kosciol

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
witam!mam pytanko odnosnie slubu koscielnego.moja przysszla malzonka jest z gdanska (ja nie) ale wolelibysmy wziasc slub w sasiednim kosciele,gdyz bardziej sie on nam podoba niz parafia mojej kobiety.jak zalatwic taka sprawe.tzn jakie dokumenty musimy ze soba miec?jakas zgode od jej lub mojego proboszcza?pomozcie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kosciol

my oboje jestesmy z gdanska, ale slub koscielny bedziemy mieli w innej parafii w bazylice sw Mikolaja. Powiem jak bylo z nami, bo w sumie chyba co kosciol to inaczej...a raczej co proboszcz to inaczej.. :)
my poszlismy najpierw do kosciola w ktorym chcemy slubowac. Ojciec proboszcz tamtejszej parafii nie robił zadnych problemow, zadnych niepotrzebnych pytan w stylu: po co?? dlaczego?? :) wstepnie zapisal nas na interesujacy nas dzien i godzine. I dostalismy 2 tygodnie (ale termin ten mysle, ze mozna w ramach zdrowego rozsadku dobrac dowolnie) na zalatwienie zgody na wydanie licencji od ktoregos z naszych proboszczow. I cale szczescie, ze bez roznicy z ktrej parafii czy mojej czy mojego narzeczonego. My poszlismy do niego, choc zwyczajowo jest utarte, ze powinno sie to zalatwiac w parafii panny mlodej. ale z moim proboszczem nie poszlo by tak latwo.
W sumie tu tez nie bylo od razu rozowo, gdyz probosz z parafii mojego narzeczonego wypytywal, dlaczego w tym kosciele chcemy itp.... i poczatkowo nas odeslal, zebysmy sie jeszcze zastanowili, bo niby lepiej we wlsanej parafii i takie tam... ale ostatecznie zgodzil sie, ze wyda ta licencje :)))
W parafii, ktora wydaje licencje musicie doniesc w odpoweidnim czasie wszystkie dokumenty-swiadectwa chrzyu, komunii, bierzmowania, kwitki ze odbyly sie zapowiedzi, swiadectwa religii, zaswiadczenie z USC itp
My musimy stawic sie na 3 mies przed slubem i wtedy dopiero zbierac bedziemy te wszystkie papierki.....
Tyle jesli chodzi o nas....a ztego co wiem, to w roznych parafiach bywa roznie.....
Faktem jest, ze z 1 ze swoich parafii musicie miec zgode i ta parfia wystawia licencje i tam wszystko zalatwiacie i jak juz macie licencje to z nia dopiero zglaszacie sie w wyznaczonym terminie w parafii, w ktorej slubujecie :)
powodzenia :))

Jest też inna opcja. Można po prostu wziąć tak zwaną delegację z parafii jednego z narzeczonych, która upoważnia do załatwiania wszystkich formalności ślubnych w docelowej parafii gdzie będzie ślub. To oznacza, że protokół przedślubny będzie sporządzany i wszelkie innne dokumenty składane w parafii ślubu. Ale zdobyć je trzeba będzie w odpowiednich parafiach (np. parafii chrztu, bierzmowania), a zapowiedzi będą musiały być głoszone we wszystkich parafiach: tej ślubnej oraz oby parafiach, i pana młodego i panny młodej.

Scully

Hej, hej:)
My też mieliśmy podobną sytuację. Okazało się (mówił nam to ksiądz) że można iść tylko do jednej parafii po zgodę (tzw. delegację-) narzeczonego lub narzeczonej, a parafia drugiej strony nic nie musi o tym wiedzieć. Ta delegacja ma na celu przekazanie błogosławieństwa młodym na inny kościół. A to że ślub powinien odbywać się w parafii panny młodej to tradycja która nie wiąże w żaden sposób i nie wymaga tłumaczenia itp.
Potrzebne dokumenty (np świadectwo chrztu) otrzymuje się z parafii chrztu. (tam przesyłane są wszystkie dokumenty z różnych sakramentów które człowiek otrzymuje w ciągu życia- nawet jeśli były w różnych parafiach). Takze jeśli obecna parafia jest inna niż chrztu (np ktoś się przeprowadził) to może się nawet nie dowiedzieć o tym że ktoś ślub bierze bo i tak dokumenty prześlą do tamtej. Swiadectwo chrztu przy składaniu nie powinno być starsze niż 2 miesiące. Dochodzą jeszcze dane personalne i ostatnie świadectwo religii. Acha- i zaświadczenie o naukach przedmałżeńskich(powiedzą Wam w kościele co i kiedy)
Najlepiej iść zaklepać sobie termin ślubu- wszystkie dokumenty składa się niedługo przed ślubem
Najlepiej jednak iść do biura parafialnego kościoła gdzie chcecie się pobrać i tam spytać o formalności.
Powodzenia :>

uuuuuuuuuuuaaaaaaaa.jesli mozesz mi troszke rozjasnic to mnie teraz oswiec:)jestem z ciechanowa ale moja obecna parafia w tym miescie nie jest moja parafia chrztu-wiec do ktorej mam isc po delegacje.tak samo jest z panna mloda.jest z gdanska ale jej parafia chrztu jest w bydgoszczy.i co teraz?:)

Hej kropek!
Co za zbieg okoliczności!:) Ja też jestem z Ciechanowa!;D
Trochę postaram się rozjaśnić. Któreś z Was musi tak czy siak iść do swojej parafii w której obecnie jest (np Ty w Ciechanowie, narzeczona w Bydgoszczy) żeby uzyskać tą delegację. Najlepiej iść tam gdzie wiecie że będzie mniej "gadania";) ,albo po prostu tą gdzie częściej macie okazję odwiedzać. A po świadectwo chrztu i tak każde z Was będzie musiało jechać do swojej parafii chrztu.
Pozdrawiam ziomka!:)

a my po prostu poszlimy do kosciola w ktorym chcielismy brac slub ( ani moj ani meza) i wzielismy slub bez zadnych papierkow

a my musimy miec zgode proboszcza z jednej z naszych parafii, albo moja albo wiktora:) a ze ja swojej nie lubie wiec wyslalam mojego przyszlego meza po zgode do jego kosciola:)))))))