łyczek dla kurażu

Takie przysłowie na temat tego, jak to alkohol pomaga cieszyć się dobrym zdrowiem - ale w czym konkretnie pomaga?
Wiadomo, że prawie każda substancja może być i lekiem, i trucizną: w zależności od dawki. Skutki przedawkowywania alkoholu są raczej powszechnie znane - dotyczą głównie niewydolności wątroby. A jakie jest dobroczynne działanie alkoholu, wreszcie w jakiej ilości zaleca się - albo dopuszcza - spożywać piwa, wina, wódki i inne napoje %) ?!?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To może inaczej: skąd bierze się dobroczynność alkoholu? Z gatunku, objętości różnych związków? Bo nie wiem, czy zdrową dawkę można uzależnić od promili - i na przykład regularnie kontrolować się alkomatem, zamówionym na https://polskie-centrum-kalibracji.pl/alkomaty albo skądkolwiek - czy bardziej od rodzaju napitku i objętości, liczby "łyczków dla kurażu"?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Depresja (30 odpowiedzi)

Od kilku tygodnia jestem leczony z powodu depresji , będącą wynikiem stresu związanego z...

Feromony i ich działanie na kobiety (6 odpowiedzi)

Co sądzicie na temat wpływu feromonów na kobiety ? Czy rzeczywiście mogą sprawić,ze ktoś będzie...

Przedwczesny wytrysk czy macie swoje sposoby? (8 odpowiedzi)

Często mam tak, że jak poznam jakąś fajną laskę, dochodzi do czegoś więcej to mam duży problem z...