staż absolwencki

Ostatnio widuję ogłoszenia, zachęcające do wzięcia udziału w konkursie prac dyplomowych, oferujących dobrze płatny staż z możliwością zatrudnienia. I tak zainteresowało mnie to, zamieszczone w serwisie dlastudenta.pl, tylko nie ufam ogłoszeniu, w którym nie ma podanej strony internetowej, a mail to: inicjatywa.akademicka@autograf.pl. Wszystko pięknie, ale nie wyślę cv ze swoimi danymi i do tego wszystkiego własnej pracy dyplomowej, gdy nie mam pewności czy organizator konkursu to nie jest jakiś zdesperowany student, szukający pomysłu na własną pracę licencjacką/magisterską. Czy ktoś ma doświadczenie z jakimiś ciekawymi programami stażowymi? Będę wdzięczna za pomoc :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: staż absolwencki

Radzę chodzić na targi pracy w Amber Expo lub rejestrować się na wirtualnych targach pracy (co jakiś czas odbywają się one na Monster Polska lub za pośrednictwem Biur Karier UG i PG - wystarczy tylko pobrać bezpłatnie z ich strony kalendarium). A ogłoszenia w sprawie stażu na takich portalach jak podany przez Ciebie można sobie darować - 90 % ogłoszeń jest wystawianych przez studentów, którzy chcą sobie dorobić. Poza tym gdy ogłoszenie o np. staż, praktykę czy pracę dodatkową nie ma podanej strony WWW, REGONU lub chociażby NIP-u, to nie warto tracić czasu na takie coś. Aha i na takich portalach pełno jest oszustów próbujących wyłudzić Twoje pieniądze. Ogólnie dlastudenta.pl to syf...

P.S. Życzę Ci szczęścia w nabywaniu doświadczenia. Swoją drogą teraz już w czasie studiów trzeba / powinno się pracować (tak od II, najpóźniej III roku), bo pracodawcy wymagają prawie wszędzie doświadczenia zawodowego.

Wiem, dlatego nigdy nie wysyłam aplikacji, jeśli nie mam 100 % pewności, że firma istnieje, bo niestety jest ogrom takich "wątpliwych ogłoszeń" (typu: lider na rynku, a mail praca584986@wp.pl) :) Co do zdobywania doświadczenia w czasie nauki, masz całkowitą rację - całe studia pracowałam :) a mimo to dostać nową pracę wcale nie jest tak łatwo (mimo wykształcenia, które dzisiaj właściwie nie ma zbyt wielkiego znaczenia i sporego doświadczenia zawodowego). Teraz zależy mi na nabyciu konkretnych umiejętności, stąd to pytanie - czasem są prowadzone fajne programy stażowe (najczęściej przez banki, które akurat omijam szerokim łukiem:)) dlatego zależy mi na wskazaniu miejsc, z których jeszcze nie korzystałam. Przyznam, że akurat w targach pracy nigdy nie uczestniczyłam, bo zawsze dostając powiadomienia z Biura Karier, wydawało mi się że jest tam stosunkowo niewiele "sensownych" firm. Czy masz może wiedzę czy takie targi faktycznie dają zadowalające efekty? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie :)

Inne tematy z forum

Flextronics Tczew - Opinie (16 odpowiedzi)

Za tydzień mam rozmowę w tej firmie na stanowisko operatora (giętarka) produkcji przez agencję...

Porta KMI Bolszewo (3 odpowiedzi)

Jak w tytule. Pracuje lub pracował ktoś w ich biurze? Jak tam jest naprawdę, bo trochę w necie...