ZTM 126

Dlaczego z Banina(Żukowa) pierwszy autobus nie jedzie przed 5 rano? Tak aby móc dojechać do Gdańska do pracy na 6.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ztm 126

Komunikacja w Baninie pozostawia wiele do życzenia niestety i jakoś nie zanosi się by miało się to zmienić :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z pszennej jedzie dopiero o 6:01więc nie ma opcji i żeby dojechać do Wrzeszcza trzeba dygać z buta 30 min do pętli gdzie pierwszy bus jedzie o 5:04 :-\
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To niestety święta prawda. Wieś rozwija się szybko, domów i mieszkańców przybywa. Pętla autobusowa linii 126 usytuowana na początku wsi jest już przeżytkiem. Utworzenie nowych przystanków przy ul. Borowieckiej pokazało, jak bardzo potrzebne jest wydłużenie trasy tej linii autobusowej przynajmniej do końca obszaru zabudowanego w Baninie - a nawet do Miszewa. Niestety na razie można korzystać jedynie z kursów autobusów jadących z Gdańska Wrzeszcza do Żukowa lub powracających z Żukowa.
Aktualnie autobus 126 stoi na pętli jak przysłowiowa "święta krowa" i czeka aż mieszkańcy dojdą pieszo na końcowy przystanek - nieważne, że zajmuje im to nawet 30 minut. Przecież to jest chore. W praktyce wygląda to często tak, że jak już wyprowadzi się samochód z garażu, żeby dojechać do pętli to jedzie się dalej. Przy takim podejściu do problemu to korki na drogach były, są i będą.
Gołym okiem widać, że w Baninie brakuje gospodarza z prawdziwego zdarzenia. A przecież zarówno wieś, jak i jej mieszkańcy naprawdę na taką osobę zasługują.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bo to autobus Gdański i jedzie z Gdańska. Nie wolno mu nocować poza zajezdnią ZKMu Gdańsk / Warbusa czy kto tam akurat obsługuję tę linię dla ZTM. To nie PKS. A że dzienna zmiana nie zaczyna się w ZTM szybciej, to nie poradzisz.

Zaczyna się i to nawet o 4 rano pierwszy kurs tylko nie linii 126
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ponoć firma albatros będzie dowozic do pkm Rębiechowo

do PKM Gdańsk Rębiechowo. To inna stacja.

No o taka mi właśnie chodziło choć teoretycznie lepiej pasi mi jechać do starej stacji Rębiechowo PKP

a co to za autobus odjeżdża z pętli Banina o 3:20 ?

specjalny dla pracowników algidy

to nie jest autobus dla pracowników Algidy tylko autobus służbowy dla kierowców ZKM czyli Zakładu Komunikacji Miejskiej w Gdańsku bo z 5 kierowców ZKM mieszka w Baninie i po nich o 3:20 czeka na pętli
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

przekichane tak wcześnie wstawać do pracy...

Re: ZTM 126

Zgadzam się z przedmowca
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

tylko trzeba chcieć się dogadać

Piszcie do urzedow Gdanska i Zukowa a nie na forum.
Urzedasy same z siebie nic nie zrobia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Policz sobie 7,50 za km (tyle mniej więcej kosztuje utrzymanie jednego autobusu w ZTM) i pomnóż przez liczbę kursów, a potem przez liczbę dni w roku i będziesz wiedział dlaczego nie jeździ i dlaczego to problem.
Podpowiem - to koszt przynajmniej 400 000 złotych przy kursie raz na godzinę.

Brawo z głos rozsądku. Rodzi się pytanie, czy nie zrezygnować ze 126, który pokrywa się z trasą PKM i nie zastąpić go kursami 157
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może najpierw poznaj trasę i czasy przejazdu 157 z Wrzeszcza przez Kokoszki do Bysewa, a jak już to zrobisz to dodaj 15 minut i już będziesz w Baninie przy Pszennej. ( +/- 45 min.)

Pomyłka. Chodziło mi o autobus do centrum Gdańska zamiast 126.

Przedłużenie 167 do Banina, a nawet Miszewa i autobusy do pkm, to rozwiązałoby w dużym stopniu problemy komunikacyjne.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdyby jeździł co godzinę przez całą dobę i 7 dni w tygodniu - zgoda.

