Rekrutacja budownictwo PG 2011/2012

Witam, chciałbym się spytać czy jeśli jestem dopiero na 650 miejscu a w tym roku przyjmują 450 osób na Budownictwo w PG, i tracę 6 pkt do ostatniego wstępnie przyjętego to czy mam szansę przeskoczyć aż 200 miejsc ? jak było w poprzednich latach ? bo dostałem się też na inny kierunek ale nie interesuje mnie on tak bardzo jak budownictwo i nie wiem co mam zrobić czy mam ryzykować z budownictwem czy nie...proszę o odpowiedź
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rekrutacja budownictwo PG 2011/2012

a ile miałeś punktów ujednoliconych?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

64,71, w tym roku mniej osób przyjmują bo tylko 450 ( w tamtym 480) PG poszła w rankingu do góry, ludzie też mają ostatnio jazdę na budownictwo, mimo że się tym nie interesują idą na to bo jest praca a i tak po roku rezygnują....no ale cóż...i chciałbym się spytać bo do 18 mam złożyć papiery jeśli chce być przyjęty na inny kierunek, a 20 jest kolejny nabór...czy jeśli złożę papiery i będę przyjęty na ten drugi kierunek to będę brany pod uwagę na następny nabór na budownictwo i jeśli bym się dostał to mógłbym się przenieść ?

Wydaje mi się, że będzie ciężko. Z drugiej strony sporo osób z góry wybierze Warszawę, ale duże ryzyko takie czekanie.

Hej:) wiesz mam podobny problem, napisalam mature z matmy na 68% w technikum, mialam o ile sie nie myle 64,76 pkt ujednoliconych i mam 631 miejsce na liscie. Budownictwem interesuje sie od dawna, bardzo zalezało mi na politechnice gdanskiej, ale w tym roku tak zawyzyl sie próg. w poprzednim roku nie mielibysmy problemu z przyjęciem na 1.rok. Dla mnie osobiście to marne nadzieje, że o 200 osob zrezygnuje, pójdzie do innego miasta czy tez wybierze inny kierunek.. Wlasnie nastapiła tzw moda na budownictwo ehh.Mam plan pójśc do bydgoszczy na utp na budownictwo a po roku postaram sie przeniesc na pg.
ale mysle że jeżelibys zlożył papiery na inny kierunek, na ktory zostales przyjety nie byłoby problemu. Jeżeli staloby sie tak ,ze zostalibysmy przyjeci, po prostu zrezygnowalbyś z tamtego i tyle.

Jeżeli się ktoś dostal na budownictwo to nie może już wybrać innego kierunku - bo ten był pierwszy na liście i się na niego dostal. Ewentualnie, jeżeli przejdą sięuczyc do innego miasta.

jestem 479 na liście. myślicie, że zwolni się te 20-kilka miejsc? bardzo zalezy mi na tym kierunku. dzis musze zdecydowac czy zlozyc dokumenty na inna uczelnie... co sądzicie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

479, no to sie dostales. a ja liczyłam ze 180 miejsc przeskocze. po ogłoszeniu listy rezerwowej jestem na 518 miejscu, do ostatniego przyjetego brakuje mi 67 miejsc, a roznica punktowa to zaledwie 2.5. masakra. jak myślicie jeżeli zloze papiery jako rezerwowa, to mam szanse na przyjecie? czy po drugiej turze wielu rezygnuje? przeskoczylam 113 miejsc. przyjetych jest ok 320, wstepnie przyjetych ok 130

Witam,
bardzo bym chcial sie dostac so pg na budownictwo, i tu sie rodzi moje pytanie na ile musze napisac mature z matmy roz zeby sie bez problemu dostac, czytalem ze prog poszedl do gory ale nigdzie nie znalazlem od ilu pnkt przyjmowali..

w tym roku 70% z rozszerzonej matematyki wystarczylo, zeby byc na 350. miejscu na liscie

Zależy jeszcze jak napiszesz mature z pozostałych przedmiotów. Minimalny próg punktów ujednoliconych wahał się w granicy 67,3 pkt.
http://www.rekrutacja.pg.gda.pl/?doc=160
W powyższym linku masz dobrze wytłumaczony sposób obliczenia punktów ujednoliconych.

Wu = W/Wmax, 100
gdzie Wmax=120
Wu-punkty ujednolicone

Wybieram się w tym roku na pg i czy mógłby mi ktoś powiedzieć na jaki kierunek teraz warto iść? Waham się między telekomunikacją a budownictwem

Warto iść na to, co Cię interesuje. Dla inżyniera zawsze praca się znajdzie, o ile będziesz dobry. A nie będziesz dobry, jeśli wybierzesz coś co szybko znienawidzisz. Sama jestem na budownictwie, pierwsze dwa semestry to tak jak praktycznie na całej polibudzie głównie matematyka i fizyka. Warto od początku przysiąść do mechaniki (2sem.) bo to jeden z ważniejszych przedmiotów i lepiej nie narobić sobie zaległości. Od czwartego semestru dużo godzin, dodatkowo sporo sprawozdań z laboratoriów i projektów- większość z nich dosyć pracochłonna. Czy kierunek ciężki to trudno określić, w zależności od zaangażowania. Ale patrząc po znajomych, Ci którzy poszli na budownictwo "bo będzie praca po studiach" nie wytrzymali i odpadli na pierwszym bądź drugim roku. Co do telekomunikacji tu nie pomogę, ale budownictwo odradzam, jeśli w minimalnym stopniu nie pokrywa się z zainteresowaniami.

Myślcie że z takimi wynikami : Matematyka poziom rozszerzony 68 %
Fizyka i astronomia poziom rozszerzony 42 %
Język polski poziom podstawowy 77 %
Język angielski poziom podstawowy 89 %
Matematyka część pisemna poziom podstawowy 96 %
dostanę się na politechnikę gdańską? (interesuje mnie : geodezja, nanotechnologia lub budownictwo). Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi odpowie ;)

CZESC JA MAM WYNIKI
MATMA PODSTAWA 74%
ANG PODSTAWA 72%
GEOGRAFIA 68% ROZSZERZENIE
POLSKI PODSTAWA 60%
moze ktos mi wyliczyc punkty na GP bo ja juz nie wiem jak to liczyc
niby zsumowac razem ze wzorem
ale tam na koncu trzeba podzielic wynik na 120 i raz 100 tak?