USUWANIE FAP DPF FILTR ?

Witam ! w Gdańsku, gdzie to zrobić i jak dużo? mercedes sprinter 215 2007 rok
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: USUWANIE FAP DPF FILTR ?

W dziupli. Pracownicy usuną przy okazji silnik, zawieszenie, elektronikę, drzwi, zderzaki, szyby i wszystko co da się spieniężyć na giełdzie. Jeśli uda się tobie ta operacja życzę utraty dowodu rejestracyjnego z powodu dokonania nielegalnej zmiany konstrukcyjnej zagrażającej środowisku. Dla mnie jesteś zwykłym śmieciem-trucicielem-mordercą, nie zasługujesz na szacunek. Twoje działania zagrażają życiu innych osób, bo narażasz ich na choroby nowotworowe, idioto!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 16

"Dla mnie jesteś zwykłym śmieciem-trucicielem-mordercą, nie zasługujesz na szacunek." A dla mnie jesteś zakompleksionym pajacem, który dowartościowuje się odpowiadając w ten sposób. Sam pewnie jeździsz rozpadającym się trupem, a ludzie jadąc za Tobą używają przeciwmgielnych, żeby drogę widzieć. Poproszę o jakiś wiarygodny artykuł który przekona mnie do magii dpf'u. Uważasz, że samochody w trybie dopalania, czyszczenia dpf'u są równie ekologiczne? A większość samochodów w polskich warunkach, dopala dpf w trybie miejskim.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kolego nie ma sensu dyskutować z takimi typami. Każdy wie, że DPF to tylko kolejna cześć mająca przynieść znaczny przypływ kasy z powodu wymiany. Tak jak koło dwumasowe, zawory recyrukulacji i tak dalej. Oczywiście w teorii i nawet w praktyce to 'coś' pomaga - tylko ten przyrost 'jakości' jest niezauważalny.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Właśnie. Nie ma sensu dyskutować. Prawo wymaga spełnienia normy emisji spalin. By samochód spełnił tę normę został wyposażony w odpowiedni filtr przez producenta. Projektem filtra zajmowali się doświadczeni inżynierowie o sporej praktyce zawodowej i szerokiej wiedzy. Żaden serwis samochodowy nie posiada wiedzy ani praktyki w projektowaniu jak osoba odpowiedzialna za filtr. Skoro filtr został umieszczony w samochodzie, znaczy że taki zabieg był konieczny by auto spełniło prawne wymogi co do poziomu emisji spalin. Usunięcie filtra spowoduje wzrost emisji kancerogennych cząsteczek do otoczenia co jest szczególnie szkodliwe w mieście. Ja sobie nie życzę tego, by w moim otoczeniu jeździły trujące pojazdy (które nie spełniają norm emisji spalin) oraz nie chcę ponosić zdrowotnych konsekwencji chciwości autora wątku.

Między innymi z takich właśnie powodów udało się nam przekonać prezydenta Sopotu do wprowadzenia zakazu wjazdu ciężarówek o DMC powyżej 24 ton do miasta. Mam nadzieję, że niedługo moje miasto będzie wolne od samochodów napędzanych silnikiem diesla (każdy jest kancerogenny) a do ścisłego centrum będą mogły wjechać tylko i wyłącznie samochody benzynowe spełniające normę emisji spalin EURO5 - za odpowiednio wysoką opłatą a także te napędzane gazem LPG (najmniej szkodliwe paliwo dla ludzi) i elektryczne - bezpłatnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

I dla wszystkich minusujących mnie:

http://motoryzacja.interia.pl/samochody/producenci/news/masz-diesla-masz-pecha-te-silniki-zabijaja,1809320
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Oczywiście, że diesel musi być rakotwórczy. Dlaczego? Dlatego, że cały transport jest na dieslu, a co za tym idzie - wszystkie towary są zależne od diesla. Nałożenie dodatkowych opłat na diesla spowoduje dopływ chorej ilości gotówki do pewnej grupy społecznej.
Czasami się dziwę czy ludzie piszą takie rzeczy poważnie czy nie.

Doświadczeni inżynierowie? Tak. ale ma żądanie marketingowców.

Kolejny raz przytoczę - sugeruję sprawdzić udział substancji trujących wytwarzanych przez samochody osobowe w całości substancji toksycznych w powierztu. Obawiam się kolego, że zanim Twój organizm zauważy te rakotwórcze substancje z diesla już dawno będzie w grobie wdychając powietrze 'filtrowane' przez lokalną petrochemię.

