- zrazy ze schabu :] dla Agag na chrzciny robiłam wersję faszerowaną ziołowym mięskiem mielonym :] (dużo pietruszki i świeżej mięty + inne zioła)
do środka można dać np. tylko żółty ser, albo pieczarki z cebulką, albo ser i paprykę itd. :]
- schabowe kieszonki z brzoskwiniami, panierowane i smażone jak kotlety :] lub łatwiejsza wersja - na usmażone kotlety schabowe położyć po plastrze ananasa lub brzoskwini(wg uznania) i przykryć plastrem sera, zapiec :)
- schab duszony w mleku :) (z sosem mlecznym)
- schab pieczony/gotowany do chleba :]
- jeszcze nie robiłam ale mam zamiar
http://arafatka35.bloog.pl/id,332532569,title,Schab-ze-szpinakiem-a-la-de-volaille,index.html?ticaid=610255
_______________
jeśli chodzi o ziemniaki - nie wiem czy wyłapałaś w wątku obiadowym ten przepis? ziemniaki pieczone po szwedzku :)
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/ziemniaki_pieczone_po_szwedzku
ja na szybko robię tak - ziemniaki kroję w ósemki :] (obrane lub nie - zależy jakie są ładne) wrzucam do miski, polewam olejem, posypuję obficie tymiankiem i słodka papryką, mieszam żeby ziemniaczki ładnie pokryły się przyprawami :] rozkładam równomiernie na blaszce i hop do piekarnika na 200-220'C. Solę dopiero bezpośrednio przed podaniem :)
tutaj mój przez lata wypracowany/doskonalony przepis na ziemniaczki grillowane ;) wszyscy je uwielbiają ;)
*** GRILLOWANE ZIEMNIACZKI ***
ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki (jeśli ktoś lubi się bawić, albo chce żeby ziemniaczki ślicznie wyglądały może wybrać malutkie młode kartofelki), podgotowujemy w osolonej wodzie - ale tylko do momentu, aż "puszczą" zapach. w tym czasie przygotowujemy folię aluminiową - każdy ziemniaczek będzie osobno zawinięty w kawałek folii... (jakiej wielkości mają być te kawałki folii? ja robię tak - najpierw z rolki odrywam xx większych kawałków ;), a następnie rwę je na pół wszerz)
odlewamy.
kładziemy po jednym ziemniaczku na każdym kawałku folii, na każdego kartofelka kładziemy wiórek masła i posypujemy przyprawą grillową. następnie dokładnie zawijamy i "zgniatamy" kulkę - żeby folia nie odstawała. jeśli folia się przerwie - musicie zawinąć w drugi kawałek folii.
pieczemy na ruszcie(co jakiś czas przewracając) do miękkości - to sprawdzajcie widelcem
a do ziemniaczków obowiązkowo sosik - uwielbiany przez wszystkich moich gości (niektórzy zimą o nim marzą) SOS TZATZIKI - rewelacyjny :)
___
albo
*** SAŁATKA ZIEMNIACZANA ***
~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz
Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...