kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Temat dostępny też na forum: Dom i mieszkanie
Mam pytanie, która w waszym przypadku zdała lepiej egzamin ?Mam dylemat, boję się ze indukcyjna może byc zawodna (tak słyszałam) .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Mam podobny dylemat ale obawiam sie ze niewielu jest ludzi ktorzy uzywali zarowno elektrycznej jak i indukcyjnej, tylko albo jedna albo druga (a wczesniej gazowa), a na opinii takich osób najbardziej mi zależy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

tylko indukcyjna. Mialam najpierw elektryczna (ito dobry drogi model siemensa), bo szkoda mi bylo pieniedzy na indukcje. Wtedy indukcje byly ok. 2 razy drozsze od elektrycznej. Potem sprobowalam gotowac na nowej indukcji u mamy i bylam zachwycona. Kuchenka miala opcje typu powerboost czyli w super expresowym tempie wszystko sie gotowalo. Przy wyposazaniu nowej kuchni nawet nie bralam pod uwage elektrycznej. Indukcja jest po prostu super. Teraz mozna w korzystnej cenie kupic plyte dobrej firmy. Ja od lat uzywam sprzetu siemensa ze wzgledu na design, ale moja mama ma elektroluxa i tez jest super.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

indukcyjna to tez elektryczna hehe
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

ja mogę się wypowiedzieć tylko co do indukcji: użytkuję trzeci rok i jak do tej pory jestem zadowolona (mam Whirlpool) nie wiem o co chodzi z tą niezawodnością bo mojej nic nie jest (w przeciwieństwie do pralki, lodówki i zmywarki - po trzech latach kaŻdej coś tam małego zaczęło dolegać)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Kuchenka indukcyjna ma dwie zalety. Pozwala dość precyzyjnie sterować temperaturą i jest oszczędniejsza niż elektryczna.
Ma też niestety poważne wady. Zasada działania opiera się o oddziaływanie pola magnetycznego na ferromagnetyk który się nagrzewa. Prozdrowotne to nie jest jak wiadomo.
Dodatkowo cena płyty indukcyjnej jest wyższa niż elektrycznej a różnica wynikająca z oszczędności energii elektrycznej zwróci się po około 35 latach!!! Znacie kogoś kto tak długo użytkował kuchenkę?
Ja posiadam oba typy kuchenek więc z perspektywy około 2 lat użytkowania tak to wygląda.
Co do producenta to polecam polską Amicę z całym przekonaniem. Jeśli chodzi o kuchenkę monolityczną to design Amica wygrywa z każdym innym producentem. Do tego lata istnienia firmy gwarantują że kuchenka was nie zabije.
Zdecydowanie odradzam Whirlpoole i tego typu wynalazki. Co do Boscha to mnie zawiódł jeśli chodzi o ergonomię i jakość ale nie jest zły.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Naprawiam sprzęt indukcyjny, whirlpool-a i amica oraz wielu innych. Amica i whirlpool to ten sam produkt :) Różnica jaka jest pomiędzy nimi to design. Konstrukcyjnie najsolidniejsze (konstrukcja elektroniki) są Siemens-a i Bosch-a (to też ten sam produkt).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

oczywiście że indukcja!!!!! gotuje się super, dużo szybciej niż na elektrycznej... ceny tez są przystępne zarówno kuchenek jak i garnków
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

a ja mam indukcje i wcale nie jestem z niej zadowolona. Co prawda nie mam porównania do elektrycznej, bo wcześniej miałam gazówkę do której bym chętnię wróciła.
Powiem co mnie w niej drażni.
Mam siemensa jak wszystkie inne sprzęty w kuchni, bo nie lubię mieszać marek :)
1. Irytuje mnie to że czasami możesz klikać i iklikaća a ona i tak ma w d*pie i nie reaguje...
2. druga sprawa- gdy coś wykipi to jak głupia zaczyna wyć od razu sie spód przypala i żeby znów gotować to musisz pierw poczekać aż wystygnie płyta żeby ją umyć bo inaczej zostaje warstwa "czegoś" do zeskrobania i się nie włączy.
3. Trzecia sprawa miałam zarąbiste garnki Zeptera meega drogie, kupione kupe lat temu- czekały na nową kuchnię, a na nowej kuchni niespodzianka- płyta ich nie widzi, jak i wielu moich innnych super garnków które niby są indykcyjne. Widzi tylko te z biedronki, które po dwóch miesiącach gotowania tak jak by im się dno pokrzywiło cholera wie czemu :/ wcześniej w takich samych (ich poprzednikach) gotowałam bity rok na gazówce jak nie dłużej i wszystko z nimi było w porządku).
4. sprawa- denerwuje mnie jej "przerywanie wrzenia" W płycie max poziom (nie licząc tego Powera, który faktycznie pełny czajnik zagotuje w max minutę) to 9. Jak gotujesz do poziomu 7 włącznie z siódemką to płyta gotuje, przerywa, gotuje, przerywa itd. Jak gotujesz na normalnej płycie, a nie takiej upośledzonej ;) labo gazówce to obojętnie na którym "poziomie" gotuje CI się cały czas.

