koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

Zrobiłem posumowanie roku: od 1 września 2011 r. do 31 sierpnia 2012 r. totalnie wszystkie koszty z faktur: podatek, woda, prąd (odłączyliśmy gaz), TV, internt, telefony (komórki też), co (miejskie), woda i ścieki, wywóz śmieci, piasek i sól (na chodnik przed domem), itd. Wyszło średnio miesięcznie za rok 890,02-zł, czyli za 162 m2 5,50-zł za m2, czyli 222,50- zł za osobę. Nie płacę nic za garaż, a auto jest garażowne cały rok. Mogę robić grila kiedy chcę, dzieci mają huśtawkę, hopsalnię i trawkę do biegania. A odśnieżanie to też pozytyny aspekt, bo oszczędzam na siłowni, a i dobre słowo człowiek usłyszy od staruszek idących do kościoła.
Buduj dom!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

śmiech na sali jak sie takie brednie czyta .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

ludzie zapominaja, ze mieszkania tez beda obciazone tym podatkiem

ps. z tym podatkiem to sprzedac i za granice tylko pozostaje wyjechac

niech politycy sami placa
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja dalem silke 24 + 18cm welny (frontrock max), wyliczylem zapotrzebowanie na cieplo okolo 25W/m2/rok a srednia przenikalnosc dla przegrody 0,21. Pompa ciepla ma moc mniejsza niz moj czajnik (1,6kW a lacznie z pompkami obiegowymi 1,8kW). Przy temperaturze pod ziemia dolnego zrodla 2 stopnie (nigdy mniej nie bylo) i przy -15 na dworzu, moc cieplna produkowana przez pompe ciepla to 8,4kW - smiesznie malo przy 200m2 domu, co przeklada sie na koszty. Koszt jednorazowy calej instalacji to 58 tys zl, koszt utrzymania roczny 2-2,5 tys zl. Jesli chodzi o silke - owszem jest ciezsza, ale nie bardziej niz worek cementu, ale bez przesady. Za to plusami silki jest to, ze sciana jest od razu rowna - mniej dajesz tynku, ma najwyzsza akumulacyjnosc cieplna - szczegolnie to jest wazne nad ranem przy punkcie rosy, w domu to sie objawia swiezym i przyjemnym powietrzem, ponadto wiadome cechy takie jak: dlugo trzyma zadana temperature w pomieszczeniu, sciana jest mocna, mozesz montowac na niej cokolwiek sobie zyczysz oraz izolacyjnosc dzwiekowa - najwyzsza ze wszystkich materialow. Minus to wlasciwie tylko brak izolacji cieplnej (wspolczynnik 0,9, gazobeton ma na przyklad 0,3), za izolacje odpowiada ta welna, ktora i tak jest cieplejsza niz jakikolwiek inny najcieplejszy pustak. Gdybym drugi raz budowal zrobilbym dokladnie tak samo, jedyne co bym zmienil, to nie montowalbym drzwi firmy gerda - robia kiepkie zamki i nie montowalbym silnika do bramy garazowej firmy bft - awaryjny. Poza tym jestesmy super zadowoleni z efektu, a komfort automatyki, pompy ciepla i wentylacji nie do porownania. Ciagle mamy gosci na noc :) Pozdrawiam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdyby ten dom mial jak przecietne mieszkanie 70 metrow to jego utrzymanie byloby napewno tansze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

