Ja na wyjazdach nie piję.
Za drogo.
Chyba, że zajrzysz do mnie? Martinez będzie. 15-tego.

Czy mam to potraktować jako zaproszenie?
Jełśi tak, podaj wspólrzędne geograficzne punktu docelowego.
I jakiegoś maila na omówienie warunków brzegowych.

Sorki.. już się poprawiam.

Ubierz się ładnie,garnitur ,krawat itp.itd.i gumofilce
I jak to mówią :
szli raz szewcy przez zielony las.....
Nie mieli pieniędzy,ale mieli czas
Qtwa,qtwa,qtwa
Ale browni dla mnie
Nic nie dawaj sadylowi
Przecież padaczki dostanę jak nie zjade
Mistrzu mansonie
Te sieroty nawet proszkowni nie umia sami odpalic

dzisiaj sie napije 42below
z garretem
qtwa ,gosciu strzyże 200 owiec na godzine
niesamowite
mam nadzieję,że to już ostatni łikęd w tym smutnym jak p... mieście
http://www.youtube.com/watch?v=OFGgbT_VasI&feature=fvwrel
o
bo tak

O tak.
Czerwone wino i zielone zioło.
I żółte gumofilce.
Jak Szuroczka wróci to da Ci sadyl namiary na privie.
Ja nie mogę, bo permanentnie jestem nierejestrowany.
W zasadzie w ogóle mnie nie ma.
Może pójdę upiec chleb?
A może w końcu wezmę się za tego roggena?
A może sobie coś odkapsluję?
Wiele alternatyw.
Ciekawe, jak tam poszła sprzedaż meczu z Czarnogórą w płatnych.

@Sadyl
Moim zdaniem pomysł na zebranie najlepszych ekonomistów na konferencji o planach gospodarczego rozwoju PL jest dobry z kilku względów:
a. Jeżeliby grupa taka doszła do kilku wspólnych wniosków i zamieściła to w publikacji pokonferencyjnej, byłby to dobry drogowskaz dla polityków i opinii publicznej.
b. Jeżeli byłaby to merytoryczna i naukowa dyskusja moglibyśmy liczyć na obiektywizm. Podkreślam: jeżeli. Nie sadzę, żeby w takim gronie ktoś silił się na populizmy bo reszta by go zżarła z kopytami.
c. Sama idea kierowania dyskusji politycznej na tory konkretnych rozwiązań ekonomicznych jest dla mnie o level wyżej niż wypowiedzi politykusów, którzy kompletnie nic nie kumają.
d. Media zajmujące się polityką przynajmniej przez chwile przestałyby pokazywać cymbałów, którzy nie wiedzą nic a pokazałyby ekonomistów.

Nie jest dla mnie ważne, która partia zgłasza takie inicjatywy. Jeżeli takie forum okazałoby się merytoryczne, naukowe i w miarę obiektywne przyklasnę każdemu kto promuje taki sposób myślenia. Politykusy powinny się kłócić o ekonomie a nie o flagi.

@ KK

a-d

jesteś bardzo naiwny

...

tego nie da sie osiągnąć w dyskusji przed kamerami i pod egidą partii politycznej o reputacji PiSu. Nie da się. Koniec i kropka.

Od tego są fora gospodarcze i inne konferencje ekonomiczne. Nie realizowane przez partie polityczne. Tam mogą być wykuwane stanowiska, wnioski, mogą rodzić się publikacje.

...

Polsce potrzeba sprawnego rządu.

Każda partia aspirująca do przejęcia władzy (czyli dwie lub trzy partie obecnie) powinna mieć swój gabinet cieni (nie cieniasów z premierem z Krakowa, który według krążącego wówczas w szeregach PO dowcipu premierem miał być tylko do wyborów).

Gabinet cieni, czyli poważne cialo, za którym stoi silny think tank.

Główną postacią gabinetu cieni obok lidera partyjnego (naturalnego kandydata na premiera) powinien być przyszły minister finansów i/lub do spraw gospodarczych.

Każda partia powinna reprezentować spójny program ekonomiczny a do tego potrzeba osob o dosc spojnych zapatrywaniach ekonomicznych.

Tylko taka Partia powinna być postrzegana jako poważna i kompetentna do przejęcia władzy. A wyborcy głosowaliby na konkretny program gospodarczy i konkretną wizję rozwoju kraju.

Obecnie głosuje się na piękne mordy, elokwentne zdania, brak obciachu i jakoś to będzie... bo żyje się tu i teraz... po nas choćby potop. ważne, że nei ma obciachu i leczymy swoje komplesy podobając się na zachodzie

@Sadyl
Zgadam się z Tobą, ale mowie o tendencji zmiany dyskusji politycznej. Im częściej partie sięgają do polemiki czysto gospodarczej, tym lepszy wpływ będzie to miało dla obywateli i dla samego poziomu polityki. Piękne mordy siłą rzeczy będą musiały zatrudniać ekspertów, a z czasem być może eksperci zastąpią piękne mordy. Oczywiście, wiadomo że to wszystko ma wymiar polityczny, ale lepsze to niż machanie flagami i szczucie ludzi tematami zastępczymi.

eksperci zamiast polityków?
Boże broń!

ekspert to ekspert
polityk to polityk

potrzeba nam pierwszej klasy polityków i pierwszorzędnych ekspertów

wybitnego polityka i wybitnego eksperta laczy to, ze obaj maja szeroki umysl i horyzonty...

z tym, ze ekspert powinien miec gleboka wiedze w waskiej dziedzinie a polityk powinien miec szeroką wiedzę w wielu dziedziedzinach...

do tego polityk musi posiadać kompetecje medialne i coś, co w s krócie można nazwać charyzmą.

