Przepisy na dania ze schabu.

Dziewczyny macie jakies fajne przepisy na potrawy ze schabu?

I może na jakieś ziemniaki?

Będę wdzięczna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepisy na dania ze schabu.

Ja mam sprawdzony przepis.Schab pokroić tak jak na schabowe.Rozbijamy mięso.Mięso odrobinkę solimy .Na to pieczarki starte na tarce,a na to ser żółty.Na wierzch łyżka majonezu.I tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku 1h w temp.180 stopni.

My uwielbiamy tak przygotowane mięsko.

yhy to co Ewa podała i drugi na kotleta kladziesz paprykę świeżą, cebulę, ser, pieczarki i przykrywasz drugim kotletem i ja zwasze wykałaczkami spinam brzegi jeden do drugiego i dalej jajko, panierka i na patelnię.
no i przyprawiasz mięsko wg uznania co tam lubisz ;)

proste ale dobree :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

- zrazy ze schabu :] dla Agag na chrzciny robiłam wersję faszerowaną ziołowym mięskiem mielonym :] (dużo pietruszki i świeżej mięty + inne zioła)
do środka można dać np. tylko żółty ser, albo pieczarki z cebulką, albo ser i paprykę itd. :]

- schabowe kieszonki z brzoskwiniami, panierowane i smażone jak kotlety :] lub łatwiejsza wersja - na usmażone kotlety schabowe położyć po plastrze ananasa lub brzoskwini(wg uznania) i przykryć plastrem sera, zapiec :)

- schab duszony w mleku :) (z sosem mlecznym)

- schab pieczony/gotowany do chleba :]

- jeszcze nie robiłam ale mam zamiar http://arafatka35.bloog.pl/id,332532569,title,Schab-ze-szpinakiem-a-la-de-volaille,index.html?ticaid=610255

jeśli chodzi o ziemniaki - nie wiem czy wyłapałaś w wątku obiadowym ten przepis? ziemniaki pieczone po szwedzku :) http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/ziemniaki_pieczone_po_szwedzku

ja na szybko robię tak - ziemniaki kroję w ósemki :] (obrane lub nie - zależy jakie są ładne) wrzucam do miski, polewam olejem, posypuję obficie tymiankiem i słodka papryką, mieszam żeby ziemniaczki ładnie pokryły się przyprawami :] rozkładam równomiernie na blaszce i hop do piekarnika na 200-220'C. Solę dopiero bezpośrednio przed podaniem :)

tutaj mój przez lata wypracowany/doskonalony przepis na ziemniaczki grillowane ;) wszyscy je uwielbiają ;)

*** GRILLOWANE ZIEMNIACZKI ***
ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki (jeśli ktoś lubi się bawić, albo chce żeby ziemniaczki ślicznie wyglądały może wybrać malutkie młode kartofelki), podgotowujemy w osolonej wodzie - ale tylko do momentu, aż "puszczą" zapach. w tym czasie przygotowujemy folię aluminiową - każdy ziemniaczek będzie osobno zawinięty w kawałek folii... (jakiej wielkości mają być te kawałki folii? ja robię tak - najpierw z rolki odrywam xx większych kawałków ;), a następnie rwę je na pół wszerz)
odlewamy.
kładziemy po jednym ziemniaczku na każdym kawałku folii, na każdego kartofelka kładziemy wiórek masła i posypujemy przyprawą grillową. następnie dokładnie zawijamy i "zgniatamy" kulkę - żeby folia nie odstawała. jeśli folia się przerwie - musicie zawinąć w drugi kawałek folii.
pieczemy na ruszcie(co jakiś czas przewracając) do miękkości - to sprawdzajcie widelcem

a do ziemniaczków obowiązkowo sosik - uwielbiany przez wszystkich moich gości (niektórzy zimą o nim marzą) SOS TZATZIKI - rewelacyjny :)

___

albo

*** SAŁATKA ZIEMNIACZANA ***

~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz

Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzięki Dziewczyny.

Aga ta sałatka ziemniaczana,na pewno wykorzystam.

A ten schab w mleku,to przepis znajdę w naszym wątku obiadowym?

Aga,a poleć jakąś inną panierkę do schabu niż tradycyjna.

u nas ta sałatka robiona jest latem, na działce :] najlepiej podczas upałów ;) wtedy świetnie zastępuje obiad lub kolację :] ale musi być zimna(z lodówki) ;)

panierka to temat rzeka :))) napiszę Ci ogólnie jakie znam panierki - a Ty próbuj :] co Wam będzie smakowało :]

- może być z pokruszonych płatków kukurydzianych, pokruszonych chipsów lub krakersów :)

- z płatków migdałowych (to akurat od karpia w migdałach ;) robiłam na święta i ostatnio 2 x na obiad - tak nam posmakował :) właśnie z tą panierką, najpierw mąka, później jajko, dalej płatki migdałowe - podsmażyć na złoto, później podgrzać/podpiec w piekarniku)

- z płatków owsianych lub jęczmiennych (zamiast bułki tartej)

- mix (moja ulubiona - wybierz składniki które masz/lubisz) - płatki owsiane, płatki jęczmienne, otręby(zależy jakie mam - 3 zbóż, orkiszowe, razowe, żytnie), siemię lniane, sezam, wiórki kokosowe, słonecznik
tu możesz zobaczyć jak wygląda na kotlecie ;) wystawiałam przepis dla WOŚP http://aukcje.wosp.org.pl/kotleciki-z-piersi-kurczaka-inaczej-przepis-i795655

tu masz też ciekawą panierkę http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/schabowe_w_panierce_trzy_ziarna_z_surowka :)

ostatnio często robię piersi z kurczaka po żydowsku - tam jest panierka z jajka i mąki :] robi się takie fajne ciasto jak w KFC ;) normalnie smażę, a później podgrzewam w piekarniku z opcją termoobiegu :) myślę, że inne mięso też byłoby smaczne :]

co do schabu w mleku - próbowałam kilka przepisów :]
np. z tego http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/schab_w_mleku

a ostatnio z tego:
1,5 kg schabu
1l mleka
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
4 gałązki rozmarynu (dałam suszony)
świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki)
5-6 goździków
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

-------
Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany wyjąć go z tłuszczu. Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć sola i pieprzem, włożyć go do wrzącego mleka. Dusić pod przykryciem 1,5-2godz.

ten przepis najbardziej mi pasuje :] wyciągam z zamrażarki 4 kotlety schabowe i postępuję jak w przepisie ;) nie martw się wyglądem sosu - pojawi się taka twarda piana, skrzepy ;) trzeba wyjąć mięso i sos potraktować blenderem :]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

no to podbijam :] mam mały kawałek schabu :] jeszcze nie pokroiłam go w plastry ;) i nie wiem co z niego zrobić :] nie mam weny :] znudziły mi się kotlety schabowe, schab duszony w mleku ;)

podrzućcie jakiś pomysł :)

póki co znalazłam np.: http://karola.przepisy.net/schab-duszony-z-jablkami-i-suszona-zurawina/zdjecie/5119/
i schab ze stronki Aleex - szynka wg przepisu z jej stronki była świątecznym przebojem naszego forum ;) http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/02/schab-po-cygansku-wg-aleex.html

ja np robię bitki ze schabu w sosie śmietanowo-chrzanowo-musztardowo-koperkowym ;-)

Najlepiej sprawdz na stonie dobrowolskich tam mają swietne przepisy!

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??