Cristiada

Temat dostępny też na forum: Cristiada
Opinie do filmu: Cristiada.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W końcu film

o przemilczanych dziejach Meksyku.
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 3

Trójmiejskie kina się nie popisały. Brawo Helios !!

Tylko Helios? Inne kina nie widzą w tym filmie biznesu? A może chodzi o coś innego? Dziękuję Heliosowi. Od dzisiaj na wszystkie filmy będę chodził tylko do Was. Inne kina trójmiejskie omijam szerokim łukiem.
popieram tę opinię 81 nie zgadzam się z tą opinią 6

to jest helikon a nie helios!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

REWELACJA 100% satysfakcji dla myślących, dla czytelników wyborczej szok

KONIECZNIE TRZEBA TO OBEJRZEĆ - Jeden z najlepszych filmów jakie widziałem w życiu - Bóg, prawda, miłość, honor, odwaga, odpowiedzialność, a przede wszystkim 100% PRAWDY. Kina nie puszczają tego, bo Polacy mogliby zobaczyć do czego może doprowadzić dalsza władza EuroUnii, Barosów, Tusków, Palikotów, Millerów, Kwaśniewskich i Grodzkich Biedroni, więc CENZURA SZCZELNA. Po roku walki w kilku kinach w Polsce- zero informacji - spiesz się zaraz wycofają.
Wielkość człowieka prawego kontra szatański cynizm i bezwzględność - żadnej bezsensownej krwistej jatki, żadnego burdelu i żadnych zboczeńców (poza umysłowymi - masonami i komuchami)
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 16

Re: REWELACJA 100% satysfakcji dla myślących, dla czytelników wyborczej szok

Tak sensowna jest ta wypowiedź, że aż się w niej pogubiłem.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że film jest w 100% prawdą?
Przecież filmy historyczne zawsze są trochę naciągane,
chyba, że znasz dobrze historię Meksyku to zwracam honor.
Mi osobiście film się podobał.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 15

zapomniales kolego dodac pare nazwisk do swojej listy, wiec ci pomoge:

...Kaczynskich, Macierewiczow, agentow Tomkow, prof, Rondow, Hoffmanow, ksiezy pedofili, ...Prawada, ze twoja lista jest niepelna?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Świetny film-oparty na niewygodnych także dziś faktach-masoni są wściekli

grają świetni aktorzy- kino na dobrym poziomie i mocnym przesłaniem- warto zobaczyć
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 7

gorąco polecam

rewelacyjny
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wspaniałe kino!

Wszystko na bardzo wysokim poziomie: gra aktorów, zdjęcia, historia i przekaz. Po prostu rewelacja. Polecam dla każdego, bo film po prostu porusza serce, wzrusza i pozostawia echo. Dawno nie widziałam tak dobrego filmu.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 5

Cristiada

Wspaniały film, gorąco polecam.Zastanawia, dlaczego tak dobry film ,w ogóle nie jest reklamowany
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 4

Viva Cristo Rey! Viva la Virgen de Guadalupe!

Niech żyje Chrystus Król!
Niech żyje Niepokalana Matka Boska z Guadalupe!
..............
Świetny, wspaniały film! Pokazuje męczeństwo katolików pod masońsko-bolszewicką tyranią, postawy świętych męczenników oraz zbrojną walkę meksykańskich chrześcijan za wiarę i wolność. Historia Powstania Cristeros i ten film są niewygodne dla lewactwa wszelkiej maści, więc dystrybucja filmu jest ograniczana, i obowiązuje brak reklamy filmu...
Gorąco polecam ten unikalny, wartościowy pod wieloma wzgledami, film! Film ten jest perełką, wyjatkiem w morzu antychrześcijańskiego chłamu propagandowego obecnego w dzisiejszych kinach i mediach...
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 6

rewelacja

Polecam z całego serca. Byłam tydzień temu, a nadal nie mogę przejść obojętnie. Wspaniała fabuła, gra aktorska na najwyższym poziomie, klimat itp. Porusza serce i zmysły.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 3

Koniecznie zobaczcie!

Rewelacyjny film!
Smutne tylko, że tak pomijany w mediach...ale chyba wiadomo dlaczego...
Występowanie w obronie wiary i to wbrew zarządzeniom władzy.
Dawno nie widziałam tak doskonal;ego filmu...
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 4

Byłem i jestem pod wrażeniem!!!

Dawno nie widziałem tak pięknego filmu...zawsze jest niebezpieczeństwo że filmy poruszające tematy religijne będą kręcone na kolanach a tutaj - gra aktorska rewelacja, plenery bez komputera i temat dla myślących. Tylko proszę nie wychodzić na napisach ..tam dopiero jest puenta!!!Polecam
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety mnie nie zachwycił...

