Światła-Biedronka

Czy tylko ja mam wrażenie, że te światła zostały zamontowane w celu wyrządzenia korzyści tylko temu popularnemu dyskontowi? Wracając po 16 od strony Rębiechowa są korki jak na starym Słowackiego, gdzieś od połowy lotniska właśnie do tych świateł, dalej ruch bezproblemowy. Wczoraj stałem tam na czerwonym i co zaobserowałem, zapala się zielone, za 10 sekund (z zegarkiem w ręku) zapaliło się znowu czerwone. Stał dosłownie jeden pieszy i nacisnął przycisk. No czy komuś się sufit na łeb spier...?Ważniejsze dla ruchu jest udrożnienie głównej przelotówki, czy zrobienie dobrze klientom Biedry? To samo się dzieje, kiedy wyjeżdżające auto z Biedry chce się włączyć do Lotniczej. Przejazd przez Banino dzięki tym światłom to tragedia. Nie wiem czy sensowniej gnębić pismami gminę czy poinformować jakiegoś dziennikarza. No chyba,że tylko ja w tym widzę problem,co na tym forum wcale by mnie nie zdziwiło.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Światła-Biedronka

To przejście nie służy jedynie klientom Biedronki. Zauważ że to jedno z 2(3) przejść  łączących obie strony Banina. Gro pieszych to uczniowie szkoły.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

No nie wiem. Ja wczoraj troche stalam zanim przeszlam na druga strone.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

do ZBIG: nie mam nic przeciwko pieszym,ale te światła nie są w żadnym procencie racjonalne, pojawia się jeden przechodzeń i czerwone dla aut. Nie sensowniej było zrobić: 40 sekund zielonego dla aut, 15 s. dla przechodniów i aut wyjeżdżających z Biedry. No chyba,że wszystko jest ok, a stanie od połowy lotniska jest czymś naturalnym ze względu na te światła. Więcej spalin, więcej radości.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Za przebudowę tego skrzyżowania to kryminał się należy temu kto na to pozwolił, a dla kolejnej osobie za odbiór tak chałturniczo wykonanej pracy. Sama idea budowy skrzyżowania ze światłami jest bardzo dobra, brak lewoskrętu i prawo skrętu to jest duży minus. Światła można zawsze zsynchronizować.

Podobnie ma się teraz sprawa z rondem przy Pszennej/Źródlanej/Lotniczej. Kawałek asfaltu przy przystanku ułożony łopatą, a połączenie stary nowy asfalt woła o pomstę do nieba.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie zapomniałem wspomnieć o lewo i prawo skrętach, to kuriozum, przestoisz zmianę na zielonym,bo kierowca nie daje rady skręcić...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po pierwsze, światła na lotniczej zapalają się, gdy ktoś jedzie za szybko (z obu stron na raz, co jest trochę glupie).
Po drugie, zapalają sie czerwone również, gdy ktoś najedzie na pętlę indukcyjną od strony biedronki/Wspólnej).

Niestety, jak zapalą się te od zbyt szybkiej jazdy, to 5 sekund później lubią się zapalić te od pętli i przejedzie tylko jeden samochód. Ktoś je nieco źle zaprogramował (a może i dobrze, bo jak ktoś zapierd*la jak debil i by nagle z bocznych zaczęli wyjeżdżać to by wypadki były).

Gdyby nie te światła, to wszyscy jeździliby tamtędy 70-90 km/h. "Szybko, ale bezpiecznie".
Sygnalizacja na przycisk powinny jak najszybciej pojawić się przy starej szkole, bo gdyby nie pani "Stopka", to nieraz doszłoby tam do tragedii.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wskaż mi więc istoto,gdzie napisałem,że te światła tam nie są potrzebne??? Ludzie,na litość boską, chyba kończyliście jakieś szkoły gdzie uczyli czytać ze zrozumieniem. Piętnuję kretyńskie ustawienie świateł,przez które jest Banino zakorkowane
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Stasiu światła nie służą biedrze tylko szkole która tam funkcjonuje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Te swiatla sa tam ze wzgledu na dzieci idace do szkoly.
Bardzo dobrze, ze zapalaja sie natychmiast, bo naturalna cecha dzieci jest niecierpliwosc i gdyby musialy czekac minute az zapali sie zielone to polowa przechodzilaby na czerwonym i ginela.
Wczesniej auta pedzily w tym miejscu nawet 100km/h i stwarzaly powazne zagrozenie. Bardzo dobrze, ze predkosci sie zmniejszyly...

