majowo-CZERWCOWE-lipcowe Mamusie i Dzieciaczki- 100% cz. 9 (47)

Dziewczyny tamtego już nie dało się czytać-za długi ;)

Nasza super lista dzielnych mamusiek i słodkich dzidziek:

5.05 (termin 05.05) - Nataluś- chłopczyk Maksymilian, 2970g, 52cm, Swissmed

19.05 (termin 28.05) - *Iza* - dziewczynka Pola 3350/52, Zaspa

19.05.(termin 25.06) - Askomcio1 - dziewczynka Natasza 2580g/50 cm

20.05 (termin 11.06) - dorcis- Wojtuś 2780, 52 cm i Weronika 2600 54 cm

28.05 (termin 31.05) - aniami - Mikołaj 3300, długości nie ma bo w Madrycie nie mierzą

29.05 (termin 19.05) - Mimii - Borysek 3790, 54 cm, Kliniczna

30.05 (termin 12.06) - Inka.ja- Zosieńka, 1960, 44cm, Kliniczna

03.06 (termin 06.06) - 3oko - Piotruś 3250, 53 cm, Redłowo

04.06. (termin 06.06) - kamila101 - Leon, 3789, 53 cm, Zaspa

07.06 (termin 04.06) - sylver - Ania 3600, 55 cm, Zaspa

08.06 (termin 7/13.06) - IG - Paulinka 3250, 55 cm, Redłowo

08.06 (termin 07.06) - Daria_982 - Magdalena 3350, 56 cm, Redłowo

08.06 (termin 30.05) - Wiper - Maurycy 4270, 58cm, Gliwice

08.06 (termin 07.06) - Aniouka - Maja 3410, 54cm, Zaspa

10.06 (termin 17.06) - kamyk - Karol 3680, 58 cm, Swissmed

10.06 (termin 17.06) - tata Carlosa (Mąż kamyka) - Karol 3680, 58 cm, Swissmed

12.06 (termin 03.06) - Sorha - Wojtuś 3130, 55 cm, Swissmed

14.06 (termin 17.06) - kobietaznadmorza - Iza 4340, 60 cm, Zaspa

17.06 (termin 25.06) - grab85 - Kacperek 2920, 51cm i Martynka 2880, 53cm, Wejherowo

19.06 (termin 16.06) - bauaganiarka - Martynka 4110g, 59cm, Wejherowo

19.06 (termin 19.06) - A&M 2009 - Laura 2760g, 53 cm, Wejherowo

21.06 (termin 01.07) - cecha - Szymon 3320 g, 55 cm, Sz. Wojewódzki

22.06 (termin 20.06) - Okruszek - Magdalena 3280g, 54cm Kliniczna

22.06 (termin 22.06) - Husky03 - Kornelia 3940, 58 cm, Sz. Wojewódzki

22.06 (termin 27.06) - nitusia25 - Michałek 3010g i 53 cm

25.06 (termin 28.06) - Magda81 - Liwia 3700 g, Sz. Wojewódzki

29.06 (termin 16.06) - czerwcoweczka - Laura 3730 g, 58 cm, Lębork

30.06 (termin 29.06)- aniuko - Alicja 4100g, Sz. Wojewódzki

01.07. (termin 28.06) - perła - Filip 3350g, 56 cm

02.07 (termin 22.06) - Mammamia - Gabrysia 3000g 52 cm Redłowo

02.07 (termin 2.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki

05.07 (termin 23.06) - Myszka - Kinga 3435g, 57 cm, Zaspa

06.07 (termin 27.06) - Liluś - Wiktoria 4250g, 57cm

03.07 (termin 29.06) - lestek - Michałek 3940g, 57cm Zaspa

11.07 (termin 30.06) - baskasl ~ chłopczyk (Redłowo)

13.07 (termin 30.06) - jolla - Marcin 3600g, 55 cm, Redłowo

Link do starego: http://forum.trojmiasto.pl/majowo-CZERWCOWE-lipcowe-Mamusie-i-Dzieciaczki-100-cz-8-46-t184990,1,16.html

Ps Nowe Mamuśki i ich pociechy niech skopiują listę i same się dopiszą bo w tym z****iście długim poprzednim wątku nie chciało mi się szukać kiedy i kogo urodziłyście ;) pamiętam tylko, że katka Fifiego ale na tym koniec :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: majowo-CZERWCOWE-lipcowe Mamusie i Dzieciaczki- 100% cz. 9 (47)

