koniec strajku

Do jutra koniec strajku nauczycieli, dzieci wracają do szkół na lekcje... ale nie do naszej. w szkole w Baninie jutro już zaczyna się majówka. Nikt nie zmienił schematu wolnego, mimo, że ta "majówka" trwa od dwóch tygodni.

Czyli od jutra wracają pensje ale nie obowiązki.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: koniec strajku

Czyli plaży dla nauczycieli ciąg dalszy. Nieroby
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 14

Proponuję aby nauczyciele pracowali 8 godzin dziennie
Wtedy zarobią więcej niż dotychczas
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 3

O organizacji roku szkolnego i dniach wolnych od zajęć mówili na wywiadowkach....chyba ktoś nie uważał.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Uważał, uważał. Wywiadówka, na której był przedstawiony plan dni wolnych była we wrześniu 2018 i tam nikt nie wspominał o strajku, który potrwa 2 tygodnie.

Rozumiem nauczycieli, że chcieli uderzyć tam gdzie zaboli najbardziej... jednak skoro wracają do pracy, to należy zetknąć się z nową rzeczywistością, że wszystkie klasy są o 2 tygodnie w plecy z materiałem. Więc zamiast robić wolne jak było zaplanowane, można zacząć nadganiać materiał i zorganozować normalne lekcje w poniedziałek i wtorek.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie, bo jaśnie państwo będą teraz podobno "pracować" w myśl zasady "jaka płaca taka praca" - 8h tygodniowo i ani minuty dłużej i nic od siebie, jakby do tej pory się jakoś ponad planowo wykazywali
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nauczyciele nawet biorąc pod uwagę godziny pracy w domu, pracują można powiedzieć na 3/4 etatu. Z pewnością godzinowo nie będzie to cały etat. Niech popracują więcej to i zarobia więcej zamiast strajkować. Wstydziliby się. Uważam ich ostatnie występy , postawę za żenujące i to bardzo.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale w odróżnieniu od większości pracujących pracują a nie plotkują i piją kawę
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Słucham? Hahah chyba na odwrót. Nauczyciele wiecznie z kawusią i na ciasto czy drożdżóweczki na pokoiku. A wiadomość którą wysłali rodzicom przez internet? Śmiech na sali, "prosili " żeby rodzice przynosili dla nich ciasta czy drożdżóweczki w ramach wsparcia strajku. Żenujące naprawdę.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Wszystkie klasy są o 2 tygodnie w plecy z materiałem"
Są i będą. Odbył się legalny strajk, za czas którego nauczycielom nie zapłacono (również zgodnie z prawem), nie ma więc żadnego powodu, żeby teraz w jakikolwiek sposób odpracowywali te dwa tygodnie. To już zmartwienie instytucji, które odpowiadają za zapewnienie realizacji podstawy programowej. Dyrekcji szkół, kuratoriów oraz MEN.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja proponuję żeby nauczyciele pracowali 18h tyg i ani h więcej, zakaz wycieczek szkolnych - niech rodzice ogarnia rozrywki kino, wyjazdy na kolonie, niech nauczyciele nic nie przygotowują w domu na prywatnej drukarce - to są obowiązki szkoły aby zapewnić niezbędne materiały do nauczania. Wywiadówki powinny być w czasie dnia no o 13 do 15 i to zamiast lekcji. A no i nauczycieli powinien mieć możliwość wzięcia urlopu kiedy mu się podoba a w wakacje chodzić do szkoły jak do normalnej pracy. Ot i całe rozwiązanie tego strajku.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

18h tyg :D. Żałosny belferku.czas dorosnąć bo komuny już nie ma i nie będzie przywilejów. Kasa nie pasuje to spadać do korporacji.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

