lokata,fundusz...?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Poradźcie proszę.
Chcielibyśmy z naszej córce odkładać jakieś pieniądze na przyszłość, ale nie wiemy co wybrać? Jaka forma oszczędności byłaby najlepsza - lokata, fundusz...? Bo skarbonka raczej odpada ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: lokata,fundusz...?

proponuje przejsc sie do jakiegos doradcy, np expander jest chyba najlepszy w lokatach i oszczedzaniu.doradzaja za darmo i sama skorzystalam, jestem zadowolona.chyba lepsza lokata

a jaką kwotę m-cznie kwotę wpłacasz i jakie mają % ?

Plan Systematycznego oszczędzania - w każdym banku to mają.
Wpłacasz co miesiąc min 150zł, na minimum 10 lat/ sama wybierasz jaki okres chcesz odkładać/ .Jest to inwestowane i po 10 latach może sie uzbierać nawet niezłą sumka.
Ja tak zbieram na studia dla córki :)
Jakbyś miała pytania to pisz na priv, chętnie pomogę.

Jeśli macie zdolność kredytową, to weź kredyt hipoteczny i kup ziemię.
Zamiast odkładać na lokatę czy fundusz - będziecie spłacać kredyt.
Z jednej strony - ma to uzasadnienie ekonomiczne (opisałem to tutaj:
http://dobra-polisa.pomorskie.pl/lokata-w-ziemie )
Z drugiej - jest to bezpieczniejsze rozwiązanie w obliczu dosyć prawdopodobnej zawieruchy na rynkach finansowych (to co się dzieje obecnie to na razie małe preludium).
Poczytaj też http://dobra-polisa.pomorskie.pl/inwestycyjne
Niekoniecznie, żeby korzystać z przedstawionych tam rozwiązań - ale aby wyrobić sobie pewien pogląd.

co bezpieczniejszego by bylo? kupisz ziemie bedzie kryzys i straci na wartosci, bedzie tak jak w USA w ktorych jest taka podaz nieruchomosci ,że zdecydowali sie dac kazdemu stala vise kto zdecyduje sie kupic dom na hawajach :) a ceny tam niesamowicie spadly, i to wkrotce sie stanie tutaj w polsce. Ceny spadną i bedzie to samo co tam, kupic bedzie mozna za " grosze "

Sytuacja w USA i Polsce jest inna - ale to nie temat na to forum.
W Polsce ceny już spadły. Jednak nie liczyłbym na dalszy spadek.
A zobaczysz, jak wzrosna ceny ziemi, kiedy ludzie zaczną wyciągać pieniądze z funduszy inwestycyjnych (bo zaczną - większosć społeczeństwa to panikarze :)

to jest to samo co w USA, bo i w polsce dawali tak jak tam wszystkim kredyty jak leci, swego czasu bylo bardzo łatwo dostac kredyt dopiero od roku, dwóch o kredyt jest ciężko, i bedzie tak samo jak w USA ci co podostawali kredyty nie beda dawac rady splacac, banki przejma nieruchomosci , i bańka jest juz na prawde duża, a za jakies 5- 10lat pęknie. No ale czas pokaże kto ma racje :)

zamiast odkladac w banku, najlepiej inwestowac albo w dziela sztuki, złoto, monety cos co nie bedzie tracic na wartosci, a jak bank oglosi upadlosc to ubezpiecza tylko do okreslonej kwoty. i pupa blada by byla :)

A ja mam cos takiego jak ubezpiecz plus odkładanie na przyszłośc! miesiecznie płacę 120zł Wera jest ubezpieczona za te kase a jednocześnie zbieram tę kasę. W wieku 19lat Wera dostanie kase i do tego czasu cały czas jest ubezpieczona :-)

Ja założyłam sobie pan oszczędzania regularnego i jestem bardzo zadowolona.Jak ktoś chce skorzystać to polecam pana Pawła z home broker super doradca numer do niego 669-566-191 Naprawdę polecam :)

wszystko zależy od tego na czym Ci zależy... programy systematycznego oszczędzania są w formie ubezpieczenia na życie i dożycie więc zabezpiecza je ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny a nie bankowy fundusz gwarancyjny...jakby coś to na prv napiszę coś więcej

