Hallowen

Co myślicie o tym? Od kilku lat widzę,że dzieciaki biegają po wsi w to Amerykańskie święto niby nic złego,ale mam mieszane uczucia.Moje dzieciaki chcą w tym roku pobawić się i skrzykują się z dzieiakami z klasy,trochę się boję, bo to nie każdy sobie życzy takich gości. Co o tym myślicie,może stwórzmy jakiś znak rozmoznawczy np.dynia przed domem dla tych co chcą uczestniczyć
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Hallowen

Dobry pomysl z ta dynia. Jezeli rodzicom podoba sie ze ich dzieci powielaja amerykanskie tradycje to ok. Ja tego nie popieram i nie chce zeby dzieci pukaly do mnie po cukierki. Mam swoje zdanie a jednoczesnie źle bym sie czuł odmawiajac dzieciom/ nieotwierajac im drzwi i wyczekujac psikusow.
Kto chce niech sie bawi! :-)

przebierz się za zombiaka i wystrasz dzieciaki :) Tak czy siak będą łazić więc można chociaż beczkę podkręcić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Popieram - u mnie będzie dynia i cukierki :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas dyni nie bedzie ale smialo zapraszamy :) moze uda sie kogos wystraszyc.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mogą nie trafić do Ciebie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawsze otwieram i coś mam dla halloweenowców, w zeszłym roku zapukała do mnie tylko 3 dzieciaków, więc wcale nie uważam, żeby to była jakaś "plaga".
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja jestem przygotowana :)
Martwi mnie tylko fakt że dzieci biegały same, nigdzie nie widziałam opiekuna, a dwa byli bardzo mało widoczni na ulicy...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas dynia przed domem. I cukierki oczywiscie beda :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

proponuję poczytać co Papież Franciszek myśli o Haloween. Moje zdanie jest takie same. Nie będę więc popierać tego typu "zabaw"
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 19

Kasia i masz do tego prawo. Dlatego zapytałam grzecznie co mieszkańcy sądzą. U nas też będzie dynia i słodycze :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

i ja też szanuję decyzję innych
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niedlugo powołaja kaczkogrod halloween idzie w zapomnienie ostatnia okazja wyłapać trochę słodyczy przez dzieci.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Na szczęście jest jeszcze prawo do posiadania własnego zdania na ten temat.

to może poszukajmy genezy obrzędu święcenia pokarmu na wielkanoc i albo choinka w Boże Narodzenie. Po prostu jak dla mnie religia chrześcijańska pozwalała różnym kulturom pozostawić cząstki wierzeń aby przekonać nowych wyznawców do siebie. Stąd halloween. W naszej kulturze podobne obrządki nazywały Dziady po prostu.

co człowiek to opinia. Wyraziłam swoją i proszę o uszanowanie. Nie będę Waszych dzieci egzorcyzmować jak do mnie przyjdą. Spokojnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Marcinie dziady miały zupełnie inny wydzwięk od haloweenowej imprezy, w krajach słowiańskich okolice 1 listopada to czas zadumy i wspominania bliskich którzy odeszli, czasem poprzez biesiadę, ale zawsze ze smutnym podtekstem, dynia przebrania i cukierki nie komponują się ze słowiańską tradycją, jest to obcy produkt. Ale co kto lubi, ja cukierków nie daję dyni nie wystawiam, w tym czasie myślę o tych którzy odeszli pozostawiając po sobie smutek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do słowiańskiej tradycji... gdyby nie wpływ "innych" do dziś zamiast Bożego Narodzenia obchodzilibyśmy dzień boga słońca, a w zielone świątki- noc kupały. Inne religie wpływają na nas i nasz światopogląd od lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale co to ma do rzeczy? od pokoleń jesteśmy katolikami, należy dbać o własne korzenie inaczej jest się nikim biegającym z dynią po podwórku :) to proste, rezygnujemy z naszych zwyczajów na rzecz anglosaskiej popkultury tylko głupi ludzie nie zauważają w tym niebezpieczeństwa utraty tożsamości, ale co kto woli.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

~...
2015-11-05 11:58:35

Przypomne tylko ze choinka, Mikołaj i prezenty, czy cale Boze narodzenie z wyjatkiem dopisanej mitologii i nazwy, nie jest swietem katolickim :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Boże Narodzenie jest świętem chrześcijańskim i jak sama nazwa wskazuje upamiętnia narodzenie Jezusa.Choinka to symbol przedchrześcijański związany z kultem wiecznie zielonego drzewka,Mikołaj faktycznie wywodzi się z Wielkiej Brytanii.

takie moje spostrzeżenia:
dlaczego w haloween chodzi po domach więcej dzieciaków niż w święta Bożego Narodzenia? Dlaczego niektórzy się oburzają na tych którzy nie przyjmują dzieci w haloween a nie na tych którzy nie przyjmują kolędników?Dzieciaki tak samo dostają słodycze,pieniądze, a kolędowanie jest znacznie przyjemniejszym przeżyciem niż psikusy i kościotrupy na schodach.
dlaczego w przedszkolach są organizowane konkursy na najpiękniejszą dynię a na szopkę już nie?
haloween to święto szatana.Jakkolwiek to brzmi, tak faktycznie jest. Proponuję poczytać skąd faktycznie się wzięło. Papież przeniósł święto zmarłych z maja na listopad właśnie po to aby ludzie nie obchodzili jednocześnie haloween i święta zmarłych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

celtyckiej

celtyckie pochodzenie tego święta to jedynie teoria, obchodzone jest ono najhuczniej w krajach anglosaskich
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

masz rację, gdyby nie było tych "innych" choinki też by nie było. Tradycja z choinką pochodzi z Niemiec.

ale 25 i 26 grudnia to Boże Narodzenie nie "choinka" wiec o co kaman? haloween kontra dziady to zupełne odwrócenie znaczenia i wydźwięku tego święta, serio nie ma dla ciebie różnicy?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Religia chrześcijańska nigdy nie przyjęła zwyczaju haloween i świat stanie na głowie jeśli tak się stanie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Franciszek jest dla mnie tylko głową obcego państwa - mam w nosie jego opinie, tak samo jak opinie Baracka Obamy na temat Nocy Świętojańskiej
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie podpisuj się Banino bo taka wypowiedź świadczy o głupocie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie rozumiem - nie ma w tym ani braku szacunku, ani nieprawdy - osoby niewierzące nie muszę podzielać przekonania o wszechwiedzy papieza.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja myślę że o głupocie świadczy nieposiadanie własnego zdania, tylko ślepe podążanie za pasterzem pośród pozostałych baranów
jak pasterz skinie laską, tak barany robią. Bez krzty refleksji
czy to jest mądre? :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

każdy musi mieć swoje ideologie za którymi podąża. Jedni ślepo,drudzy mniej ślepo. Ważne żeby dobrze się z tym czuł. Ja jestem katoliczką i nie zamierzam się z tym kryć. To jest to co mi odpowiada i nikomu nic do tego i nie ma prawa mnie za to linczować i obrażać moich przekonań.

zgadzam się w 100% ale to niejaka Asia w poście powyżej zaatakowała wszystkich którzy nie podążają za papieżem pisząc o tym, że świadczy to o głupocie.
czyli wyznajemy zasadę że wierzących nie można obrażać a niewierzących już można? ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

tak długo jak czyjeś poglądy nie ingerują bezp. w czyjeś życie i nie zagrażają porządkowi, ładowi oraz bezpieczeństwu tak długo powinno się je tolerować, nawet, jeśli ma się inne.

Czyli, jesli ktoś uważa, że kradzież jest w porzadku to oczywiście należy to tępić, jeśli ktoś uważa, że haloween jest fajne to spoko, ale jeśli ktoś uważa, ze MUSZĘ w tym uczestniczyć to znów nalezy to tępić, wg. powyższych zasad.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

to nie do końca tak. Albo inaczej. W takim razie należy tępić konieczność odprowadzania pieniędzy na kościół z podatków niewierzących.
w tej chwili MUSZĘ to płacić, a nie chcę. Wolałbym płacić np na domy dziecka.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proboszczowie mają obowiązek płacić za wszystkich mieszkańców swojej parafii , także za ludzi niewierzących i za osoby innych wyznań
ja też nie chcę płacić za osoby niewierzące !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

płacić gdzie, za co i ile?