oj optymista. Nie pomyślałeś o podatku katastralnym , którego projekt jest na ukończeniu i tylko czekać ja k wprowadzą , prawdopodobnie 1% od wartości nieruchomości.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Po pierwsze musimy przyjąć, że porównujemy koszt utrzymania jednego metra kwadratowego powierzchni użytkowej na nie obiektów, gdyż koszt utrzymanai domu o dużej powierzchni użytkowej musi być wyższy niż mieszkania, które jest dwu, trzy, cztero, a może i pięciokrotnie mniejsze. Dom to także zdecydowanie większe nakłady inwestycyjne, a co za tym idzie rata kredytu. Jeżeli porównamy koszty utrzymania domu do kosztów utrzymania mieszkania spółdzielczego, gdzie czynsz jest dość wysoki to koszt utrzymania jednego metra kwadratowego domu będzie zdecydowanie niższy. Główny koszt utrzymania domu to ogrzewanie koszt minimum 25 PLN za każdy metr kwadratowy rocznie. Trzeba również wziąć pod uwagę koszty odtworzenia (remontów) poszczególnych elementów obiektu, które po kilkunastu latach się pojawią. Proszę sobie porównać koszt malowania mieszkania, czy domu, albo położenia podłogi w mieszkaniu, czy w domu. Teoretycznie zakłada się, że rocznie średnio 1-2% wartości obiektu pochłaniają remonty. Kolejnym kosztem to są koszty dodatkowe wynikające często z tego, że dom położony jest dalej od centrum miasta, miejsca pracy, sklepów i innych miejsc uzyteczności publicznej i dochodzą koszty dojazdów (paliwo do samochodu). Ja mimo wszystko polecam zdecydowanie dom. Mieszkałem z moją rodziną 8 lat w mieszkaniu, a teraz kolejne 8 lat w domu. Z duzymi kosztami na pewno trzeba się liczyć i wkalkulować je w swoje życie. Z drugiej strony należy pamiętać, że trud i wysiłek owocuje radością.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tez chce z silikatow budowac. Powiedz - mieliscie problemy przy stawianiu? Ponoc ekipy budowlane nie chca z silikatow stawiac bo ciezkie. I jak z nagrzewaniem domu? Wiem ze jak juz sie nagrzeje to trzyma dluzej niz ytong, ale ponoc sie dlugo nagrzewa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkanie zdecydowanie drozsze.... Mieszkałam pare lat w kamienicy w mieszkaniu komunalnym 35metrów sam czynsz po podwyzce to 400zł + woda +smieci wyszło 600zł - do tego sama musialm ogrzac mieszkanie wiec zima gaz mnie wynosił 200zł msc, prad jakies 100zł co msc więc koszt 900zł za 35metrów brak ogródka balkonu - jednym słowem porazka...

Teraz mieszkam w domu 200metrów z ogródkiem..koszt msc to 150zł prąd, 100zł gaz, 67zł smieci i jakies 50zł woda za msc = około 400zł msc../. do tego roczny podatek 120 zł raz w roku....
Tak jak wczesniej b yło napisane do tego własny ogródeczek warzywka owoce, cisza spokoj;)
A na starosc się zobaczy- są jescze dzieci ;)) i zrobia co chcą ;))
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Potwierdzam sam mam podobny dom 200, z tym ze zamiast ytonga i styropianu, mam silke i grubsza welne, reszta podobnie. 4 miesiace zimowe place 300-500 za ogrzewanie (pompa ciepla), w pozostale 8 miesiecy lacznie 400zl, rocznie wychodzi 2000 - 2500zl. W domu jest podlogowka, wentylacja z odzyskiem ciepla. Za wode wychodzi okolo 10 m3 za 2 miesiace (120zl), za prad 50-100 na miesiac. Tak sobie wykalkulowalem, zeby na emeryturze placic nie wiecej niz 600 zl miesiecznie na utrzymanie. Wiec to nie sa bajki ale rzeczywistosc oraz podejscie z glowa do wyboru technologii przy budowie domu. Pozdrawiam wszystkich trzezwo myslacych
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 4

nikt nie napisał o wiecznej tułaczce jeśli dom jest poza centrum.należy doliczyć koszty dojazdu tj.paliwo i czas spędzony w
korkach.dzieci w wieku szkolnym jak się dostaną do szkoły do przedszkola.dla mnie rozwiązanie było proste.kupiłem dom za miastem
mieszkanie w mieście ,i mieszkałem gdzie w danej chwili było wygodniej.koszty utrzymania domu to ok.11 tyś rocznie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

To moze napisz cos wiecej? Jak wielki dom? Czym ogrzewacie? Jak jest ocieplony? Jakie okna?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mama i siostra mają rację - dom jest co najmniej dwa razy droższy w utrzymaniu. Wiem to z własnego doświadczenia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

W domu ciepło 23-24st. Dom 260m. Ogrzewanie na ekogroszek, 4 t na 7 miesięcy grzania, koszt 3200 zł.Ciepła woda + wspomaganie dogrzewania z pięciu solarów, gratis. Działka 4000 m2 trawnik na kosiarce traktorku na siedząco, sama przyjemność. 100m do morza.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Grabek i kosiarki raczej sie nie kupuje co 2 lata :) Dodatkowe koszty domu to po prostu jak cos sie zepsuje albo ze starosci trzeba wymienic. Ale w bloku jest to samo. Tez jestes ta oplata obciazona - w czynszu. Ja place na fundusz remontowy 40zl miesiecznie. W domu nie masz czynszu i zazwyczaj ludzie nie mysla by miec na koncie jakiegos tysiaka-dwa w zapasie, jak cos trzeba bedzie naprawic. Ale pomysl-jakbys co miesiac odkladala 40zl (tak jak ja place na fundusz remontowy), na zasadzie ze jest to a'la Twoj fundusz remontowy na dom, to jesli za 5 lat cos sie popsuje to naprawda nie bedzie juz bolec - w koncu masz kaske odlozona, bo co miesiac odkladasz po pare groszy.
Mysle ze glowny problem tkwi w tym ze ludzie o tym nie mysla. A potem wydaje im sie ze dom to wieczne dodatkowe koszty. A w bloku jest to samo, tylko kto inny o tym mysli za Ciebie (spoldzielnia). Ale kosztami tak samo jestes obarczona Ty.