Po godzinie byłam lekko znudzona. Andy ratował sytuację, choć płaczący generał, hm.. Takie to nieprawdziwe i Jose - młody męczennik. Może trzeba być głęboko wierzących, by szlochać i poszukiwać czegoś do otarcia łez. Wyszłam z kina lekko rozdrażniona, może dlatego, że przeczytałam tak wiele dobrych recenzji, których nie podzielam. Nie jest to piękny film (z taką ilością wisielców i padających od strzałów koni). Nie polecam. A jeżeli już się ktoś wybierze, koniecznie trzeba poczekać do końca napisów, ale o tym już ktoś tu napisał.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 34

na taki film czekałam

Podziękowania dla Heliosa, nie baliście się, film gorąco polecam Jola
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cristiada

Superprodukcja-"Cristiada". Ten film jest rzeczywiście znakomity!Warto go zobaczyć w kinie.Rzeczywiście oddaje prawdę,tego wszystkiego co działo się w Meksyku w 1917r.Chodziło o prześladowanie chrześcijan-katolików za wyznawaną wiarę w Jezusa Chrystusa.Musieli niestety sięgnąć po broń,aby bronić tego co najważniejsze:wolności i wiary!Strachy na lachy!.Film jest zrobiony z dużym rozmachem.Dlaczego w innych kinach Gdańska nie był rozpowszechniany? Czyżby niepoprawny politycznie? Gratulacje dla Kina "Helios" i odważnego inicjatora seansów!Gorąco polecam ten film - niech będzie jeszcze dalej w repertuarze tego kina.Pozdrawiam.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Cristiada

"Dlaczego w innych kinach Gdańska nie był rozpowszechniany? Czyżby niepoprawny politycznie?"

Odp. Na 100% spisek.

PS Tylko zaraz zaraz kto z kim spiskuje skoro Helios do Agory należy a Agora jak przecież wiadomo to najwięksi nieprzyjaciele chrześcijan-katolików. Musi jakaś grubsza sprawa to jest. Panie Jerzy proszę nie ustawać w zadawaniu niepokornych pytań i nieustraszenie dążyć dążyć do prawdy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Cristiada

Film, mimo gwiazdorskiej obsady i sporego budżetu, prawie nigdzie nie trafił do szerokiej dystrybucji, podobno w USA wcale nie ma go w kinach. Dziś nie potrzeba cenzury ani zakazów, każdy wie, co ma robić, żeby nie podpaść. A jakiś odważny (lub nieostrożny) decydent pewnie poleci z Heliosa ...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

polecam, zdecydowanie polecam...

film niesamowity; dla dzieci także (pomimo niektórych scen"
Przykre, że tak mało seansów. :(
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

kinoman

znakomity, wart polecenia rowniez ze wzgledu na ofensywe lewakow i terroryzowanie poprawnoscia polityczna
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

Polecam "Cristiadę"

Warto obejrzeć. Ze względu na realnosć i brutalnosć scen - TYLKO - dla widzów dorosłych (moja opinia). Bardzo rzeczywisty, niecukierkowy, obraz Swiętych Meksykańskich - zginęli za wiarę w Jezusa Chrystusa. Ludzie, pokazania w tym obrazie to ani białe, ani czarne charaktery. Takie złożone, jakw rzeczywistosci złożona jest ludzka osobowosć. I Swięci mieli swoje wady. Wojna jest ZAWSZE złem. Trzeba podjąć wszelkie działania, by jej zapobiec (to moja opinia, po obejrzeniu filmu). Ksiądz jest księdzem i powinien być po prostu kapłanem. Jesli ksiądz zaczyna wykonywać inna pracę = imać się innych zajęć niż zadania kapłańskie, to zawsze rezultaty są opłakane. Ksiądz to kapłan. Wybierając drogę kapłaństwa pisał się na służenie Panu Bogu i duszpasterstwo. Jesli ksiądz podejmuje inną pracę (inny zawód) to siłą rzeczy zaczyna zaniedbywać swoje obowiązki kapłańskie, okreslę to tak - przestaje być profesjonalistą. Dlatego ksiądz to kapłan (a nie ksiądz i żołnierz, ksiądz i dyrektor instytucji swieckiej, ksiądz i psychoterapeuta, ksiądz i biznesmen, ksiądz i naukowiec uczelni swieckiej itd.) - mój wniosek po obejrzeniu filmu. Piękni ludzie - aktorzy. Bardzo lubię Andy Garcia - gra tu bardzo szlachetnego, mądrego i odpowiedzialnego generała (taki wódz z ikrą, a przy tym przewodnik stada). Przepiękne widoki Meksyku. Po pierwszych scenach przecisnął mi się na usta komentarz "to już przed Sowietami, Meksykanie stosowali tak okrutne metody...". Nadal w Meksyku oficjalnie obowiązuje zakaz noszenia stroju kapłańskiego (sutanny) w miejscach publicznych... Każdy polski katolik powinien obejrzeć ten film i zweryfikować swoje rozumienie okreslenia "żyć wiarą".
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie można zobaczyć w trójmieście :(

Gdzie można w trójmieście obejrzeć ten film?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wzruszający film - polecam każdemu.
To wydarzyło się naprawdę w dziejach Meksyku, nie jest fikcją.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rewelacyjny film, naprawdę poruszający.

