Ręce opadają

Właśnie wróciłam ze spaceru z dziećmi. Szliśmy ul Lipowa,co jakiś czas zatrzymując się . Obok nas przechodzi pewien pan ( celowo napisałam z małej) , kończy pić sok i ciska butelkę w las(dosłownie przy nas) . Oczywiście,nie byłabym sobą ,gdybym nie zwróciła mu uwagi:) Pan stwierdził,że rzucił ,bo tak mu się podoba.Czy tylko ja widzę,jak ten las przy chodniku wygląda? Nikomu to nie przeszkadza?Czemu nie ma żadnego kosza? Nie tak dawno temu jechałam na Warmię,w małych miejscowościach, pięknie ułożone chodniczki,zero śmieci,a tu taki syf ,że aż się człowiekowi przykro robi.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ręce opadają

A na Warmii są kurniki? Może tu warto szukać problemu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 32

Tylko mieszkańcy szeregów śmiecą? Mieszkałam ładnych parę lat na osiedlu domków jednorodzinnych - jedni płacili za śmieci i nie wyrzucali ich gdzie się da, inni nawet przy domu kubła nie mieli (przed ustawą śmieciową) - bo to chodzi o to, co masz w głowie a nie gdzie mieszkasz - ale niektórzy tego nigdy nie zrozumieją.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeszcze jedno schronisko dla bezdomnych trzeba stworzyć...Będzie Jeszcze lepiej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

I tu mamy rozwiązanie problemu syfu w Baninie....
cyt. ,,bo to chodzi o to, co masz w głowie a nie gdzie mieszkasz".........
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sady-masz na myśli kurnik i kogutem?:)Bo nie rozumiem o co Tobie chodzi? A problemem jesteś Ty a nie kurniki.Może chorujesz na ptasią grypę?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Napisz na FB do sołectwa - pani odpisuje. Warto zwrócicna to uwagę , może poruszą ten temat., 10.04 jest spotkanie wiejskie w OSP Banino - przyjdź, powiedzo o tym. Moze coś sie pomyśli z jakich funduszy skorzystać.

przy okazji - jeśli ktoś chce sprezewntować drzewko do parku rekreacyjnego przy Księżycowej to jak najabrdziej można to zrobić:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

parku na ksiezycowej ? po co tworzyc nowy skoro ten kolo remizy mozna dokonczyc przepieknie .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co tam można dokończyć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

park jest zaniedbany nie ma porzadnych alejek latarnie swieca jakby chcialy a nie mogly , jest straszny a nie przyjemny . jedz zobacz park np na osowej kolo kosciola . zobacz jak moze wygladac osiedlowy park
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Alejki były, latarnie świecą, wszystko było zrobione tylko zostało poniszczone
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nawet bariera nie pomogła i nawet teraz auta niszczą to co zostało zrobione z
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nazywasz laejkami i latarniami ? Ten park wyglada jakby w nim straszylo. Cale banino nie ma smietnikow chdonikow niczego wyglada jak wysypisko smieci , to co wydarzlo sie tu w ostatnich latach to koszmar. Jest okropnie , brzydko. Place zabaw w calym baninie rodem prl , drogi niczym rajd dakar, chodniki brak , oswietlnie brak , miejsa publiczne - ksiezycowa inwestycja z d*p... Lata mina za nim sie zakonczy , a juz to co jest nadaje sie na smieci. Ludzie przecie to sie nadaje na gazaty, ktos nie daje rady ogarnc zarzadzania baninem
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

A wtedy gdy przenosiles się do Banina ze swojego raju na ziemi nikt Cię nie uświadomił, że Banino jest mała wioska rolniczą?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

usiwadomil . dlatego bylem 7 niebie. bo mala wioska rolnicza jest mala, bez reklam i smieciowe zycia miejskiego. a skoro rada rozpedzila sie na bycie malym miasteczkiem to niechogarna teraz ten bur.de.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Która rada kazała posprowadzać się ludzi z całej Polski i rozjechac autami co się da, zrobić z pięknej wioseczki miasto?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