Polisy na życie i dożycie (jako gwarantowane) mają stop zwrotu ma poziomie rzędu 3%
Obligacje skarbowe dają znacznie więcej (5,75 dla 10-letnich) - przy zbliżonym ryzyku.

a moim zdaniem oszczedzanie jest do bani :) lepiej zainwestowac własnie w ziemie drugie mieszkanie lub cokolwiek.
Popatrzcie za 100 zł trzy lata temu można było kupić zakupy na tydzień a teraz za te same zakupy zapłacisz 250. Wartość pieniądza maleje i tyle :(
Ale to moje zdanie ja ekonomi nie kończyłam :)

Polisy, pro-ubezpieczenia są do bani!!!bardziej opłaca się już założyć darmowe konto i wpłacać tam określoną ilość i zakładać lokaty.Nam też próbowali wcisnąć "super polisę" jak zaczęliśmy drążyć temat to mina Pani zrzedła. Bo nie dość że okazało się że wystarczy że w jednym miesiącu (przez ileś pierwszych lat) zabraknie Ci kasy i niestety nie będziesz miała żeby zrobić wpłatę - kasa przepada o_O

ja mam podobny problem , spodziewam się większej gotówki ze spadku i teraz co lepij zrobić kupić mieszkanie lub ziemię a może wszystko złożyć na lakacie , fundusze wykluczam ???

albo plan systematycznego oszczedzania w jakimś tfi akcyjnym albo ksiązeczka mieszkaniowa w Pko BP- calkiem ciekawe, ostatnio to sprawdzalam.

Na ziemi lub mieszkaniu możesz liczyć na zysk średnioroczny rzędu 12-15% (Na ziemi - ze wzrostu jej wartości. Na mieszkaniu - z wynajmu).
Ryzyko jest stosunkowo niewielkie - jedynie takie, że może zarobisz mniej. ALe na pewno nie stracisz.
Na lokacie zarobisz o połowę mniej.

Jak widać, każdy ma swój sposób oszczędzania =) ale dzięki za podpowiedzi ;)
My nie jesteśmy zamożni, mamy już na głowie kredyt mieszkaniowy i nie chodzi mi a jakieś miliony, tylko o niewielką kwotę, którą można by było wpłacać m-cznie, na nawet mały % zamiast trzymać w domu.

To otwórz bezpłatne konto i zakładaj lokaty, byle chociaż inflację odrobiło.Jak uzbiera się ładna suma to wtedy w zależności od tego jak zmienią Wam się perspektywy i plany życiowe, możecie kupić grunt lub nieruchomość.

Kupuj obligacje. Niebyt duży zysk - ale za to gwarantowany.
Co prawda - obligacje również są obarczone pewnym ryzykiem ale jest to z pewnością mniejsze ryzyko niż fundusze.
Nic się nie stanie, jeśli w jakimś miesiącu nie będziesz miała pieniędzy na zakup.
I w razie "czarnej godziny" zawsze możesz je sprzedać, nie tracąc ani zysku ani kapitału.
A obligacje dostępne sa już od 100 zł

My zrobiliśmy, jak radzi Sadyl.
Kupiliśmy i mieszkanie i dwie wielkie działki.
Akurat nie w kredycie, ale nie o to chodzi.

Można swobodnie spłacać jedną z tych rzeczy i lokować dziecku w ten sposób kasę.
Nie będzie chciało mieszkać w mieszkaniu , sprzeda.
Nie chce domu na wsi czy nad morzem- niech idzie do miasta.A jak stwierdzicie, że w ogóle nie potrafi zarządzać ani kasą ,a ni tym, co dostaje.
Sio kury , radzić sobie sami.

A tak kase odkładasz, i cholera wie, co z nią dalej będzie.Z mieszkaniami też niewiadoma jedna wielka, więc najbezpieczniej ziemia, w dobrym punkcie.

Inne tematy z forum

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie