Drogi i zycie

Mysle ze dobrym pomyslem zwlaszcza wspominajac ostatnie wypadki bylo by dodanie przejscia podziemnego miedzy szkola a kosciolem i w okolicach przejscia do biedronki - mysle ze zycie ludzi jest najwaznizniejsze i nie ma co czekac na tragedie
Co wy na to ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Drogi i zycie

Prędzej piekło zamarznie ale jestem za, a co tam, każdemu wolno marzyć. Znamienne, że musimy marzyć w kwestii bezpieczeństwa i ochrony życia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo niebezpiecznie jest również na Pszennej po godzinie 17, kiedy już jest ciemno.

No nie wiem ja zawsze jade na Pszennej kolo 60km/h a tu mozna 90 dziwie sie ludziom ze nie nosza odblaskow i ida z psami na srodku jak by to byla mala osiedlowa droga a tak nie jest widac ktos musi zginac aby przechodnie zrozumieli ze to jest duza droga i nie w terenie zabudowanym !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14

Kryspin, nie wiem z jakiej planety ty się wziąłeś, ale skoro jeździsz po Pszennej 60km/h to wybacz ale masz n****ne we łbie, nie zarzucaj mi proszę, że ciebie obrażam, ale nie zaslugujesz aby inaczej się do ciebie zwracać skoro dla ciebie normalne jest jazda po płytach betonowych z taką prędkoscia, ludzie błagam wlaczcie wyobraźnię, to nie boli!!!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

właśnie przez takich kierunków jadących 60km/h jest niebezpiecznie. tam można jechać maks 30 km/h, a przy mijaniu ludzi wolniej!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak można w terenie zabudowanym przekraczać prędkość maksymalną 50 km/h?
Wytłumacz mi Kryspin.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

miedzy 22 a 6 60km/h w terenie zabudowanym

Pszenna ulica NIE JeST obszarem zabudowanym tu max 90km/h
Teren zabudowany oznaczamy znakiem D42/D43
poponuje oddac prawojazdy sasiedzie bo przez twoj brak wiedzy ktos zginie z twojej winy - i to zle sie moze dla ciebie zakonczyc

a i uwaga malo tego dla ludzi o mocnych ..a nie wazne niech sie gryza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czyżby czerwony Ford z włączonymi światłami drogowymi? Kryspin gratuluję wyobraźni

czerwony ford kombi na krakowskiej rejestracji? parę razy widziałem tego pajaca jak zasuwal. kompletny brak wyobraźni!

Dokładnie tak! Co za łoś ostatnio tak wyprzedzał mnie na zakręcie na ul. Pszennej, że piesi, którzy tam byli musieli uciekać na pole aby kretyn ich nie staranował
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszka przy ulicy Pszennej na Osiedlu Rodzinnym. Trzeba mu zwrocic uwage. Skoro na krakowskich rejestracjach, to pewnie ma sluzbowy i nie musi o niego dbac.
Takich ludzi jest wiecej, jakis tydzien temu jakas pani probowala mnie wyprzedzic na Pszennej. Ja jechalem okolo 30 km/h. Nie dala rady tego zrobic, bo tam po prostu jest wąsko i nie chcac jechac po dziurach ani poboczu, to ja jade prawie srodkiem jesli nic nie jedzie z na przeciwka i staram sie te dziury jakos omijac - szkoda mi samochodu. Ale najdziwniejsze jest to, ze jechala z dwojka malych dzieci (!) i skrecila od razu na poczatku osiedla rodzinnego, czyli zyskalaby na tym durnym manewrze okolo 2 sekund mysle! Kawalek dalej szla jakas Pani z wozkiem. Dziwi mnie, ze ludzie chca tak zasuwac po tej drodze. Brakuje po prostu wyobrazni.
Macie jakies pomysly, zeby te droge zrobic bezpieczniejsza?
Ja poki co poprosilem o remont dwoch uszkodzonych fragmentow i maja to niby zrobic w przyszlym tygodniu (polamane plyty kolo osiedla rodzinnego, oraz podmoczone i wybrzuszone plyty w polowie prostej na Pszennej). Dodatkowo poprosilem policje zeby spojrzala jak niebezpiecznie jest na tej drodze kolo godziny 17 - 18, kiedy jest juz ciemno i ludzie wracaja z autobusu piechota oraz samochody jezdza dosc czesto, mijanie z samochodami jest w odleglosci parunastu centymetrow. Chcialbym zeby wydali mi opinie, ze ta droga jest niebezpieczna. Wtedy mozna sprobowac napisac pismo do Zukowa o zrobienie chodnika, ale wczesniej trzeba zebrac podpisy mieszkancow tej czesci Banina. Moze takie pismo udaloby sie zostawic w Centrum Feniks i mozna by bylo wtedy tam skladac podpisy?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Michał, aby więcej takich ludzi jak Ty :) Mam nadzieję, że policja w końcu pokaże się na ul. Pszennej , bo jest tam bardzo niebezpiecznie stan dróg stanem dróg to jedno, ale najgorsza jest świadomość,że co niektórzy kierowcy nie mają wyobraźni i stwarzają niebezpieczne sytuacje. w sprawie pisma możesz liczyć na mój podpis

