koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

Do użytkowników twierdzących że domy można wybudować tylko na wygwizdowiu :-)
Śmieszą wasze opinie ,że mieszkanie 4 pokoje w bloku to taki luksus pod względem utrzymania wartości.
Najlepiej sprzedają się mieszkania 2pokoje lub max 2 pokoje i aneks...z resztą jest duży problem i polecam przeanalizować rynek przed wypisywaniem bzdur.
Za mieszkanie 4 pokojowe w Gdańsku można również w Gdańsku kupić działkę i wybudować dom. Jeśli ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości służę pomocą bo ja w tym przedziale czyli poniżej 500 000zł spokojnie sobie poradziłem.
Mieszkając w Gdańsku i tak robisz za szofera dla swoich dzieci bo ciężko jest kupić mieszkanie vis-a-vis szkoły.
A jesli macie problem z tym,że trzeba dzieci podrzucić do szkoły to ja wymiękam bo takie wypowiedzi nie powinny mieć miejsca.
Skoro czujesz się szoferem podrzucając dziecko do szkoły to ty dzieci mieć nie powinieneś! W domu nikt mi nie mówi kiedy mam ściszyć muzykę, nikt mnie nie nachodzi,że moi goście za głośno rozmawiają bo jest już 22:00, wszyscy szanują dom bo dom jest nasz a teraz mieszkaniowcy zwróćcie uwagę na wasze klatki schodowe.
W domu nie mam dyskomfortu,że sąsiedzi z ścianą się na siebie wydzierają albo jakiś pies postanowił przeszczekać sobie cały dzień.
I nie muszę wydawać na wyjazdy na działkę i utrzymanie ów działki za miastem bo działkę mam przy domu... chcę to wychodzę i zajmuję się ogrodem i jest to dużo ciekawsza forma spędzania czasu niż leżenie na kanapie,
Mieszkanie 4 pokoje w dobrym standardzie w gdańsku to 500 000zł, wybudowanie domu około 120m + garaż w Gdańsku to również 500 000zł wiec dla mnie dylematu żadnego nie ma.
Mieszkanie jest fajne dla młodych na początek...z biegiem lat człowiek jednak dojrzewa.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jak dobrze rozplanujesz wydatki to za te same pieniądze co płacisz za mieszkanie, możesz przez miesiąc dom utrzymać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

taki układ jaki przedstawił @mm jest po prostu przemyślany.
Za duże mieszkanie w mieście można kupić dwa spore domki na peryferiach. Mieszkania w mieście są bardzo drogie i ludziom bardziej opłaca się kupić domek - więcej miejsca, kawałek ogródka zamiast domku letniskowego - i musi starczyć.
To, co przedstawił @mm to opcja full-wypas ale jest najbardziej praktyczna. Gdybym miała kasy jak lodu to właśnie tak bym zrobiła.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Mam 4 pokoje w bardzo dobrej lokalizacji - więc nie rozumiem czemu miałbym się "dorabiać" czegoś tańszego, do tego na wygwizdowie ? :)

To z Waszych - właścicieli copy-paste z filarami w Czaplach i innych Pępowach - wypowiedzi bije pogarda dla mieszkań w bloku. A ja tylko zwyczajnie wskazuję, że na podstawie wywiadu zewnętrznego i wewnętrznego Waszych rezydencji, byle 3 pokoje w dobrej lokalizacji są i więcej warte i dużo łatwiej je sprzedać. Ta osoba, która napisała "dorobić się domu" nie jest wyjątkiem jeżeli chodzi o tok myślenia właścicieli latyfundiów.

