gimnazjum

Witam, wiem, że wątek był już poruszany ale interesuje mnie, czy wiadomo już coś w sprawie gimnazjum w byłej sp? Ponieważ w przyszłym roku się wprowadzam do Banina a mam córkę, która od września rozpoczyna edukację w gimnazjum zastanawiam się gdzie ja zapisać. Gdzie teraz chodzą Wasze dzieci, słyszałam że rejonowe jest w Żukowie, ja je oceniacie, czy jest tam jakiś dogodny transport np szkolny bus? Z góry dziękuję za info, pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: gimnazjum

Dzwoniłam do Gminy - do końca stycznia ma być podjęta decyzja dot. ewentualnego utworzenia gimnazjum. Podobno szanse są duże, budynek jest ciągle ogrzewany, kwestia kasy na remont.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super, jakby miała Pani jakieś nowe informacje w tej sprawie, to proszę dać znać, pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na ostatnim zebraniu w szkole dowiedziałam się że w starej szkole będzię gimnazjum,że decyzja już zapadła. Nie wiem tylko czy to już od tego roku.

Witam, czy może coś się wyjaśniło w sprawie gimnazjum?

Radni mają podjąć decyzję czy w starej szkole będzie gimnazjum, czy będzie przeniesiony ośrodek zdrowia. Obecny Ośrodek Zdrowia nie spełnia wymogów i jeżeli chcemy w Baninie mieć dostęp do lekarza to trzeba coś z tym fantem zrobić. Trudno sobie wyobrazić takiej dużej miejscowości bez lekarza pierwszego kontaktu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

@sara
a co teraz nie masz lekarza rodzinnego w Baninie? Gimnazjum chyba jest ważniejsze bo dzieciaki do Gdańska muszą dojeżdzać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nie do Gdańska ale do zukowa
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie mam dzieci. Obchodzi mnie bardziej przychodnia. Twoje zdanie nie jest jedynym słusznym.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 12

Mam dzieci. Obchodzi mnie bardziej gimnazjum. Twoje zdanie również nie jest jedynym słusznym.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ok, i po to nam demokracja.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do PK. Proszę czytać ze zrozumieniem. Mamy lekarza rodzinnego w Baninie i to jest właśnie SUPER, ale budynek Ośrodka Zdrowia nie spełnia wymogów unijnych itp. Dlatego burmistrz ma dylemat skąd wziąć pieniądze i na remont ośrodka i na remont szkoły. Miał się naradzić z radnymi co jest pilniejsze na dzień dzisiejszy. Na wszystko pieniędzy na pewno nie starczy. Ja osobiście jestem za jednym i drugim oczywiście.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też jestem za remontem ośrodka zdrowia. Tym bardziej,że przez budowę nowej szkoły zostały pochłonięte ogromne środki i wstrzymane inne ważne pilne rzeczy do zrobienia w naszej wiosce.Do zrobienia jest dużo.Nie mamy dróg,chodników, oświetlenia,kanalizacji itp.także w pierwszej kolejności tym się trzeba zająć , a nie budową gimnazjum.Nikomu korona z głowy nie spadnie,jak zawiezie swoje dzieci do gimnazjum w Żukowie.Pamiętajcie,że nie wszyscy mieszkańcy mają dzieci i są zainteresowani tematem.Jak nie będzie ośrodka, to wszyscy ci co maja i co nie mają dzieci będą musieli szukać pomocy dalej ( w tym też ludzie starsi).
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 6

Spadnie tym co nie mają samochodu ; )
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gimnazjum w Żukowie jest słabe i przepełnione. Mam wrażenie, że adaptacja budynku po dawnej szkole na przychodnię nie została zaplanowana w budżecie a koszty zamiany szkoły w szkołę są wielokrotnie nizsze niz zmiany szkoły w przychodnię.
A tak wogóle i jedno i drugie jest potrzebne ale szkoła wcześniej .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Spadnie tym co nie mają samochodu ; )

O czym wy tutaj piszecie przeciez osrodek zdrowia byl remontowany niedawno ,pytam po co jesli wiedzieli ze nie spelnia norm czy w tym kraju ktos za cos w koncu odpowie Wyrzucili pieniadze w bloto powino takich postawic przed sadem ciekawe ile kasy poszlo na remont osroka
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Może na zewnątrz to był remontowany, ale w środku to " głęboki PRL".
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sama mam dzieci, które niedługo pójdą do gimnazjum. Do lekarza dojeżdzam do Gdańska - Medicover. Mimo to wolałabym żeby była porządna przychodnia gdzie w razie co mozna się udać po pomoc czy poradę.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli na budynku ci zależy to gratuluje podejścia do kryteriów doboru lekarza :D, bo akurat rodzinni lekarze w Baninie są fantastyczni. Na tyle że Medicover który mamy gdzieś tam w pakiecie "rodzinnie" wymięka :)

Przychodnia jest potrzebna bez dwóch zdań i nie ma co dyskutować o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia drodzy Parafianie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

~lumbago masz rację przecież to oczywiste że bez Bożego narodzenia nie byłoby Wielkanocy ... taka dygresja

tak jak nie byłoby kury bez jaja :P ot i odwieczny dylemat filozoficzny :)

