Prometeusz

Temat dostępny też na forum: Prometeusz
Opinie do filmu: Prometeusz.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

i jak zwykle nie ma niigdzie 2D

dominacja slabego 3D wszedzie...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

niezły

film nawet fajny:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znowu te 3D, czy tam kogos popier...... ???!!!

jestem po prostu wściekły że nie można obejrze㇠filmu w normalnej wersji. Kolejny raz fundują… nam to gów...3D. Przecież wystarczy zobaczy㇠ile ludzi przychodzi do kina. I wcale głównym powodem nie jest cena biletu i to że ścią…gaja sobie z sieci. Głównym powodem jest to że nie ma wyboru, szczególnie kiedy chodzi o naprawdę™ oczekiwane premiery. Bojkot na facebooku!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Znowu te 3D, czy tam kogos popier...... ???!!!

zdecydowanie popieram !!! precz z badziewiastym 3D !! kurna , dlaczego nic nie robi się by jakość obrazu w kinie była w jakości HD ( a przynajmniej w zbliżonej )
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

3D MÓWIMY NIE

PRZYŁĄCZCIE SIĘ NA FACEBOOKU
3D MÓWIMY STANOWCZO NIE
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

A gdzie 2D??!?

Jak można wciskać na siłę ludziom to przereklamowane 3D!? Przecież to jest tak irytujące, że odbiera radość z oglądania filmu.
Czy naprawdę człowiek nie może sobie wybrać na jaką chce iść wersję??
Zepsują mi seans Prometeusza :(
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

3D

Pomijam jakość dystrybucji filmowej w sieci multikina - coraz gorsze filmy, coraz mniej ambitnych filmow. W Warszawie czy krakowie rowniez w innych miastach wybor filmow jest wiekszy. DO tego to nieszczęsne 3D!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Film OK , 3D NIE

Film mysle jest jak najbadziej na tak,troche dawno nie bylo filmow z tej tematyki ,
nastawialem sie na 2D i utwierdzam sie ze takim filmom 3D wcale nie pomaga,ale na to juz inny watek .Generalnie film polecam prawdziwym fanom Si-Fi .
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

jacek buuuuuuuuuuu

uwzieliście się na te 3D jak dzieciak do zabawki mi to tam 3D odpowiada:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

nie!

Nowa odsłona "Obcy 8. pasażer Nostromo" + "Obcy kontra Predator" ... Jeśli ktoś nie oglądał tych filmów, może się podobać. Ci którzy oglądali będą zawiedzeni & znudzeni - fabuła odgrzewana i łatwy do przewidzenia finał.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

słaby ten film

Słaby ten film. W sumie przez ponad dwie godziny niewiele się w nim dzieje w sprawie fabuły. Troszkę tak jakby reżyser nawymyślał mocnych scen, a potem skleił, wyszło przydługo i reszta mu się nie zmieściła. Powala głupota organizacyjna całej ekspedycji, kolejne sceny nie wynikają z siebie, mało jest relacji pomiędzy bohaterami, a różne tezy zawarte w filmie nie znajdują czy to rozwinięcia czy wyjaśnienia. I ten "obcy" w ostatniej scenie, jak pokaz makijażu w filmie o Holokauscie. Brrrrrr!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

cdn.

Tak tak słyszałam, że to prequel do serii o obcym, ale ta ostatnia scena i tak nie pasuje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podobał mi się :-)

Ostatnio taka posucha panuje na filmy s.-f., że ten był miłym urozmaiceniem ;-). Oboje z mężem jesteśmy fanami zarówno literatury, jak i filmów s.-f. i oboje z rozrzewnieniem wspominamy czasy premiery pierwszej części Obcego. Uważam, że Prometeusza zrobiono z rozmachem, film jest odpowiednio mroczny, trzyma w napięciu, prowokuje do stawiania pytań o nasze pochodzenie i rolę we wszechświecie, fabuła ma wprawdzie swoje niedostatki, ale generalnie film świetnie zmontowany, a Noomi Rapace bardzo przekonująca. Mam nadzieję, że będą dalsze części... Już niecierpliwie czekamy...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rewelacja

Film świetny, niby mało się dzieje ale wiele jest ciekawych akcji, przesłań i te efekty.... po prostu super. Całość fabuły jest spójna ( co rzadko zdarza się w amerykańskich filmach...). Z niecierpliwością czekam na dalszą część.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Może być

Dla fanów sci-fi to raczej pozycja obowiązkowa - film ma ładne zdjęcia, efekty, wyjaśnia genezę obcego, stawia pewne fundamentalne pytania i szuka odpowiedzi na nie. Jednak fabuła miejscami naciągana i wpada w pewne schematy, które rządzą kinem amerykańskim np. wysyłanie bandy idiotów zamiast poważnych naukowców na taką ważną misję, nieodpowiedzialne zachowanie ludzi w obcym środowisku (brak kwarantanny), naukowcy wypowiadający słowo "wierzę" częściej niż "zweryfikujmy to". To denerwuje i sprawia, że nie jest to film epicki, tylko kolejny z tego gatunku, jakich wiele na rynku. Daję 6/10.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gniot