Nie chodziło o papieża kompletnie czy ktoś wierzy czy nie to jego sprawa. Ale mówienie że kogoś zdanie ma się w nosie jest dla mnie zagraniem z podstawówki. Wtedy tak się mówiło. Mądry człowiek szanuje zdanie innych czy to Papieża czy osoby wywożącej śmieci.

a zdradźcie mi proszę, bo to moje pierwsze hallowen w Baninie, gdzie dzieciaki chodzą, tzn po jakich ulicach, bo chyba nie po całej wiosce?

Kubusia Puchatka - u mnie w zeszłym roku było kilka grup, może z Siódmego Nieba.
Aż cukierków mi zabrakło :)

na osiedlu Familijnym też były ekipy rok temu :)

Zawsze uważałem halloween za drugie walentynki - czysta okazja do zarobków w sezonie ogórkowym.
Jak ktoś mocno chce to niech się w to bawi.
Cieszy mnie natomiast, że są inicjatywy takie jak ta - pozwalająca ludziom nie zainteresowanym, nie zajmować czasu :)

Oby dzieciaki nie obrzucaly domow jajkami...

kiedyś kilku sąsiadom na naszej ulicy powrzucały śmieci przez płot i przywiązywały papier toaletowy do furtek. Bo ludzie nie otwierali drzwi i nie dawali cukierków.
Przykre. Chcecie dajecie nie to nie , każdy robi co uważa za słuszne, nie krytykuję ale chamskiego zachowania młodych nie pochwalam.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proponuję : każdy kto chce wziąść udział w zabawie niech wystawi dynię, rodzice proszę też uczulcie dzieci, że psikusy to nie jest dobry pomysł,śmiecenie , wandalizm ,narzucanie się są ZAKAZANE. Zadbajmy też aby dzieciaki były widoczne po zmroku. Miłej zabawy

Proponuję hasło" piosenka albo wierszyk " aby osoby,które nie popierają takiej zabawy nie czuły się urażone gdy dzieciaki zapukaha do drzwi :)

Kradzież

Moje 5-letnie dziecko dziś strasznie przeżyło fakt, że w zamian za 4 kg rozdanych wczoraj cukierków - ktoś UKRADŁ mu z przed domu dynie, które przez dwa dni wycinał z rodzicami!!!
Ludzie kim trzeba być albo co mieć zamiast mózgu, żeby ukraść 5-latkowi "głupie" dynie?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Kradzież

Nie wiem kim trzeba być, żeby ukraść dynię, ale wiem jedno po wymazanej klamce od furtki jakimś świństwem bo nie otworzyliśmy, w przyszłym roku zrobię takie hallowen dzieciakom przychodzącym, że będą musiały iść do terapeuty.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

grozisz dzieciom? tak, to naprawdę katolicke. Gratuluję braku pojęcia o "wyznawanej" przez siebie wierze.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15

Dzieci sa teraz strasznie niewychowane :(
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

to ta odwazna pani "katoliczka" powinna pojsc zrobic raban ich rodzicom. Odwazy sie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

co bedzie z burakami gadac, jaki pan taki kram :) jeszcze wpitziel dostanie mozna sie spodziewac roznych rzeczy po rodzicach mlodych burakow zwyczajnie w przyszlym roku kamera i na policje starsi mandat za asmiecanie zaplaca to im przejdzie ochota na wysylanie latorosli po cukierki i pozwalanie na dewastacje cudzego mienia
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdybym złapała za rękę zrobiłabym nie jeden raban a może jak to nazywacie psikus. Uczycie dzieci niszczenia mienia.

Jeżeli chodzi o wiarę to nie sądzę że katolickie dzieci powinny obchodzić Halloween
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

No jakby tak patrząc.. wszystkie katolickie swieta zostały wymyślone, żeby wyprzeć poprzednia wiare. Przykladowo początkowo dzień zaduszny był obchodzony w maju a następne został przeniesiony na 1 listopada, kiedy to ludzie obchodzili swieto z poprzednich wierzeń. Halloween jest celtyckim swietem, wlasnie wypartym przez katolickie zarzadzenie.Wszystkie te swieta - Boze Narodzenie, Wielkanoc, Noc Swietojanska, Halloween sa b. starożytne (np. Boze Narodzenie miało zastapic Saturnalia) i miały związek z przesileniami por roku.
A ze ludzie latwo nie chcieli zmieniac wierzeń i zwyczajow, wiec papieże wpadli na pomysl, żeby zastapic jedne swieto drugim...