To chyba wszystko, ja w każdym bądź razie odradzam
Tak więc jak dla mnie Nie nie i jeszcze raz nie. Była dosyć droga dlatego jej nie wymieniam, ale czekam z niecierpliwością aż się popsuje
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

nie zgadzam się:
mam mastercook, też jestem zwolennikiem sprzętu jednej firmy ale w kuchni sie to nie udaje - mastercook nie robi dobrych zmywarek, za to robi świetne kuchnie, Bosch ma fajne zmywarki ale słabe wyciągi itak dalej
ad 1. Moj mastercook tak ma jak go macam palcem w kałuży wody - normalnie jest okej
ad 2. A jak będzie na zwykłej elektrycznej? tak samo, nawet gorzej - dłużej stygnie
ad 3. Polecam ikea - gary umiarkowanej jakości ale w dobraj cenie. Gary na lata - zapraszam do DUKA
ad 4. To jest ograniczenie konstrukcyjne - nie można trochę indukować, albo on albo off - dlatego przy regulacji zmienia się czasy między pracą/nie praca. Mi to nie przeszkadza - w mastercook są ciche kondensatory, induktory etc

do tego indukcja jest zdecydowanie szybsza bo nie nagrzewa szkła ktore ma przewodność cieplną marną tylko ferromagnetyk w garnku - grzanie bezpośrednie.

Ja polecam, a doświadczenie miałem już z wszystkimi kuchniami.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

ad 3. Zeby sprawdzic czy garnki są odpowiednie wystarczy sprawdzić magnesem nawet takim lodówkowym. Jeżeli trzyma się denka - jest ok ;)
Ad 4. można "trochę indukować" wystarczy wytworzyć słabsze pole magnetyczne, przez które w garnku indukuje się mniejszy prąd i mniej się garnek nagrzewa. Może po prostu tak konstruktorzy to sobie wymyślili że ma stałe pole tylko robi on/off.

Co do bezpieczeństwa i szkodliwości ów pola elektromagnetycznego - założe się że większe pole oddziałuje na ludzika siedzącego przed lub obok ekranu kineskopowego niż stojącego przy kuchence indukcyjnej. Jak również więcej mózg się nacierpi od rozmowy przez komórkę :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Nie zgadzam się, mam doświadczenie na wszystkich rodzajach kuchenek a oto moje plusy i minusy:
gazowa na plus to tylko że taniej, wielki minus ciągłe czyszczenie palników i wszystko po pewnym czasie zalepione od oparów spalającego się gazu, osmolone garnki.
elektryczna na plus tylko wygląd, na minus po gotowaniu trzeba czekać z czyszczeniem aż wystygnie, gdy coś kapnie podczas gotowania to przypali się i wymaga skrobania, długi czas oczekiwania na zagotowanie, po gotowaniu trzeba odstawić garnek bo wyłączone pole jest tak gorące, że może przypalić.
Teraz od trzech lat używam indukcyjnej ZANUSSI i to jest strzał w 10
na plus przy funkcji powerbust błyskawicznie się zagotowuje, po gotowaniu mogę ją od razu wyczyścić płynem do szyb, a tłuszcz płynem do naczyń, nie muszę odstawiać garnka po gotowaniu bo pole nie jest tak gorące jak przy elektrycznej, ponieważ nagrzewa sie od garnka,a nie odwrotnie, gdy wykipi, automatycznie piszczy i się wyłączy, nie ma tłustych osadów jak przy gazie. Jedyny minus jaki słyszałam to niewskazana dla osób z wszczepionymi zastawkami w sercu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Jaki osmolone garki na gazowej jakos ja innej nie posiadam i nie zauważyłam abym miała garki osmolone
Osmolone garki sa na kuchniach opalanych w piecykuto juz dawne dzieje ale na gazie nie ma nic osmolonego poprostu jej myj i ok ....!!!!!Jest najl;epsza gazowa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

to gotuj NA GAZOWEJ I PŁAĆ RACHUNKI ZA GAZ.
U mnie na gazowej zużycie dzienne gazu było 2,5m co dawało aż 75m miesięcznie. Od kiedy mam indukcję zużycie gazu spadło do 0.7 - 0.9m dziennie (Junkers) przy czym nie zauważyłem wzrostu zużycia prądu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

perpetuum mobile znaczy sie masz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

bo nie lubię mieszać marek, no to się uśmiałem !!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Dokładnie, ja też jestem średnio zadowolona z indukcji. Może to wina modelu, ale nie ma możliwości gotowania jednocześnie na 4 fajerkach. Traci moc i słabo grzeje. Także jak jest przegrzana nie da się na niej niczego porządnie usmażyć. Z elektryczną nie miałam takich problemów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

A może od razu taki piekarnik: http://wwww.budnews.tv/pl/0,1,1598,wellness_w_twojej_kuchni.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Ja mam indukcyjną
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Ani jedna ani druga. Prawdziwa kuchnia to tylko i wyłącznie kuchenka gazowa. Polecam obejrzeć dowolny katalog mebli kuchennych włoskich - tam zawsze jest wstawka gazowa. Płyta ceramiczna w kuchni to pomyłka i mega upierdliwość w utrzymaniu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