Ten film to strata czasu i pieniędzy. Jestem fanem SF, oglądałem wszystkie części Obcego (i to po parę razy). Na film szedłem bez żadnego nastawienia, bez czytania recenzji i zawiodłem się straszliwie. Jedyne co ratuje ten film to efekty specjalne. Fabuła filmu jest beznadziejna. Logiki w nim brak. Aktorstwo ujdzie, ale nie powala. Takiego steku bzdur dawno nie oglądałem. Oczekiwałem od Ridleya Scotta trochę więcej polotu.
Zdecydowanie odradzam!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dobry

Bez rewelacji, przejedzona fabuła, jednak trzyma w napieciu, efekty niezłe.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miernota

Kochani - szkoda kasy i czasu na tę kupę nic nie wartego filmu. Fabuła - najwyżej cienka! Tyle szumu, że film chce pokazać jakiś sens człowieczeństwa - BZDURA! Siekanina, flaki, krew, wybuchy - nic więcej. Ciąża w 15 minut, po następnych 15 minutach ciężarna jest jak Pudzian, głowa robota jest chyba przyklejona do blatu ( w tym czasie statek kosmiczny co najmniej się rozpieprza), pojemniki z obcymi (?) raz wydają z siebie obcych, a już w innym pomieszczeniu nie, itd, itd. Mam żal do siebie, że nie zaufałem wewnętrznemu głosowi, który odradzał pójście na ten gniot. Jedyny plus? Dobra kolacja i drinczek przed filmem, o!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jeśli wybierasz się na "Prometeusza",

obejrzyj w zamian jedną część oryginalnej tetralogii Alien. KTÓRĄKOLWIEK. Nawet powszechnie obśmiewane 3 i 4 to dużo lepsze filmy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

dobry film

Moim zdaniem to dobry film, który musze obejrzeć jeszcze raz ponieważ jest tam sporo scen i dialogów, które sa bardzo symboliczne i nie wszystko zrozumiałem i wyłapałem. Polecam oglądać go z uwagą i przypomnieć sobie kim był Prometeusz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

ciekawostka

Dowódca statku kosmicznego ma na imię Janek, ale do wyglądu "wszechpolaka" jest mu raczej daleko i w dodatku ma ciekawa wymiane zdań z jedna z najpiękniejszych aktorek hollywoodu Charlize Theron.
Stronie wizualnej z pewnością nie wiele można zarzucić, akcja rozwija się wartko.

Tyle chciałem dodać, to mówiłem ja: trener I klasy Jarząbek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobry film, a raczej prolog histori

I tak ten odcinek trzeba traktować, jako wstęp do późniejszych wydarzeń filmowych. Przyjemnie się ogląda i z przyjemnością za jakiś czas obejrzę ponownie. Ale nie ma róży bez kolców więc wymienię takie dwa główne za które obniżam ocenę końcowa filmu. Pierwszy to jest ogólny brak tak zwanego pazura i lekkie przegadanie niektórych scen. A drugi minus (uwaga możesz uznać to za spoiler co dalej napisze ale nie koniecznie) to nie do końca przemyślana teoria powstawia xenomorphów i gdzie w tym wszystkim znajdują się ludzie.

Moja ocena to 8/10
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

SŁABO

Widać że Ridley Scott potrzebował pieniędzy na "podatek". Oglądając ten film miałem wrażenie, że wszystko to już widziałem w innych produkcjach. Fabuła bardzo przewidywalna, dialogi kiepskie fakt do efektów nie można się przyczepić, ale reszta wypada bardzo słabo. Przypuszczam, że za rok kolejna odsłona filmu. Obcy trwaj........
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

ku..a

Kur....a ludzie co za za pisanie o kasie, że potrzebował pieniędzy. A co, wy nie ich nie potrzebujecie?
Żeby zrealizować tak spektakularny film potrzebe są pieniądze, na szczeście z prywatnej kiesy, a nie jakiegoś instytutu sztuki filmowej, gdzie powstają takie beznadziejne filmy jak Róża, czy Bitwa Warszawska, czy co tam jeszcze. Zresztą, film Prometeusz jest bardzo dobry, bo zrobiony za prywatne pieniądze dla kasy, a nie dla idei, ajk to u nas często bywa, z ta jednak różnica że na świecie o Polskich filmach bardzo mało kto słyszał, podobnie jak i o całej kulturze, ale czemu tu ię dziwić skoro ono jest robiona nie za swoje, tylko nasze i dla tego jest słaba, ta nasza "kultura".

De gustibus non est disputandum.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

SŁABO ZZ

Widać zz że nie rozumiesz ambitnego kina jakim jest niezaprzeczalnie film Róża. Piszesz, że Prometeusz jest dobrym filmem bo zrobionym za prywatne pieniądze, jeżeli to ma być wyznacznik dobrego kina to gratuluję gustu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

ambitne kino ?

