Re: kosciol
Modern_Lady
(20 lat temu)
my oboje jestesmy z gdanska, ale slub koscielny bedziemy mieli w innej parafii w bazylice sw Mikolaja. Powiem jak bylo z nami, bo w sumie chyba co kosciol to inaczej...a raczej co proboszcz to inaczej.. :)
my poszlismy najpierw do kosciola w ktorym chcemy slubowac. Ojciec proboszcz tamtejszej parafii nie robił zadnych problemow, zadnych niepotrzebnych pytan w stylu: po co?? dlaczego?? :) wstepnie zapisal nas na interesujacy nas dzien i godzine. I dostalismy 2 tygodnie (ale termin ten mysle, ze mozna w ramach zdrowego rozsadku dobrac dowolnie) na zalatwienie zgody na wydanie licencji od ktoregos z naszych proboszczow. I cale szczescie, ze bez roznicy z ktrej parafii czy mojej czy mojego narzeczonego. My poszlismy do niego, choc zwyczajowo jest utarte, ze powinno sie to zalatwiac w parafii panny mlodej. ale z moim proboszczem nie poszlo by tak latwo.
W sumie tu tez nie bylo od razu rozowo, gdyz probosz z parafii mojego narzeczonego wypytywal, dlaczego w tym kosciele chcemy itp.... i poczatkowo nas odeslal, zebysmy sie jeszcze zastanowili, bo niby lepiej we wlsanej parafii i takie tam... ale ostatecznie zgodzil sie, ze wyda ta licencje :)))
W parafii, ktora wydaje licencje musicie doniesc w odpoweidnim czasie wszystkie dokumenty-swiadectwa chrzyu, komunii, bierzmowania, kwitki ze odbyly sie zapowiedzi, swiadectwa religii, zaswiadczenie z USC itp
My musimy stawic sie na 3 mies przed slubem i wtedy dopiero zbierac bedziemy te wszystkie papierki.....
Tyle jesli chodzi o nas....a ztego co wiem, to w roznych parafiach bywa roznie.....
Faktem jest, ze z 1 ze swoich parafii musicie miec zgode i ta parfia wystawia licencje i tam wszystko zalatwiacie i jak juz macie licencje to z nia dopiero zglaszacie sie w wyznaczonym terminie w parafii, w ktorej slubujecie :)
powodzenia :))
0
0