Mój komentarz nie jest wynikiem frustracji, wręcz przeciwnie - stawianiem do pionu tych, którym wydaje się, że są lepsi od innych, bo wybudowali koszmarek z filarami na wygwizdowie a teraz robią za szoferów dla swych dzieci. Pamiętajcie - zawsze znajdzie się ktoś mądrzejszy, bogatszy, ładniejszy, bystrzejszy, zaradniejszy, itd. - więc nieładnie wyszydzać mieszkańców bloków i traktować ich jako tych, którzy się "nie dorobili" - bo zdecydowana większość Waszych domków jest absolutnie niesprzedawalna w cenie choćby zbliżonej do wartości 3-4 pokoi w dobrej lokalizacji. Tak więc nie ja zacząłem :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

na forum jest taka możliwość aby każdy wyartykułował swoje zdanie / opinię ,więc nie rozumiem dlaczego ktoś o odmiennym podejściu jest od razu atakowany / obrażany ;
jeśli wszyscy mieszkający w domach są ich właścicielami to rozumiem poczucie spełnienia , natomiast jeśli są tylko użytkownikami na kredyt w banku to niech im zawsze los sprzyja :) ;
zatem każdy chwali "swoje" pod warunkiem ,że wybór był na miarę możliwości ....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

ukryta reklama !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No tak ! To juz teraz rozumiem, dlaczego na Brodwinie maja takie horrendalne czynsze !
Wystarczy sie tam przejsc, kiedy jest snieg i poogladac sobie wiecznie zielone trawniki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daj spokoj, niech sie frustrat wybuldoczy. W koncu tu go to nic nie kosztuje, a za seans kickboxingu musialby jeszcze zaplacic !

Niech tam sobie gniezdzi sie ze swoje burzuaza w blokowej klitce w centrum, wdychajac spaliny.
Jego prawo, jego wybor !
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

mm - naprawde zalosny jestes.
Nie wiem jaka jest prawda. Komus zazdroscisz az tak bardzo czy kogos nienawidzisz ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Śmiech z niektórych :)

"dorobić się domu" - 90% tych "domów", to kopiuj-wklej z miesięczników / katalogów, architektonicznie coś, co nie zostałoby dopuszczone do budowy w krajach o ładzie przestrzennym (np. Szwajcaria), wykończenie po taniości - sztuka, to dorobić się mieszkania 100 m2 z dużym tarasem, na kameralnym osiedlu, z którego ma się wszędzie blisko - ale to już 2-3 razy większy wydatek niż tekturowy domek w Baninie

sprzedaż domu - o wiele trudniejsza od mieszkania w dobrym miejscu (różnica może sięgać lat, jeżeli jest się upartym co do ceny sprzedaży) - pominę życzeniowość cen ofertowych (na ogół cena = koszty budowy i wyposażenia), ale jeszcze trzeba dopasować się z gustem

wynajęcie góry - najlepszy tekst :D Po 1-sze domy w 99% budowane są dla 1 rodziny, po drugie znajdź chętnego do mieszkania ze starym pierdzielem

dzieci - im starsze, tym bardziej potrzebują zajęć dodatkowych, kontaktu z rówieśnikami - dom jest fajny, gdy są małe, stawia się im trampolinę - potem są już niewolnikami lokalizacji

przyszłość - dzieci idą na studia i wyfruwają z gniazdka, robi się zwyczajnie pusto, a bulić trzeba; starzejemy się a karetka potrzebuje kilka razy więcej czasu na dotarcie na miejsce

Zatem:

jeżeli kogoś stać (a pisali tu tacy, co budowali sobie po 300 m2, które gdy wyfruną dzieci, będą zwyczajnie straszyć pustotą - a sprzedawać się będzie dekadami), to mieszkanie w dobrze skomunikowanym miejscu + mały domek letniskowy blisko jeziora. W tygodniu i tak nie ma się czasu na rozkoszowanie "kawką na tarasie", a do pracy rzut beretem, a po niej można się rozwalić na kanapie i mieć w dpie odśnieżanie / cokolwiek, w weekend hajda na działkę (do 1 h jazdy) - i dochodzi jeszcze tutaj mini efekt urlopowy - bo wyjeżdża się jednak kawałek od miasta, głowa jeszcze bardziej się relaksuje.

