kupno mieszkania-od osoby prywatnej na co zwrocic uwage?

Temat dostępny też na forum: Karczemki
KARCZEMKI na forum:)
(tytuł)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kupno mieszkania-od osoby prywatnej na co zwrocic uwage?

na zapisy w dziale III i IV księgi wieczystej tam znajdują się wpisy o hipotekach i innych ograniczeniach np o tym że ktoś może tam mieszkać aż do śmierci. Obecnie można przeglądać je przez internet. warto spisać protokół w którym wymienia się wszystko co zostaje w mieszkaniu. Moja znajoma oglądała piękne mieszkanie a jak odebrała klucze po akcie notarialnym to się okazało, że nie ma już paneli na podłodze, drzwi wewnętrznych, wanny itd. poprzedni właściciele wymontowali wszystko co się dało łącznie z włącznikami światła i kaloryferami. cóż było robić w akcie nie było mowy o tym jakie to mieszkanie i co w nim zostaje a takiego protokołu zdawczo- odbiorczego też nie miała spisanego.
Pozdrawiam

jesli chodzi o wyposażenie mieszkania typu panele, kontakty czy kaloryfery, to mieści sie to w zapisie w kacie notarialnym- sprzedający zapoznal sie ze stanem technicznym, zaakceptowal go i w takim stanie nieruchomosc zostanie mu wydana. Sprawa do wygrania w sądzie, tylko komus musi sie chciec tam iść. Jesli chodzi o dodatkowe wyposazenie- najlepiej sporzadzić protokol, najlepiej z dokumentacją zdjęciową.

A co jeśli w dziale III czy IV są wpisy ? A co jesli mieszkanie pochodzi ze spadku i spadkobiercy nie są ujawnieni ? Nie kupować ?

umów sie na rozmowe z notariuszem, on wyjaśni napewno wilele rzeczy na temat wpisów w księdze wieczystej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Okna Pava Oknoplast prośba o opinie (17 odpowiedzi)

Witam, Myślę o zamówieniu tych okien ale nie wiem jeszcze na 100%. To nowość nie znam nikogo...

Ozdoby,dekoracje na ścianę... (42 odpowiedzi)

Szukam inspiracji dotyczących tego co można umieścić na nowo wymalowanej ścianie... Czy ktoś mam...

fajne płytki (4 odpowiedzi)

Elastyczne okładziny wyglądały obiecująco, dopóki nie pojawiły się dzieci i pies. Wystarczyło...