Polityk powinien być wizjonerem. Ekspert powinien być fachowcem, który powie jak zrealizować tą wizję.

Polityk to zawód i jak w kazdym zawodzie się mistrzowie i partacze.
Niestety w ostatnich latach wiecej tych drugich. Niewielu było w III RP polityków przez duże P.

Zdecydowanie więcej mamy ekspertów. Ale żaden ekspert nie był wybitnym politykiem (i tu od razu zastrzeżenie, że wybitnego polityka musi cechować skuteczność)

@...

Dawno nie czytałem tak mądrych wypowiedzi na forum

KK

zastanawiales się po co PiS zaprosił tyyyyluuuu ekspertów?

przecież, gdyby wszysycy się zgodzili, takie forum byłoby kompletnie nie operatywne...

sens mają dyskusje panelowe kilku (max 5) uczestników

i z 1 ekspertem można zrobić wywiad

ii rozmowa 2 ekspertów zamieni się w boksowanie na ringu

iii rozmowa 3 ekspertów ma jakąś szanse... będzie to wojna wszystkich ze wszystkimi albo dwóch na jednego

iiii przy 4 albo 5 ekspertach można liczyć na to, że każdy bedzie mial czas i warunki na wypowiedzenie swojego zdania

ergo
gdyby PiSowi zalezało na prawdziwej debacie, wytypował by 5 ekspertów, ustalił z nimi termin debaty i przedmiot a następnie ogłosił ten fakt w medaich i zaprosił dziennikarzy

...

tymczasem tęgich głowach spin doktorów pisu zapadła decyzja żeby skierować dyskusje na gospodarkę i zrobić debate

samo rzucenie pomysłu to już 50% sukcesu bo wszyscy o tym mówią

zaprośmy jak największą liczbę ekonomistów... może garstka przyjdzie... o reszice będzie można powiedzieć, że są nie odpowiedzialni za Polskę

przyjdzie garstka, swoje powiedzę - co powiedzą to i tak nieważne,

ważny jest przekaz:
PiS jest partią odpowiedzialną, przedstawia program ekonomiczny, do tego jest partią otwartą na dialogo z różnymi środowiskami

@ Sadyl
Tu się nie zgodze: na najtrudniejsze czasy powoływany jest rząd ekspertów np: obecnie rząd Mario Montiego we Włoszech albo Lukas Papademos w Grecji. Polityka jako taka jest trupem, zaś sami politycy to celebryci. Żyjemy w dobie post polityki, gdzie reguły dyktuje ekonomia.

żyjemy w dobie post polityki? - zgoda

w dobie post polityki i post polityków!

Niech wróci prawdziwa polityka i prawdziwy politycy!

(tylko nie pisz, że prawdziwa polityka i prawdziwi politycy to anachronizm XIX wieczny i wojny... wojny są i dzis a post polityka oddaje świat w ręce banksterów i tak wyglądają rządy ekonomii)

Poza tym, kto zyje w dobie post polityki? My - Polska? Europa?

- tak, ale czy Rosja, Chiny, USA, Ameryka PD i in. regiony świata też żyją w dobie post polityki? Absolutnie NIE! Tam polityka w prawdziwym wydaniu jest ciągle bardzo żywa. A pisząc o przyszłości bazując na doświadczeniach itraumach przeszłości pamietaj, że piszesz li i wylacznie z perspektywy europejskiej (tj. Półwyspu na zachodzie Azji) - wiek XXI bedzie wiekiem polityki

Co do rządów ekspertów...
powstają, gdy nikt inny nie chce wziąść odpowiedzialności za sytuację w kraju lub powstają jako rządy marionektowe, tak czy siak rządy ekspertów to nieporozumienie (własnie w kontkscie wloskim i grecnki - po latach okaze sie, ze to byly rzady marionetkow, ktore mialy przyklepac odpowiednie decyzje UE)

rzad ekspercki m sens tylko w kraju o wysokim standardzie demokratycznym, gdy zadna z sil politycznych nie jest w stanie zbudowac bezwzglednej wiekszosci lub jako rzady tymczasowe albo zadaniowe

rzad ekspercki to haslo, ktore dobrze brzmi, niestety wiele warunkow musi sie ziscic zeby taki rzad mogl funkcjonowac

...

ps
nie jestem sadyl

Krajem powinni rządzić fachowcy w danych dziedzinach, a nie niedouczeni politycy o wybujałym ego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

To znaczy faktycznie rząd ekspercki to rozwiązanie na najtrudniejsze momenty, ale tak jak mówi Hal ministerstwa powinni obsadzać najlepsi fachowcy. U nas ta masa krytyczna polityków skrajnie niedouczonych, często nieumiejących słowa po angielsku, została wybitnie przekroczona. I akurat nie mówię tu rządzie, ale o wszystkich partiach. Balcerowicz wróć? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

W mojej ocenie nie ma "łatwych momentów" podczas rządzenia krajem. Jak sięgam pamięcią, to każdy rząd wprowadza reformy i reformuje...i reformuje...Nie ma na świecie państwa, w którym wszystko działa i wiecznie trzeba coś reformować - ciekawe, prawda? :)

Kraj, to jak duża firma - trudno powierzać stery sprzątaczkom i odźwiernym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

KK- ...And the devil in a black dress watches over ^^ Wiesz, o czym piszę:)

> czy Rosja, Chiny, USA, Ameryka PD i in. regiony świata też żyją w dobie post polityki? Absolutnie NIE! Tam polityka w prawdziwym wydaniu jest ciągle bardzo żywa

I - w Europie - przede wszystkim Niemcy ... i jeszcze trochę ugrać próbują Francuzi i Anglicy.
ALe grają tylko na tyle na ile Niemcy pozwalają.
Resszta Europy juz (mam wrażenie) pogodziła się ze słowami Obamy, że to Niemcy powinni przejąć odpowiedzialnośc za Europę - kiedy się na Europę spuszczał i przekierunkował na Bliski Wschód

> rzad ekspercki to haslo, ktore dobrze brzmi, niestety wiele warunkow musi sie ziscic zeby taki rzad mogl funkcjonowac

Nie wierzę w rząd ekspercki w demokraciji.
W dyktaturze - ok.
Ma racje bytu.
Ale nie w demokracji.