Młody czasem tylko na wieczór na rękach jest usypiany, a w dzień to leży na leżaczku, aż mu się znudzi i zaśnie. Nie miałabym czasu go usypać przy sobie, bo Patrycja absorbuje 90% mojej uwagi.

o ho ho, ale się tu spotkań szykuje, ciekawe, czy się na jakieś załapiemy :)
Aniouka, o której zapraszasz?
no a ten kulig - jaki super pomysł, jednak coś fajnego może się zdarzyć zimą ;) bo ja strasznie zimy nie lubię :/ tzn lubię tylko, jak jest za oknem ciepłego domku :)
Mam nadzieję, że Martysia nie ma w tym przypadku odwrotnie niż ja, tak jak ma np z porankami - ja ich nie cierpię, bez względu na to, ile spałam w nocy, a ona jest wtedy chyba najsłodsza :) na szczęście nawet daje mi pospać :]

a dziś się obudziłam z myślą, żeby trochę pogooglować na temat bobomigów, o których kiedyś w Trójce słyszałam, tak się trochę nakręciłam, no i filmiki na youtubie znalazłam np o taki:
http://www.youtube.com/watch?v=7gSZfW4gVhI&feature=channel
:)

ech ja też bym chciała, żeby Mantysia nie piłą/jadła dużo słodkiego, sama miałam w dzieciństwie problemy z zębami, a tak to już jest, że chcemy nasze dzieciaczki uchronić przed błędami naszej młodości ;)
a przyprawy to co innego, podobno można spokojnie doprawiać wszystkim zielonym :) ale z curry bym poczekałą, bo to mieszanka jest i chyba zawiera czosnek, chili, bodajże sól... a jak źle się trafi to glutaminian sodu :/

Daria ja też czasem Tysię przy cycku usypiam i takiego flaczka dopiero odkładam, ale czasem zasypia też sama albo ze smoczkiem albo w wózku - na różne sposoby :) także myślę, że Ci się uda Magdusię nauczyć, na pewno rozpoznajesz, kiedy jest zmęczona itp; może sobie rozdział o spaniu 'Języka niemowląt' poczytaj? może być trochę ciężko na początku (Mamo, to nie tak zwykle zasypiam :)) ale na pewno zakuma, o co chodzi :)

No ja wiem, nawet masz zdjęcie na trawie z kwiatkiem pod pocztą ;)

Daria, szybciej Ty do mnie zawitasz, jak będziesz szła tu na pocztę. Mam do poczty ze 3 minutki spacerkiem.

Daria to ja się wpraszam:p
I zapraszam do mnie jednocześnie, ale jak już Tosia będzie całkiem zdrowa i wszelkie zarazki wyplenię:) Dam znac kiedy to nastąpi :)
do mnie jest łatwo dojechac wszystkim bo do obwodnicy rzut beretem a autobus podjezdza pod sam blok;)

Aniouka zaczełam dawać Tosi soczki dla dzieci kiedy przyszedł czas, ale to był błąd bo powinnam była zacząć od wody i do niej przyzwyczaić Tosię, potem herbatki. A soczki później i sporadycznie. Dziś jest tak, że Tosia ma awersję do wszystkeigo co nie jest słodkie, marzę o tym, żeby jak wiele dzieci piła wodę sobie. Ma okropną próchnicę i pomimo swojego wieku już 5 plomb :( Nie ma co się spieszyć z soczkami a jesli już to podam na pewno bardzo rozcieńczone. Nie wiem czy próbowałyście kiedy soczków dla dzieci np Gerber czy Bobovita? Jakie one są słodkie w większości!

aaaaa listopad ale gapa ze mnie:P
no do tego czasu to pewnie zdążę kolejny raz coś zepsuć:P

buu a mój samochód w naprawie:( choć po wczorajszej akcji mam pietra z tym kołem... mam nadzieję, ze teraz porządnie mi naprawią:) na Gdynię się pisze:) ale jak mi autko naprawią:)

Znowu Gdańsk :(((( Oł nooooooł :((((

No to ja mam propozycję spotkania u mnie, na Oksywiu, dla mamusiek gdyniowych i dla tych zmotorywanych, dla których czasoprzestrzeń wygląda inaczej niż dla tych korzystających z komunikacji miejskiej zbiorowej ;)
Jolla, ty tylko przejdziesz przez las i bedziesz u mnie! ;)
Ale szykujcie sie na listopad, jak skończymy tę fazę remontu, która aktualnie trwa.

