Re: kuchenka elektryczna czy indukcyjna ?
~zadowolona
(12 lat temu)
Nie zgadzam się, mam doświadczenie na wszystkich rodzajach kuchenek a oto moje plusy i minusy:
gazowa na plus to tylko że taniej, wielki minus ciągłe czyszczenie palników i wszystko po pewnym czasie zalepione od oparów spalającego się gazu, osmolone garnki.
elektryczna na plus tylko wygląd, na minus po gotowaniu trzeba czekać z czyszczeniem aż wystygnie, gdy coś kapnie podczas gotowania to przypali się i wymaga skrobania, długi czas oczekiwania na zagotowanie, po gotowaniu trzeba odstawić garnek bo wyłączone pole jest tak gorące, że może przypalić.
Teraz od trzech lat używam indukcyjnej ZANUSSI i to jest strzał w 10
na plus przy funkcji powerbust błyskawicznie się zagotowuje, po gotowaniu mogę ją od razu wyczyścić płynem do szyb, a tłuszcz płynem do naczyń, nie muszę odstawiać garnka po gotowaniu bo pole nie jest tak gorące jak przy elektrycznej, ponieważ nagrzewa sie od garnka,a nie odwrotnie, gdy wykipi, automatycznie piszczy i się wyłączy, nie ma tłustych osadów jak przy gazie. Jedyny minus jaki słyszałam to niewskazana dla osób z wszczepionymi zastawkami w sercu.
5
2