Aż strach przechodzić.Gmina powinna postawić chociaż jedną latarnie aby chociaż było widzieć ludzi. Jak w nocy ktoś idzie od przystanku autobusowego, to naprawdę ciężko przechodzić

Marcel bądź realistą - czy masz pod domem oświetlenie? Czy dojazd do twojej posesji jest drogą gruntową? Czy woda opadowa nie zalewa twojej działki? Czy masz kanalizację?
Pomysł nie na te czasy.
No chyba, że twoje poczucie humoru jest powyżej średniej krajowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jasne, przejście podziemne. Lepiej od razu wszystkich ludzi w całym Baninie schować pod ziemię i wtedy każdy kierowca będzie 150 km/h pędził przez wioskę

miedzy 22 a 6 60km/h w terenie zabudowanym

poponuje oddac prawojazdy sasiedzie bo przez twoj brak wiedzy ktos zginie z twojej winy - i to zle sie moze dla ciebie zakonczyc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

eh .. ul.Pszenna - temat rzeka. Ostatnio miałam tą nieprzyjemność przejechać się tą drogą. Masakra współczuję wszystkim korzystającym z tej drogi codziennie. Jechałam nią gdy było już ciemno nie znam dziur na pamięć więc jechałam dość wolno, oczywiście znalazł się jakiś mieszkaniec który musiał mnie wyprzedzić. Przerażające - ludzie jak Wy nie dbacie o auta - pewnie służbowe...to można zniszczyć... ta nasza mentalność eh :( Wydaje mi się jednak, że jak już kiedyś położą płyty na całej długości Pszennej... pewnie co kilkadziesiąt metrów postawią próg - tak jak to jest m.in. na Kolejowej.... a wyścig odbywać się będzie od progu do progu. To co się dzieje w godzinach porannych właśnie na tej ulicy to jest straaaszne.

wystarczy pszenna wlaczyc do strefy zamieszkania

postawic na chwile patrol i wszystkim co jada powyzej 40 km/h zabierac prawka
zaraz sie zrobi przyjemniej i kierowcy znormalnieja

Re: wystarczy pszenna wlaczyc do strefy zamieszkania

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie wiem czy o tej samej pszennej rozmawiamy :D
obszar zabudowany zaczyna się przed pszenną praktycznie z każdej strony
znak o ktorym pierdzielisz w kazdym swoim przyglupim poscie znajdziesz jadac zarowno od strony Zukowa jak i Rebiechowa, dodatkowo przy wjezdzie w pszenna od strony Miszewa rowniez znajdujesz sie na terenie zabudowanym, ten znak ma to do siebie, że obowiazuje do odwołania, wiec pszenna wlicza siee w teren zabudowany.
polecam rowniez czytanie ze zrozumieniem i przestudiowanie kodeksu drogowego pod katem tego czym jest strefa zamieszkania o ktorej bylo w tytule posta.
niektorym prawko nalezaloby odbierac za same zdolnosci umyslowe...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niedouczony kolego - zobacz jak sa ustawione znaki ew nagraj filmik i daj go na youtube jakie znaki sa ustawione na drogach dojazdowych do Pszennej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

kolega to wiesz z toba bruderszaft pil ja nie mam zamiaru zadawac sie z przyglupimi ludzmi, ktorzy nie maja pojecia o czym pisza i jeszcze zaciekle bronia swoich tez
jak to juz bylo
wjezdzasz w teren zabudowany juz w gdansku na nowatorow
z drugiej strony na od strony pepowa rowniez masz znak
i w miszewie przed dabrowa tez stoi jak wol
trzeba byc serio przyglupem, aby pisac ze osiedlowa droga gdzie dzieci biegaja mozna leciec 90 na godzine...
proponuje z barana w sciane i potem bedziesz sie produkowal na forum, bo moze sie cos poprawi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