Normy są po to by stare samochody były 'ble' i musiały wyjść nowe 'lepsze', 'zdrowsze', 'zielone' i jeszcze pełno innego marketingowego bełkotu można tu wstawić. Jak wyżej napisałem - nie neguje działania tych rozwiązań, ale to działa w stopniu pomijalnym (czyli patrząc okiem iżyniera działa - patrząc okiem osoby badającej skład spalin i wpływ na świat - nie widać różnicy).

Kolego, polecam troszkę zorientować się w otaczającym nas świecie i dostrzec, że to co piszą jest 'udawaną prawdą' (cóż za określenie).

Dobro ludzi, użytkowników i chęc poprawiania swoich produktów minęła gdzieś na początku lat 90', od tego czasu liczy się jużtylko maksymalny zysk pod przykrywką dobra dla Ziemii.

Aha, nie jestem fanem diesli mimo iż nim jeżdzę. Jest niskoobrotowy, słaby, przekombinowany udziwieniami i ledwo jedzie do przodu, nie mówiąć już o okrutnym smrodzie dopalonych spalin (porównująć do starych diesli gdzie zapach był całkiem przyjemny)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W krajach cywilizowanych jak Norwegia zakazuje się jazdy dieslem w dni mroźne oraz w dni w których poziom zanieczyszczeń jest zbyt wysoki względem lokalnych przepisów. Przykłady: Bergen, Oslo. Właśnie dzięki takim przepisom Norwegia jest na pierwszym miejscu w kategorii jakości życia. Polska jest bardzo daleko. Kilkanaście lat temu byłem w Warszawie, na ulicach śmierdziało spalinami, samochód tuż za samochodem i wszystkie smrodziły. Właśnie dlatego wiele osób zapada na choroby nowotworowe. Dla mnie jest to wystarczający powód do wprowadzenia zakazu diesla w mieście (co szczególnie dotyczy autobusów - największych trucicieli, zawsze można wymienić cały tabor na ekologiczny zasilany CNG) oraz ustalania bardzo restrykcyjnych norm czystości spalin a także kontroli emisji we wszystkich autach.

Generalnie uważam siebie za osobę 'proekologiczną' ale z umiarem. Jestem za ekologicznymi samochodami ale nie w takim wydaniu. Niestety w naszym kraju najpierw stosuje się proekologię tylko tam gdzie można zedrzeć kasę z obywatela. Nie wymieni się taboru, który wali czarnym dymem co skrzyżowanie na jakieś hybrydy, wybuduje się kolejną elektrownię węglową i masa innych kwiatków. Dlatego kolego nie przesadzajmy, że osobowe diesle są odrażające. Odrażające są te pojazdy komunikacji miejskiej i cały ciężki transport drogowy, któremu jestem stanowczo przeciwny.

Po prostu uważam, że Państwo nie robi nic w kierunku ekologii (a nie robi, tylko jest to przykrywką dla zdobycia kasy). CNG? Spójrz na ceny. Chciałem własnie sprawić auto z CNG ale ponad 3 zl/m3 to jest po prostu chore co się dzieje w tym kraju. Tak własnie u nas wygląda działanie proekologiczne, gdzie w krajach( tak, o tych których wspomniałeś wyżej) występują zwroty częsci kwoty zakupu auta z CNG a cena na stacji jest nieporownywalnie nizsza.

jeśli nie CNG to LPG

Technicznie nie ma przeszkód do samodzielnego tankowania w garażu z domowej instalacji gazowej, ale tankuje się powoli i pozostaje niejasna kwestia prawna użycia takiego paliwa do napędu - akcyza.

Autobusy MAN Lion's City G CNG napędzane CNG w liczbie sztuk 15 służą miastu Gdynia. Niedługo dojdą 2 nowe. Jak widać takie rozwiązania dobrze się przyjęło.

co zrobić, gdy pojazd nie jest w podróży z DFT filtr?

gdzie to zrobić i jak dużo?

Kuba ma rację

"Dyskusja z wierzącym nie ma sensu, to tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś w szachy, gołąb przewróci figury, n**** na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Jaki samochód kupić do 10 000zł ?? (86 odpowiedzi)

Kryteria: -kombi lub kombi van (dla 5 osób), -niskie koszty eksploatacji (paliwo itd.), -trasy...

Samochód z komisu - czy warto? (34 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada auto z komisu? Jak wam się one sprawują? Jakie są wasze doświadczenia?...

pierwszy samochod (13 odpowiedzi)

czy seicento to dobry pomysł? a może polecacie coś innego, małego?