kredyt hipoteczny

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Cześć dziewczyny.
Niedługo wybieram się z moim narzeczonym do banków dowiedzieć sie na temat kredytów hipotecznych i nie wiem o co mam dokładnie wyoytywać i na co zwracać uwagę. Czy mogłybyście mi jakoś pomóc??Dać jakieś wskazówki?? Będę bardzo wdzięczna ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kredyt hipoteczny

My z mężem braliśmy kredyt prawie 2 lata temu i chyba nic się od tego czasu nie zmieniło. Postaram się wypunktować w miarę czytelnie wskazówki. Tak więc:
- każdy dysponent ds. kredytów hipotecznych ma obowiązek przedstawić wam w formie pisemnej dokładne składowe raty (po prostu o to poproście)
- mówicie na jakiej kwocie wam zależy
- dysponent wylicza czy posiadacie zdolność kredytową na podaną przez was kwotę lub określa ile maksymalnie możecie wziąć w danej walucie (pamiętajcie, że wysokość przyznanego kredytu zależy finalnie od banku).
- jeśli macie w miarę wysokie zarobki, to rozważcie też jakiego rodzaju spłata kredytu wam się bardziej opłaca: raty malejące czy równe. Przy malejących płacicie finalnie mniejsze odsetki, jeśli się podsumuje całość.
- koniecznie pytajcie czy mają w danej chwili promocje na kredyty hipoteczne
- maksymalny okres kredytu
- czy musicie miec konto osobiste w danym banku i na jakich warunkach jest ono prowadzone (koszty utrzymania, oprocentowanie, ile za kartę typu Visa, etc.) oraz czy bank sam pobiera ratę z danego konta, czy wy robicie przelewy
- czy można i ile kosztuje wcześniejsza spłata kredytu, na jakich warunkach
- ile będzie wynosiła cała rata miesięczna
- ile ubezpieczenie kredytu
- ile marża
- jeśli mieszkanie chcecie kupić na rynku pierwotnym i nie ma jeszcze księgi wieczystej, to ile bank weźmie za ubezpieczenie ryzyka (czy jakoś tak to się nazywa). To się płaci do momentu wpisu banku do działu w KW.
- ile trwa rozpatrzenie wniosku o kredyt i czy jest płatny (reklamują wszędzie, że rozpatrzenie wniosku jest bez prowizji, dlatego radzę zapytać, bo możliwe, że są i banki, które za to sobie każą płacić, chociaż osobiście się z tym nie spotkałam)
- jeśli macie wpłacać na nowe mieszkanie z rynku pierwotnego do dewelopera na jego konto, bo mieszkanie się dopiero buduje, to zapytajcie jak wygląda przekazywanie takich transz, czy przez wasze konto czy bezpośrednio do dewelopera
- ile wpisów na księgę wieczystą musicie zrobić: 1 czy 2? (u nas były dwa wpisy: hipoteka kaucyjna i hipoteka zwykła, za każdą w sądzie płaci się 200zł + założenie KW 160zł + odpis 6zł).
- jeśli chcecie w walucie obcej, to ile kosztuje ewentualne przewalutowanie.

To chyba wszystko, więcej nie jestem w stanie sobie przypomnieć. W razie czego dopiszę. Życzę powodzenia. Pamiętajcie, to wasze pieniądze i nie krępujcie się być "upierdliwi", bo spłata takiego kredytu będzie do was należała.

wielkie dzięki, nie myślałam że trzeba tak dużo rzeczy się dowiedzieć to jest przerażające!!

Koniecznie róbcie sobie dokładne notatki w każdym banku. Z autopsji wiem, że nie będziecie w stanie zapamiętać wszystkiego. :) A jak wiadomo: nadmiar informacji prowadzi do dezinformacji.

Inne tematy z forum

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...