pytanie do księgowej nt. remontu

Witam. Może ktoś będzie znał odpowiedź. Za 2 miesiące będę zakładać działalność gospodarczą. w tej chwili, w lokalu, gdzie ją będę prowadzić, zaczyna się remont. Majster, który prowadzi prace, zaproponował, żeby na razie brać wszystkie faktury na niego, a potem, gdy już będę prowadzić działalność, on na podstawie tych faktur wystawi mi fakturę na prace budowlane na firmę, abym mogła odliczyć koszty od podatku. Moje pytanie brzmi, czy ma to sens, czy , gdybym w tej chwili zbierała faktury na siebie, to w jakikolwiek sposób mogłabym je potem wykorzystać prowadząc firmę. A jeśli tak to, czy mogłabym odliczyć w tej sytuacji 23 % podatku czy tylko 7 %?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: pytanie do księgowej nt. remontu

Prosze sprawdzic tego majstra czy moze wystawic f-re bo moze sie okazac ze odmowi , on kupi materiały wystawi nanie rachunek a od tego rachunku musi zaplacic podatek dochodowy uwaga na cwaniaczkow.

jest to osoba zaufana. Jeśli mówi,że wystawi mi fakturę to wystawi. Tylko, czy jest sens tak kombinować, czy wyjdzie na to samo, gdybym brała faktury na siebie?

brac na siebie a potem tylko na usługe i gotowe.

Odpowiedź na Pani pytania nie jest prosta. Wiele zależy od tego czy lokal ten jest Pani własnością, czy też jest to lokal dzierżawiony. Ponadto istotny jest zakres przeprowadzanych prac, bowiem przepisy podatkowe inaczej kwalifikują remont, inaczej modernizację, a jeszcze inaczej inwestycję. W zależności od tego wydatki mogą lub nie zaliczone do kosztów uzyskania przychodów ( koszty podatkowe).
Innym problemem jest sprawa VAT. Niezależnie od wszystkiego stawka podatku VAT będzie wynosiła 23%, gdyż stawka 8% ( a nie 7 ) dotyczy tylko budownictwa mieszkaniowego. Natomiast możliwość odliczenia podatku naliczonego zawartego w fakturach zakupu materiałów do remontu też zależy od wieli czynników, a głównie od momentu zarejestrowania się jako czynnego podatnika VAT.
Reasumując , w Pani zapytaniu jest zbyt mało danych, aby udzielić konkretnej odpowiedzi.

Witam. Chętnie udzielę odpowiedzi na dodatkowe pytania jeśli będzie Pani tak miła i mi podpowie co z tym fantem zrobić. Planuję założyć działalność za 2-3 miesiące, a do tego założyć spółkę z koleżanką, która już działalność prowadzi (jeszcze nie wiemy,czy będzie to spółka partnerska, czy cywilna).

Nie wiem na podstawie jakich kryteriów kwalifikuje się prace jako remont, modernizacje, czy inwestycję. Roboty obejmują "wyprucie" wszystkiego ze środka łącznie ze ścianami i podział lokalu na pomieszczenia spełniające wymogi mojej działąlności (medyczna). Plus cała wykończeniówka.

Proszę podać maila, to odpowiem bardziej szczegółówo.

oliwka81@onet.eu

witam

mam od kilku godzin jakiś problem z zalogowaniem się do poczty. także proszę o wyrozumiałość. pozdrawiam

Inne tematy z forum

Gdzie najtaniej farby (22 odpowiedzi)

Musimy odświeżyć domek na działce :) Mały domek z płyt i elementów drewnianych :] Malowany...

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (41 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...

Kamień dekoracyjny w dużym pokoju? (44 odpowiedzi)

Planujemy położyć na głównej ścianie pokoju. Jak Wam się podoba? Czy mogę na nim powiesić telewizor?