No niestety nie masz racji. Jadąc np Lipową w stronę Pępowa teren zabudowany kończy się tuż za Algidą. Kawałek dalej jest ograniczenie do 70 km/h.
Sprawdź stan faktyczny zanim zaczeniesz kogoś wyzywać od przygłupów, bo wystawiasz sam sobie nienajlepsze świadectwo. A najlepiej skieruj pismo do gminy, żeby ustawiła nowe znaki. Więcej będzie z tego pożytku, niż z pieniactwa na forum.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

jak dla mnie znaki i ich brak nie zmieniają stanu faktycznego , że formalnie są to tereny zabudowane w dodatku drogi po których porusza się spora ilość dzieci i pieszych wracających do domu często gęsto nie po tej stronie pobocza co trzeba i w dodatku po bardzo słabo lub zupełnie nieoświetlonych drogach .... reasumując przejeżdżanie z takimi prędkościami ( i mowa tu nawet o 60 km/h) jest po prostu świadectwem logicznego myślenia , a jak zdarzy się wypadek to będzie ja nie chciałem , uważałem oraz bo, i, ale, ponieważ.

"Stan faktyczny" nie jest podstawą do działania policji. Spowoduj, żeby stanął tam odpowiedni znak, to będzie można dalej prowadzić dyskusję.
Oczywiście zgadzam się z Tobą co do sytuacji, że ejst ciemno, chodzą dzieci itp, ale nie zmienia to faktu, że każdy, nieważne jak go nazwać, może sobie tam jechać 90 km/h i policja może mu nagwizdać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja nigdzie nie napisałam , że jest, natomiast ,nie pozbawia możliwości użycia swojego rozumu, bardziej mi chodziło o to , że ten kto korzysta z tego "przywileju" niech się nie dziwi , że później go na tego typu forach nazywają w różny sposób oraz , że od samego początku ma zgryzy z sąsiadami.

A pomijając ten fakt trzeba dodać, że znaki oznaczają maksymalną a nie minimalną prędkość dozwoloną i w prawie jest coś takiego jak "powodowanie sytuacji mogących zagrażać życiu" i żaden znak z tego nie wybroni, a dotyczy to również jazdy pojazdami mechanicznymi.

Na rozum to specjalnie bym nie liczył ;)

Znak B41 rozwiaze problem ludzi. Nie bedzie zadnego wypadku z udzialem ludzi gwarantuje
Petycja ?

tak mysle ze pora zaczac miec oczy dookola glowy skoro po naszych drogach jezdza przyglupy, ktore na polnej lub wylozonej jombami drodze osiedlowej maja zamiar osiagac predkosc kolo setki na godzine :D
a policja widzi i nie grzmi

Piętnować takich cwaniakó zwłaszcza w firmowych furach. Robic zdjęcia rejestracji i zgłaszać do firmy , w której pracuje taki pajac.
Kiedyś na Pszennej ( latem) babsko jechało na maxa nie patrząc ,że ludzie z wózkami spaceruja ,że jest plac zabaw, tuman kurzu i nic nie widać. Pojechałem za babą i powiedziałem co myśle.
Kolejne chamidło mieszka przy ul. Poziomki, zaero szacunku do ludzi zapier.la po Księżycowej i za nic ma przechoidniów, potrafi przejechać kałuże i ochlapać matki z dziećmi i innych.
Wiemy gdzie mieszkją to piętnować w necie i pisać o nich trzeba!

Płyty Jumbo na Pszennej

A skoro mowa o Pszennej, to czy widzieliście Państwo jak wyniosły się płyty jumbo na górce w okilicy zakrętu na nowo powstałe osiedle budowanego przez Chmarę . Podejrzewam , że chmarowskie gruszki z betonem to zrobiły. Ciekawe czy naprawią ?

Re: Płyty Jumbo na Pszennej

Znak B41 - jedyne rozwiazanie

Re: Płyty Jumbo na Pszennej

Płyty są podnoszone przez mieszkańców, robią sobie z nich progi zwalniające i to nawet działa.
Sam nie popieram takiego podnoszenia płyt, zwłaszcza że na zimę słabo to może zacząć wyglądać.

ja mam tylko jedną ogromną prośbę !!! Piesi... jak już chodzicie drogami to po właściwej stronie!!! Rodzice edukujcie swoje dzieci!!!!!!! a nie taki jeden z drugim małolat rowerem pod prąd na Klonowej prosto pod koła.... a potem się dziwić, że wypadki

I choć jedna migająca lampka taka rowerowa wystarczy z tyłu na tornister, a najlepiej druga w ręce :)

Inne tematy z forum

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...