Może być więc godzin ale wtedy kasa też wieksza na koniec miesiąca. Cześć godzin na prowadzenie lekcji a część na pozostałe obowiązki i o 15 do domu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Hahah a niby jakim prawem przepraszam bardzo? I tak mają za dobrze ten strajk to jakiś żart i na szczęście więcej ludzi to teraz zobaczylo. Nie podoba się to niech idą zapie*×*alac 12h dziennie chociażby do marketu to zobaczymy co powiedza po tygodniu
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

ale nauczyciele i tak mają urlopy kiedy chcą, o pardon to się oficjalnie nazywa "zwolnienie lekarskie"
w innej pracy taka chorowitość skończyłaby się niechybnie bezrobociem
a w szkole przed każdymi świętami, długimi weekendami ciało pedagogiczne ogarnia pandemia
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Żałośni jesteście, nauczyciele idą na 5-letnie studia, później dalej muszą udoskonalać swoją wiedzę, a wy po zawodówce idziecie do biedronki pracować i płaczecie, ile wam to się tragedii stało. Że taka ciężka praca, itd. Ale tyle co nauczyciele nie chcielibyście pracować. To nasze polskie społeczeństwo to jest jednak miernota jak czytam to forum, przydałaby się wam lekcja pokory i życia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 21

Haha nikt tu chyba nie płacze ze poszedl po zawodowce do biedronki pracować.. raczej pytanie pojawia się za kogo uważają się nauczyciele? "Lepsza pensja lepsza edukacja " takie hasła słyszałam. Mają dużo przywilejów i
nikt ich chyba nie zmusił do tej pracy skoro jest aż taaak ciężkaa? Naprawdę jesteście aż tak durni ze wierzcie ze jak nauczyciel dostanie podwyżkę to co, będzie lepiej uczył wasze dzieci ? Idąc tym tokiem rozumowania lekarze niech dostaną podwyżki, to wtedy nagle zaczną uleczać cudem raka? Kpina
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bardzo dobrze gadasz jestem tego samego zdania
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Julio, powiedz w jakim zawodzie pracujesz. Ciekawe czemu nie zostałaś prezydentem skoro taka mądra jesteś. A już wiem, bo jesteś przemądrzała i wszystkie rozumy pozjadałaś. W Polsce mamy dosyć i**otów. Nie raz przez takich i**otów nasz kraj był na wyginięciu. Czy pensja 2000 złoty, a nawet 3000 złoty to jest godna pensje do życia? Dlaczego nauczyciel ma zarabiać tak mało, bo Pani Julia pracuje w jakimś osiedlowym sklepiku za 2500 i musimy pracować 8h dziennie, a nauczyciel aż tyle nie musi, a chce więcej zarabiać. Nie po to ludzie się kształcą by zarabiać grosze. Druga sprawa, jeśli lekarze by więcej zarabiali, to może nie znaleźli choroby na raka, ale jesli nauczyciele zaczną więcej zarabiać na znajdzie się więcej chętnych na to stanowisko. Jeśli szkoły będa miały do wyboru zatrudnić dobrego nauczyciele, albo kiepskiego nauczyciela to wybiorę tego lepszego, a teraz skoro tak mało płacą nauczycielom to ci mądrzejsi szukają zawodu gdzie indziej, a ci gorsi idą pracować do szkół za marne grosze. Czyli z tego wynika że jeśli nauczyciele zaczną więcej zarabiać tą więcej wykształconych ludzi pójdzie na takie etaty i jakość kształcenia się polepszy. Więc twoja logika Julio jest do d*py. Na siłę próbujesz dopiec nauczycielom tylko po to żeby siebie dowartościować.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

