majowo-CZERWCOWE-lipcowe Mamusie i Dzieciaczki- 100% cz. 3 (41)

Nasza super lista dzielnych mamusiek i słodkich dzidziek:

5.05 (termin 05.05) - Nataluś- chłopczyk Maksymilian, 2970g, 52cm, Swissmed
19.05 (termin 28.05) - *Iza* - dziewczynka Pola 3350/52, Zaspa
19.05.(termin 25.06) - Askomcio1 - dziewczynka Natasza 2580g/50 cm
20.05 (termin 11.06) - dorcis- Wojtuś 2780, 52 cm i Weronika 2600 54 cm
28.05 (termin 31.05) - aniami - Mikołaj 3300, długości nie ma bo w Madrycie nie mierzą
29.05 (termin 19.05) - Mimii - Borysek 3790, 54 cm, Kliniczna
30.05 (termin 12.06) - Inka.ja- Zosieńka, 1960, 44cm, Kliniczna
03.06 (termin 06.06) - 3oko - Piotruś 3250, 53 cm, Redłowo
04.06. (termin 06.06) - kamila101 - Leon, 3789, 53 cm, Zaspa
07.06 (termin 04.06) - sylver - Ania 3600, 55 cm, Zaspa
08.06 (termin 7/13.06) - IG - Paulinka 3250, 55 cm, Redłowo
08.06 (termin 07.06) - Daria_982 - Magdalena 3350, 56 cm, Redłowo
08.06 (termin 30.05) - Wiper - Maurycy 4270, 58cm, Gliwice
08.06 (termin 07.06) - Aniouka - Maja 3410, 54cm, Zaspa
10.06 (termin 17.06) - kamyk - Karol 3680, 58 cm, Swissmed
10.06 (termin 17.06) - tata Carlosa (Mąż kamyka) - Karol 3680, 58 cm, Swissmed
12.06 (termin 03.06) - Sorha - Wojtuś 3130, 55 cm, Swissmed
14.06 (termin 17.06) - kobietaznadmorza - Iza 4340, 60 cm, Zaspa
17.06 (termin 25.06) - grab85 - Kacperek 2920, 51cm i Martynka 2880, 53cm, Wejherowo
19.06 (termin 16.06) - bauaganiarka - Martynka 4110g, 59cm, Wejherowo
19.06 (termin 19.06) - A&M 2009 - Laura 2760g, 53 cm, Wejherowo
21.06 (termin 01.07) - cecha - Szymon 3320 g, 55 cm, Sz. Wojewódzki
22.06 (termin 20.06) - Okruszek - Magdalena 3280g, 54cm Kliniczna
22.06 (termin 22.06) - Husky03 - Kornelia 3940, 58 cm, Sz. Wojewódzki
22.06 (termin 27.06) - nitusia25 - Michałek 3010g i 53 cm
25.06 (termin 28.06) - Magda81 - Liwia 3700 g, Sz. Wojewódzki
29.06 (termin 16.06) - czerwcoweczka - Laura 3730 g, 58 cm, Lębork
30.06 (termin 29.06)- aniuko - Alicja 4100g, Sz. Wojewódzki
01.07. (termin 28.06) - perła - Filip 3350g, 56 cm
02.07 (termin 22.06) - Mammamia - Gabrysia 3000g 52 cm Redłowo
02.07 (termin 2.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
05.07 (termin 23.06) - Myszka - Kinga 3435g, 57 cm, Zaspa
06.07 (termin 27.06) - Liluś - Wiktoria 4250g, 57cm
03.07 (termin 29.06) - lestek - Michałek 3940g, 57cm Zaspa
11.07 (termin 30.06) - baskasl ~ chłopczyk (Redłowo)
13.07 (termin 30.06) - jolla - Marcin 3600g, 55 cm, Redłowo

link do poprzedniego
http://forum.trojmiasto.pl/majowo-CZERWCOWE-lipcowe-Mamusie-i-Dzieciaczki-100-cz-2-40-t173682,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: majowo-CZERWCOWE-lipcowe Mamusie i Dzieciaczki- 100% cz. 3 (41)

Lestek zajrzyj do Mothercare w Klifie, są tam ciuszki do chrztu (ja nie przepadam za gajerami) ale tez nowa kolekcja - super ciuchy w stonowanych biało-szarych kolorach. Nie wiem jak ceny bo bede sie interesowała dopiero we wrześniu.

Ja kłade mojego Bąbla w wózeczku na płasko, nic nie podkładam.
Byliśmy dziś na ważeniu - 5430 - z tego co piszecie to mój jest leciutki! Mysle ze on dużo spala, jak lezy bez smoczka to strasznie macha rączkami i nóżkami.
Czy Wasze dzieci też wkładają piąstki do buzi? nie chodzi mi o wkładanie bo są głodne, ale nawet po jedzeniu? moj od tygodnia wklada caaale rączki, pare razy juz sie zaksztusil, tylko na macie je wyciaga i woli szturchać zwierzątka. Nie wiem, moze odkrył ze ma rączki i dlatego je wkłada, albo bolą go dziąsła?

daria, ja wiem że to prawidłowe odruchy natomiast nie wiem czy ma to jakiś związek z napieciem mięśniowym. Może Mammamijka się wypowie co powiedzieli w szpitalu.

