Kamerdyner

Temat dostępny też na forum: Kamerdyner
Opinie do filmu: Kamerdyner.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nuda i przewidywalność

Cóż, poszłam, zobaczyłam i nie polecam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 33

do Cicia

Oj, brak obycia i wiedza znikoma.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Po części się zgadzam, mnie ten film zupełnie nie wprawił w zachwyt ani niczym nie zaskoczył. Jego temat nie jest szczególnie odkrywczy (segregacja rasowa w Stanach w XX w.), a sama historia opowiedziana jest w b. amerykańskim stylu - trochę rodzinno-narodowych wzruszeń, podlanych łyżką patosu (w szególności dedykacja na końcu filmu).

Dla mnie najciekawsze było oglądanie aktorów wcielających się w kolejnych prezydentów USA i w moim osobistym rankingu wygrał Alan Rickman jako Ronald Reagan. No i małą perełką była stylizacja przyjaciółki Louisa (Yaya Alafia) na dziewczynę rodem z filmów Blaxploitation. Naprawdę "hot".

Poza tym moim zdaniem film na 1 raz. Obejrzeć i zapomnieć. Next!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Film jest fantastyczny

Pokazana jest historia Ameryki, która przedstawia to co działo we wewnątrz kraju, kiedy "kowboje świata" wprowadzali na nim ład i porządek. Film niezwykle emocjonalny, wg mnie poziomem emocji przewyższa "Jak zostać królem". Może to kolejny kandydat do Oscara?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

najlepszy film roku!

Polecam. Film jest bardzo dobry.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Swietny.

Film kapitalny,świetna obsada,temat ciekawy,ogląda się z zapartym tchem,wart obejrzenia.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

trailer

Już widząc sam trailer się popłakałam...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

świetny film

Forest Whitaker genialny.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

ładny i poprawny

Jeszcze troszkę brakuje filmowi do oscara i samemu Forestowi. Dlaczego?

Forest zagrał oskarowo, ale scenariusz nie był oskarowy i choćby grał sam nie-wiadomo-kto, to oskara nie ujży. Owszem scenariusz bardzo ładny i nawet jak na amerykański, nieprzesycony patosem, bez dziwnych łez oraz wymuszonych uniesień.
Zabrakło prawdziwości w scenariuszu, który jest także za mało wyczerpujący.

Dlatego też uważam, że role zagrane rewelacyjnie i gdyby autor przyłożyłby się bardziej do całej opowieści, to byłby film z pewnością oskarowy. A tak mamy możliwość obejrzenia ładnie opowiedzianej historii, która stara się nas wzruszyć, ale po której kocha się bliskich troszkę bardziej. Ogólnie obraz bardzo pozytywny, na duży plus ziarno w filmie oraz całkiem dobre oddanie realiów epok. Zbyt długa historia, aby całą oddać w jednym filmie kompleksowo, stąd mamy wrażenie, że pewne etapy historii USA, są tylko historyjkami.
Obejrzałem i ostatecznie film odebrałem bardzo pozytywnie, gdyż następnego dnia chodził mi pewnymi scenami i kolorami po głowie.
Solidne 6.5/10, tylko dzięki dobrze odegranej roli Foresta.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

am

Bardzo dobry film, warto zobaczyć, nie taki typowo amerykański, aczkolwiek jak to jeden z moich przedmowcow powiedział w skrócie pokazania historia Ameryki, jej przywódców!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

polecam

film dobry, wkońcu nie żałowałam 23zł za bilet:)
Zgadzam się z Krzysztofem, że scenariusz mógłby zostać bardziej dopieszczony, a z genialną grą aktorów byłby to majstersztyk.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Pomoc domowa (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Pomoc domowa . Przeczytaj o filmie.

Dom dobry (36 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Dom dobry . Przeczytaj o filmie.

Lot nad kukułczym gniazdem (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Lot nad kukułczym gniazdem . Przeczytaj o filmie.