Bus Banino?

Drodzy forumowicze jestem nowym mieszkańcem Banina widzę tutaj duży problem z komunikacją wewnątrz miejscowości,czy myślicie że dobrym pomysłem była by firma która dowoziła by mieszkańców Banina do oddalonych punktów miejscowości np dzieci z Przennej do szkoły i z powrotem pod do lub młodzież do kursu 126 lub też innych mieszkańców do PKM chciałbym podyskutować na ten temat myślę że istotny.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Bus banino

bus na pewno potrzebny ale jeśli miałby dowozić to z PSZennej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

KOlego sam myślałem o takim businessie :) Mnie BusinessCase się nie spinał (koszty inwestycji w bus i jego utrzymanie) ale jeżeli posiadasz auto i chęci do rozpoczęcia działalności w tym temacie, to o ile teraz zapewnisz dojazdy z Pszennej do zajazdu autobusowego a później do PKM to pewnie kilku chętnych by się znalazło :) POWODZENIA
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myśle, że byłoby super jakby ktoś , kto ma busa chciał rozpocząć uslugi transportowe w Baninie. Moznaby ustalic grafiki - ludzie by sie wpisywali na liste. Z czasem myslę że taka forma transportu bylaby lepszym rozwiazaniem niz autobusy, ktore kursuja za rzadko. Dowoz dzieci, dorosłych do PKM i w inne miejsca miałby napewno duże zainteresowanie. Trzymam kciuki za rozwiniecie pomyslu :)

Pomysł jest taki żeby bus kursował od godz 5.00do godz 23.00 ustaloną pętla i był dostępny z każdego przystanku co około 20 min (pomysł podejrzany od zachodnich sąsiadów)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Np w Rabce jezdza takie Busy regularnie i bardzo sobie chwala (i mieszkancy i przewoznicy) taki rodzaj transportu . Trzymam kciuki i czekam na rozkład jazdy :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

najpierw Ci powiedzą ,że super a pózniej ,że za drogo. Zawsze tak jest.
Obyś nie musiał dokładać do interesu przewozowego.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czy drogo to pewnie wyszło by w praniu ale myśle że komfort że dziecko jest odbierane prawie przy bramie własnego domu i tam dostarczane bezcenne.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę że powodzenie takiej inwestycji będzie zależeć od dobrze skonstruowanej trasy przejazdu i rozkładu jazdy. Sama ul. Pszenna to nie wszystko. Proponowałbym trasę z dojazdem do drogi krajowej 20 w Miszewie (autobus "Z" do Gdyni), następnie do Pępowa i powrotnie przez ul. Lipową. Oczywiście droga powinna uwzględniać wjazd w większe skupiska, osiedla oczywiście szkoły. Docelowo do przystanku PKM.
Łatwo się pisze, ale wykonanie nie takie proste i oczywiste.
Powodzenia.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę że w najbliższym czasie udam się do UG w Żukowie i porozmawiam z odpowiednimi urzędnikami odnośnie tego pomysłu bo jeżeli gmina nie jest w stanie zapewnić normalnej komunikacji i ją na to nie stać to może musi w ten obszar wejść zwykła komercja.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

pod drzwi domu dziecko dostarczone.
A od czego sa rodzice, wiedzieliscie gdzie sie wprowadzacie to teraz kup 2 samochód i odwoż
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 18

Zgodnie z art. 7 ustawy o samorządzie gminnym zadaniem własnym gminy jest zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty, a wśród tych potrzeb ustawa wymienia także transport lokalny. Dlatego gmina dofinansowuje kursowanie 126 i Z. Powinna więc także dofinansowywać transport publiczny w obrębie Banina, z dowozem do PKM. Gmina może w tym celu zlecic tę obsługę np. ZKM w Gdańsku albo małemu lokalnemu przedsiębiorcy ( pewnie będzie potrzebny przetarg). Jeżeli jednak to będzie miało zadziałać to niezbędne są dopłaty gminy (tak jak 126 czy Z) w przeciwnym razie bilety będą za drogie dla mieszkańców, bez tych dopłat nikt się tej usługi nie podejmie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super pomysl! Nie kazdy jest zwolennikiem dojezdzania samochodem do pracy. Teraz, gdy niedlugo bedzie PKM to tylko takiego busa ktory by tam dowozil potrzeba! No i koniecznie dziec do szkoly, od ul Pszennej. Moja rodzina wpisuje sie w 100%!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Da pan znać czego ciekawego dowiedział się w tym UG jak juz się pan tam uda.....czekamy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Bus Banino?

