Jazda lewym pasem

Temat dostępny też na forum: Motoryzacja
Trójmiasto- nagminna jazda lewym pasem- mimo, że prawy pas jest wolny. To jest wykroczenie drogowe. Często większość kierowców jedzie lewym pasem, nawet policja tak jeździ. Wina kierowców i policji, że na to pozwala. Pochodze z większej aglomeracji i jest to dla mnie niezrozumiałe. Niska kultura na drodze, czy braki wyszkolenia.
popieram tę opinię 71 nie zgadzam się z tą opinią 15

Re: Jazda lewym pasem

prawy dziurawy pas nienadający się do normalnej jazdy...
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 33

Masz tutaj odpowiedź na postawione pytanie a jak widzisz prawy pa wolny to sam nim jedź.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 43

Dokładnie, jako swiezy kierowca jezdzilam prawym pasem bo wolniej, ale np. ul. Morska w Gdyni - prawy pas - dziurawa masakra, nietrudno o uszkodzenie auta. Przyspieszylam i jeżdżę lewym.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 37

Re: Jazda lewym pasem - przyzwyczajenie idiotów

Trakt św, Wojciecha jakiś czas temu został wyremontowany pewien odcinek drogi za ul. Sandomierską w kier. Pruszcza - prawy pas...
..i co ..prawy pas nówka był wolny a idioci i tak jeździli lewym
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyprzedzanie w terenie zabudowanym prawym pasem nie jest zabronione więc w czy problem?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 39

prawie znasz przepisy, pod warunkiem że są dwa pasy w tym samym kierunku a poza obszarem zabudowanym muszą by trzy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 36

Lub jezdnia jednokierunkowa. Czyli jak masz barierki i 2 pasy poza obszarem zabudowanym to wyprzedzasz jak chcesz. Zwłaszcza idiotów snujących się 80-100 km/h lewym pasem na obwodowej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 28

jak jest jeden pas to chyba logiczne, że z prawej się nie da wyprzedzić...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 18

odwrotnie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie znasz kodeksu i głpot nie pisz, to wygląda na twój prymitywizm
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ta większa aglomeracja od Trójmiasta to pewnie Kartuzy?
Bo tam rzeczywiście wszyscy jeżdżą prawym pasem , bo lewy jest w przeciwną stronę.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 31

Ja zawsze jadę prawym pasem. Mam przed sobą pustą drogę, nikt się przede mnie nie wpycha, a na światłach prawie wszystkich wyprzedzam, bo ci, co stoją na końcu, nie zdążą przejechać jak światło zmieni się na zielone.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 1

To jest kultura Kaszubska, a nie Polska
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ma racje popieram go. Jestem kierowcą tira
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest jeszcze jedna bolączka w tym temacie! Blokowanie lewego, kończącego się pasa na Armii Krajowej w godzinach szczytu komunikacyjnego. Celują w tym kierowcy ciężarówek, ale nie jest to regułą. Przy takim nasileniu ruchu jaki tam występuje, jest to bardzo irytujące. Dyskusje na CB radio, okraszone wulgaryzmami niczego nie zmieniają. Kierowcy ciężarówek nie rozumieją potrzeby jazdy również lewym pasem i ruchu na suwak przy zwężeniu na końcu. Codziennie prawie popełniają wykroczenie utrudniania ruchu. Gdzie jest policja?!
Kilka dni obecności patrolu w tym miejscu, przy wszechobecnym CB radio rozwiązałoby kwestię z pożytkiem dla wszystkich. Nauczyłoby to może tłumoków wykorzystania całej przepustowości ulicy!!!
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 2

niech się w Polsce nauczą jeździć na suwak a nie wciskają w każdą "dziurę"
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

Właśnie o to chodzi, żeby wozacy dali ludziom jeździć, a nie blokowali całego lewego pasa!!! To jest karygodne. Ich teksty przez radio, że w Polsce jeździ się prawym pasem są śmieszne w tym przypadku.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 2

dziś na obwodnicy wyprzedzałam prawym mając 130 km/h !!! nie jestem w stanie określić ile miał gentleman jadący lewym (60/80?). każdemu nerwy by puściły.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja nie zliczę ile razy już wyprzedzałem prawym pasem, mimo że zawsze daję szansę aby zjechąc, ale jak tylko jest czysto a delikwent nie zjeżdza to jadę wtedy prawym, echhh..
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

jazdę lewym pasem szczególnie upodobali sobie posiadacze samochodów z tablicami rejestracyjnymi GWE, GPU, GKA.....