> nie jestem sadyl

No i całe szczęście :)

Tak a'propos makroekonomii..

Nie wydaje sie wam zastanawiająca korelacja, że mimo końca Zimnej Wojny, jedynymi poważnymi graczami na rynku swiatowej gospodarki (poza Niemcami ale moze tym nalezy tłumaczyć ich miłość do Żabojadów?) są mocarstwa atomowe?
- USA
- Rosja
- GB
- Francja
- Chiny
- Izrael (na pustyni Negev testowali tylko nowe kosmetyki)
- Indie
- Pakistan (nie jest liczącym się graczem ekonomicznym - ale jakoś umie sobie radzić w regionie wśród dużo silniejszych sąsiadów)

I czy moze kogoś dziwić, że np. wizjoner (!) Saddam Husajn czy Kim Ihr Sen (czy jego następcy) próbowali doszlusowac do tego grona?

hm...

celne spostrzeżenie,
choc sa to gracze przede wszystkim na rynku swiatowej polityki,

na rynku swiatowej gospodarki wymienic byloby trzeba jeszcze kraje, 1) ktorych bogactwo opiera sie na surowcach (chocby taka Szwecje, Norwegie, Australie, Chille..), 2) liderów i pretendetów do liderowanie a regionie (Brazylia, Turrcja...), 3) potęgi know how (Japonia, Korea Pd... - tym samym wyliczanka bierze w łeb

> choc sa to gracze przede wszystkim na rynku swiatowej polityki,

Jasne.
Kraje "silne gospodarczo", jakie wymieniłes, będą się zapewne przez czas jakiś bronić przed "silną polityką".
Do czasu, aż zostana przez nią zjedzone - za jakieś 10-20 lat. Głownie przez panglobalne korporacje i łasych na słodycze lokalnych polityków.
Państwa te nie mają silnych tendencji "mocarstwowych" (poza Japonią i Koreą Pn).
Japonia samorzutnie przejmie wzorce zachodnie. Dla współczesnych japończyków MTV jest ważniejszym wzorcem niż setki lat tradycji.
Korea Pn?
Wielka zagadka.Może się okazać, że funkcjonowanie "Państwa Kimów" jest najmniejszym złem.
Nikt przy zdrowych zmysłach nie wyobraża sobie scenariusza rozwoju korei Pn, z jej wytresowanym przez dziesiątki lat w reżimie, społeczeństwem - w duchu demokratycznym.
Raczej zostanie "przygarnięta" przez Chiny. Nikt inny nie będzie chciał wziąć sobie na kark tego bąbla.
A Korea pd?
Nie sądzę, aby długo powstrzymywała się (czy wzbraniała) porzed chńską dominacją.

rządy technokratów to wielkie nieporozumienie i XIX wieczna utopia

ponadto
państwo to nie przedsiębiorstwo, państwo to nie firma
*jeżei już snuć taką analogie, to może dotyczyczyć samego resortu gospodarki i finansów... ale tak sie składa, że działów administracji rządowej mamy jeszcze kilkadziesiąt...

...

nawet w ministerstwach... na czele ministerstwa nie powinien stać ekspert
ministrem powinien być polityk posiadający demokratyczną legitymacje, człowiek charyzmatyczny i z wizję rozwoju dziedziny, za którą odpowiada... jego doradcami lub wiceministrami mogą i powinni być eksperci...

spójrzmy od d*py strony, czyli od odpowiedzialności...
słowo w Polsce praktycznie nieznane:

ekspert powinien ponosic odpowiedzialnosc za fachowowosc swoich rad

polityk powinien ponosic odpowiedzialnosc polityczna
- odpowiedzialność polityczna, czyli słowo którego w Polsce nikt chyba nie rozumie albo nie bierze na poważnie

różnica jest taka w odpowiedzialności obu, że ekspert może się wybronić mówiąc, że dołożył wszelkich starań i jego rady były jak najbardziej rzetelne i zgodne z aktualnym stanem wiedzy

polityk tego nie może, polityk ponosi winę (i zbiera laury) za skutki

ergo

polityk odpowiada za obranie danej drogi politycznej,
polityk odpowiada za wybór eksperta,
polityk odpowiada za brak efektów

Minister Klich (a właściwie cały rząd) powinien ponieść odpowiedzialność polityczną (natychmiastowa dymisja i skazanie na niebyt polityczny) - w świetle wcześniejszej katastrofy Casy

Minister Grad powinien ponieść odpowiedzialność polityczną (natychmiastowa dymisja i skazanie na niebyt polityczny) za sprawę stoczniową - tymczasem uzyskał lukreatywne stanowisko w dziedzinie, na której sie nie zna (budowa elektrowni atomowych)

Minister Nowak powinien ponieść odpowiedzialność polityczną (dymisja) za "przejezdność" i stan autostrad na Euro, w tym za dopuszczenie do ruchu dróg nie przystosowanych do ruchu (na "przejezdnych" autostradach mialy miejsce śmiertelne wypadki)