Tak masz racje, ale wraz zw wzrostem pensji likwidacja przywilejow i wprowadzenie egzaminow zawodowych.Takie studia w obecnych realiach moze skonczyc doslownie kazdy a pierwszenstwo do zawodu nie bedzie mial ten madrzejszy tylko bratanica burmistrza, wojta itp. Dlatego albo wzrost kryterium np matura na min 70proc, likwidacja szkol niedzielnych rozdajacych dyplomy za pieniadze kazdemu, albo egzamin panstwowy cos w rodzaju testu na inteligencje plus test z wiedzy powszechnej i kreslimy tych z dolu listy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiele osób po dużo trudniejszych studiach pracuje w sklepie , na produkcji. Nieprawda jest, że tylko nieuki są w takim zawodzie. Nauczyciele nie przesadzajcie ,nie płaczcie tak nad sobą !!! Wasze studia może skończyć każdy kto chce mieć wyższe wykształcenie ale za bardzo się nie wysilić. Trochę pokory bo za bardzo siebie przeceniacie i za dużo byście chcieli . Uważam że owszem powinniście dostać więcej, ale godzin pracy :-)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Prezydentem nie zostalam poniewaz aktualnie studiuje więc to raczej niemożliwe :) nie probuje rowniez dopiec nauczycielom na siłę, sami robią z siebie widowisko. A moge cos na ten temat powiedziec ponieważ "uczyli" mnie kilkanascie lat. Mam powiedzieć jak wyglada nauka nauczycieli? Trafiłam moze na kilkoro którzy lubieli swój zawód i nie siedzieli z nami jak za karę. Dosłownie kilkoro przekazywało wiedze w sposob interesujący..Przez nauczycieli naprawde średnio wspominam czasy szkoły średniej.. kazdy musiał uczyć sie samemu i z pomocą domową cały czas żeby miec jakies pozytywne oceny bo nauczyciele nie uczyli- a tylko wymagali. Wiec ja jestem wdzięczna tylko rodzicom którzy wykładali dla mnie na korepetycje bo bez nich ani nie byłabym na studiach na które chciałam się dostać a poza tym nie wiadomo czy bym zdała z "wiedzą" którą przekazali mi nauczyciele.. A co do mojej pracy to akurat pracuję w sklepie w centrum handlowym za niecałe 12 zł netto, moja pensja nie wynosi nawet 2000 netto miesięcznie ale cóż, byłam świadoma bo dopiero zdobywam wykształcenie nie ma co sie wstydzic i nie wiem czemu próbujesz poniżyc kogos pracującego w sklepie pewnie uważasz sie za kogoś lepszego.. ;) raczej nie strzeliłeś opisem w moją osobę, nie mam potrzeby sie dowartościowywać. PS: zostac nauczycielem nie tak trudno nie róbcie z tego czegoś ogromnego :p
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Żeby się czegoś nauczyć to trzeba tego samemu chcieć. Choćby sam Einstein próbował Ciebie nauczyć czegoś czego sama byś nie chciała to nic by Cię nie nauczył. Żeby zostać nauczycielem trzeba zdać maturę, nie każdemu to się udaje. Dostanie się na studia na kierunku pedagogicznym to też pewnie trzeba troszkę się postarać, a żeby zdać te studia to też trzeba przyłożyć się do nauki. Zarabiasz 12/h netto bo co dopiero zdobywasz doświadczenie i jesteś tego świadoma, a chciałabyś robić za takie pieniądze po 30 latach doświadczenia w danym zawodzie. Powiedz mi czy 2000 złoty miesięcznie czy za to da się wyżyć? Prosta kalkulacja, bierzesz pożyczkę pod dom, a sory zapomniałem, nikt ci nie da pożyczki pod dom bo za mało zarabiasz. Także wynajmujesz mieszkanie w Gdyni, no nie wiem czy za 1000 złoty znajdziesz coś w super stanie, wliczając w to opłaty. Płacąc za multimedia, kupując samochód, naprawiać go, płacić OC i inne bzdety. Wyżywienie to też są koszta, a co jakiś czas przecież trzeba kupić jakieś nowe odzienie, stare się przecież niszczy. Nie widzę szans żebym był w stanie za 2000 złoty miesięcznie wyżyć, a tu trzeba jeszcze policzyć cały okres studiów poświęcony na edukacje by dostać posadę nauczyciela. A to jest 5 lat studiów. Nie po to ludzie się uczą i kształcą by zarabiać grosze. Nasze społeczeństwo jest za głupie by coś osiągnąć. Wszyscy marudzą na Ukraińców że zabierają nam pracę. Nikt nam pracy nie zabiera, tylko po prostu polakom nie chce się robić, a ktoś musi robić. A na koniec uważam że na pewno znalazłabyś pracę lepiej płatną niż masz teraz, ale widocznie coś ci nie wyszło.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

ja j$%$%bie wspolczuje nauczycielom ze musza uczyc wasze dzieci... co za zenada
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 8