W Osrodek zdrowia w Baninie włozone duże pieniadze, na remonty , na gabinety niech burmistrz glupot opowiada , ze nie ma Osrodka jest 5 lekarzy plus pielegniarki plus zaplecze plus puste nowe gabinety dla specjalistow , nie wiem kogo topomysł ale glupi bo Zukowo potrzebuje Osrodka Zdrowia tam masakra a u nas Gimnazjum i beda matki petycje pisac , pozdrwiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

łał na prawdę nie przebrnęłam nawet do połowy powyższego wpisu tak ciężko się to czyta
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Renata, nam jest potrzebna przychodnia, a Tobie szkoła...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzwoniłam do Gminy: potwierdzono, że od nowego roku szkolnego będzie gimnazjum i zostanie utworzony zespół szkół - funkcjonująca podstawówka z nowym gimnazjum.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

to super, tylko ciekawe jak rozwiązali aspekt prawny, że każde gimnazjum musi mieć salę gimnastyczną...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sala gimnastyczna będzie w pustych pomieszczeniach w przychodni.Pasuje Wam?

Nie wiem, co z salą gimnastyczną - podstawówka korzystała z hali i było OK, no czasami córka narzekała, że jest zimno. Może dla gimnazjum też będzie to wystarczające?

Rewelacja!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Super
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Witam serdecznie. Właśnie stoję przed dylematem gdzie zapisać syna do gimazjum. Zastanawiaąłm się nad Niedźwiednikiem. Czy czyjeś dziecko tam uczęszcza? I czy faktycznie jest to pewna informacja o gimnazjum na miejscu w Baninie?

Witam, tu można poczytać o gimnazjum,:
http://radabanino.pl/informacje/334-gimnazjum-w-baninie-powstanie-projekt-uchwaly

Zgodnie z artykułem z Dziennika Bałtyckiego, dzisiaj Rada ma podjąć decyzję
http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/3761855,gm-zukowo-nowe-gimnazjum-w-baninie-bedzie-dzialac-od-wrzesnia,id,t.html?cookie=1

no i wyrazili zgodę
http://radabanino.pl/informacje/336-banino-powstanie-publiczne-gimnazjum-radni-wyrazili-zgode

Drogi dziś wyrównali, gimnazjum będzie oby tak dalej :)

http://mojebanino.pl/archiwa/355
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skoro decyzja zapadła, czy szkola prowadzi juz rekrutacje jak inne gimnazja ?

Proszę wejść na stronę szkoły.

To gimnazjum ma juz swoją stronę ? Ok dziekuje, poszukam.

To gimnazjum ma juz swoją stronę ? Szukałam ale nie znalazłam.

Na stronę szkoły podstawowej.

Dzięki

tak w szkole podstawowej składa sie papiery

Ma ktos z Was dzieci w gimnazjum w Baninie? Jak je oceniacie? Co możecie powiedziec? Jak liczne są klasy? Jak poziom i dyscyplina?

Za rok temat zdaje sie nie będzie aktualny...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

gimnazja nie zostaną "zlikwidowane" tylko wygaszone. To znaczy dzieci które tam poszły muszą je normalnie skończyć.

"Wygaszenie" jest pięknym słowem kluczem ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

We wrześniu jeszcze będzie nabór do 1 klas gimnazjum.
Jak oceniacie gimnazjum w Baninie?

wygaszanie ma sie rzpoczac najwczesniej od wrzesnia 2017

Ja mam nadzieje ze ktos lub cos tych szalencow przyblokuje i giminazja zostaną. Teraz kiedy wszystko sie przyjęło i funkcjonuje dobrze nie ma sensu robic przewrotu z powodu sentymentu do starego.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Serio funkcjonuje dobrze, bo ja mam zupelnie inne doswiadczenia i uwazam ze stary system osmioletniej podstawowki, nastepnie czteroletniego liceum byl lepszy. Dowodem moze byc to ze od kilku lat od kiedy przychodzi na studia mlodziez pogimnazjalna wprowadzono na uczelniach repetytoria z kluczowych przedmiotow... REPETYTORIA czyli system nie jest wstanie wykształcic mlodego czlowieka na tyle aby byl on zdolny podjac z marszu studia na danym kierunku, kiedys o czyms takim nie bylo w ogole mowy, ale polski inzynier czy lekarz doskwieral za bardzo niemiaszkowi i wprowadzono reforme, aby zrownac poziomy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tryb szkolnictwa nie jest powiazany z poziomem nauczania.
Program w starych 8letnich podstawowkach i 4 letnich liceach tez zostalby zmodernizowany i sprowadzilby do obecnego poziomu nauczania.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak uważasz? Bo jak dla mnie korelacja jest wyraźna, po wprowadzeniu gimnazjów hodujemy w szkołach przygłupów którzy nie nadają sie do tego aby z marszu iść na studia, szkoły zawodowe tez skutecznie zniszczono, to nie zostało zrobione bez przyczyny, qui bono ;) na przygłupimi polaku zyskuje niemiecki hydraulik i inżynier
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przygłupimi ludźmi tez łatwiej rządzić bo czytają tylko nagłówki w gazetach i wszyscy sa zadowoleni
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zmiana na 8 letnia podstawowke i 4 letnie liceum tego nie zmieni. Świat sie zmienia. Trzeba sie z tym pogodzic. Najgorzej jest jak ktos ocenia z perspektywy " a za moich czasów młodzież była lepsza". Była inna. Ale czy lepsza? Na jakiej podstawie dokonujesz oceny? Inne były cele twojego kształcenia. Teraz chodzi o coś innego. Poczytaj sobie o tym w jakimś wiarygodnym źródle . Tutaj trzeba zrozumieć że rzeczywistość bardzo sie zmieniła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Młodzież 80%patologia,ćpanie,chlanie,pitolenie.Nawet kanapki sami nie potrafią zrobić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kanapki? Niektóre nie umieja same obrac pomarańczy ;)! odpały w tym wieku to norma. Nie byłeś w tych 80 procentach czasem kiedyś ? Bo tak sie składa ze lepiej być niż nie być. W pewnym wieku człowiekowi musi troche odwalac i lepiej jak to przypada w wieku lat nastu a nie dziestu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