Minister Rostowski i cały rząd (albo przede wszystkim Premier Tusk) - powinni ponieść odpowiedzialność polityczną (dymisja) za przemilczenie (jak przyznał Premeir Tusk - zupełnie celowe i świadome) - zmian w OFE podczas kampani wyborczej

to tylko kilka przykładów z brzegu, czym powinna być odpowiedzialność polityczna

nie jest to odpowiedzialnosc, ani karna, ani przed trybunalem stanu - jest to odpowiedzialnosc za skutki dzialan lub zaniechan, takze za niezawinione skutki dzialan
odpowiedzialnosc za nieudolnosc

nie mozna sie od niej uwolnic twierdzac, ze sie dolozylo nalezytych staran...

tak by było w normalnym kraju

U nas - koko rocko euro spoko.
Można publicznie się przyznać, ze sie dyma społeczeńśtwo - i słupki popularości nie drgną.
Drgną, jeśli WSI24 na kogoś zagnie parol - wówczas stada lemingów nagle "przejrzą na oczy" - i zagłosują w kolejnych wyborach zupełnie inaczej niż dotąd. Ale jakoś tak zbieżnie z oczekiwaniami podsuwanych sondaży..

w normalnym kraju... ech...

w normalnym kraju żaden z czołówki polskich polityków raczej nie zrobiłby kariery a przynajmniej musiałby wykazać sie dużo większą rzetelnością...

w normalnym kraju czyli takim o bardzo wysokich standardach demokratycznych (etycznych) polityk jest jak saper na polu minowym, w zasadzie może pomylić sie tylko raz... ciężkie przewiny nigdy nei zostaną wybaczone...

za ciężką przewine uznano by np. ukrywanie rzeczywistego zadłużenia kraju, czy utajnianie reform podejmowanych tuż po wyborach

poza tym istnieją lekkie przewiny a do takich należy niedotrzymywanie obietnic wyborczych...

kto pamięta bajkę o wielkim hamulcowym, który utrudniał reformy? gdy już nie ma hamulcowego (na urzędzie zastąpił go notariusz) wymyślono bajkę jakoby kryzys to zły czas na przeprowadzanie reform...

btw
Halewicz i Tobie podobni co drwili z Kaczki, gdy chciał w Warszawie Budapesztu...
widzieliście ostatnie wyniki gospodarcze i prognozy dla Węgier?

...

ale żeby było jasne, w normalnym kraju racji bytu nie miałby też Jarosław Kaczyński - punktem zwrotnym powinna tu byc obietnica, ze nie zostanie premierem, gdy brat zostanie prezydentem

Skoro uważam podobnie, jak napisałeś powyżej
Jak również uważam, że Polacy (w swej masie) nie są głupsi od np. Niemców czy Amerykanów (a sądzę, że są mądrzejsi)
Ztem skąd się wzięzły nasze "pechy"po 1989 r?
Jedynym LOGICZNYM uzasadnieniem jest michalkiewiczowska wizja państwa kompradorskiego, sterowanego przez "nieistniejące" SIŁY
Ma ktoś inny pomysł na rozwiązanie tej zagadki? Chętnie uczełpiłbym sie jakiejś innej idei - bo nie lubię czuć się mięsem armatnim

może zwyczjanie chodzić o zmianę pokoleń,

jak pokazało ostatnie 20 lat styropianowcy i popłuczyny Solidarności, tak jak i popłuczyny PZPR nie maja wiekszych kompetencji do kierowania państwem

a co najgorsza, tuz po 89 zostal wytyczony calkiem racjonalny kurs polityki panstwa obliczony na integrecje z nato i z europą,
problem w tym, że z jednego z głównych celów polityki uczyniono cel wyłączny

i gdy go osiagnieto w 2004 roku (8 lat temu!!) nie wyznaczono na nowo pojęcia racji stanu

wtedy zaczela sie post polityka!

zaden polityk nie przedstawil celow kraju na nastepne 10-20-30 lat

nie potrafimy tez zaragowac na zachodzace zmiany

unia do ktorej wstepowalismy w 2004 to byla zupelnie inna unia niz w 2012 roku - z formalnego punktu widzenia w 2004 roku unia europejska nawet nie istniala

tak samo nato, do ktorego wstepowalismy bylo innym sojuszem niz jest obecnie, bylo to nato w starym stylu a obecnei jest to kolejne forum dyskusyjne rozprawiajac glownie o zwalczaniu cyberteroryzmu

...

w egekcie po 8 latach od integracji z ue biernie przyjmujemy wszystki zachodzace zmiany, 70% prawa obowiazujacego w Polsce stanowione jest poza Polską, wyzbyliśmy się narzędzi umożliwiających konkurowanie z innymi krajami Europy i naszym marzeniem jest rozwijanie się ręka w rękę z Niemcami i Francją... a najgorszym zagrożenie Europa dwóch prędkości...

tymczasem do krajow zachodnik Polska ma do nadrobienia jakieś 20-30 lat cywilizacyjnego postępu, tym samym powinna rok rocznie rozwijać się w tępie 6-8%... a dzięki swoejmu potencjalowi wyrazonemu chocby liczba ludnosci powinna byc zdecydowanym liderem regionu

...