Koszenie czy podlewanie trawy, odsniezanie - owszem. To jest dodatkowa robota ktora Ty musisz wykonac. I teraz rodzi sie pytanie - czy lubisz roboty wokol domu czy nie? Dom nie jest dla osob ktore po przyjsciu z pracy siadaja przed tv i juz reka nie chca ruszyc. Zebys nie zrozumiala mnie zle-nie krytykuje. Po prostu uwazam ze dom nie jest dla kazdego. Ja np lubie roboty wokol domu, koszenie, przycinanie, podlewanie. A moja druga polowka to by z garazu nie wychodzila :) I uwielbiamy posilki na swiezym powietrzu. Ja sie mecze w bloku, ale jak wyjezdzam na dzialke (gdzie tez trzeba robic) to odpoczywam, mimo ze pracuje fizycznie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

fakt masz dużo racji ale dom to tez odsniezanie zimą a w bloku nie, koszenie trawy, dosadzanie drzewek a i co raz trzeba jakies grabki kupic, nawóz, kosiarkę, a to myjka to kostki by sie przydała itp. itd. Odrazu mówie że mieszkam w domu i pragne tylko zwrócić uwagę na koszty o których nikt nie mysli ale jak się je podliczy to w ogolnym rozrachunku stanowią one nie małe wydatki.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

skąd Ty wziąłeś te obliczenia? Prad 100zł? Chyba jak siedisz przy świeczkach, podatek 20 zł chyba 200km za Gdańskiem. Woda 15o to samo chyba ze sie nie kąpiesz nie pierzesz i nie gotujesz... ogarnij się bo bajki piszesz i ludzia w głowie mieszasz.
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 21

Też lubię ciepło - 23st. Koszt mieszkania 84m to 390zł przez cały rok (woda, ogrzewanie, czynsz, fundusz remontowy, smieci, gazu nie mamy).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ale całeżycie mieszkasz w miejscu które daje i szczęście radość i pozwala cieszyć się swobodą. A kiedy przyjdzie taki moment ,że zabraknie sił czy funduszy istnieje możliwość zamiany... Myśle ,że wiele rodzin z dzieciakami chętnie zamieni się na dom. a alternatywą dla starszych ludzi będzie mieszkanie z ogródkiem.Myśle ,że nie zabraknie chętnych. A całeżycie robić coś z myślą o tym co będzie za 30 czy 40 lat to jak zamknąć się w klatce i czekać na starość...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mysle ze Twoi Rodzice moga miec zle ogrzany (albo w ogole) dom. Jak gruba warstwa styropianiu ocieplali?

U mnie jest tak - mieszkanie ok 45, ale od polnocy, 2 sciany zewnetrzne i jest wiecznie zimno. Serio, czasem sobie mysle ze tego mieszkania nie da sie nagrzac :/ Temperatura w nim to ok 19-20 stopni, dla mnie malo. Place 500zl czynsz, ok 100zl prad + 50zl internet, razem 650zl.

W planach mamy budowe domu (ziemia juz kupiona :)), ale niewielkiego, 110m z garazem. Niewielki dom raz ze taniej utrzymac, dwa-mniej sprzatania, trzy-jak dzieci wyjda z domu to nie zostaje sie w wielkiej chalupie samemu. Z moich obliczen wynika ze koszty utrzymania takiego domu beda bardzo porownywalne(o ile nie nizsze). Ale dom trzeba dobrze ocieplic i wszystko dobrze przemyslec. Jak ktos sobie z samych pustakow kladl to teraz ma zimno.
A dom to wlasny ogrodek, sniadania na tarasie, swiety spokoj.. W bloku wkurza mnie to ze wiecznie slychac sasiadow, gadanie, bieganie dzieci, zbieganie ze schodow.. Blok jest glosny i (przynamniej ja) czuje sie troche jak w klatce.

Ale kto co lubi. Przy domu trzeba robic, a to trzeba lubic. Ja akurat uwielbiam :)

pzdr
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Proszę o opinie o dzielnicy Orunia Górna (9 odpowiedzi)

Proszę o Wasze opinie: - jak się mieszka na Orunii Górnej ? - jaką opinię ma ta dzielnica ?...

Jakie okna polecacie? (154 odpowiedzi)

Potrzebuję dobrych okien, jakie firmy z trójmiasta polecilibyście?

Ubezpieczenie domku letniskowego/ROD (4 odpowiedzi)

W czasie "zarazy" gwałtownie wzrosło zainteresowanie działkami ROD. Wielu nowych działkowiczów...