Spacerowa

Mam takie małe spostrzeżenie a pro'po tej ulicy....albo co niektórzy kierowcy nie orientują się za bardzo w przepisach,albo za bardzo dosłownie wzieli sobie nazwę tej ulicy do serca.Prosty przykład z dzsiaj- godzina 7 rano z kawałkiem ,kierunek Oliwa , ruch w tą stronę z 5 aut przede mną.Całą trasę aż do znaku ograniczającego prędkośc do 70 km/h tuż przed leśniczókwą "pędzimy" 40 w porywach do 60 km/h gdzie na tym odcinku można śmaiło jechać do 90 km/h ;).Gdyby nie to że to sobota i nie spieszyłem się zbytnio to pewnie bym i moze wyprzedził ten peleton ale że miałem spory zapas czasu to sobie pojechałem za tą radosną trzódką. Najlepsze było to że "przywódca stada" i kolejny za nim osobnik po skręceniu w ulicę Czyzewskiego jakby raptem doznali olśnienia że posiadają w swoich bolidach takie ustrojstwo jak pedał przyspieszenia i zwiekszyli prędkość na tej ulicy do 80-90 !!!!Ile dalej udało się im rozpędzić - nie sprawdzałem. ?Nie wiem - może to byli zmotoryzowani grzybiarze i stąd ich "patrolowa prędkść" w celu upolowania jakiegoś opieńka w lesie przy Spacerowej albo faktycznie ludkowie nie mający pojęcia z jaką dozwoloną prędkością można się poruszać tą ulicą. Zero problemu jak się telepią przy minimalnym ruchu, gorzej gdy dzieki nim powstają korki w dni robocze.Tam naprawdę wolno jechać do 90 km/h aż do prawie samej leśniczówki!!! No chyba że stosują zasadę jednego filmowego taksówkarza że jadą zawsze 10 km/h wolniej niz mozna :) - w tym przypadku o 10 wolniej niz im sie wydaje że można ;)
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Spacerowa

Kolego, to że można jechać tam 90km/h to nie znaczy, że trzeba tyle jechać....była sobota, ruch z rana niewielki to trzeba było wyprzedzić a nie się żalić....a poza tym, raczej chyba przekoloryzowałeś, że Ci sami na czyżewskiego nagle przyspieszyli do 90.

....może to samo napiszesz o Grunwaldzkiej...tam można jechać zwykle 50-70km/h......jakoś Ci to nie przeszkadza, że średnia to jest 90 i więcej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 22

To racja,niektórzy kierowcy jeżdżą jak ostatnia waginy!I to przez nich jest sporo korków...Szlag mnie czasem trafia
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kolego: nie kolryzuję.... nie odczuwam takiej potrzeby.Skoro napisałem że tak było to tak było,nie inaczej.Napisałem o tym bo zadziwiła mnie logika tych driverów.
Co do żalenia to też Kolego nie trafione masz odczucia. Ogólnie to wisi mi to jak kto potrafi poruszać się po drogach byle by mi nie utrudniał jazdy.Skoro uważasz że poruszanie sie na drodze poza miastem z prędkością 40-60 km/h jest OK to lepiej faktycznie nie wyjeżdżaj po za granice miasta.Oszczędzisz sobie stresu i nie bedziesz z przrażeniem na twarzy i obłędem w oczach musiał "pędzić" 90km/h.
A co do Grunwaldzkiej...90 i więcej....Hmmmm....taaaa...Coś Kolega wspominał o koloryzowaniu.... Tyle to pewnie da sie po tej ulicy jechać nocą....Więc -faktycznie NIE PRZESZKADZA MI TO.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie napisałem, że jakieś zachowania mi nie przeszkadzają, więc jest to za daleko idąca interpretacja z Twojej strony.
Po Twoim wpisie można wywnioskować, że mało jeździsz .... miedzy 17-19 na grunwaldzkiej od oliwy do przymorza to 90-110 to normalna prędkość....a są jeszcze szybsi zawodnicy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14

"A co do Grunwaldzkiej...90 i więcej....Hmmmm....taaaa...Coś Kolega wspominał o koloryzowaniu.... Tyle to pewnie da sie po tej ulicy jechać nocą....Więc -faktycznie NIE PRZESZKADZA MI TO."
....faktycznie....nie jeżdże w soboty spacerową, więc mi to nie przeszkadza i po co wylewać żale?....gratuluję dedukcji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Więc po co zabierasz głos??? Jak dla mnie Twoja wypowiedź lokuje sie w kategori "Praca nie na temat" lub też "wodolejstwo".Nie pisałem tego postu by spierać się o to kiedy,gdzie i z jaką prędkością jeździ. Moim celem było zwrócenie uwagi na konkretne zachowania na konkretnej ulicy(Spacerowa tak gwoli przypomnienia) To ile jeżdżą samochody po Grunwaldzkiej i o jakiej porze to pewnie temat na załozenie innego postu o ile ktoś(czyli np.Ty) odczuwa taka potrzebę.Jak widzę takowego nie ma więc - masz szanse tam się wykazać
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

A mnie ciekawi, co to jest pedal przyspieszania. U mnie w samochodzie np. sa 3 pedaly: sprzegla, hamulca i gazu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

Jak masz samochód przerobiony na junkers (zasilanie gazem) to faktycznie masz takie coś jak pedał gazu.;)Pojazdy zasilane paliwem typu etylina bądź też olej napędowy posiadają pedał przyspieszania :))
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

ahaaa.. czyli jeszcze musisz miec pedal zwalniania. Wiec niektorzy maja wiecej, hmmm.. ciekawostka...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Spacerowa to zemsta Pawła Adamowicza na mieszkańcach głównie Osowej.
Na tej ulicy wiele osób zostało inwalidami lub trupami nawet w tym roku w tym miesiącu!!!
Problemem są właśnie miłośnicy szybkiej jazdy i zawalidrogi które prowokują wyprzedzanie a na tej drodze to źle się kończy.

Szybka jazda na spacerowej i leśnym odcinku Słowackiego to brak rozsądku.
Boczne uderzenie w przedni słupek SUVa czy VANa co często ma miejsce na spacerowej to w najlepszym wypadku rehabilitacja i kasacja auta.

Mnie natomiast najbardziej denerwują kierowcy nie zachowujący odległości od poprzedzającego auta.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Wynajem długoterminowy samochodu zamiast kupna (11 odpowiedzi)

Hej, zastanawiam się czemu tak wiele osób decyduje się na wynajem długoterminowy czy leasing...

pierwszy samochod (13 odpowiedzi)

czy seicento to dobry pomysł? a może polecacie coś innego, małego?

Jak dbać o samochód (39 odpowiedzi)

Praktycznie każdy w dzisiejszych czasach posiada własny samochód. Wiecie jak o niego dbać?...