Moja Myszka jeździ w wózku na płasko. Czasami podkładam jej pieluszkę tetrową z boku, aby łepek nie leciał jej na bok w jedną stronę w tą w którą jest aktualnie skierowany. Też próbowałam podnieść jej oparcie bo też mam regulowane. Niestety Kinia wtedy "zjeżdżała", a ktęgosłupek wyginał się na bok. Pewnie dlatego, że było za wysoko. Czytałam, że jednak takie maluch należy jak najwięcej kłaść na płasko. Myślę jednak, że delikatne podwyższenie nie zaszkodzi Maluchowi.

W najbliższą środę wybieram się z mamą do Multikina w Gdyni na MultiBabyKino, jest w każdą środę o 12:00, bilet za 15 zł, teraz bedzie Projekt Dziecko (film na czasie, hehe), zobaczcie:
http://www.silverscreen.pl/gdynia/innywymiarkina,multibabykino,934.html

Może sie sopotkamy... :)

To chodzenie to jest objaw prawidłowy, małe dzieci mają taki odruch, tak samo jak podkurczanie paluszków u stóp (tzw. małpi chwyt), później te odruchy zanikają. Po urodzeniu też tak każą dzieciom "chodzić"

Hej Laski !

Też mnie zmartwiłyście z tym neurologiem. Nasza Kinga też prawie od poczatku podnosiła i podnosi pięknie główke. Fakt, że nie przepada za leżeniem na brzuszku i po kilku min. dosłownie krzyczy w niebo głosy. Ale świetnie się ratuje i podnosi wysoko łapek.
Może jednak to też napięcie mięśni, bo Młoda czasem jak leży na boczku ma odchylony łepek troszkę do tyłu. U pediatry jak byłysmy w zeszlym tyg. nie stwierdzono nic niepokojącego. Lekarka trzymając Młoda pod paszki kazała jej "chodzić" i poszło świetnie.

Mammamijko, czy to "chodzenie" Twojej Gaby na konsultacji neurologicznej, miało jakiś związek z napięciem mięśniowym ?
Również podłączam się do pytanka: macie jakiegoś neurologa, którego możecie polecić ? Lepiej dmuchać na zimne - chyba się wybierzemy.... ale jeszcze nie wiem do kogo.

Jak pisałam wcześniej byłam na USG kompleksowym u dr Wyszomirskiej. Bioderka, mózgowie i jama brzuszna praz serduszko. Wszystko jest w porządku. Bardzo się cieszymy. Polecam - lekarka świetna.

Moja Madzia też jakby ostatnio mniej je, ale to moze wynikać z tych okresow nagłego wzrostu, moze przez to twoja dzidzia jest bardziej senna, bo szybko rośnie i potrzebuje na to dużo energii. Nastolatek jak szybko rośnie to też potrzebuje wiecej snu.

A Madzia też nie lubi leżeć w wózeczku całkiem na płasko i delikatnie podniosłam jej oparcie. Oparcie mam w wózku regulowane ale najniższy stopien jest jeszcze za wysoki, wiec podłożyłam pod to oparcie kocyk zeby było pod lekkim kątem, a dodatkowo też włożyłam płaską posuszeczke zeby było jej miekko w główke. I od tego czasu jest w wózku spokojniejsza i dłuzej moze w nim wytrzymać.

Aniuko, ja kupiłam na Allegro taki specjalny komplecik do wózka - kocyk i mała płaska poduszeczka i tak woże moją Laurę (czasem bez kocyka oczywiście). A do łóżeczka zamiast poduszki to kłade złożoną tetre, żeby jednak troszkę wyżej jej ta główka leżała :-)

Siemka,
od wtorku okazuje się że mam małego śpiocha i niejadka :-(
Nie wiem czy przez to niskie ciśnienie, czy może coś jej jest, ale ciągle by tylko spała, czasem śpi tak długo, że sama ją wybudzam, bo się martwię, że już tak długo nie jadła, a ona zamiast być z tego powodu zła i płakać jest w takim pół śnie i się nawet uśmiecha. Jak się już mocniej obudzi przystawiam ją do cyca, ale ona trochę tylko pociumka (jakieś 10-15 minut) i po chwili znów zapada w tak mocny sen :-( Nawet pieluchę daje sobie zmienić na śpiocha, wcześniej to było niemożliwością. I na tego cycka też się już tak nie rzuca jak kiedyś, jakby był jej obojętny i wcale nie byłaby głodna :-(
Już odchodzę od zmysłów :-( Na jutro umówiłam się do prywatnego pediatry, bo mnie to strasznie niepokoi :-(
A może Wy też zaobserwowaliście ostatnio u swoich dzieci wzmożoną senność ? Mocniejszy sen ? Albo brak potrzeby jedzenia ?