przecież dla nich jazda prawym pasem to jak jazda poboczem a oni są z miasta i poboczem ciągać się nie będą.

proszę zwrócić uwagę że lewym pas okupuja w dużej większości posiadacze właśnie tych tablic co wymieniłem wyżej.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawe. Lewy pas służy tylko i wyłącznie do wyprzedzania. Niestety jadąc osobowym w pewnych godzinach cały czas się wyprzedza wolno jadące ciężarówki stąd jazda lewym pasem. Jednak należy zjechać na prawy gdy w lusterku widać nadjeżdżający pojazd lub na prawym nie ma wolniejszego ruchu.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak ktoś pędzi "ile fabryka " , a przed czerwonym światłem jeszcze na siłę wyprzedza innych i natychmiast hamuje , to na pewno będzie to GWE lub GPU .

zgadzam się z Toba całkowicie.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

jedzie lewym od Wejherowa bo w Gdansku w lewo będzie skręcał

on jedzie lewym pasem bo mówi, że prawym tylko wieśnaki jeżdża a on nie jest wieśniak aby poboczem sie poruszać.

taką mają mentalność.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 0

lewy pas szczególnie uwielbiany w Gdańsku na słowaku (odcinek leśny w strone lotniska) nie będę pisał przez jakich kierowców z pewnego regionu bo to oczywiste... śmigam tędy od x lat kilka razy dziennie wiec wiem co mówię ;)
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

GWE ? GPU ? GKA ? GKS ?
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jazda lewym czy prawym pasem to kwestia rozumienia przepisów drogowych bo lewy pas służy do wyprzedzania a jeśli chodzi o tablice GWE GPU GKA to jest głupie gadanie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 10

Lewy pas służy do wyprzedzania?.....nie ośmieszaj się.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 17

przyjrzyj sie dokladnie to zauwazysze, ze posiadacze tablic GWE, GKA, GPU, GKS jezdza tylko lewym pasem.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chłopie, muszę jechać lewym pasem, bo chcę potem skręcić w lewo.
Jak będę na prawym pasie, to mnie nie puszczą i nie przedrę się. A tak to zjeżdżam na pas przeznaczony do skrętu w lewo, np.ul.Abrahama w Gdańsku i już nikomu nie wadzę...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 32

wiec całe trójmiasto przejedziesz lewym pasem ?
weź się ogarnij.
matko, komu teraz prawo jazdy dają.....
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na tym polega twoja nieudolność , że nie potrafisz przeszkoczyć na lewy pas tylko blokujesz. Pomyśl co by było gdyby tak wszyscy jeżdzili- Trójmiasto zakorkowane
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystkim GAmoniom i GDurniom życzę szerokiej drogi w korkach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 16

Chłopie, muszę jechać lewym pasem, bo chcę potem skręcić w lewo.
Jak będę na prawym pasie, to mnie nie puszczą i nie przedrę się. A tak to zjeżdżam na pas przeznaczony do skrętu w lewo, np.ul.Abrahama w Gdańsku i już nikomu nie wadzę...

~obs

2011-08-14 10:50:59

a tego wpisu nie zauważyłam, no padam ze śmiechu...

nie wpuszczą hehe, zawsze jest sytuacja, by zmienic pas, są tez i zyczliwi,którzy wpuszczają...

no tylko boki zrywać...nie umiesz zmieniac pasów w ruchu miejskim? gdzie kupiłeś prawko i za ile?
proponuję nie wsiadać za kółko, bo skoro z tym jest problem, to aż strach pomysleć czego jeszcze nie ogarniasz albo jak sie zachowasz w grozniejszej sytuacji
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trójmiasto, kaszuby to królewstwo lewego pasa i wymuszania pierwszeństwa przejazdu. Prymityw to szofery
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

szczerze mowiac to najczesciej widze lewy pas zapchany przez muły w powiecie wejherowskim... widzę gwe i mnie mierzi...na rondzie w Wejherowie placze ze smiechu jak widze kierunkowskaz w lewo...
gka tez mnie dobija, bo to w wiekszosci kierowcy bez wyobrazni...

w ogóle zabrałabym prawko niejednemu, nawet z gd,gsp i jak najbardziej z ga, za chamstwo,mułowatośc i właśnie brak wyobraźni...

mało tego dobijaja mnie skrzyzowania typu grunwaldzka/ do studzienki - sam nie pojedzie,to innym tez nie da i zablokuje przejazd:/

wrrrrrrrrrrrrrrr! zabrac prawko, niech sie ucza i zdaja od nowa i tak do skutku!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Akurat lewy kierunkowskaz na rondzie to już nie błąd.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wszystko byłoby zrozumiałe, gdyby przed zjazdem z ronda włączali jeszcze prawy kierunkowskaz... Wtedy faktycznie lewy kierunkowskaz byłby OK, chociaż i tak powinien on być włączany tylko podczas zawracania na rondzie.

