Domowe suszone pomidory

Ktoś robi?

Znajoma dała mi przepis :) ale zostawiłam go na działce :/ to była opcja z suszeniem w suszarce do grzybów ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Domowe suszone pomidory

robilam w ubieglym tygodniu
dodalam do nich papryczki chili, bazylie, oregano i czosnek, potem zalalam goraca oliwa

Soliłaś przed suszeniem?
Bo widziałam różne przepisy w sieci. Solenie przed lub po, podobnie z ziołami/przyprawami.

solilam po suszeniu
wysuszone wlozylam do sloiczkow, dodalam przyprawy, osolilam i zalalam

mniam, sama noszę się z zamiarem zrobienia od dawna ale aktualnie mam remont całego domu i nie bardzo mam warunki. Kuchnia np. znajduje się w mojej sypialni:-) Chciałam suszyć na słońcu bo z jednej strony domu latem mam małą Saharę:-) Agusia - wyślesz słoiczek?:-)

Emilia - jasne ;) mailem? ;)

Moje pomidory od 3godzin suszą się w suszarce. Dwie tacki bez przypraw i jedna z przyprawami. Zobaczę jaka będzie różnica.
Już bym chciała spróbować gotowych... A podobno przynajmniej dwa tygodnie muszą stać w oleju.
Ponoć olej/oliwa super do sałatek, sosu bolońskiego itd.

Może być pocztą:-) Daj koniecznie znać, jak wyszły!

Hehehe :)))) z 2kg pomidorów wyszły mi 2 słoiki 350ml (po 3/4 objętości) i 1 mniejszy, po lidlowym pasztecie 160g. Aż nie mogę się napatrzeć, jak to się zmniejszyło :))) dziś kupiliśmy jeszcze 4kg limy :) spróbujemy zrobić bez skóry. Jak mi Mąż wreszcie kompa zrobi, to wrzucę fotki :)

O rany, faktycznie się zminiaturyzowały...

Wysuszyłam już jakieś 4,5 kg pomidorów :) Wyszło 5 słoików 350ml i jeden mniejszy :) każdy słoik podpisałam - robiłam z różnymi zestawami ziół, z octem winnym i bez :) 1 tacka była suszona z przyprawami, reszta bez :] do jednego słoika dodałam suszoną cebulę :]

image

nie mogę się doczekać degustacji ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ojej, jakie piękne!!

dzięki :)

chciałam dziś kupić sobie suszone pomidory ale jak zobaczyłam cenę...W przyszłym roku na pewno zrobię też, tylko suszarki do grzybów nie mam:-(

Teraz pomidory Lima sa w dobrej cenie ;) takie podluzne, maja malo soku i ziaren - wlasnie je widac u mnie na zdjeciach ;) w necie widzialam wiekszosc przepisow na pomidory suszone w uchylonym piekarniku z termoobiegiem ;) wiec moze jeszcze w tym sezonie dasz rade ;)

Agusia-boję się, że rachunek za prąd mnie zabije;-)