spacer z psem

Czołem, znacie jakieś fajne miejsca w Baninie gdzie bezstresowo można puścić psa? Gdziekolwiek człowiek nie idzie to same zboża i inne rolne uprawy a z szacunku dla rolników nie chciałbym ich denerwować :) Są jakieś większe place polne gdzie nic prócz chwastów nie rośnie?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: spacer z psem

No niestety nikt o tym nie pomyślał. A że wszystkie działki prywatne, to gmina też tego nie zorganizuje, bo nie ma gdzie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepiej na własnej działce ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja się zastanawiam, gdzie iść z dzieckiem, żeby samochody nas nie rozjechały....
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nigdzie w Baninie ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

puścić psa , to można tylko na własnej działce , nawet w lesie nie można , grozi za to mandat
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

niektórych niestety ludzi nie można zrozumieć. Sąsiad sąsiadowi wrogiem. Tylko patrzy się jeden z drugim co kto robi legalnie czy nielegalnie. Jak coś zauważy to pisze na forum, że za coś grozi mandat, że to jest nielegalne, że robi źle. A już taki sąsiad będzie czuł się spełnionym kiedy za płotem zauważy coś nielegalnego. Czym prędzej zacznie pisać urzędowe pismo aby wszczęto kontrolę i sowicie ukarano.
Bo przecież tak nie może być w państwie prawa. Taki ,,sąsiad'' jeden z drugim to ,,skarb''. Ostatnio do Nadzoru Budowlanego wpłynęło pismo ,,praworządnego sąsiada'' który to uprzejmie doniósł o samowoli budowlanej która polegała na utwardzeniu nawierzchni pod grilla'' Coś pięknego. Sąsiad do rany przyłóż. Czym większe skupisko ludzi tym więcej różnego ''elementu''.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

e tam.
To akurat lepiej wiedzieć, bo mandat dostajesz nie na podstawie donosu a jak spotkasz np. leśniczego w lesie i zobaczy że piesek sam sobie biega.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

bez jaj. ludzie kochani jacy wy jesteście anty ludzcy, wszystko przeszkadza, sąsiad buduje sobie grilla do tego ładne alejki-chodniczki a za płotem taka menda co śle donos. To nie jest normalne.
Ale oczywiście element sprowadził się do Banina i się mądruje.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

To się nazywa zawiść patriotyczna :D
Jak mawiał Piłsudski "Naród wspaniały, tylko ludzie kurky."
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niby za co ?
Nie ma obowiazku prowadzania psow na smyczy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

takie prawo, zapłacisz, to się dowiesz
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest obowiązek szczególnie teraz kiedy mogą być młode zwierzaki w lesie. Jak nie wiesz co może się zdarzyć - poszperaj w necie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Moze musze zaktualizowac wiedze,
ale obowiazek prawny mowil dotychczas ze pies musi byc pod kontrola - na smyczy LUB w kagancu, o ile nie nalezy do listy ras niebezpiecznych.
Wobec czego wiekszosc osob moze prowadzic psa bez smyczy o ile ma zalozony kaganiec. Jest chyba tez zapis mowiacy o tym ze to dotyczy miejsc publicznych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

to poczytaj :)

Ustawa o Lasach z dnia 28 września 1991 r. (Dz. U. 91.101.444) w art. 30 pkt 13 mówi, że zabrania się w lasach puszczania psów luzem.

Kodeks wykroczeń art. 166 mówi: Kto w lesie puszcza luzem psa, poza czynnościami związanymi z polowaniem, podlega karze grzywny albo karze nagany.

psy w lesie mogą się łatwo zgubić, kiedy pójdą tropem i oddalą się zanadto od właściciela
kiedy się oddalą (zgubią) narażone są na:

zaplątanie się we wnyki
spotkanie dzikiej zwierzyny, która może je zaatakować: dzik
spotkanie dzikiej zwierzyny, którą płoszą (gonią) / atakują: zając, sarna
znalezienie padliny (nie wiadomo, co mogło być przyczyną padnięcia zwierzęcia starość lub choroba)
znalezienie szczepionek na wściekliznę dla dzikiej zwierzyny i zjedzenie ich
odstrzelenie przez niekompetentnych myśliwych
zjedzenie trutek, które pobliscy mieszkańcy mogą wyrzucać na lisy, w celu ochrony swoich kurników, lub zetknięcie się z padłymi zwierzętami, które padły od trucizny

I to jest właśnie rzetelna odpowiedź, zamiast obecnego w koło bezcelowego narzekania i bezsensownej krytyki :)
Z wyobraźnią u mnie spoko, więc zdaje sobie sprawę z potencjalnych niebezpieczeństw, natomiast nie wiedziałem ze odnośnie lasów i puszczania psów funkcjonują osobne przepisy.
Dzięki.

dokładnie, bo nawet w lesie trzeba być czujnym, bo samochody pędzą :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

na koncu borowieckiej tj ta koło biedronki jest las i fajna droga
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak takiego pieska mysliwy spotka w lesie bez smyczy ..to morze go strzelic i nac nie zrobisz:):)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nic:):):)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak piesek będzie w lesie w pobliżu właściciela to leśniczy może strzelić, ale co najwyżej karpia. Gdyby w mojej obecności jakiś idiota strzelił do mojego psa to gwarantuję że nie czekałbym aż być może skieruje lufę w moją stronę tylko podarował mu kilkanaście gramów ołowiu. Odbyłoby się to zgodnie z literą prawa i nic na to nie poradzisz.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Z jaką litera prawa?? Pewnie masz pozwolenie na broń a tym samym wiesz co możesz a co nie. Trudno będzie tobie udowodnić że zastrzeliłEs leśniczego za psa. Prokurator może tego nie uznać. Więc straszyć możesz, ale tak na prawdę to od straszenie to są duchy...
A swoją drogą to musisz się strasznie bać skoro chodzisz z bronią na spacer, no chyba że chcesz podnieść swoje ego...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Może po prostu przestań(cie) pisać takie brednie. Nikt (żaden myśliwy, policjant, wojskowy) przy zdrowych zmysłach nie wyciągnie broni i nie zacznie strzelać w obecności innego człowieka, tym bardziej celem zabicia udomowionego psa. Jest przepis który mówi o możliwości odstrzału bezpańskich psów, ale nie ma nic wspólnego z zabijaniem psów przebywających pod opieką właściciela. Tak. Strasznie się boję i mam bardzo małe ego. Zapewne skończyłeś psychologię skoro wyciągasz tak trafne wnioski. Ostatnio jadąc samochodem zauważyłem że inni kierowcy mają pozapinane pasy bezpieczeństwa, no ci to się dopiero muszą bać że będą mieli jakiś wypadek. Znam też takich którzy zamykają drzwi na zamek jak wychodzą z domu. To już chyba normalnie apogeum strachu. A jakie jest twoje ego skoro korzystając z anonimowości jaką zapewnia internet wyszukujesz okazje do prowokowania zaczepek?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale tą drogę też trzeba sprzątać po pieskach
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

nabudowali kurników to i nie ma gdzie spacerować z psem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Spacerować można wszędzie,ale nauczcie się po swoich pupilach sprzątać,to żaden wstyd.

Inne tematy z forum

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

Krzyki ul. Zlota (3 odpowiedzi)

słuchajcie, średnio co dwa tygodnie w weekendy dochodzą krzyki z ul. Złotej. Taka ślepa uliczka,...