kto płaci?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Mam do was pytanie. Czy nadal popieracie tradycję fundowania wesela przez rodziców czy uważacie że para młoda powinna sama za wszystko zapłacić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: kto płaci?

Ja nie, moja córka z narzeczonym sami płacą za wesele.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak nie stać cie na wesele to rób obiad w domu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

My płacimy za wszystko sami, dzięki temu mamy ten komfort że nikt nam się nie wtrąca w organizację wesela i nie narzuca swojego zdania. Jak rodzice chcą sie dołożyć do wesela to niech dadzą w kopertę i tyle...
Uważam że jak młodzi dorośli do ślubu to powinni też sami zarobić na wesele a jak kogoś nie stać to niech poczeka i odłoży albo zrobi elegancki obiad dla rodziny.
SAMODZIELNOŚĆ GÓRĄ!!!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myśmy płaciliśmy sami.. rodzice dali w koperte, też dlatego, że nie stać było naszych rodziców na organizacje wesela.. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My również płacimy sami, chociaż może zdarzyć się, że nam trochę zabraknie to wtedy rodzice dołożą, ale nie powinna być do duża kwota.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a nam całe wesele fundują rodzice- oprócz jakiś drobizagów typu skunie, obrączki, fotograf.
Z jednej i z drugiej strony powiedzieli, że mają potrzebę wyprawienia nam wesela. Na szczęście bardzo dobrze sie dogadujemy- oni nie ingerują w nasze decyzje, a bardzo często służą dobrą radą, którą chętnie wykorzystujemy.
Na początku chcieliśmy finansować wszystko sami, ale rodzice stwierdzili, ze koszt wesela w porównaniu z tym co wyłożyli na nas przez całe życie (studia itp) to kropla w morzu, a im będzie miło jak dostaniemy takiego ostatniego "kopa" od nich na nowej drodze.
I dobrze, zaczniemy małżeńskie pożycie od miesiąca miodowego na końcu świata :)
Jeśli rodzice są wyluzowani i nie obejmą stanowiska "płacę będzie jak chce" to warto z tego korzystać, jesli marzy się o spędzeniu tego dnia w szczególny sposób, jednocześnie nie pozbywając się wszystkich oszczędności
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja bardziej wychodzę z założenia, że skoro oboje zarabiamy na siebie, bliżej nam do 30stki niż 20stki to powinniśmy to zrobić samemu, a tak jak wspomniała Przyszła Panna Młoda rodzice jak czują potrzebę to mogą wrzucić więcej kasy do koperty na przyszłe wydatki :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

My sami za wszystko płacimy, moi rodzice zadeklarowali się, że skoro wydają jedyną córkę za mąż to kupią mi wymarzoną suknię ślubną. Generalnie oboje pracujemy, sami wyremontowaliśmy sobie mieszkanie, sami się utrzymujemy i jeszcze pomagamy rodzicom. Ich nie byłoby stać na wesele. To nie średniowiecze, jeśli młodzi ludzie pracują i są na tyle dojrzali, że chcą założyć rodzinę to powinni już sami za siebie płacić a nie ciągnąć dalej od mamusi. Jeśli kogoś nie stać to niech nie robi wesela tylko ślub i obiad. Wkurza mnie jak młodzi sobie wymyślą nie wiadomo co, a rodzice na to biorą kredyt i się zapożyczają, żeby zaspokoić takie polskie "postaw się, a zastaw się", mi by było wstyd.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

zgadzam się w 100%- jeśli rodzice czy młodzi mają zaciągać pożyczki na wesele to lepiej sobie odpuścić i wesela nie robić.
ale jeśli rodzice są zamożni i wydatek na wesele nie stanowi dla nich problemu, a przy tym jeszcze nie stawiają warunków typu ma być tak i tak, to czy naprawdę aż tak okropne jest, że młodzi dokładają się- owszem- ale mniej?

W sytuacji, gdyby moi rodzice musieli zaciskać pasa w imię imprezy weselnej, sama bym się na to nie zgodziła.
Wychodzenie z założenia, ze to wstyd aby dorosłym dzieciom (25-26 lat) finansować wesele nie zawsze jest dobre, młodzi "zaoszczędzone" w ten sposób pieniądze mogą przeznaczyć na większe mieszkanie, własny rozwój, podróże aż wreszcie na dziecko, które pewnie za jakiś czas się pojawi i będzie bardzo "finansochłonne" ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moi rodzice mowia ze poki maja pieniadze to chca je wydawac na dzieci i wnuki a jak ich nie beda mieli to nie beda juz rozpieszczac ani dzieci ani wnukow. Jak moj tata cos postanowi to ciezko go odwiesc od tej mysli. Wiec u nas rodzice placa za wesele a my za dodatki fotograf, dekoracje, dj itp.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja często spotykałam się z tym, że rodzice płacili za wesele jak ich było stać, w sensie rodzice pani młodej za gości z ich strony i druga strona za gości pana młodego. Albo młodzi dzielili koszty z rodzicami, np. młodzi płacili za ciuchy, zespół, alkohol, a rodzice za sale i jedzenie. Wszystko w sumie zależy od możliwości finansowych młodych i rodziców no i ich stanowiska. ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1