A co to niby ma być to ambitne kino? Róża? heheh Jeżeli przyjąć za punkt, ze akurat tobie szanowny przedmówco sie podoba, ponieważ uwazasz siebie za ambitnego odbiorce, to wporządku, nie zamierzam obniżac twojej samooceny.
Natomiast film Róża jest po prostu słaby, nie tylko jako przekaz jakies mysli, ale i pod zupełnie podstawowymi elementami sztuki filmowej.
Mozan zrobic dobry film za małe pieniądze, czego przykladem sa Czesi, nie wiem co prawda jak oni finansują swoje filmy, ale jesli to robia za społeczne pieniądze to współczuję, ponieważ nie zawsze cel uświęca środki, a moze w ogóle nie powinien.
Czego tematem nomen omen jest miedzy innymi Prometusz ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

MASAKRA

kolejny film wzorowany na klasyce gatunku, przewidywalny i nudny. Odradzam wydawanie pieniędzy, lepiej zobaczyć po raz kolejny Obcego niż ten gniot.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Przesadzacie z tą krytyką

Wytrwałem przez jakiś czas w postanowieniu nieoglądania niczego więcej w 3D ale w końcu się złamałem i jako zaprzysięgły fan Obcego poszedłem na Prometeusza. Film nie jest doskonały ale poza obiema Odyseami Kosmicznymi, dwoma pierwszymi częściami Obcego i Avatarem nie zrobiono według mnie nigdy niczego lepszego. Film jest zupełnie inny niż się spodziewałem, przede wszystkim nie jest żadnym prequelem, bo akcja dzieje się w 2093 podczas gdy Obcy to o ile pamiętam początek XXI wieku. Tak czy inaczej znowu stykamy się Obcym, tym razem w sytuacji wyjaśniającej jego pochodzenie a na dodatek dającej nadzieję na kontynuację nowej odnogi serii. To dużo lepsze niż kolejne głupawe gnioty z cyklu Obcy vs. Predator. Jeżeli chodzi już o sam film to Fassbender jest genialny, na Charlize Theron zawsze jest miło popatrzeć a Noomi Rapace okazuje się miłym zaskoczeniem. Rozumiem ogólne rozczarowanie filmem jakie daje się odczuć w przestrzeni ale film dla nie-fanów Obcego może faktycznie być mało strawny. Sporo jest logicznych niekonsekwencji, ekspedycja sprawia wrażenie złożonej po części z głupków a nie z naukowców, dialogi są mało wysublimowane a resztki logiki kładzie nie najlepsze niestety tłumaczenie. Tak czy inaczej sam pomysł fabuły jest tak pasjonujący, że jak się przymknie oko na drobne braki i nie będzie oglądać filmu z krytycznym nastawieniem dwie godziny z otwartą szczęką są gwarantowane. A dla fanów Obcego jest to pozycja wręcz obowiązkowa. Polecam.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cudowne narzekanie na wszystko,jakie to polskie....niech zyja ambitni kinomaniacy szukajacy megaprzeslania w lekkim filmie SF

Owszem,film fajny. Owszem, fajne efekty - zwlaszcza sceny plenerowe. Owszem, trzymal w napieciu i potrafil przestraszyc momentami. Gratuluje wszystkim zachwycajacym sie 50 czescia Spidermena i 55 czescia Batmana lub kolejna ambitna polska produkcja typu obrazki z rynsztoka, ulicy lub martyrologia odgrzewana do bolu lub tez komedia romantyczna,ulubionym gatunkiem made in Poland - z calym szacunkiem,zachwycajcie sie dalej. A dla tych bardziej ambitnych - proponuje mlode kino iranskie, albo jeszcze bardziej ambitne produkjce z Tadzykistanu. Ogladajcie i sie zachwycajcie - Wasz wybor.
Mnie Prometeusz sie podobal, podobal sie rowniez mojej dziewczynie ktora za SF nie przepada. Film sprawnie zrobiony, z jakims tam sensem (bo po cholere dorabiac ideologie do zwyklego SF?). Nie mam 20lat,od lat ogladam SF - wychowalem sie na Star Wars, Lowcy Androidow, klasycznych filmach z lat 80/90-Hardware, Dark Side of The Moom. Obcym....I moim zdaniem to jest FAJNY film. Po takich produkcjach, jak Moon ,czy tez Dystrykt 9 - Prometeusz DAJE RADE. Zrobcie w Polandii cos lepszego - bez udzialu Karolaka, Mroczkow, Cichopkow i spolki...zrobcie i zarobcie na tym kase na calym swiecie....he he
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Autor scenariusza zapomniał............

o co mu chodziło na początku. Do połowy filmu miałam nadzieje, że będzie dobrze. Później już tylko gmatwanina i pomieszanie z poplątaniem. Za to piękne zdjęcia i muzyka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Song Sung Blue (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Song Sung Blue . Przeczytaj o filmie.

Silver (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Silver . Przeczytaj o filmie.

Dom dobry (36 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Dom dobry . Przeczytaj o filmie.