proponuje pogooglac slowo 'krucjata' to taki bardzo znany katolicki obyczaj i Twoje pojmowanie katolickiej wiary jest chyba mocno powierzchowne skoro uwazasz ze to spokojna wiara :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

porponuje pogooglac dokladniej i przesledzic ramy czasowe wydarzen do ktorych nawiazujesz, twoje pojmowanie czasporzestrzeni jest chyba mocno powierzchowne skoro uwazasz ze katolicy pozostali na etapie krucjat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na Rolniczej po 19-tej biegali jacyś starsi chłopacy i krzyczeli że ukradli dynie, ale tutaj było tam ciemno że nie sposób było zobaczyć jak wyglądają, po prostu żenada
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma jakiegoś prawdziwie polskiego święta?

Ja wiem że antychrześcijański nastrój panuje i mówienie o święcie zadusznym to obraza społeczeństwa, bo przecież "to dla dzieciaków". Ale te dzieci kiedyś dorosną i naprawdę trzeba adoptować jak bezmózgie ameby wszystko co zachód nam daje?
Język już w połowie jest angielski, Haloween to już standard, co dalej... fajerwerki na 4 lipca i flaga konfederacji?

100 lat Polskę próbowano zrusyfikować i zgermanizować. I naród się nie dał. A teraz od przedszkola już wlepiamy dzieciom angielski "bo wtedy łatwiej się dziecku oswoić z językiem". Niemcy i Ruscy mówili to samo w 1918, tyle że jeszcze strzelali do tych co nie chcieli się uczyć.

Efekt jest taki, że każdy kto wczoraj postanowił nie otwierać drzwi, został "ukarany" przez dzieci pastą do zębów na drzwiach od domu lub aucie. Gratulacje więc dla rodziców.

Gdyby to była Alabama, to mógłbym zastrzelić takiego dzieciaka za wtargnięcie na moją posesję... ale to nie Alabama, a my staramy się być bardziej US&A niż sami amerykanie.

Założę się, że 99,9% rodziców tych wszystkich latających po osiedlach dzieci nie była w US&A a o Haloween to wie tyle ile obejrzała we wiadomościach i filmach. I ci sami rodzice, którzy oburzali się na zmuszanie ich do uczestnictwa w marszu 1szo majowym, dzisiaj zmuszają część mieszkańców osiedla do obchodzenia święta śmierci.

Może i ten post brzmi jak zrzędzenie, ale mam to w d*pie. Nie lubię kiedy zmusza się mnie do propagowania cudzych świąt w imię liberalizmu.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

popieram przedmowce, niestety jak to bywa w narodzie rownamy do sredniej z IQ ponizej 100 :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A może więcej luzu i dystansu do siebie wkoncu nic się nie dzieje ale pole do pomarudzenia i wykrzesania złośliwości się pojawiło , wiec baninscy katolicy ruszyli po swoje w imię średniowiecza !!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

A mnie nie było w domu jak przyszli "goście". W niedzielę rano zobaczyłam: w skrzynce na listy wlany keczup i majonez, furtka i brama wysmarowana jakimś tłusty świństwem. Gdzie tu kultura? Gdzie rodzice, którzy powinni uświadomić dzieci, że jak dom jest pusty to nikt nie otworzy!!! Można się bawić, nie jestem przeciwna uciechom, ale trzeba też wpajać młodzieży zasady dobrego wychowania.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

