wybucha afera taśmowa - 2014/06/14

Z nagrań wypływają pojęcia, przyjęte później do języka potocznego określające kondycję państwa teoretycznego ("Ch...,d... i kamieni kupa"), alegoryczne przedstawienie statystycznej polskiej pensji ("miska ryżu"), mentalność polityków pracujących nad polepszeniem losu obywateli ("oczekiwania należy wygaszać") i wiele innych. Ku zdumieniu niektórych nagrani przedstawiciele kasty rządzącej używają tak samo elitarnego słownictwa jak tłum wygłaszający pochwały przedstawicielom władzy. Premier Tusk za wszystkie ujawnione wałki obwinia...nagrywających, i tak, za pół roku będzie miał daleko w tyle całą aferę bo będzie w Brukseli uśmiechał się do każdego za 25 000 EUR miesięcznie. Jedyny skazany w całej aferze to Marek Falenta (ten co zlecił nagrania, ucieknie z kraju ale zostanie zatrzymany w Hiszpanii). Paweł Graś (sekretarz stanu) zyskuje sławę ekonomisty autorytatywnie oznajmiając w nagraniach, że "na narkotykach nie ma biznesu, teraz robi się wałki na VAT". Reszta autorów "państwa teoretycznego" (szef MSW - Bartłomiej Sienkiewicz, szef MSZ Radosław Sikorski, szef resortu infrastruktury i rozwoju Elżbieta Bieńkowska, prezes NBP Marek Belka i szef CBA Paweł Wojtunik) wyląduje bezpiecznie na korzystnych politycznie stanowiskach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myślałem, ze ty o tych taśmach dewelopera Kaczyńskiego, na których będąc zwykłym posłem zabawia się w biznesmena i reprezentuje jakieś bliżej nieokreślone prywatne interesy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Czy złodziej złapany za rękę przestaje być złodziejem ? (13 odpowiedzi)

Tow. Nawrocki z partii putinowskiej zadeklarował oddanie mieszkania, które przejął od Pana...

Jak uczucia po wynikach wyborów? (10 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...

Karol Nawrocki vel Tadeusz Batyr (12 odpowiedzi)

Niedawno w ogólnopolskich mediach toczyła się i toczy dyskusja dotycząca osoby niejakiego Karola...