Polsce potrzebni sa prawdziwi polityce - mezowie stanu, ktorzy przedstawia wizje kraju za 30 lat jako
1) państwa 50 milionowego (nie 30 milionowego)
2) w niezmienionych granicach
3) państwa inowacyjnego i przodujacego w wysokich technologiach
4) panstwa o silnym przemysle wytworczym i produkcyjnym - zanim zostane skrytykowany, ze daze do autarkii.. mala uwaga: skoro produkcja przemyslowa staje sie co raz bardziej zautomatyzowana i obslugiwana przez roboty, to nie widze powodow dla ktorych fabryki (= srodki produkcji) mialy stac za granica a nie w Polsce
5) panstwa o silnej walucie i silnym sektorze bankowym
6) panstwa o najnowoczesniejesze w Europie infrastrukturze drogowej, kolejowej, rzecznej i lotniczej
7) panstwa bezpiecznego energetycznie
8) panstwa wykorzystujacego swoje atuty: tranzytowe polozenie w Europie oraz posiadane zasoby naturalne - w tym wegiel, ktory zapelnic moze bezpieczenstwo energetyczne na blisko 300 lat

a to jeszcze troche okolo tematu

"W tym momencie do gry wchodzi podstawowa wada systemów demokratycznych. Wyobraźmy sobie, że mam cudowną kartę kredytową na okaziciela, którą mogę używać jak chcę. Mogę sobie latać po świecie by spotkać się z innymi użytkownikami takich kart kredytowych, opłacać pachołków do ochrony i kucharzy, mieszkać w pałacu, a gdy coś zostanie fundować stadiony i kościoły. Spłaca się tylko bieżące oprocentowanie, a sam dług na karcie może sobie rosnąć. Po 4 latach ta karta kredytowa przechodzi w ręce kolegów, którzy mają te same przywileje.

Tak właśnie jest z budżetami poszczególnych państw w demokracji. Aktualny reżim bawi się w wydawanie pieniędzy, których sam nigdy nie będzie musiał spłacać. Jedyne zmartwienie jest takie, aby można się było jeszcze trochę zadłużyć. Potem przyjdzie nowa ekipa i też zacznie się martwić, ile jeszcze można zadłużyć kraj i jak bardzo odsunąć spłatę.

Podejrzewam, że gdyby zaproponować któremuś z premierów europejskich władzę dyktatorską, to grzecznie by odmówił. Parę lat rządzenia wystarcza na ustawienie siebie i rodziny, zdobycie odpowiednich znajomości i zakumulowanie kapitału (vide Marcinkiewicz, Buzek, Balcerowicz). A potem niech się inni martwią. Bycie dyktatorem oznacza nie tylko ostracyzm towarzyski (vide Łukaszenko), ale troskę o kraj w perspektywie dłuższej niż najbliższe wybory. Po co komu ten stres."

http://slomski.us/

"Halewicz i Tobie podobni co drwili z Kaczki, gdy chciał w Warszawie Budapesztu...widzieliście ostatnie wyniki gospodarcze i prognozy dla Węgier?"

Poprzednia ekipa rządząca stosowała ten sam zabieg - potem przyznali się do kłamstwa. Patrząc zupełnie trzeźwo, to Węgry nie mając nic, czym mogłyby pohandlować, aby nabić kabzę. Nic się nie zmieniło, niczego nie wyprodukowali, czego by na świecie nie było, wina ludzie pić już nie chcą...więc ten faszysta z Budapesztu zwyczajnie kłamie, o czym za jakiś czas się przekonasz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie trzeba szukać nowego potencjalu, wystarczy uwolnić istniejący...

i nie mam namyśli jakiś tam informacji faszysty z Budapesztu (zreszta nie bardzo wiem o kim mówisz? czyzbys obrazał demokratycznie wybranego premiera obcego państwa - o ktorym nie masz zadnej wiedzy poza tym co ci w polskich mediach gazownia napisze?)

Jaki potencjał i czyj? o_O

Faszystą nazywam Orbana i jego rząd. Polacy też podjęli demokratyczny wybór, gdy dopuścili do władzy równie faszyzującego Kaczyńskiego i jego klikę spod Srebrnego Układu. Na szczęście demokracja ma to do siebie, że omamić można tylko raz.
Ale Kaczce nie o władzę się rozchodzi, a o bycie w wiecznej opozycji, coroczną subwencję państwową i dalsze siorbanie z państwowego koryta, do którego miesiąc w miesiąc wrzucam po kilkadziesiąt tysięcy złotych w podatkach, składkach i innych cudach.

Nie no Hal trochę przesadziłeś z tym faszyzmem. Przecież i Orban i Kaczka to po prostu konserwatyści i eurosceptycy, ale do czystek etnicznych i obozów śmierci to im daleko. Nie można tak szafować tym słowem.

KK, daj im władzę i powiedz: "oczyśćcie nasz kraj z układu"...gwarantuję Ci, że ulice spłynęłyby krwią.

Już w tej chwili na Węgrzech ludzie zaczynają bać się Orbana i jego specsłużb - dotarło do nich, że lepszy był kłamca-socjalista niż faszysta-czekista. Wczoraj czytałem, że 52% Węgrów nie zamierza popierać "reform" Orbana i odcinanie się od UE. Dlatego kacyk Orban planuje zmienić konstytucję Węgier i ordynację wyborczą, bo wie co się święci.

Wspomnisz moje słowa KK...

No Węgry.. tam faktycznie dużo kontrowersji. O ile zmiana ordynacji wyborczej zmniejszająca o połowę liczbę posłów i okręgów jednomandatowych na zasadzie, że zwycięzca bierze wszystko to akurat nie jest takie straszne, o tyle ich nowa ustawa medialna to jest jednak groza. Zastanawiające są też poprawki do ustawy o Narodowym Banku Węgierskim dające wpływ rządu na politykę NBW. Najbardziej nie rozumiem, do czego miałoby prowadzić spacyfikowanie sądu konstytucyjnego. To jest mega dziwne. I czemu wobec takich zmian Fidesz i tak nadal wygrywa w sondażach? W Polsce to byłaby już wojna domowa

Może różnica polega na tym, że podczas IIWŚ Polacy nie służyli Niemcom w takim stopniu, jak Węgrzy - tam byli Strzałokrzyżowcy, którzy ochoczo opowiedzieli się po stronie nazistów...polscy Endecy mieli na tyle honoru, aby się nie zeszmacić do tego stopnia.