Mieszkanie w dobrym miejscu znacznie lepiej utrzyma swoją wartość w długim okresie czasu, dom często trzeba sprzedać o kilkadziesiąt % taniej, aniżeli się w niego włożyło. Jeżeli ma się 2 dzieci, to dobrze kupić 4 pokoje z takim układem, aby potem zrobić z tego 3 pokoje (większa sypialnia + garderoba).
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wszystko zależy od budżetu. Można troszkę więcej zainwestować by później miec niższe koszty utrzymania, wiec jest tylko pytanie czy wydajemy teraz czy każdego mca przez x lat ;)Przeprowadzając się do domu miałem wielkie plany, ale wyszło jak wyszło kupiłem kocioł na ekogroszek :( Przed zakupem czytałem jak dokonać zakupu np tu https://ogrzewaniedomublog.wordpress.com warto wiedzieć takie rzeczy.

Ja potwierdzam, że od wymiany okien rachunki za gaz znacząco się zmniejszyły. Polecam wszystkim zadbanie o dobry montaż. To się zwraca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wyobrażam sobie mieszkania przez całe życie w bloku ale to oczywiście kwestia indywidualna. Gdy jest się młodym, bezdzietnym to własne M jest całkiem w porządku, gdy jednak rodzina się powiększa to dom (z przyczyn czysto powierzchniowych) jest lepszym rozwiązaniem. My zainwestowaliśmy w budowę czegoś swojego i oszczędziliśmy nieco na projekcie. Zamiast współpracować z architektem, po prostu kupiliśmy gotowy zarys od http://projektyprestige.pl/ - niecałe 150 m2, z garażem na jedno auto. Mają tak duży wybór projektów, że aż ciężko się zdecydować co wybrać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

koszty utrzymania, zarówno w mieszkaniu, jak i domu znacznie obniża dobry montaż drzwi i okien. Straty ciepła są nawet 30-40 procent niższe, a to przekłada się na realne oszczędności.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

150 to wcale nie jest tak mało. Każdy metr mniej, to tańsze wykonanie i potem utrzymanie. Sam mieszkałem jakiś czas w domu 103 metry (plus strych, co ważne) i to było dużo, nawet za dużo.
A porównywanie domu 150 metrów z mieszkaniem 50 jest faktycznie mało poważne.

kryptoreklama odwróconej hipoteki?

Mieszkanie 65 mkw w Nowym Porcie - 270 PLN / m-c + liczniki (woda, prąd, gaz)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkam w domu . Relatywnie do ogrzewanej powierzchni płacę dwa razy taniej . Mieszkałem w wieżowcu w mieszkaniu 53m. i wszystkie swoje niegospodarności, (podgrzewanie trawników) i niepłacenie innych lokatorów OPEC wrzucał w cenę ogrzewania tych którzy płacili. I tak ze wszystkim. Z wodą, gazem, itd.
O koszmarze mieszkania w takim kołchozie nawet nie wspominam . Horror !
Tu płacę za to co zużyję . Chcę mieć cieplej, więcej grzeję. Mam kominek w którym rozpalam kiedy mi sie podoba. Drzewka owocowe, warzywka . W lecie basenik. Raj dla dzieci i dorosłych Kawa albo coś innego na tarasie .
Istotne jest aby zbudować dom ciepły i energooszczędny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

2 doroslych + 2dzieci.
ja mam 160m2 - jest idealnie.
Nie chcialbym domu 100m2 chyba ze na jednej kondygnacji.
Na 2 to jak male mieszkanie - ~50m2.
Takiem mam odczucia - bo mam tez domek 85m2 pietrowy. I to jest malutkie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To cos malo realnie policzyles..... dom zawsze bedzie drozszy.
Tylko jak usisz zaplacic to od razu kilka...kilkadziesiat tysi za jakis remont (np. dachu).
W mieszkaniu - zawsze sie skladaja wszyscy na takie remonty.
Elewacja, kostka, malowanie podbitki co 3 lata.... Tu nie ma zludzen - jak masz ledwo na utrzymanie mieszkania a dom bedzie wiekszym obciazeniem - to wez to pod uwage.
Zalety mieszkanai pod miastem - nieocenione.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum

meble ze sklepu online (31 odpowiedzi)

Hejo! Czy ktoś z was miał może do czynienia ze sklepem http://www.topeshop.pl ? Bo znalazłam tam...

Budowa domu z bali (23 odpowiedzi)

Witam proszę o opinie jak się mieszka w domach z bali i jakich wykonawców polecacie..

Gecco Deweloper (10 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...