Ja proponuje zlikwidowania lini autobusowej 126 a przedłożenie lini autobusowych 157 i 167 z Bysewa do pętli Banino oraz przedłożeniu autobusu 269 który kursuje po dzielnicy Gd-Osowa żeby jeździł po przez wieś Barniewice do Banina albo i jeszcze dalej do Miszewa i zahaczał o przystanki PKM Rębiechowo oraz PKM GD-Osowa.
Po przez przedłożenie autobusu 269 który jeździ prawie pusty po Osowej mieszkańcy Banina a nawet Miszewa mieli by połączenie z koleją PKM oraz autobusami jadącymi do Oliwy oraz Gdyni ( 169, 171, 179 ) a nawet i Gdańska Głównego po przez autobus 210.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak , a do Żukowa niech jeździ tylko 810 Gryf. Nie chodzi o likwidację 126 , ale taką zmianę jego kursów aby bardziej odpowiadały potrzebom mieszkańców. Np. przyśpieszenie o 10 min. kursu z godz. 6 rano , aby można było dojechać spokojnie do pracy w innej dzielnicy Gdańska na godz 7.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

A do Żukowa masz PKM szybko i bez stania w korku tak samo do Gdańska.
Jeżeli chodzi tobie o zwiększenie częstotliwość kursów do 10 min to nigdy tego nie zrobią bo w czasie korku będzie jechał 126 za 126
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

widzisz różnicę między "przyspieszenie (wcześniejszy odjazd) o 10" a "co 10"? Bo ja widzę i to wielką.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zgadzam się

a ja bym zlikwidował 126 a zrobił linie pkm żukowo np
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Przydałaby się stacja pkm między Baninem a miszewem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A bieg kończyłaby w Warzenku? Puknij się w .. klawiaturę zanim napiszesz takie niedorzeczności. Którędy niby miałaby biec ta linia? Patrzyłeś kiedyś na mapę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ilu ludzi mogło by jeździć koleją na trasie Żukowo-Gdynia same firmy,hurtownie sklepy.W Miszewie 126 zawróci do gdańska i po sprawie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mb. Nie wiesz co mowisz. Wyglada na to ze jestes z gdanska

Zgadzam się z mb.jak ktoś mieszka w Żukowie to niech sobie tam szuka pracy a jak nie mOże znaleźć to niech się przeprowadzi do Gdańska.te Linia jest mega spóźniona przez to że jedzie do Żukowa gdzie nie może uwolNić się z korków.dziś przy szkole w baninie bus przyjechał mi spóźniony 15(godz 16) Min A jak przyjechał to był pusty więc po co ma tam zajezdzac?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

dd kilka lat dojeżdżałem na ul. Łużycką w Gdyni. Dojedź tam bez samochodu z Banina

znam ten ból, jeżdzę tak samo.

przepraszam mb, mam takie samo zdanie - żle zinterpretowałam twoją wypowiedź - myślałam, że nie widzisz potrzeby połączenia komunikacyjnego Banina z Gdynią.

w sumie by wystarczyło, żeby "Z" skręcała do pętli w Baninie i potem wracała na trasę gdynia-żukowo - ładnie by dojazd zapewniła.

Mógłby po prostu wyjeżdżając z Żukowa na Gdynię, skręcić do Pępowa, w nim skręcić w Lipową, dojechać do Banina i Lotniczą wrócić na dotychczasową trasę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeszcze lepiej, bo by było wiadomo w którą stronę jedzie :)

To jest dobra myśl. Moze napisz maila do zkmgdynia w sprawie autobusu Z. Ty napiszesz , ja napiszę. Moze ktoś w zkmie gdynskim wezmie to pod uwagę.

ZTM 126

ja pisze z ztm aby autobus z Wrzeszcza ten co ma kurs jeździł o 16;19 a nie tak jak mu się zdarza tz wcale załączam odpowiedź pracownika ztm
zanowna Pani,

W zakresie kursu z godziny 16.19 informuję, że kurs ten wykonywany jest przez autobus wyjeżdżający wcześniej z Wrzeszcza o 14:19, który dojeżdża do Żukowa w korku i w wyniku tego nabiera opóźnienia sięgającego nawet 30 min.
W efekcie zarówno kurs powrotny z Żukowa, jak i wymieniony przez Panią kurs z Wrzeszcza o 16.19 realizowane są z opóźnieniami.

Pozdrawiam
Adam Włoch
Centrala Ruchu
Zarządu Transportu Miejskiego w Gdańsku

ul. Na Stoku 49, 80-874 Gdańsk
tel 58-309-13-23 wew. 100
fax 58-309-13-23 wew. 402
fax CR 58-340-43-93
Zmieniamy Twoje Miasto http://www.ztm.gda.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Acha, czyli nie mogą puścić osobnego autobusu, żeby się nie nakładał korek, tylko po prostu "niedasię".

Co godzinę z Wrzeszcza odjeżdza do Żukowa PKM, 126 mógłby dojeżdzać do Miszewa i nie utykałby w Żukowie.

Inne tematy z forum

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...