Efekt rewolucji w Meksyku był podobny jak w Europie: męty społeczne (w rodzaju Callesa) dorwały się do władzy i utrzymywały ją po umundurowaniu i uzbrojeniu armii analfabetów nie mających nic do stracenia a dużo do zrabowania. Calles w latach 30. i 40. zapałał także sympatią do Hitlera i niemieckich wzorców, a tego już nie wytrzymali nawet Jankesi.
A wracając do polskich spraw: taką "meksykańską" Partię Instytucjonalno-Rewolucyjną sprawującą niepodzielną władzę przez dziesiątki lat w pseudo-parlamentarnym systemie chcieli nam także zafundować w roku 90 różowi do spółki z czerwonymi, pod patronatem jedynie słusznej gazety.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

wspaniały film

Ostatnia szansa by zobaczyć ten film. Już tylko w Neptunie. O katolikach i dla katolików i nie tylko. 3 lata z historii Meksyku. Leje się krew , dużo strzelaniny , trochę jak bajka , ale to nie bajka. Większość postaci i opowiedzianych w firmie zdarzeń i wątków jest jak najbardziej prawdziwa . Koniecznie dotrwajcie do napisów końcowych i przeczytajcie je. Gratulacje dla Andy Garcii za wspaniałą rolę i dla Dean-a Wrighta za reżyserie. Pomimo lata i pięknej pogody i nie do końca dobrej godziny emisji naprawdę warto zobaczyć!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

polecam!!

warto zobaczyc. swietne aktorstwo, prawda i szansa na otrzeźwienie dla tych, którzy dali sie ogłupić obecnej propagandzie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki za opinie

ale skoro to film religijny i dla katolików to na pewno nie pójdę
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dzięki za opinie

@Ola ^ Nie chcący dałam ci plusa, miał być MINUS !
PRZEPRASZAM WSZYSTKICH
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo Dobry!

brakuje takich filmów - w dodatku to kawałek PRAWDZIWEJ historii.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Świetny film

Epopeja o tematyce polityczno-religijnej z zerem patosu. Ostatnie dwadzieścia minut totalnie wbija w fotel. A zwłaszcza wyjaśnienia przed napisami, które tłumaczą, kogo oglądaliśmy. Słowa nie oddadzą wszystkich wrażeń.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

cristiada

mówiąc ogólnie jeden z lepszych filmów ostatnich lat z gatunku filmy religijne, dla mnie pozostanie on nie zapomniany
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo prosty, grający na emocjach

Niestety nie ma w tym filmie odpowiedzi na najważniejsze pytanie - dlaczego? Złożoność rzeczywistości - w irytujący dla mnie sposób - zredukowana do walki między "czarnym" i "białym". Gra na emocjach - wzniosłość, poświęcenie, no i Bóg, honor, ojczyzna. Jak to lubi, osobiście, nie polecam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Swietny film wspaniala gra aktorow,nie ma co sie zastanawiac trzeba go zobaczyc.!!!!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ZA DŁUUUUGI !!!

Film poruszający ciekawy temat. Niemniej dośc nudny i za długi. Przeciwnicy prezydenta i jednoczeńsnie zwolennicy koscioła walczą z rządem i oczywiście każdą potyczkę wygrywają... Cóż jeszcze fajne kostiumy ale szkoda czasu na ten film nic nie stracicie jeżeli go pominiecie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

To po co tracisz czas

Idż na jakiś w mulipleksie , ogłupiający z 30 min wstępem reklam.

czemu film w srode o 15:15 ????? normalni ludzie wtedy pracuja.. moze weekend? albo wieczor?? chetnie bym sie wybrala...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam dla koneserów

Fantastyczny film z bogatą treścią historyczną. Nie dla fanów zabili go i uciekł.

Inne tematy z forum

Anioł Stróż (6 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Anioł Stróż . Przeczytaj o filmie.

Predator: Strefa zagrożenia (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Predator: Strefa zagrożenia . Przeczytaj o filmie.

Wielki błękit (7 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wielki błękit . Przeczytaj o filmie.