Super pomysł ;) !!! Kurs z przystanku na Pszennej do PKM ułatwi życie wielu mieszkańcom. Jeśli bus kursowałby np. co 30-40min to już REWELACJA!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Świetny pomysł, ale wszystko jest kwestią ceny za taki przejazd. Zastanowiłbym się jeszcze nad kursami nocnymi w weekendy jak już w przyszłości będzie można wrócić z Wrzeszcza w nocy PKM-ką do Banina (raczej Rębiechowa) - pewnie jakieś taksówki będą się podstawiać pod przystankiem, ale busik powinien być tańszy

Super pomyśl ponieważ do szkoły z pszennej jest ok 2 km w dwie strony to już 4 km kawałek jest a dużo rodzin jest takich ze nie stać ich na utrzymanie niestety 2 samochodów. ...wiec jeżeli by się znalazł jakiś kierowca co by jeździł przez całą pszenna i zabierał dzieci do szkoły to myślę że byłoby dużo chętnych chociażby w okresie jesienno zimowym

kilka moich znajomych byłoby chetnych,,,,

w Zakopcu, Szczyrku czy Białce, też takie busy jeżdzą. pełno ich jest. Dzwonisz zamawiasz jedziesz. U nas pewnie sprawdziłoby się gdyby regularnie jezdziły wyznaczonymi trasami

Fajnie by było gdyby jechał lotnicza przez pszenna i Lipowa do szkoły wszystkie dzieci by mogły nim jeździć. .

Od 7 co godz do 17 i by na pewno chętni byli

A co z Rolnicza?

no bez przesady z Rolniczej do Pszennej czy w dół do Lotniczej jest parę kroków więc chyba można uruchomić swoje własne nogi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z Pszenna tez jest przesada, chyba ze tam same lenie mieszkaja :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

na pszennej tylko lenie mieszkają, nic im się nie chce. To tylko przynieś podaj pozamiataj, zawieź, przywieź i busa pod nos postaw.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Może i z rolniczej jest blisko ale z osiedla familijne do szkoły jest 2 km i dla takiego dziecka co ma 6 lat to jest blisko

Jak ktoś idzie dwa razy z dzieckiem do szkoły to ma 8 km

Jestem za tym żeby jeździł taki bus przez pszenna i zabierał ludzi kolo galeria i z osiedla rodzinnego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie wiedzialem, ze mamy w Baninie "galeria"...haha

Chodziło mi o fenixa

Takie spacerowanie to przecież samo zdrowie :)

Latem i wiosną na pewno ale jesienią i zimą to niezbyt...ciekawa jestem jak by niektórym zabrać samochód na kilka dni zima albo przy dużych wiatrach tyle by im zmarł to inaczej by gadali.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przecież tu ludzie mieszkali, mieli dzieci chodzące do szkoły, nie mieli samochodów, nie było płyt yomb na ul. Księżycowej a zimy naprawdę były bardzo srogie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

nakupują domów na zad...pi.u , szeregów na kredyty, auto jedno i teraz z wszystko daj, pod nos podstaw jaśnie państwu.
Wiedzieliście gdzie mieszkanie kupujecie.
Rusz 4 litery i nie miej teraz pretensji ,że bus pod dom nie podjeżdza a autobus nie kursuje za oknem!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ja rozumiem ze kiedyś były inne czasy i tyle ludzi tam nie mieszkało. ..ale teraz jest tam po prostu niebezpiecznie dzieci chodzę same do szkoły a ta pszenna jest masakry zna chodnika niema i do tego samochody może jak jakieś dziecko zginie w wypadku na tej ulicy to gmina w końcu coś z tym zrobi na dzisiejsze czasy to są podstawy ulica i chodniki znam wioski naprawdę małe a mają przy każdej ulicy praktycznie chodniki

Ja rozumiem ze kiedyś były inne czasy i tyle ludzi tam nie mieszkało. ..ale teraz jest tam po prostu niebezpiecznie dzieci chodzę same do szkoły a ta pszenna jest masakry zna chodnika niema i do tego samochody może jak jakieś dziecko zginie w wypadku na tej ulicy to gmina w końcu coś z tym zrobi na dzisiejsze czasy to są podstawy ulica i chodniki znam wioski naprawdę małe a mają przy każdej ulicy praktycznie chodniki miejmy nadzieje ze w przyszłym roku gmina cos z tym zrobi ...trzeba porostu zbiorowe listy chyba do gminy pisać ....to może coś zaczną robic

Poza tym po ukończeniu przez 7 niebo osiedla familijne go będzie tam mieszkało ok 500 lub 600 osób i wszyscy maja chodzić na pszystanekk autobusowy na pszennej trochę dziwne bo nie wiem jak się pomieszczą w tym autobusie 126 ....jak i tak jest już z tym problem

to prawda

Autobus szkolny na pewno by się przydał tylko ze wtedy by musiał być jeden opiekun który by te dzieci do szkoły prowadził chodzi mi o tych młodszych 😊 ale pomysł fajny szczególnie dla tych rodziców co mają jeszcze mniejsze dzieci i daleko mają do szkoly

Tak, zwłaszcza z 5 letnim dzieckiem do szkoły, to te 2 km idzie się prawie godzinę. Wiem to z autopsji. A jak pada deszcz to niektóre chamy nawet nie zwolnią przed kałuża i zachlapią matkę z 5 letnim dzieckiem od stóp do głów. No i powiedz jeszcze ze to dla zdrowia mądralo. Jakby ciebie tak ochlapał to ciekawe jaki byłbyś mądry, gdybyś miał płaczące dziecko na rękach, bo jakiś idiota lub idiotka nie raczyli zwolnić przy pieszych. Już nie wspomnę o kurzu itd. doroslemu to wielkiej szkody nie wyrządzi ale dziecku już może.