miałem 8 lat gdy do wioski stan wojenny wpadł i nie mogłem w nocy spać. Ojciec w SG suchy gryzał chleb. Dziś kanapki mamo tato zrób i do szkoły suwem wóź.

Gdzie ty dd widzisz za moich czasów?
Daję wymierny przykład. Prosta sprawa repetytoria w systemach akademickich wprowadzono jednocześnie niemal z powstaniem gimnazjów, nikt nie zastanawiał się czy je wprowadzić bo "za jego czasów młodzież była lepsza", wprowadzono je, ponieważ dostrzeżono rozległe merytoryczne braki w przygotowaniu na studia. Trudno było się pogodzić z tym, ze aby 3/4 roku nie zostało uwalone w pierwszej sesji trzeba znacząco zaniżać poziom egzaminów. To nie jest bo mi się wydaje, to są akademickie fakty, kiedyś nikt o repetytoriach nie myślał. Teraz po pierwsze młodzież nie potrafi się uczyć w systemie akademickim i to jest pierwszy szok, bo całe życie ryją do testów, a potem jak mają napisać zwykły egzamin, to oczy mają jak pięć złotych, po drugie mają mega braki z przedmiotów ścisłych zazwyczaj, bo systemy się deko nie zazębiają. Wpada taki na jakakolwiek uczelnię techniczną i atakuje go matma rodem z kosmosu np. potem płać mamo za warunki. Kiedyś rachunek różniczkowy i całkowy w okrojonej formie był częścią programu w licealnych klasach rozszerzonych mat fiz, teraz o losie... szkoda słów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

W całej rozciągłości się zgadzam z powyższym wpisem. Testy wprowadzane nagminnie w gimnazjach i liceach, a nawet w podstawówkach. Nie piszą prawie żadnych wypracowań z języka polskiego. W pewnym momencie MEN stwierdził, że system edukacji na zachodzie jest tak genialny, że trzeba masowo powprowadzać testy. No i prowadzi to do tego,że tacy geniusze trafiają na uczelnie i egzaminator ma do wyboru : uwalam 3/4 roku albo obniżam standardy.
Pomijam oczywiście wszelkie prywatne szkoły wyższe... bo nie uważam ich za zdobycie jakiegokolwiek wykształcenia

Osobiście znam takich ''geniuszy'' którzy kupili prace magisterską,a teraz sami innym je piszą za 2-3 tysiące.Taki mamy poziom.

w kraju gdzie sukcesywnie dbano o to aby obniżyc prestiż zawodów rzemieslniczych i ludzi wykonujacych prace fizyczne nagle kazdy sie nadaje na studia. Nikomu nie chce sie do lopaty, a ze mamy niz demograficzny takie sa efekty ze heniek jeden z drugim, zamiast skonczyc zawodowke zrobic kurs spawacza i kosic kase idzie na politologie socjologie albo inna logie, zdobywa magistra i moze sie trzema literkami przed nazwiskiem pochwalic, jak wypelnia formularz w urzedzie pracy, bo roboty dla takich geniuszy niestety nie ma...
każdy mundry a robic nie ma komu dlatego kombinuja na boku :)

Jak oceniacie po nieomal pierwszym roku funkcjonowania banińskie gimnazjum?

Poziom, nauczycieli, klimaty wśród uczniów itd.

Szczerze plusy i minusy bo na pewno oba są.

Ogólnie nie polecam tego gimnazjum nikomu nauczyciele to jakaś tragedia zero szacunku dla uczniów tylko wyzywanie ich na lekcjach od d**ili (naprawdę) dotego brak drzwi w toalecie co jest niedopuszczalne zero prywatności !!! cieszę się niezmiernie że skonczylem/am tą szkole współczuje osobą które się tu uczą o ile się wgl czegoś tutaj nauczą ;)

Osobom nie osobą

Inne tematy z forum

fotowoltaika (188 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...

Imperium-Auto Salon (12 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....