Szeregowce

Jak w tytule chciałabym się poradzić jak wygląda mieszkanie w szeregowcach w Baninie? Zastanawiamy się nad zakupem takiego domu, jednak wiele słyszymy o nieuczciwości deweloperów a także o fatalnym stanie dróg. Nie zalujecie wyboru właśnie Banina? Jak wyglada w rzeczywistości utrzymanie takiego domu? Poprzednie wpisy są z około 5 lat temu, być może cos się zmieniło. Byłabym bardzo wdzieczna za każdą opinię ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

dom to jest wolno stojący w szeregu masz mieszkanie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12

Dom w zabudowie szeregowej :) mieszkanie to masz w tych szeregowcach co jedno mieszkanie na dole drugie na górze.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szeregowce

Podobnie jak w bloku tyle że masz malutka działkę. Wszystko słychać.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgadza sie , dom jest wolnostojacy , a szeregowiec to mieszkanie tylko ze w pionie. to tak jakdzis ludzie na kawalerke32 m mowia ze maja apartament .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czy slychac sasiada zalezy w glownej mierze od materialu scian zewnetrznych. Niektorzy deweloperzy buduja z gazobetonu ktory slabo izoluje a inni z silikatow ktore sa dobrym izolatorem akustycznym . Jesli sciana bylaby podwojna to rowniez ma znaczenie dla slyszalnosci sasiadow.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak wiesz co kupujesz i gdzie się wprowadzasz to mieszkanie polecam jak najbardziej.
Jeśli chodzi o o deweloperów to zatrudnij inspektora budowlanego który będzie Ci sprawdzał co jakiś czas budowę i będzie OK.

Jeśli oczekujesz:
- że drogi niedługo zrobia
- oświetlenie będzie za pół roku
- kino , auchan niedługo powstanie
- internetu 100/100 za 50 zł
- basenu tuż za rogiem
- autobusów do Gdańska / Gdynii co pół godziny

To szukaj mieszkania w Gdańsku. Szkoda nerwów
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zalezy od jakiego dewelopera. Najgorsi to chmara i siodme niebo. Tam wszystkie domy sa identyczne, mini ogrodki,wiekszosc domów bez garazy i pokoje u gory ze strasznyi skosami tylko z oknami dachowymi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zgadza się. Tylko że ten opis idealnie pasuje do mieszkań Chmary.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale macie problemy identyczne domu,duże skosy niewiadomo czy się śmiać czy płakać po tych wpisach.Najlepiej jeżeli sam zdecydujesz nie słuchajac ludzi ma t forum bo jak widzisz mają poważne problemy. jeżeli chcesz się przeprowadzić do Banina z bloku to jest dobry wybór zawsze jakiś kawałek ziemi masz swój.Sadze że za kilka lat trzy może cztery e Baninie będzie ok mam na myśli drogi chodniki itp na to potrzebują czasu i pieniędzy od podatników którzy się tu wprowadzają
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Człowieku naiwny ja 20 lat tu mieszkam i dróg nie zrobili.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie zrobili bo dla kogo mieli robić jak było 20 domów na skrzysz.Teraz od 5 lat jest tendencja dużego wzrosty populacji w Baninie i będą musieli zrobić czy im się podoba czy nie a jak nie to inna władza zrobi która ludzie wybiorą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

a czy ktoś z żądnych infrastruktury policzył ile wasze żądania będą w przybliżeniu kosztować. Długo mieszkam w tej gminie. Wielkim wysiłkiem i kredytem był dla gminy budynek gimnazjum w żukowie. Obecnie budynek szkoły w Baninie i jego ciągła rozbudowa. Drogi nie są tanie bo wiążą się z wykupem gruntów oraz remontami infrastruktury. Ja rozumiem że nowych mieszkańców jest wielu, ale jednorazowe odprowadzenie podatku dochodowego z adresem w tej gminie nie upoważnia do pyszczenia mi się należy!! Rozpoczęliście wpłaty na fundusz remontowy gminy i za kilka lat jak się na nim coś uzbiera to będzie robione. Do mieszkańców którzy już z 10 lat mieszkają stwierdzić trzeba wybudowanie lipowej, borowieckiej północnej, budynku szkoły, co jakiś czas wodociągi i kanalizacje według potrzeb. Ja rozumiem że w mieście jest więcej ale wynika to z dłuższego okresu działania na danym obszarze w zakresie infrastruktury. Lubicie porównywać Banino do Osowy. Do dziś w niektórych miejscach jest nam dane jeździć po drogach polnych na osowie. I tu nie ma cudów kiedyś będzie im nas więcej tym szybciej bo więcej dorzuca się do skarbonki. Żeby tylko nie było to tak rozrzucone tylko bliżej centrum wsi to też byłoby łatwiej. W każdy koniec wsi nie da się expresówki dociągnąć. Wartość zakupu gruntu/mieszkania miała otoczenie zewnętrzne zawarte. A jakie było każdy przed kupnem widział. Kiedyś się zmieni. Tylko zrozumieć nie mogę ludzi którzy kupują dom/mieszkanie i tylko jedno miejsce parkingowe do niego. Przecież to się musi skończyć paraliżem dróg/zakazem parkowania.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieram powyższą wypowiedź w 100%
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiscie, ze nie mozna wszystkiego przerzucic na gmine. Ale problemem jest wydawanie pozwolen przez Starostwo oraz gmine na budowe ogromnych osiedli i brak wymagan odnosnie dolozenia sie do budowy drog.
Moim zdaniem ewidentnie ktos tu bierze w lape i tyle, bo jest zupelnie nielogiczne z punktu widzenia gminy/starostwa ani mieszkanca.
Tylko i wylacznie interes dewelopera ma sie dobrze.
Prosze sobie wyobrazic budowe marketu w Gdansku bez zadbania odpowiedniej infrastruktury drogowej. Albo wybudowanie duzego osiedla bez drog.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