Niewiele się zmniejszyły, 2/3 razy jak tam jadę nacinam się na czerwone bo jakiś burak zapierdziela. A światła stoją też dla tego, że na zakręcie przy kwiaciarni zginęła 6 lat temu dziewczynka własnie przez pędzącego kierowcę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ej chyba mylicie sie w zeznaniach... jedni piszą że przez światła stoją w korku od połowy lotniska.... jak to sie ma do tych zapierdzielających 100 km/h w tym miejscu? to w korku można tak szybko? ehh :p

światła zostały zrobione dla Dzieciaków idących do szkoły zgadza się. Gdyby były robione pod biedronkę byłyby postawione w dniu otwarcia sklepu a tak też nie było!

co do pętli tam wystarczy 70 km/h jechac by sie czerwone zapalilo. Niektórzy wymijają je jadąc pod prąd - Brawo dla tych ASÓW
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

moze ktoś pomylił światła? ja tam nie widziałem dalszego korka niż do straży. Do połowy lotniska to chyba te w Gdańsku jeszcze.

Mniejsza prędkość ok a gdzie elementarne wychowanie dzieciaków przez Rodziców ?

Dobrze, że są światła i dobrze działają. Przynajmniej każdy pomimo zielonego będzie jechał powoli, bo nie jest pewny, czy zaraz czerwone się nie zapali.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czlowieku , daj se spokoj z takim problemem. Nie podoba sie, to jezdzij komunikacja. Banino to nie tranzyt
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A dla mnie bez sensu jest wyłączanie świateł na weekend.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Te światła są niebezpieczne gdy działają w trybie weekendowym. Zamontowane pętle indukcyjne w nawierzchni Lotniczej mierzą prędkość zbliżających się pojazdów z obu stron i w przypadku przekroczenia dopuszczalnej prędkości zmieniają światło żółte migające na czerwone na wszystkich sygnalizatorach. Po kilku sekundach po czerwonych zapalą się równocześnie z każdej strony żółte migające. Nie wszyscy wiedzą jak się zachować w takiej sytuacji i dochodzi do wymuszeń pierwszeństwa.
Chyba faktycznie byłoby bezpieczniej gdyby światła działały cały czas.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak nie wiedzą która droga jest podporządkowana a która z pierwszeństwem, to może nie powinni jeździć w ogole...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pytanie jest co łatwiej zrobić: włączyć sygnalizację czy wyeliminować wszystkich, którzy nie powinni jeździć?

odpowiedz - idioci wyeliminują się sami :) jeśli ktoś nie ma pojęcia jak włączyć się do ruchu z drogi podporządkowanej przy wyłączonej sygnalizacji, to powinien mocno przemyśleć, czy czasem nie posadzić za sterami kogoś innego :) bo to się może źle skończyć nie tylko przy naszej biedronce.

A te przełączniki dla pieszych działają? w sobotę chciałem przejść z i do biedronki i czekałem jak ten idiota trzy minuty, ale przyciski nie reagowały. W końcu przeszedłem jak nikt nie jechał i tyle.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

W weekend nie działają i to jest problem dla pieszych, bo rozpędzone samochody się nie zatrzymają dla pieszego, poza tym ruch w weekendy jest duży i robi się problem z wyjazdem z ul. Borowieckiej, uważam ze wyłączanie świateł na weekendy jest bezsensem

kierowcy zapewne myślą, że pulsujące jest właśnie po to, że pieszy na żądanie sobie może zrobić zielone, a tu psikus - niestety nie można winić kierowców za to, że ktoś debilnie zaprojektował światła...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

działanie świateł w weekendy to jakieś nieporozumienie zapala się czerwone nagle pulsuje . pulsuje nagle zapala się zielone- normalnie kiedyś te światła doprowadza do wypadku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

jakas ekipa dzis cos przy swiatlach grzebala moze wprowadzili jakies zmiany
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

pewnie naprawili, bo rano nie działały i ciężko było wyjechać z Tuchomskiej, nie mówiąc już o przejściu przez pasy

juz w poniedzialek wieczorem nie dzialaly
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Nowy proboszcz (12 odpowiedzi)

"Ksiądz Jan Kucharski: To nie było palenie jakichś tam książek, ale palenie przedmiotów...

fotowoltaika (188 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...