Smog na osiedlu

Witam czy nie przeszkadza wam SMOG świetlny który powstaje w baninie w Bardzo ale to bardzo szybkim tempie ?
Dla mnie jest to drazniace szczegolnie ze kiedys aby zasnac nie trzeba bylo miec zaslon a teraz lampy z oswietlenia uicznego wala wszedzie i cala noc - malo tego gwiezdne niebo to tylko wspomnienie ;/
Nie sadze aby nowe osiedla musialy miec na kazdej ulicy i domu lampe ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 29

Re: Smog na osiedlu

Zastanawiam się, gdzie jest granica absurdu narzekania...
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 0

Całkowicie trafne podsumowanie poruszonego "problemu". Ja bym w tak kulturalny sposób nie potrafiła
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szanowny Jarku w jakiej części Banina Mieszkasz, że tak cię oślepia oświetlenie?
Bo ja z przyjemnością wyrwę parę i przeniosę na swoją ulicę.

W budżecie gminnym na ten rok było zarezerwowane 20 tys. zł dla Banina aby postawić lampy na istniejących słupach energetycznych
i co? - jajco!
Przydała by się lampa na skrzyżowaniu Pszenna-Lotnicza? - przydała.
Na Ogrodowej? - z pewnością.
Na Pszennej? - jak najbardziej.
Na Tuchomskiej - róg Wodnika - zdecydowanie.
Miejsc jest opór.
Ale w tym roku lamp nie zobaczymy - Burmistrz, Gmina nie widzi potrzeby, radni nie widzą potrzeby.

Hej, mieszkańcy, kupmy sobie latarki, będzie taniej i w gminie nie będzie problemu - kto wie gdzie kupić - jakieś fajne? niech zapoda link.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proponuję się umówić i zakupić hurtowo będzie taniej!!!!!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może coś na Grouponie znajdziecie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

" Z opublikowanych danych wynika, że ponad dwie trzecie Amerykanów i połowa mieszkańców Europy Zachodniej z powodu świetlnego smogu nie może dostrzec Mlecznej Drogi nieuzbrojonym okiem. Co gorsze 40 procent amerykańskiej populacji i jedna szósta europejskiej, żyje w takich warunkach, że ich oczy nigdy nie adaptują się do pełnych ciemności.
"
Jak zwykle polaki wiedza wiecej..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jarku ochlon troche :D
nei wszyscy sa milosnikami astronomii i nie wszystkim przeszkadza to ze nie moga dostrzec mlecznej drogi nieuzbrojonym okiem, powiem wiecej niektorzy nie wiedza co to mleczna droga i lata im to kalafiorem, bo zaprzataja sobie glowe jak tu po omacku dotrzec do domu i nie zazyc nieoczekiwanej kapieli w kaluzy.
Jesli masz problem ze swietlnym smogiem trzeba sie przeniesc gdzies dalej w lesne ostepy borow tucholskich, tam mleczna droga stanie dla ciebie otworem :)
wszystko jest kwestia priorytetow, dla jednych wazne jest ogladanie gwiazd dla innych spokoj i bezpieczenstwo oraz jako taki komfort poruszania sie po drogach.
znalazles moze dane ile pieszych ginie na nieoswietlonych drogach w USA?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja całe szczęście mieszkam w miejscu w którym jest jeszcze dość ciemno. I też w nocy wolę ten stan. Ale nie ma co się oszukiwać, długo tak nie będzie. Niestety, jeśli ktoś chce mieć ciemne niebo w nocy i ciemno w domu bez zasłaniania rolet, powinien wybrać sobie bardziej odludne miejsce do zamieszkania. Ja nie wykluczam że właśnie tak kiedyś zrobię ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ciekawe co to za Jarek - wpatrzony w niebo, amerykanów,europejczyków, sypiący danymi jak z rękawa? Wypisz, wymaluj ...!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ja tam Jarka chyba lubię ..jeśli to jest jego jedyny problem, to nawet podziwiam :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

no naprawdę się już w d..... poprzewracało!
w centrum Gdańska jest ciemno, bo te latarnie to ledwo świecą, ale żeby w Baninie widzieć zbyt dużo lamp?? to trzeba już mieć problemy nie z oczami ale z głową...
a może ten wątek to jakiś żart? bo jakoś nie mogę uwierzyć, żeby rozpoczął go człowiek mieszkający w Baninie...