Nie dalej niż wczoraj oglądałem reportaż o węgierskich żandarmach, którzy brali udział w masowym mordzie 1200 Żydów (mężczyzn, kobiet i dzieci), których ciała wrzucono do Dunaju.
Te demony przeszłości cały czas pomrukują ponuro wśród fideszowskich bojówek - co raz głośniej. Ale na Węgrzech mają ciche przyzwolenie państwa i Orbana.

U nas byłoby to samo, gdyby do władzy dorwał się Kaczyński, Macierewcz i reszta zgrai.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

KK, w wolnej chwili obejrzyj ten film http://www.youtube.com/watch?v=z188D76IDIw

> daj im władzę i powiedz: "oczyśćcie nasz kraj z układu"...gwarantuję Ci, że ulice spłynęłyby krwią.

Na jakiej podstawie GWARANTUJESZ?
Jak chcesz swoją gwarancję sprawdzić?
Trzeba by ponownie wybrać rząd PiS-u i PiSiora na prezydenta.
Wóczas można by się przekonać, ile twoja gwarancja jest warta...

Ale.. czy tak już nie było? Ulice spływały krwią?
Nie pamiętam... :)

sadyl...

hal i logika to dwie rozne pary butów

Nie no Hal to już pojechałeś po bandzie... Jestem w szoku, że to Ty napisałeś te zdania. Jakie masowe mordy?? Nie można porównywać nawet takich oszołomów jak Macierewicz do eksterminacji Żydów w czasie II wojny.. Przecież to jest jawne nawoływanie do polityki historycznej i polityki nienawiści jaką uprawiają nacjonaliści...No co Ty man?

Swoją drogą Kaczka od Tuska różni się niewiele. Obaj uprawiają politykę sondażową. Różni ich jedynie retoryka. Reszta zdaje się być bardzo relatywna. Świadczą nawet o tym przetasowania personalne: Sikorski był ministrem w rządzie Marcinkiewicza i Kaczki, Kluzik- Roztowska była szefem kampanii Kaczki a teraz jest proponowana na vice ministra u Roztowskiego, Giertych był wicepremierem w rządzie Kaczki a dziś broni Michała Tuska. Nawet obecny marszałek senatu Borusewicz z PO, był posłem PiS do 2007 r, a Schetyna kwestionował w 91 okrągły kłócąc się z Wałęsą. To jest jeden gang Olsena, który gra na sondaże.

KK, czytałeś kiedyś o mikroekspresji wg. Paula Ekmana? Jeśli nie, to koniecznie wejdź w ten temat, bardzo ciekawy. Gdy już wgryziesz się w to, oglądając relacje z "miesięcznic", marszy i innych parteitagów PISu i okołopisowskich organizacji, zobaczysz przerażający obraz nienawiści, kłamstwa i arogancji ziejący z twarzy tych ludzi.

Zaraz po tragicznej śmierci L.Kaczyńskiego wyraziłem pogląd, ku oburzeniu wszystkich dookoła, że teraz J. Kaczyński rozpęta piekło polityczne pt. "zabili mi brata". Na jego twarzy malowała się nienawiść i obłęd...nie minęło parę tygodni i zaczęła się "smoleńska polityka".

Czy pojechałem po bandzie? Być może. Nie owijam w bawełnę i nazywam rzeczy po imieniu, w szczególności, gdy mam pewność, że to co piszę jest możliwe, prawdziwe i realne w spełnieniu.

mieć pewność, że coś jest mozliwe - dobra sztuczka retorycznak

mam pewność, że możliwe jest to, iż hal jest idiotą
mam pewność, że możliwe jest to, iż hal jest partyjnym gadem
mam pewność, że możliwe jest to, iż, gdyby hal doszedłby do władzy, rzostzrelałby wszystkich opozycjonistów..

mam pewność, iż możliwe jest to, gdyby...

...

natomiast pewny jestem, ze hal jest zalosny
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Coś w tym jest, ale zauważ że to już inny czas historyczny. Dziś moment, w którym sercami mas zawładnęłaby jakąś ultra skrajna polityka nienawiści to musiałby być moment totalnego zawalenia się systemu. I to takiego po całości: krach euro + hiperinflacja dolara. Wtedy wiadomo efekt domina: padają kraje które z żyją z handlu z zachodem: Chiny, Indie, Rosja, Brazylia, oraz rozpadają się instytucje międzynarodowe. W takiej sytuacji faktycznie rozpętałoby się piekło a do władzy doszliby jeźdźcy apokalipsy. Mniej więcej taki scenariusz rozegrał się w latach 1925 -31 i padło na Niemców. Czy dziś coś takiego mogłoby się powtórzyć? Osobiście nie wierze w taki scenariusz, choć historia zaskakiwała wiele razy ludzkość w najbardziej bezpiecznych czasach. Np. krach cesarstwa rzymskiego w połowie III w n.e., na skutek dewaluacji monety. Ostatnio czytałem, że to co najbardziej uderzyłoby w naszą cywilizacje to groźba dużej burzy słonecznej i spalenie całego systemy przesyłu prądu na kilka lat. Ponoć ostatnio coś takiego miało miejsce w XIX, ale wtedy nie było jeszcze linii przesyłowych.

Się rozpisałem, ale ad rem: Hal moim zdaniem nie można piętnować konserwatystów za to, że reprezentują niezadowoloną cześć naszego społeczeństwa. Biorąc pod uwagę że 60% ludzi w PL oficjalnie zarabia najniższą stawkę, która do najniższej europejskiej ( nawet greckiej) ma się nijak, to ja się nie dziwie, że Ci obywatele się wściekają. Dopóki robią to w ramach demokracji, dla mnie jest ok. Szkoda jedynie, że PIS robi to tak obciachowo. Dlatego raz jeszcze powtórzę: dobrze że rzucili się na ekonomie porzucając na chwile marsze.