Oczywiście szkoły powinny działać od 8 do 16 i w tych godzinach mają być lekcje kółka i zajęcia dodatkowe wywiadówki rady pedagogiczne szkolenia dla nauczycieli które są obowiązkowe i koniec z wyjściami z dziećmi poza szkołę o kilkudniowych wyjazdach nie wspomnę i niech się dzieciak uczy tego co chce znieśmy oceny i niech rodzice w końcu pomyślą o wychowaniu swoich dzieci i o ich przyszłości bo to nie jest sprawą obcych ludzi czyli nauczycieli którzy dają szansę na naukę ale oleju do głowy nie wleją
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9

Wywiadowki muszą być w późniejszych godzinach tzn.17 bo inaczej nie będzie rodziców uczni na niej, a te 2czy 3 nadgodziny może nauczyciel wybrać sobie w inny dzień - zamiast o godzinie 16 pójdzie do domu o 13
Takie pier.. lenie wasze nauczycielskie, że dzieci nie uczycie, a za korepetycje kasę grubą chcecie
Proponuję by nauczyciele byli na własnej działalności gospodarczej, wtedy zobaczą jak to jest żeby zarobić a nie tylko jęczeć
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 6

"uczni"? widać, że ciebie nauczyciele omijali szerokim łukiem :D
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Co roku wzrasta inflacja. Wszystko drożeje, a nauczyciele zarabiają tyle samo. Powinni dostawać co roku podwyżki wraz ze wzrostem inflacji.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dostawali cieciu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kto dostawał?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

https://oko.press/podwyzki-dla-nauczycieli-znow-zje-inflacja-czarne-prognozy-placowe-dla-oswiaty/
Czytać trzeba umić. Pracownicy budzetówki co roku coś dostają. Także inflacja im nie straszna. Jakby uważny czytelnik poczytam, to by znalazł.
Problem w strajku nauczycieli nie jest w tym że oni jako grupa są poszkodowani. Jednostki są poszkodowane, w myśl zasad obowiązujących całość.
Osoby chętne do sporów i pyskowek zapraszam do wymiany argumentów :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale co to jest wyrównanie o kilka złoty? Jak na przestrzeni lat podrożały produkty, paliwo, mieszkania? Z tego to nikt z was nie widzi. Jeśli nauczyciele chcą walczyć to niech walczą, to ich portfele i życie, a najwięcej to my mamy do powiedzenia, nie wiem po jaki kij, skoro to nas nie dotyczy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

No nie wiem, ich strajk bezpośrednio dotyczy naszych dzieci które zostają pozostawione same sobie przed najważniejszymi dla nich egzaminami, bez możliwości zdobycia wiedzy, bez możliwości podciągnięcia ocen przed samym końcem roku za to z niepotrzebnym stresem naszym i naszych dzieci. Brawo
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokładnie, każdemu należy się. Prawo do walki o lepsze warunki. Od nauczycieli zależała forma i argumentacja, z jednym i drugim poszło słabo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podciągnięcie ocen??? Uczy sie przez cały rok szkolny a nie na koniec podciąga oceny!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak byłoby w idealnym świecie a każdy wie jak jest. Cały system edukacji jest i będzie do dipy dopóki w szkole będą przygotowywać dzieciaki do egzaminów zamiast uczyć kreatywnie. Współczuję nauczycielom bo są wpięci w ten system bez możliwości ruchu. Wychowałam 3 dzieci i dobrze wiem jak to działa. BTW pracuję w budżetówce na szczeblu adm. Państwowej i zaprzeczam, że co roku coś dostajemy. Za poprzedniej władzy przez 8 lat 0,00 Za tej władzy dostali tylko ci najmniej zarabiający. Teraz mają ok 2200 na rękę. Także tego... wszyscy mają mniej więcej tyle samo po spłaszczeniu uposażeń
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po to sa proponowane oceny zeby każdy mogł podciągnąć ocenę!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@eminem