park koło kościoła w Osowie zostałzrobiony w ramach funduszy z Budżetu Obywatelskiego. U nas w gminie BO przeznaczony jest yylko na miasto Żukowo (a szkoda).
Park przy OSP był uporzadkowany przy okazji poprzendich wyborów dzięki panu Żeromskiemu, ale ostatnio został mocno zaniedbany.
Co do parku rekreacyjnego przy Ksiezycowej (tam gdzie plac zabaw) - chodziło mi raczej o posiadzenie kilku drzewek więcej. częśc z tych zasadzonych w ubiegłym roku została zniszczona. Nie mówie by nowy park tam tworzyctylko by milej się zrobiło na tym pustym placu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się z
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jednym z największych problemów Banina jest brak śmietników. Owszem, śmiecenie zależy w dużym stopniu od kultury ludzi, ale sądzę, że gdyby pojawiły się śmietniki, ten problem zostałby choć częściowo ograniczony. Zdecydowanie będę pisała na ten temat do sołectwa, ale im więcej takich pism i próśb będzie, tym większa szansa, że uda się ten problem rozwiązać. Powalczmy wszyscy o czyste Banino i zaatakujmy nasze władze podaniami o postawienie śmietników. Swoją drogą - czy nie ma przypadkiem przepisu, na który moglibyśmy się powołać, który nakłada na gminy obowiązek podstawowego dbania o czystość (choćby właśnie w formie rozstawienia, a następnie opróżniania koszy na śmieci)?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Musieliby płacić komuś za opróżnianie śmieci....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest spółka komunalna przecież więc dałoby radę jakoś ogarnąć temat

Nie ważne skąd pochodzi i w czym mieszka. Przecież tu chodzi o kulturę osobistą
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

zgodnie z ustawa smieciowa każdy smiec jest wlasnoscia gminy. więc chyba latwiej opóźnić śmietnik niz zatrudniac ludzi żeby chodzili zbierać.

Akurat w parku przy Przedszkoladii są kosze na śmieci, więc proszę nie pisac, że nigdzie ich nie ma. Ponoć miały być kosze na nowym odcinku Tuchomskiej i Borowieckiej miały być kosze. Ktos z gminy chyba o nich zapomniał.

Gdyby nie rewitalizacja parku to by ich tam nie było

ja to się trochę obawiam tych koszy patrząc na nowe tabliczki z nazwami ulic
są takie hmm..suto zdobione
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A gdzie są niwe tabliczki ulic chętnie zobacze

Koszy nie ma w całym Baninie. Problemem jest nie tylko ich brak, ale także takie podejście mieszkańców do śmiecenia, ekologii, estetyki itp. Można z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że nawet gdyby pojawiły się kosze, to nie trafiałyby do nich butelki z opisanego przez Ciebie przypadku, ale wszelkie domowe śmieci z azbestem i oponami włącznie.
Ludziom nie przeszkadza śmietnik reklamowy w całej wsi, nie przeszkadza parkowanie na trawnikach, więc nie przeszkadza również kupa śmieci w lesie. Co tydzień regularnie zbieram pół worka śmieci spod swojego płotu, które przywiewa wiatr i które wylatują z okien przejeżdżających samochodów.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

wydaje mi się że najbardziej śmiecą i zanieczyszczają powietrze (paleniem byle czym) rdzenni mieszkańcy banina , pępowa . Nieraz jak się przejeżdża to widać i czuć . Co do koszy na śmieci to faktycznie brakuje ich w całym baninie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Czyścioch... :-)

staram się :-)

Takich ludzi ciężko będzie czegoś nauczyć, chyba, że będą dostawać regularnie mandaty (za śmiecenie w miejscu publicznym można otrzymać mandat od 50 do 500 PLN). Tylko strach przed nieurchonną karą może tych ludzi czegoś nauczyć.

Też mi przeszkadzają puste butelki po piwie, wódce, puszki po energetykach i inne ciaciałajstwa walające się przy drodze, w związku z tym na spacer z psem zabieram nie tylko worek na jego kupkę, ale też zwykły worek na śmieci, który regularnie zapełniam... Polecam! Nic tak nie cieszy jak kawałek czystego pobocza :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzeba było zrobić zdjęcie tego smieciarza i wstawić na forum.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

No niestety to jest ryzykowne w tym kraju...

Niestety,nie miałam przy sobie telefonu,bo tak bym zrobiła:)

Trzeba robić zdjęcia i zgłaszać gminie: niech sprzątają. W końcu to jedno z zadań gminy. Banino to jeden wielki syfem, gdzie nie spojrzeć śmieci. :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gmina nic sprzątać nie musi. Czy te śmieci z księżyca spadły? Sami ludzie sobie śmiecą. Potrafią autem pod las przyjechać, bagażnik otwierają i sru w las. I dlaczego takie cos ma sprzątać gmina. A ile śmieci przy drodze leży... Cale torby po KFC, czy Mc Donald. Świnie niedorozwinięte i syfiarze a nie ludzie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