tu 100% prawdy, to powinna być zabawa na zasadzie - otworzą - fajnie, dostanę cukierki. Nie otworzą - idę dalej
I za to odpowiedzialni są rodzice.
Tylko wtedy ta zabawa ma sens.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak samo na Pszennej, mnie nie było w domu, choć gdybym był, to pewnie jakiś cukierek by znalazł się. Nie jestem przeciwnikiem, ale też nie zwolennikiem tej imprezy. Natomiast bardzo wku....łem się jak zobaczyłem wysmarowaną furtkę jakimś lepkim paskudztwem.
Mam apel do rodziców tych dzieci, aby:
1. Nie wypuszczali ich samych bez opieki, przecież te dzieciaki są narażone na niebezpieczeństwo tak drogowe jak i mogą trafić na jakiegoś popaprańca, który ich skrzywdzi.
2. Nie pozwalajcie dzieciakom dewastować cudzej własności, ja jakbym dorwał tych smarkaczy to kazałbym im wszystko wyczyścić, albo bym ich tylko wysmarował tym g...nem którym mi obsmarowali furtkę, choć może lepiej by było jakbym wysmarował ich rodziców, tak to chyba lepsze rozwiązanie. Właściwie to rodzice tych dzieciaków to pól imbecyle, skoro uczą ich takiej głupoty.
Więc właściwie to mój apel nie ma sensu, bo głupiec i tak nie zrozumie ze jest głupi.
Chociaż się teraz wyżyłem ;) tyle mi pozostało, to spróbuje w przyszłym roku wytłumaczyć dzieciakom aby nie robili głupich pseudo psikusów. Jeśli rodzic nie rozumie, to może jest jakaś nadzieja w dziecku.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chwila a Ty nie robiłeś głupich rzeczy w tym wieku ? jeżeli jest juz grupka to wiadomo jak się to konczy -trzeba zaimponować kolegom dziewczynom :) każdy miał głupie pomysły i nie uważam ze trzeba wyzywać rodziców bo w 80 % nie są oni winni tylko wpływ towarzystwa . Chociaż mam podejrzanych tych dewestacji bo rozdalem chyba z 2 kilo cukierków i widziałem kilka osob za bardzo podnieconych tym świętem i po takiej ilości cukru .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Niestety im starsza grupa tym większe oczekiwania miała. Moje dzieciaki bawiły się super, ale zostały pouczenie co wolno a czego nie i nikomu nic nie zniszczyły,chodziłam za nimi i sprawdzałam jak się zachowują, Razem z mężem też wzięliśmy udział w zabawie do 19-tej otwieraliśmy każdemu i każdy dostał coś słodkiego, niestety po godzinie 19-tej zaczęła chodzić grupa wyrostków, która mino naszego otwarcia zniszczyła nam dekoracje (rozbita dynia, kradzież dekoracji) po tym incydencie przestaliśmy się bawić i nie otwieraliśmy. Po 19-tej chodziły jeszcze 3 grupy wyrostków i to niestety one narobiły szkód. Młodsze dzieciaki bardzo fajnie się bawiły :) Mimo wszystko jednak zabawa była bardzo fajna i pozytywnie jestem zaskoczona postawą mieszkańców osiedla rodzinnego, mimo,że dyń nie było wystawionych większość otwierała drzwi i częstowała dzieciaki cukierkami. Za rok z pewnością weźmiemy udział w zabawie, bo ze straszenia mieliśmy mega ubaw
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

To może podstaw swój samochód i ja go wysmaruje jakimś szitem. Będzie luz i dystans?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jeżeli Ci to pomoże
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

jest prawdziwie polskie święto. Dziady. Słyszałeś?

co do samego Halloween. W tym "święcie" chodzi o zabawę, dystans, uśmiech i zluzowanie pośladków. W Polsce, szczególnie w małych wsiach, bardzo ciężkie do osiągnięcia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Trudno o wyluzowanie i dystans, gdy po powrocie do domu zastajesz przed domem rozwleczony papier toaletowy, i porozlewany keczup. To ja musiałam to pozbierać i wyczyścić. A tymczasem rodzice dzieci, które narozrabiały w imię zabawy.......hmm...
To jest po prostu zwykły brak szacunku dla innych. Nie terroryzujcie mnie swoją zabawą. Każdy dowcip przestaje być zabawny, gdy narusza prawa innych.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

masz rację. Tak jak pisałem powyżej.

prawdziwie polskie nie znaczy katolickie. Kościół długo dążył do tego żeby przestano je obchodzić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

niedlugo do akcji znicz wlacza wzmozone patrole policyjne bo mlodziez sie bawi, ludzie kiedys jeden z drugim pasem po d*pie dostal i sie odechcialo takich wyglupow, to dorosli popierajac te idiotyzmy pozwalaja gowniarzom na wszystkoz zdejmujac z nich odpowiedzialnosc bo przeciez haloween i mozna wszystko w ramach psikusa, to chore, kwestia burackiego wychowania i nikt mi nei wmowi ze grupa i inne takie, dobrze wychowany dzieciak potrafi postawic sie rowiesnikom ktorzy wymyslili jakis idiotyzm, kladziecie glupoty do glow to glupoty zbieracie - sprzatajcie swoje osiedle bo zabawa byla przednia :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...