Mylisz się, to rodzic ma sobie tak zorganizować dzień, żeby zdążyć na wywiadówkę, bo to jego dzieci ona dotyczy. Zawsze może wziąć dzień urlopu... A niedbałość o dzieci powinna być karana. Grzywna, kurator, ograniczenie praw rodzicielskich, itd.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

rodzice pracują by w budżecie była kasa na nauczycieli...niedojdy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rodzic niepopierajacy strajku nauczycieli jest zwyczajnie głupim człowiekiem. Dobrze zarabiający nauczyciel to dobra przyszłość dzieci.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

Jak chcecie dobrych nauczycieli to przepiszcie dzieci do szkoły prywatnej bo w tej banińskiej na pewno takich nie znajdziecie, no może dwoje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie popierajacy piszemy osobno, pouczać chcecie a pisać po polsku nie umiecie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mylisz się, od dość dawna jedyną prawidłową pisownią jest "niepopierający". https://sjp.pwn.pl/zasady/;629516
Po "osobno" kropka. Pouczać wielką literą, a przed "a" przecinek. Na końcu zdania zawsze kropka.
Do szkoły było za daleko?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dość blisko mialam do szkoły Panie Piłat , na tyle blisko by nauczyc się czytać ze zrozumieniem. Pisownia, którą Pan przytacza jest wyjątkiem. Cytat :" zawsze stosuje się pisownię rozdzielną w wyraźnych przeciwstawieniach, np. nie leźacy itd...
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proszę łaskawie doczytać do końca. Ze zrozumieniem, Pani Lichości:
Zawsze stosuje się pisownię rozdzielną:
a) w wyraźnych przeciwstawieniach, np.
nie leżący, ale siedzący;
nie leżący, lecz siedzący;
nie leżący, tylko siedzący;
siedzący, a nie leżący;

A więc na przykład:
Nauczyciele nie popierający, ale czynnie uczestniczący w strajku.
Lecz:
Rodzice niepopierający strajku.

Może i blisko, ale wciąż za daleko ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wyżej ktoś dobrze napisał.Myśląc tak.. dajmy podwyżki lekarzom, jak będą wiecej zarabiac to cudem zaczną leczyć choroby . Tak to niestety nie działa ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiesz co to jest selekcja negatywna? W jaki sposób chcesz ściągnąć do pracy dobrych nauczycieli jeżeli na dzień dobry (bardzo długi dzień dobry) oferujesz im płacę zbliżoną do minimalnej? Jak chcesz zmusić do pracy tych nauczycieli, którzy się obijają - a jest takich wielu - skoro mają pełne poczucie bezkarności, bo nie ma chętnych, którzy by ich zastąpili? Kim zastąpisz tych, którzy w ogóle nie powinni w szkole pracować? Dyrektor szkoły posiada narzędzie pozwalające mu pozbyć się "złych" nauczycieli, ale nie skorzysta z niego, bo wakat oznacza dla niego dużo większe kłopoty niż byle jaki pracownik...

Cudu nie będzie ;-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Brawo Prałat. I oto cała prawda. Masz 100% racji
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Popędzić tych leni-pseudo nauczycieli do Biedrony na kasy...Może ich przyjmą nieudaczników...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Tak, popędź, na ich miejsce czekają długie kolejki chętnych :P :P :P Na pedagogicznych kierunkach studiów prawie nikt nie wybiera już specjalizacji pedagogicznej, bo to się po prostu nie opłaca. Młodzi - i nie tylko młodzi - nauczyciele rezygnują z pracy w szkołach i idą tam, gdzie im uczciwie płacą. Sam jestem jedną z takich osób i mogę Cię zapewnić, że ani 30%, ani 1000 PLN podwyżki nie byłoby w stanie przekonać mnie do powrotu do szkolnictwa. Nie te rzędy wielkości...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie ze się nie opłaca tylko betony siedzą w szkołach nie do ruszenia i nie ma miejsc
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Niestety Janusz z Grażynką takich rzeczy nie wie. Jedyne co potrafi to powtarzać bełkot z TVP.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Prałat nie zgrywaj się nieudaczniku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Nowy proboszcz (12 odpowiedzi)

"Ksiądz Jan Kucharski: To nie było palenie jakichś tam książek, ale palenie przedmiotów...

fotowoltaika (188 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...