Kupiłam dzisiaj od jednej forumki (pozdrawiam Sorhe, ktora okazała sie byc kolezanka z pracy, hehe) misia z bijacym sercem, myslałam ze to bedzie biło tak wiecie "puk puk" a to tak bardziej szumi, jak oddechy, jak bicie serca ale takie jak jest na usg, to tez byłoby dobre dla dzieci które lubia szum suszarki. Dzisiaj włącze jej misia na noc zobaczymy czy działa

Dziewczyny, ja również byłabym wdzięczna za odgłos suszarki. Jak macie to podeśijcie bezstress@gazeta.pl
I jeszcze pytanie: jak wozicie dzieciaki w wózku to na poduszce czy na płasko, ja wożę na płasko i przy wybojach mała telepie głową na wszystkie strony i się denerwuje, zastanawiam się czy nie włożyć do wózka poduszki pod głowę.

Najlepsze życzenia Wiper ! Sto lat życia i moc radości :)

Kamyk dostałaś fenistil i maść z kwasem bornym ?
Anoiouka także proszę o odgłos suszarki :> husky03@wp.pl

i nadal nie mam ubranka na chrzest:(
oblecieliśmy kilka sklepów i wszędzie takie gajery ze sztucznych szmat. wkurza mnie to.
znaleźliśmy też komplety śpioszki z delikatnym haftem + kaftanik + czapeczka z bawełny i chyba na to się zdecyduję. chociaż wtedy nasz Misiek będzie taki biedniutki...
na allegro są komplety z abrakadabra - śliczne i drogie jak cholera. ale może coś z tego?
przynajmniej kupiliśmy świecę:)

Wiper, sto lat:)

Mammamia, na czym polegała ta korekta zeza? mam nadzieję, że nie operacja...

Anoiouka, poproszę o tę suszarkę. mcda@wp.pl

Magda81, mała na pewno śpi dobrze po takich spacerkach, a mama pewnie jeszcze lepiej, he he:)
Pediatra powiedziała, że kiedyś nie robiło się z zezem właśnie do 3 roku życia, bo samo się naprawiało, ale teraz nawet kilumiesięczne dzieci noszą okulary. Nie wiem co o tym sądzić, więc idziemy do tej poradni leczenia zeza. A co to za operacja? Jak dzieci to znoszą? Aż mi ciarki przeszły...
Dobrze, że torbiel zniknęła. Też się pewnie stresujecie. Neurolog z przychodni powiedziała, że skoro mały ma dopiero miesiąc, to nie da mu skierowania na usg główki, tylko mamy przyjść do kontroli. Poza tym skonsultujemy się z dr Sroką, może ona powie coś innego.

Wczoraj spędziłam z Liwią pół dnia na dworzu. O 13 wyjechałaśmy na Żabianke, poszłyśmy na spacerek do Sopotu i spowrotem na Przymorze :) Mała była bardzo grzeczna, dwa razy wystawiałam cycka gdzieś na ławce. Wróciłysmy do domku o 19 mała zjadła i obie zasnełysmy. Obudził mnie mąż o 22 (jak wrocił z pracy) wykąpaliśmy mała taką półśpiącą, coś tam zjadła i spała dalej do 4 :)

Zauwazyłam, że po długich spacerkach mała pięknie śpi :)

Wiper samych słonecznych, usmiechnietych dni i oczywiście przespanych nocy :) STO LAT :)

wiper żyj nam zdrowo sto lat! :))

dziewczyny ja poszłam do neurologa w szpitalu w redłowie jak bylismy teraz z tym zapaleniem płuc - zgłosiłam, ze mnie niepokoi ta jej "siła" i załatwili mi konsultacje. I tak to wyglądało :)

A ja już zdrowa prawie całkiem - wiecie co pomogło? Dwa dni bezwzględnego leżenia i pocenia się - nigdy tego nie próbowałam bo nie mam za grosz cierpliwości a to jednak działa, cholera!

Lestek nie jesteś sama - jak czytam Twoją wypowiedź to jakbym czytała o nas...
Ja robiłam usg u dr Wyszomirskiej bo w szpitalu wykryli u małej w główce torbiel i po 4-6tyg miałam to sprawdzić. Na szczęście się wchłonęła ufff
Mała też czasem zezuje.
Jak byłam z nią u okulisty z ropiejącym oczkiem to dr kazała na razie się tym nie przejmować. Niby dzieci nawet do 3 lat moga zezować.
Mam nadzieje, że jej to minie a jak nie to w najgorszym razie to zoperujemy - ja przeszłam takie dwie operacje i nic mi nie było...

Wszystkiego naj naj Wiper:))))

U pediatry Karol na uczulenie dostal krople oraz masc robiona za zamowienie w aptece, juz powoli mija...naszczescie, waga 5,500 :)

Wiperku, miliony buziaczków z okazji kolejnej 18stki :p

lestek ja mam odgłosy suszarki, tylko podaj mejla

Inne tematy z forum

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...