Marsz, Marsz.. tak sie nawet zaczyna nasz hymn, wiec dlaczego mają nie maszerować?

marsz to zdrowie i pomaga na prostate (zgodnie z ostatnimi unijnymi sloganami)

do tego jezeli jest jeszcze dobry powod do maszerowania i piekna pogoda, to nie ma co, trzeba maszerować

poza tym KK jak tak lubisz historie, zobacz ile to bylo w historii marszy, ktore zmienily dany kraj... i nie mam na mysli chin a np. amerykańską kulture polityczną

marsz jest cały czas nowoczesną formą artykułowania swoich racji

fenomenem jest marsz niepodległości,

bo można mówić co się chce, ale w jeden dzień ok 30 tys mlodych ludzi zjezdza do stolicy i odbywa pochod z flaga...

to jest prawdziwa sila, oczywiscie w tvn24 tego nie pokaza, pokaza za to jakis bandytow i chuliganow co podpinaja sie pod ogon marszu i robia zadyme

na youtubie sa filmiki jak marsz wygladal naprawde

tak samo marsze w miesiecznice... tam nie przchodzi 5 moherowych babc skandujacych glupie hasla.. to tylko media pokaza 5 takich babc, tam przychodz akilkutysieczne tlumy ludzi o roznych pogladach

takich, ktorzy rozumieja co sie stalo 9 kwietnia,
czyli rozumieja to, ze stalo sie cos nie pojetego, cos do tej pory nie wyjasnionego i cos o czym nie mozna zapomniec

w kontrze do nich sa lemingi, ktore juz godzine po katastrofie znaly wytlumaczenie - jedno z wielu na uzytek masy lemingow np. kaczynskie kazal ladowac albo wina mgly albo wina pilotow alo wina pijanego generala albo wina jaroslawa kaczynskiego albo stary polski sprzet... i do tej pory taki leming swiecie wierzy w jedna wersje, chociaz nie jest ekpertem ani od wypadkow lotniczych, ani od innych spraw, do tego nie posiada nawet ulamka prawdziwej wiedzy

o smolensku prawde napisza za minimum 200 lat (jezeli bedzie jeszcze kto mial pisac po polsku), byc moze okaze sie, ze prawda byla banalna (brzoza, zla pogoda), a byc moze nie - w kazdym razie zeby to okreslic trzeba miec dostep do wszystkich mozliwych materialow, takze rosyjskich i wywiadow zagranicznych

większość z was to polityczni idioci a tylko dlatego iż wierzycie złodziejami i ludzią bez honoru że są dobrymi wujkami główna zasada NIE WIERZYĆ IM ani rąbanemu tuskowi ani ciepłej kaczce .Jedyny polityk który był dla narodu skonał a jego bracki pasuje na pasztet

~..
Dlatego mówię żeby nie potępiać konserwatystów. I masz racje że zbiorowa dyskusja lub marsz jest cudem demokracji. A ja w demokracje wierze. Ale pamiętaj również, że od marszy zaczęło się wiele negatywnych rzeczy w historii ( nie będę wymieniał bo po co) i należy bardzo uważać by poprzez zwalczanie ognia ogniem nie wzniecić pożaru. Tego właśnie się ludzie boją: że te narodowe sztandary zamienią się w zaciśnięte pieści.

Osobiście wierze w socjaldemokratyczny model Europy i fakt, że świat zachodni zjednoczy się na gruncie cywilizacyjnym ponad podziałami narodowymi. Taki był plan po II wojnie i na tym Europa zbudowała pokój.

socjaldemokratyczny moedel Europy

to powedz KK jak jesc ciastko i miec ciastko

jak to zrobic, zeby panstwa Europy przestaly sie zadluzac a zaczely splacac zobowiazania - przy utrzymaniu socjaldemokratyczngeo modelu europy

jak zagwarnatowac godne emerytury, bezplatna sluzbe zrobie, renty w przypadku inwalidztwa, itp

bo jak narazie te wszystkie bajery sa gwarantowane na kredyt
kreydt, ktory beda musialy spalacac przyszle pokolenia

jest to dla mnie cholernie niemoralne

europa to fajne miejsce do zycia obecnie, perpspektywy ma natomiast guaniane

dlatego nie ma co sie ogladac na europe,
nie ma co sie ogladac na koszmar jakim jest unia europejska (btw KK jako clzowiek oczytany, zapewn natrafiles juzna wiele wypowiedzi w tym szanowanych politykow - ze euro bylo projektem o poczatku politycznym, skazanym na kleske, wprowadzonym tylko po to, zeby wywolac kryzys a nastepnie wykorzystujac reguly zarzadzenia kryzysowego, doprowadzaic do jeszcze glebszej integracji eu, oczywiscie pod egida niemiec bo euro to waluta niemiec, ze stopami procentowymi korzystnymi dla niemiec, wspierajaca i subsydiujaca niemiecki eksport na swiecie)

i trzeba budowac silna Polske, z silna waluta, przemyslem, bezpieczna energetycznie, z nowoczesnym wojskiem, Polske, ktora za 30 lat bedzie liczyła 50 a nie 30 mln mieszkancow

i naprawde nie ma cos sie ogladac na UE
najpiekniejszym scenariuszem dla Polski byloby skorzystanie z ostatniego budzetu UE z ktorego otrzymamy srodki a nastepnie wystaopienie z UE i wstapienie tylko do europejskiego Obszaru Gospodarczego