A jaki mechanizm ma gmina na wymuszenie budowy dróg, gdy obowiązuje MPZ ? czy ktoś buduje 1 dom, czy 20 jest takim samym podmiotem. Gdyby były wydawane warunki zabudowy to można by dla inwestycji dodać jakies wymogi, a tak to by było że buduje dom, a gmina chce żebym 100m drogi zbudował ... za cenę wyższa niż dom ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Starostwo ( nie gmina) wykreśla z pozwolen na budowe zapis o zapewnieniu infrastruktury drogowej. Oraz to Starostwo nie pilnuje, aby woda byla zagospodarowywana.
Chaos czy celowe dzialanie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skończcie narzekać, bo marudzicie jak małe dzieci. Deweloper niech buduje jak najwięcej kurników. Banino będzie coraz brzydsze i może wtedy przyjedziecie po rozum do głowy. Większość z was widziała jak wyglądają osiedla, drogi, połączenia komunikacyjne, ale i tak sie decydowaliscie sie na kupno. Więc godziliscie sie, na to że mieszkać będziecie w kurnikach do których nie ma normalnego dojazdu, autobusy jeżdżą jak w święta, korki na ulicach, tyle tego było na tym forum wypisywane. Na wielu z was nie zrobiło to najmniejszego wrażenia, brak wyciągniętych wniosków. Mieszkanie kupione, dom kupiony, ale narzekanie zostało. Tak to Banino na was działa.??
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

co znaczy na krzysz?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dom nawet jesli w zabudowie szeregowej to i tak jest sto razy lepszy od mieszkania w centrum Gdanska.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

To ty tak uważasz. Ile jest właśnie takich osób co też tak uważają w skali wszystkich mieszkańców.? Pewnie zdecydowanie mniej niż tych co widzieli co kupują, gdzie kupują itd. To po jaką cholerę narzekają. Wiadomo że wszystko rozciągnięte jest w czasie i nie wszystkie drogi można pokryć asfaltem. Ludzie czym wy mieliście oczy zasłonięte jak decydowaliscie sie na Banino. Oczywiście, że wina leży po stronie urzedu, dewelopera. Oni was do banku i notariusza nie zaprowadzili. Wasza wola, wasz świadomy wybór.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

No i co z tego ze nie ma wylanego asfaltu w niektórych miejscach? Korona komus spadnie z glowy z tego powodu? Wole w ten posób i mój domek z ogrodkiem niz ciasne mieszkanie w bloku, i auto zaparkowane w jakis wyznaczonych miejscach parkingowych. Ile ludzi, tyle opinii. Ja mam takie zdanie, kto inny będzie uważał inaczej. Kazdy kupuje to co mu sie podoba i na ile finanse mu pozwalaja.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bez zbędnego jadu: od 3 lat mieszkam w Baninie w szeregu. Kwestia finansowa oczywiście: większe mieszkanie niż w Gdańsku za mniej... Mieszka mi się bardzo dobrze. Jakoś nie przeszkadza mi brak dróg, oświetlenia i komunikacji. Może dlatego że mieszkam niedaleko głównej, lubię spać jak jest ciemno i cicho, z psem wychodzę latarką, a z komunikacji miejskiej nie korzystam, bo mam samochód. Trafiłam na wspaniałych sąsiadów, z którymi da się dogadać. Chcesz zrobić imprezę- nie ma problemu, kupię zatyczki ;), chcesz u mnie zaparkować? Nie ma problemu. Nie przeprowadziłabym się już nigdy więcej do Gdańska ;)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Szeregowce

Nie wiem o co chodzi z tym ciągłym niezadowoleniem. Mieszkam w Baninie od 2 lat i porównując do mieszkania w Gdańsku to koszt utrzymania szeregu to tyle ile koszt utrzymania 60 m mieszkania w Gdańsk. Auto parkujesz pod domem a nie kilometr od mieszkania tak jak to bywało w Gdańsku. No i metraż większy. Ogródek jest, ja akurat mam spory. Wcześniej nawet balkonu nie miałam. Cisza, spokój a i drogi polne jakiś tam urok mają więc mi to nie przeszkadza.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Koszty utrzymania teraz są ok ;) Mi to też nie przeszkadza, tylko gorzej będzie za te 10-15 lat, kiedy będzie trzeba np odnowić elewację albo coś zacznie dziać się z dachem ;)

Już widzę pstrokaciznę jak każdy zacznie sobie odnawiać elewację na wybrany przez siebie kolor ;) Bo co tam, że plan zagospodarowania przestrzennego mówi co innego ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Niepubliczna szkoła AiB w Baninie (7 odpowiedzi)

Witam, czy ktoś ma może jakieś opinie na temat nowo otwartej niepublicznej szkoły AiB przy...

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....