Też mi się wydaję, że wątek założył albo idiota, albo prowokator ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

abstrahując od meritum - to naprawdę straszne, jak łatwo obraża się innych w internecie. Czasy są naprawdę smutne.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

czasy smutne? a może ludzi mało rozgarniętych przybywa. Facet ma w d...... to ,że dzieci zimą po ciemku wracają ze szkoły, że bezpieczniej jak są latarnie itp itd.
Jakim trzeba być malkontentem by narzekać na światło latarni.
I proszę nie porównywqać USA czy Japonii - Tokyo gdzie w nocy jest widno od neonów i relklam świetlnych. Tak to jest jak poczytał a w d..... był i widział g........
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a propos rozgarnięcia ;) proszę czytać ze zrozumieniem. Napisałem przecież "abstrahując od meritum"
nie chcę się zniżać poziomem do ludzi obrażających w internecie więc nie będę ich określał. Powiem tylko jedno - zróbcie sobie test na odwagę i powiedzcie komuś w twarz to wszystko co wypisujecie na jego temat w internecie. Ten naród schodzi na psy, nic tylko kłótnie wszędzie wokół i w każdym aspekcie życia
słabo.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hmmmm, przykład idzie z góry, jaka władza taki naród. Patrząc na karty historii tak było, jest i pewnie dalej będzie. Dopóki garstka "magnatów" oderwanych od rzeczywistości będzie ustanawiała prawo pod siebie, dopóty naród będzie zły i zgorzkniały
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

to bardzo wygodne zwalać na kogoś innego, a nie szukać w sobie. Jakby ludzie zatrzymali się na chwilę i choć spróbowali się czasem zastanowić nad własnym zachowaniem, ten kraj wyglądałby zupełnie inaczej.
Jak ktoś będzie chciał być zły i zgorzkniały to będzie - niezależnie od tego kto będzie nami rządził.

Niestety nie masz racji - budujac dom gdzies - zastajesz stan faktyczny - czyli to co istnieje np ciemno wokolo domu. Abo ci sie to podoba albo nie i masz prawo domagacie sie zachowania stanu jaki zastales, to sie nazywa imisjia ! Kazdy wie ze na Pszennej np jest zakaz 3,5T..kazdy ale nie deweloper ktory lamie to prawo i niszczy juz wybudowane domy poprzez pekanie i rozwalanie plotow ciezkim sprzetem...i tak samo jest z lampami nie kazdy chce mieszkac pod latarnia
Uszanuj to
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

piotrze niestety stan faktyczny to rowniez plan zagospodarowania ktory dopuszcza jakas tam forme zabudowy, wiec jesli budujesz sie w miejscu dla ktorego taki plan jest to stanem faktycznym jaki zastajesz jest mozliwosc rozbudowy zgodnie z nim w zwiazku z tym mozna spodziewac sie rowniez wzrostu natezenia swiatla, ruchu ulicznego, halasu etc.
jak bylo wyzej, jesli ktos ma ochote na lesna glusze to bory tucholskie lub podkarpacie na neigo czekaja.
przedmiescia wielkiej aglomeracji raczej nie sa miejscem ktore dlugo pozostanie ciemne gluche i w stu procentach naturalne

Ciekawe jak ktoś zareaguje, gdy latarnia będzie mu świecić do sypialni? Bynajmniej zaoszczędzi na prądzie, bo nie będzie musiał włączać w nocy świateł . Życzę tego wszystkim sympatykom latarni :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

*przynajmniej* ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wypas mają ci z Modrzewiowego wzgórza - nowe boisko i jupitery świecą im prosto w okna :) zaoszczędzą prądzie ! / moc jest potworna a łunę świateł widać z kilku kilometrów ( to jest kurna smogggg) palą się od zmroku do 20 :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Również mam na imię Jarek.. ale proszę nie wiązać mnie z poglądami autora tego wątku. Osobiście nie mam nic przeciwko dobrze oświetlonym ulicom i innym miejscom publicznym aby nam i naszym pociechom pomóc w bezpiecznym przemieszczaniu się po zmroku po Baninie..
I tyle w temacie Marioli!
Ps. A gwiazdy to proszę panów proszę sobie oglądać w domu bo one żyją z nami przy naszym boku ;-)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

łał
aż się uśmiechnęłam na koniec tego dnia pracy - jak miło dojrzec na tym forum tak miły wpis :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nareszcie jakiś normalny wpis :) miłego dnia

Niewiem czy wiesz ale problemy psychiczne sa zwiazane z niedostatkiem snu - a to mogą powodować oświetlone drogi ! Statystyka pokazuje że więcej problemów ze snem mają ludzie którzy nadmiernie są naświetleni!
Jak chesz więcej info zapraszam do fachowej lit. kraje nordyckie wiodą prym w tym temacie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

człowieku zamontuj sobie odpowiednie rolety to może rzeczywiście miną twoje problemy psychiczne...

Ja pi....ę, człowieku zacznij robić na drutach zamiast czytać. Przytaczasz tu oczywiste oczywistości, które statystyczny człowiek wie i wie również, że te te problemy dotyczą marginalnej części ludzkości

Inne tematy z forum

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Fotowoltaika problem (47 odpowiedzi)

Witam mam instalacje od 2 lat z tego co widzę w słoneczny dzień invertery siadają bo są za...

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...