Antropopresja

Witam wszystkich. Mieszkam w Baninie już dość długo i zastanawiam się czy kupując działki i budując na nich domy, lub też kupując domy gotowe zakupili państwo również drogę przed płotem. Nie chciałbym aby zrozumiano mnie w sposób niewłaściwy. Rozumiem utwardzenie terenu przed płotem. Ale wszelkie formy zawłaszczania terenu wspólnoty gminnej moim zdaniem delikatnie mówiąc są niewłaściwe a dosadniej to szczyt egoistycznego chamstwa.
Różnorakie formy począwszy od wiejskiego stone hange poprzez wiaty śmietnikowe, po urządzanie miejsc parkingowych kończąc. Rozumiem że jeżeli jest na to miejsce i nie jest to uciązliwe to problemu nie ma. Ale są takie odcinki dróg gdzie cały pas drogowy ma 6-8m szerokości i są tam stale parkowane pojazdy tamujące ruch, blokujące przejście pieszym i stwarzające ogólne niebezpieczeństwo.
Zgodnie z mpzp lub decyzją którą wydała gmina przed pozwoleniem na budowę do każdego lokalu mieszkalnego inwestor zobowiązany jest zapewnić min 1 miejsce postojowe. Nie rozumiem więc jak mnożą się ostatnio budynki z przepięknym trawnikiem, jednocześnie pozbawione bramy wjazdowej na posesję. Wyposażenie płotu jedynie w furtkę to z jednej strony łamanie przepisów a z drugiej utrudnianie życia wszystkim wokół: zimą pługi nie mają jak odśnieżać, większe samochody nie mają możliwości przejazdu przez wąskie slalomy zaparkowanych aut.
Pisze to wszystko w związku z pojawiąjącymi się na forum różnymi formami określeń zwartej zabudowy szeregowej jak i ludzi je zamieszkujących. pisze to tylko po to aby zrozumieli że ludzie którzy mieszkają w tej wsi odrobinę dłużej nie mają nic przeciwko nowym sąsiadom. Ale jeżeli mam notorycznie blokowaną drogę dojazdową do nieruchomości, a jak już dojade to na moim podjeździe na mojej działce stoją goście do sąsiadów ... serce bić zaczyna szybciej, stres pojawia się niepotrzebny.

Proszę o pozostawienie przestrzeni publicznej dla wszystkich a nie blokowanie jej wyłącznie dla siebie.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: antropopresja

Jakiś bełkot przytaczasz, choć po części trafny...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14

Dlaczego bełkot? Mądrze napisanie i z kulturą czego często niestety brak na forum......Ludzie po prostu często nie zastanawiają się parkując samochody a przecież wystarczy chwila refleksji.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobrze gadasz. W przypadku domków nie jest to aż taki problem, lekko większy w przypadku szeregowców ale dramat to jest w blokach nawet dość nowych gdzie deweloper nie wymaga miejsca parkingowego bo każdy oszczędza a później dwa auta w domu i nie ma gdzie stanąć.

Nie ukrywam, że jednym z ogromnych "ZA" w przypadku Banina było mieszkanie i miejsce na dwa auta pod własnymi drzwiami bo dość już mam codziennej walki o każdy cm pod blokiem. Ale tak to jest, nie każdy deweloper wymaga zakupu miejsca parkingowego na zewnątrz czy w hali a później tacy "oszczędni" mają po 2 auta i nie mają żadnego miejsca własnego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a gdzieś w Baninie są sprzedawane mieszkania bez miejsca postojowego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jedno miejsce musi być chyba według przepisów ale nie jestem pewien.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wprowadzić odpowiednie znaki i doper..c mandaty
Innego wyjścia na hołote nie ma
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Wiejskie jajka, drób, miód (17 odpowiedzi)

Mieszkańcy Banina gdzie się zaopatrujecie w w/w wyroby...Ale takie swojskie nie że sklepu...

Wykończenie domu 90m2, Chmara deweloper (25 odpowiedzi)

Witam, Jak w tytule chętnie poznam wasze opinie, spostrzeżenia, orientacyjny koszt wykończenia...