A czy ktoś zna firmę Nardi? Mam chrapkę na ich płytę gazową... Może jakieś opinie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Ja mam płytę Master Cook.2 pola indukcyjne.2 pola ceramiczne. IDEAŁ.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

najpierw miałam gazową i z przyzwyczajenia mi odpowiadała. Potem miałam elektryczną. Porażka. Ziemniaki gotowały się 2 godz , a na dodatek przypalały się w wodzie jak nie były co jakis czas mieszane.
Bardzo długo się wszystko na niej gotowało. Wcześniej gotowałam wode w czajniku i dopiero wrzucałam ziemniaki , czy warzywa na zupę.
Długo stygły "palniki", można było się oparzyć . Rzucona na płytę ścierka zapaliłaby sie.
Indukcja - kolejny nabytek. To jest to !Rewelacja! Ekspresowe gotowanie, zimna wokół gotującego się garnka. Jak cos kipi - automatycznie się odłącza.Wtedy podnoszę garnek i wycieram.Nigdy się nie przypieka płyta. zawsze czysta i łatwa w pielęgnacji. Rzucona ścierka nigdy się nie zapali , bo kuchenka na nią nie działa.
Jeszcze spraw garnków. Ja mam cały czas te od kuchenki gazowej . Od 20 lat te same.Polskie z Olkusza. I działają. Tylko musiałam wymienić paletnię. To nie był taki duży wydatek. Na przyspieszowym trybie gotowania - w 20 s. gotuje się woda w garnku , pracuje dosyć głośno ,ale to tylko te 20 sekund. Po za tym mam osobną kuchnię , to tak nie przeszkadza. Ja jestem indukcją zachwycona. Płaciłam 1,5 roku temu ok. 1300 zł w promocji za Whirlpoola.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

indukcja to specjalne garnki, które wymagają dodatkowej energii na ogrzanie (grube dno etc). Jest bezpieczna, jeżeli ma się w domu osoby mogące pchać łapy na pola grzejne - w tej kuchence pozostają one zimne. Płytka z grzałkami (zwłaszcza hi-lite) jest z kolei bardziej uniwersalna - można na niej ogrzewać naczynia szklane. Ważną kwestią pozostaje piekarnik - przydatną opcją jest źródło mikrofal oraz termoobieg. Mikrofale ułatwiają pieczenie, zwłaszcza mięsa i ryb, do tego idealnie nadają się w przygotowaniu bulionów - gotowane od środka mięso i warzywa lepiej oddają smak. Termoobieg ułatwia za to wnikanie ciepła z grzałek do potrawy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Potwierdzam ze do indukcji nie trzeba miec specjalnych garnkow. Tak jak ktos juz tu napis wystarczy prosty test z magnesem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Indukcyjnej używam od 4 lat, nie narzekam. Wciąż wygląda estetycznie i działa bez problemów. Poza tym jest dość energooszczędna (przy 3-osobowej rodzinie - opłaty 100-120 zł/m-c za prąd
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Myślę Miro że z rachunkiem za prąd przesadzileś. Mniej wychodzi za tę kuchnię.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

w jednym domu mam i ceramiczną i indukcyjną,tylko indukcja,zero problemu z utrzymaniem czystości,jak wykipi mozna od razu zetrzeć i gotować dalej,nigdy wcześniej nie miałam tak czystej kuchenki;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

ceran tez mozna zetrzec tuz po wykipieniu - nagrzewa sie tylko spirala, a nie cala plyta. Duzy plus dla kuchenki elektrycznej: plynna regulacja temperatury gotowania, oszczednosc pradu jezeli wylacze ja ok. 10min wczesniej i pozwole by potrawa dogotowala sie na pozostalej energii. No i moge uzywac najrozniejszych garnkow, kaseroli itp
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Tylko indukcyjna. Użytkuję indukcyjną od ponad 5 lat (Electrolux). Mniejsze zużycie prądu i nigdy się nie przypala. Jak zapomnisz wyłączyć sama się wyłaczy. Reaguje na zbyt wysoka temperaturę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?

Ja wolę kuchenkę indukcyjną bo szybko się na nich gotuje. Jedyny minus jest taki, że trzeba kupić specjalne garnki.

Płyta działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Cewki umieszczone w płycie oddziałują na magnesy w garnkach i dzięki temu powstaje ciepło. W związku z tym korzystając z niej, trzeba zaopatrzyć się właśnie w odpowiednie garnki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Aranżacja wnętrz/ wyposażenie (35 odpowiedzi)

Niebawem wraz z moim narzeczonym w końcu przeprowadzamy się do nowego mieszkania. Póki co panele...

Gdzie kupić dobre drzwi wewnętrzne ??? (53 odpowiedzi)

Proszę o pomoc !!! W najbliższych dniach muszę zamówić drzwi do mojego nowego domu. Wiem, że...

Gdzie kupić tanio żaluzje, plisy, rolety, firany, zasłony ? (82 odpowiedzi)

Z usług jakiej firmy warto korzystać w Trójmieście ? Chodzi mi o zakup rolet, żaluzji, firanek...