Tak przynajmniej mnie uczyli na kursie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Generalnie włączanie lewego kierunkowskazu na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym (jednopasmowym) jest zbędne, natomiast używanie kierunkowskazów w ruchu okrężnym z wyznaczonymi pasami ruchu oznacza zmianę pasa... tylko, że takich skrzyżowań w trójmieście nie widziałem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A chociażby spore rondo w okolicach Teatru Wybrzeże ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można by również dodać, że denerwujące jest postępowanie osób, które lewym pasem omijają ile się da pojazdy stojące w korku (np. gdy niżej pas prawy jedzie na wprost, a lewy skręca) i na samym początku korka wjeżdzają na pas do jazdy na wprost i tam także jadą.

Ciekawy jest tu fakt, iż np. w kolejce w sklepie, wszyscy by się obużyli, a tu niestety nikt nic nie powie. Więcej - gdzie by się tak ktoś nie próbował wepchnąć, zawsze znajdzie się ktoś kto go bez problemu wpuści.

I nie chodzi mi tu Panie i Panowie o sytuację, gdzie są 2 lub 3 pasy i jeden się kończy, lecz gdy każdy pas jedzie w innym kierunku. Przykłady: zjazd z Moreny w stornę łostowickiej, czy też 3 Maja w stronę skrzyżowania z Kartuską.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Przykłady: zjazd z Moreny w stornę łostowickiej"

skoro przez dlugi dosc fragment wspomnianej drogi stoja znaki informacyjne - 2 pasy do jazdy na wprost - i dopiero jakies 200 metrow przed skrzyzowaniem znaki zmieniaja pas z jazdy na wprost do jazdy w lewo, to czemu nie jechac po obu pasach na wprost do miejsca, w ktorym pas zmienia swoje przeznaczenie????
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Np. aby zachować się kulturalnie.

To, że oznakowanie tego fragmentu drogi jest conajmniej kiepskie to jest inna sprawa. Ale wiedząc o tym, iż tylko jeden pas jedzie prosto, uczciwie było by stanąć na końcu sznura aut które zmierzają w tym właśnie kierunku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak gka i gwe przestana zabierac prace tym z gd,to nie bedzie takich korków:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jazda na suwak jest bardziej kulturalna i na dodatek bardziej sprawiedliwa - kazdy stoi tyle samo w korku... a ze ruch jest zle organizowany to juz nie jest wina kierowcow...

Kolego, nie mówie tu o sytuacji gdy dwa pasy schodzą się w jeden dalej jadący, tylko kiedy mamy dwa pasy, jeden pozwala na jazdę w lewo, drugi prosto. Na pasie do jazd prosto stoi korek osób, zamierzajacych w tym kierunku pojechać. Na lewym pasie, gdzie jest mniejszy ruch, część osób omija korek, by wjechać "wepchąć się" przy samym skrzyżowaniu, aby uniknąć stania w korku. Jest to bardzo niegrzeczne w stosunku do osób, które uczciwie chcą odstać swoje i pojechać w tym kierunku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Grzecznie stoi? Ja bym powiedział, że niegrzecznie wydłuża zator :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na Hallera jest tego przykład. Przez takich cwaniaków, co jadą lewym pasem w kierunku opery i kretynów, którzy ich wpuszczają przed wiaduktem, na prawym pasie wszystko stoi.

Masz rację, kolego. Nie da się ukryć, że gdyby z wjechaniem cwaniak miał problem, to możliwe, że ich ilość by zmalała.
Niestety, zawsze znajdzie się osoba, która wpuści, przez co cwaniaków przybywa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Wypożyczalnia samochodów (10 odpowiedzi)

Witam, gdzie jest najlepiej wypożyczyć samochód na dłuższy okres czasu? Najlepiej tak żeby od...

[Gdzie?] Uzywane auto w miare uczciwie? (31 odpowiedzi)

Szukam uczciwego salonu w Trójmieście, gdzie mozna kupic uzywane auto i zostawic w rozliczeniu...

Myjnia bezdotykowa - możliwość mycia ręcznego (4 odpowiedzi)

Dzień dobry! Gdzie w Gdańsku można na spokojnie umyć auto ręcznie (na dwa wiadra) na myjni...