Daria, nie dołączę do Twojego usypiania Dziuni, bo ja od początku dawałam cyca, Maja już skończyła (zamykała oczy i przestawała pić/jeść) od razu w pion na "beka" i do łóżeczka. Bez problemu mi się to udaje po dziś dzień
Natomiast moja koleżanka robiła tak jak Ty, nawet więcej!- jeszcze z cycem w buzi odkładała swoją Pati do łóżeczka :D Wygimnastykowana skubana haha

oooo.. mammamia to fajne przyprawy.. w takim razie już wiem czym będę przyprawiała :) I masz mega dobry sposób na marchewkę. Dziś w takim razie robię na obiada mielone z duszoną marchewką z curry :>
Co do Am. Łac. to wiesz.. u nich te owoce dyndają na drzewach przed chatami, u nas są jabłka :p
Jakimi soczkami karmiłaś Tosię? To będę wiedziała czego mam unikać? Chodziło Ci o kupne, czy w ogóle? :) Bo mnie to pewnie niedługo będzie czekało

Dziewczynki me drogie, a taki spontan mnie naszedł i zapraszam Was jutro na Chełm. Mieszkanie me/ nie me nie tak piękne jak Mimii, ale jak już będę miała swoje to na pewno się ciut zmieni, promys hehe.
Czy jest ktoś chętny, prócz Mimii? Bo już rozmawiałyśmy i jesteśmy umówione :)) tzn. umówieni- przepraszam Cię Borysku

Daria jak tylko masz ochotę pojeździć konno lub poprzytulać się do kucyków to zapraszam:) u nas koni pod dostatkiem:)

ja bym nie doprawiała, trochę się pokrzywi i przyzwyczai

Dziewczyny, a ja teraz z innej beczki. Czy któraś z Was popełniła ten sam błąd co ja i nauczyła dziecko zasypiania przy cycku i odkłada do łożeczka jak już jest w głębokiej kimie?
Wiem, że źle robie, ale ja nie umiem inaczej i nawet nie wiedziałam żeby robić inaczej bo nie wiedziałam jak.... :(

Gdzieś czytałam, że jest taki zwyczaj, czy jak to nazwać, tendencja, że pierwszy posiłek dziecka składa się ze składników rodzimych. Tzn. tak jak piszesz, że w Polsce dajemy dzieciom jabłka i marchewkę bo to u nas rośnie. W Afryce dzieci pewnie jedzą same banany, a w Indiach awokado i mango.

kurde, nie wiem czy dzieci mogą jeść curry, ale ja np uwielbiam z nią marchewkę wlaśnie. Kiedyś oglądałam program o zywieniu dzieci na świecie i pokazywali jak jadają niemowlęta w Indiach i Am.Łacińskiej. Szok! Pierwszy posiłek to nie żadno jabłko, ale awokado, mango itp. No i własnie mówili, że tam się doprawia takimi przyprawami dzieciom jak curry, kurkuma, zioła zielone itepe. Z Tosią nie byłam zbyt oryginalna, ale Gabi na pewno będę karmić inaczej. No i żadnych soczków! Jedno dziecko już zepsułam:/

Jak ja zawsze chciałam mieć konia!!! Marzyłam o tym całe dzieciństwo! A jak sie dowiedziałam, że mój małż, a wtedy chłopak jest ze wsi to oszalałam, bo myślałam że ma konia. A on sobie tylko żartował, że wieś, bo jest z małego miasteczka, no ale tam ma kawałek ziemi i nawet stajnia stoi, tyle że bez konia, pusta :(. Wynajmujemy teraz na skład :( Aaaaaale może kiedyś, kto wie, ja tam swojego konia wstawie ;)))) Szkoda, że to tak daleko od Gdyni jest. Jakby to jego miasteczko było bliżej to już dawno bym tam mieszkała.... eeeh....

sól to nie, nienajlepiej jak się uzależni od słonego:/ Może dodac przyprawy ziołowe, ale to już wytrawny smakosz wyrośnie wtedy;) Np oregano, bazylia - te są łagodne dla kubków smakowych. No i mięta, ale to już większy eksperyment;)

ja bym dała właśnie tej soli, a co :)

może ciutke soli dać?

może i głupio myślę, ale to tak jakbym ja musiała jeść coś bez smaku.. Nie mówię, że od razu tak samo przyprawiać jak sobie, ale tak tyci tyci? :)

Inne tematy z forum

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...