- tak mozna zjesc ciastko i miec ciastko

celem politykow dzis powinno byc to, zeby za 20 lat w Polsce zylo sie rownie dobrze albo i lepiej niz obecnie

dlatego polityk, ktory mowi, ze zyj sie tu i teraz i nie jest od tego zeby komus sprawiac przykrosc, to zaden polityk a kawal łajzy

i halewicz i mu podobni schizole moga mowic co chca o Prezydencie Kaczyńskim

ale ten profesor prawa pracy, rozumiał lepiej niż 3/4 polityków w Europie, takie kwestie jak znaczenie wolnej Ukrainy dla bezpieczenstwa Polski i dla Europy, czy znaczenie wolnej Gruzji dla Europy

do tego Jego sceptycyzm wobec traktatu lizbonskiego byl proroczy i genalny

halewiczem i jemu podobni ciesza sie, ze Polska jest cool i przyjela traktat lizbonski, ciekawe czy wiedza tylko, co trakta lizbonski zmienil

czy wiedza to, ze unia do jakie wstepowalismy nie ma nic wspolengo zobecna unia, ani z uni gwarantujaca rozwoj panstw w latatch 70. 80. i 90.

FF
Nikt nie odbiera prezydentowi Kaczyńskiemu czci, ani ugrupowaniom eurosceptycznym prawa do głosu. Możemy się nie zgadzać, ale nie musimy obrażać i wygrażać. Sam pochwaliłem idee konferencji ekonomicznej PISu, mając nadzieje że nie dadzą plamy.

~
Nie wziąłeś jednego pod uwagę: polska gospodarka jest uzależniona od koniunktury w Europie np: 30% polskiego eksportu idzie do Niemiec. Jeżeli się odetniemy od zachodniego rynku zbytu to handlować będziemy mogli jedynie na niedzielnych bazarach. Nie ma dziś karju na świecie który gospodarczo jest samowystarczalny.

dlaczego mamy sie odcinac od zachodniego rynku zbytu?
pisze przeciez jasnop, ze mamy wystapic z ue a wstapic do europejskiego obszaru gospodarczego - czyli uzyskalibtsmty taki status jak np. szwajcaria, norwegia, tj. dostep do wolnego rynku, swobody wolnego rynku, strefa schengen etc.
- to by zostalo, znikla by tylko polityczna zaleznosc od ue, zakazy np. udzielania pomocy publicznej, odyzkslibysmy takze suwerennosc w stanowieniu prawa

poza tym, dobrze, ze Polska czerpie z sasiedztwa bogatych Niemiec,
ale marzy mi sie Polska, ktora nie bedzie tylko dostawca pol-produktow i taniej sily robocze a raczej Polska innowacyjna, z silnym przemyslem i eksportem rodzimych produktow
wowczas zachod Europy bylby tylko jednym z kierunkow eksportu ale glownym powinien byc wschod... ten bliższy i dalszy

a jakie znaczenie ma "wolna Gruzja" dla Europy? o_O

~
Tu się z Tobą zgodzę mi tez się marzy Polska innowacyjna z silnym przemysłem i eksportem i bez tej dramatycznej emigracji młodych. Zauważ jednak że Szwajcaria i Norwegia mają bardzo specyficzne położenie geograficzne, które predysponuje je do neutralności. My znajdujemy się między przysłowiowym młotem a kowadłem. Nie możemy być krajem neutralnym i nie możemy być krajem wschodnim. Poza tym co takiego UE nam złego uczyniła? Ja widzę jedynie, że mamy bajzel na własnym podwórku, który musimy sami posprzątać: przerost administracji, zbyt wysokie koszta zatrudnienia, brak mocnej polityki prorodzinnej, przerośnięte prawo podatkowe, bardzo słaba obsługa dotacji oraz niejasne układy w polityce regionalnej. To jest wina naszych politykusów a nie UE.

Hal

spójrz na mape, spojrz na ropociagi i gazociagi, to zrozumiesz

KK

nie rozumiesz co zlego ue zrobila Polsce?
poczytaj eurosceptyków, to sie dowiesz
zwlaszcza brytyjskich...

Popatrzyłem...a teraz Ty popatrz i powiedz, co widzisz ^_^

image

A tu bardziej szczegółowo i szerzej (gazociągi)

image

pierwsz grafika bezwartosciowa w tym kontekscie

druga jak najardziej - ok

teraz Hal dziecko jak jeszcze nie kumasz, to zobacz panstwa sasiednie wzgledem Gruzji i to w jakich wplywach sie znajduja

Gruzja to jedyna altenatywa dla kierunku wschodniego, nie kontrolowanego przez Rosje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gruzja jedyną alternatywą? Ty chyba nie byłeś w Gruzji^_^

Już wolę za partnera Rosję, niż nieprzewidywalnych kaukaskich górali.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja wolę sytuacje, w której istnieje alternatywa od tej bez alternatywnej

alternatywa to taki badziew, który pozwala na więcej niż jedno rozwiązanie, z alternatywy nie potrzeba korzystać...

alternatywa gruzińska umacnia sytuacje Europy, także w rozmowach z Rosją

i Ty dobrze o tym wiesz,

ta wiedze i wizje mial Prezydent Kaczyński
a nie tak dawno rowniez konserwatywna prasa brytyjska to podnosila...

...

Europa daje d*py na wielu obszarach, Gruzja to przykład pierwszy z brzegu aczkolwiek niezwykle istotny
prawdziwy dramatem jest to, ze Europa przegrala juz swoja szanse w Afryce... weźmy taki bogaty w ropę Sudan Południowy... Chiny miały swoich ambasadorów tam jeszcze przed powstaniem tego państwa?

Inne tematy z forum

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...