tak, tak gmina nic nie musi, drog , chodnikow, oswietlen tez nie, bo przeciez mieszkancy sami sobie zrobia za swoje pieniadze...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Drogi, oświetlenie to co innego. Jak to sobie Pan/Pani wyobraża? Pracownicy gminy maja wsiąść worki i ruszyć w las żeby posprzątać po jakichś brudasach? To taka scenka sytuacyjna... Mieszka PanPani w domu teściów/rodziców, ja przyjdę do Waszego domu, narobię syfu i sobie pójdę... Kto bedzie sprzątał? Rodzice/teściowie bo to ich dom, wiec ich obowiązek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak. mają umowy z firmami na sprzątanie to posprzątają. tak jak w Gdyni czy Gdańsku. a jak śmieci są na prywatnej działce to zmusza właściciela do posprzątania. mają odpowiednie pdzepisy i możliwości by to zrobić. tylko że gminie się nie chce bo musieliby karać kolegów z zrzeszenia.

Hehe a mi na forum wytykają że mieszkańcom korona nie spadnie jak sami będą sprzątać. Oczywiście że gmina ma obowiązek dbać o czystość i zapewnić drogi oświetlenie i odśnieżanie. Ale tu w baninie bajzel że wszystkim i alternatywy 4
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gmina nie musi sprzątać? Poje..... Już was całkowicie Kaszuby
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie powinna sprzątać ani gmina ani mieszkańcy. Powinni sprzątać po sobie śmieciarze. Albo takie kary im wlepiać, ze drugi raz by się jeden z drugim zastanowił czy opłaca się wywalić śmieci tam gdzie się stoi. Tylko, ze to raczej trudne będzie do wyłapania. Ale jak juz mozna byłoby pomóc i poprawić wizerunek wsi to wielkie poruszenie. Pętla brzydka, drogi brzydkie, oświetlenia nie ma - źle, śmieci wszędzie - syf. Wszystko jest złe i brzydkie. Za wszystko odpowiada gmina, gmina powinna wszystko naprawić i o wszystko zadbać. Ja nic nie musze dać od siebie, tylko marudzić, narzekac i jojczyć...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzeba nagrywac, fotografować i Zgłaszać to brudasy będą sprzątać :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sorry ale rządzący powinni zadbać o wizerunek przede wszystkim a nie mieszkańcy

sorry, moje śmieci, więc je zabieram i wyrzucam do śmietnika, nawet jeśli zawiozę je do domu to korona mi z głowy nie spadnie. Śmieci dookoła to wina mieszkańców, brudasów niestety...

A kto ci kazał przeprowadzać się na Kaszuby? Droga wolna wypitalaj tam skąd przybyłeś!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co masz do Kaszubów?Jak Was tu nie było to było ładnie, swojsko i czysto. Każdy dbał o wioskę. Naprzyjechalo chrabiostwo z całej Polski, zaczęło świecić... Może jeszcze gmina ma Wam d*pkę podetrzec? Kto Was tu zapraszał. Jak jest problem do Kaszubów to woń na Śląsk lub tam gdzie jest lepiej... Nikt za Wami płakać nie będzie napewno :-)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Czyli jednak problemem i ewenementem tego forum są sfrustrowani miejscowi. Już ja pamiętam tą waszą wioskę sprzed 20 lat jak psy pupkami szczekaly.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja mam dużo do Kaszubów bo w dużej części to banda cwaniaków
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

i do kolorowych pewnie i Polska dla Polaków a ziemia ku.wa dla ziemniaków takich jak Ty
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kaszub Wam ziemie sprzedał , albo dom gotowy. Nie musisz być mu wdzięczny ale przynajmniej nie wyzywaj i zrozum, że jesteś teraz na kaszubskiej ziemi a te swoje zaściankowe poglądy zachowaj sobie pod swoim dachem bo nikt tu Was od bosych Antków i pyrów i innych nie wyzywa
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wszyscy się znali i dbali o wioskę i o siebie. Nie było problemów ze sklepami, śmieciami, skrzyżowaniami rownorzednymi... itd :-) Co do psow...Nikt nikomu ich nie wyciskał pod płotem
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

do anonima, dzięki Kaszubom i ich ziemi masz teraz mieszkanie Panie jaśnie hrabio. A domy to sobie ludzie wybudowali kilkanaście lat temu przyjeżdzając z trójmiasta. Żyło się spokojnie i w zgodzie z lokalną społecznością a wielu mieszkańcy tych domów zatrudnia takich jak Ty . Widać kultury z domu nie wyniosłeś skoro ludzi wyzywasz. Kaszubom to ty możesz buty wyczyścić. Co lepszy sort z ciebie a słoma ze skarpety wystaje.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (12 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

fotowoltaika (188 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???