Pomysł z punktu widzenia mieszkańców jest genialny, jednak z punktu widzenia potencjału biznesowego to będzie klapa, tak pod rozważenie, ciekawe czemu nie mamy większej ilości kursów 126, ano dlatego, że GMINA NIE CHCE DOPŁACAĆ otóż głównym źródłem finansowania przewoźników kursujących co stały przedział czasowy nie są ludzie i bilety tylko samorządy, gdyby bilety miały kosztować tyle, aby przewoźnik wyszedł chociaż na zero to nikt by nie jeździł.
Pisze o biznesie, w którym jest założenie stałych kursów co jakiś czas, bo taksówkę busa nietrudno zamówić, ale i kasa za taki przewóz większa.
Na chłopski rozum dwa busy w lizing, dwóch kierowców na umowę o pracę, paliwo, serwis, ubezpieczenia etc. to już masz koszta miesięczne rzędu 10 - 15 tysięcy i jak tu jeździć żeby wyjść na swoje? za ile? Wniosek jest jeden bez dopłat z gminy taki biznes jest nieopłacalny, każdy ci napisze ze super zarąbiście, a potem nie kupi biletu za 5 zyla aby do PKMki dojechać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem mógł by Pan dogadać się jakoś z derektorem nowej szkoły w sprawie busa i dowozu dzieci do szkoły może część środków pokryła by szkoła. ....albo gmina w większości wsiach tak jest...i jakoś rodzice nie narzekają ze jest za drogo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

we wsiach pełno derektorów a koń ma dość ciongniencia busa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Koń pod żabką stoi...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mam wrażenie że w Baninie wątki tracą sens po 40 wpisie na forum bo zamiast mówić i rozmawiać na forum o poważnych problemach tej miejscowości a jest ich sporo to mówi sie o podpaskach żony które latają po osiedlu wybraliście ta miejscowość do zamieszkania to zaczcznijcie ogarniać wokół siebie i utożsamiać się z nią.

Myślę że komunikacja to podstawa i bardzo ważny temat w bani nie tylko zawsze jakieś debile się znajdą i coś głupiego napiszą na tym forum...

Tak mnie wzruszył ten temat, że postanowiłem kupić dwa Sprintery po wypadku. Jeden bity z przodu a drugi z tyłu. Szlifiereczka i spawareczka kupione na Allegro dadzą radę. Przetnę na pół i będzie Busek jak nowy.
Nawet malować nie trzeba bo kolory identyczne. Wszystko za nie duże pieniążki. Nawet kierownica jest po prawej stronie. Łatwiej kierowcy będzie bilecik sprzedać. Do takiego Busika to ze 42 osoby wejdą.
Bilecik taniutki 1 zł. Przystanki na machnięcie ręką.
Ale będzie jazda i to po taniości.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dla kogo PKM Gdańsk Rębiechowo?
Tylko na FaceBook!

Ja zapłaciłabym 50 zl. miesięcznie za przewóz z O. Rodzinnego na pszennej do szkoły i z powrotem.

ja też bardzo chętnie skorzystam z przejazdu busami z okolic Pszennej na PKM. Z ogromną przyjemnością odstawię samochód i jego skrobanie/odśnieżanie co dzień rano :)
Trzymam kciuki i wierzę, że coś uda się wymyśleć :)

Zaglądajcie na FaceBook - Dla kogo PKM Gdańsk Rębiechowo?
Poszukujemy rozwiązań i propozycji, które będą akceptowane zarówno przez mieszkańców jak i użytkowników PKM i ZTM. Naszym celem jest w możliwie jak najkrótszym czasie skomunikować PKM Gdańsk Rębiechowo ze światem. Wystarczy naprawdę trochę determinacji aby władze Gdańska i Gminy Żukowo zajęły się tematem i zaproponowały rozwiązania komunikacyjne - nie czekając na jakieś hipotetyczne przyszłościowe plany. Polecajcie, udostępniajcie i lajkujcie!
Pozdrawiam.

Dowożenie dzieci do szkoły i spowrotem z familinego czy rodzinnego. Na pewno znalazłaby się grupa odbiorców. Warto próbować jak ktos chciałby sie rozwijac w tym interesie. Bo to moze wypalić.

ja również jednak z osiedla przy Potokowej w okresie zimowym

Inne tematy z forum

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...