maka ziemniaczana

Temat dostępny też na forum: Wesele
my kupilismy butle z chelem do nadmuchiwania balonow. wiec jeden zwykly balon wytrzymuje ok 6-10h napompowany, pozniej opada na ziemie, aby przedluzyc jego "moc" mozna napompowac je takim specjalmym proszkiem uszczelniajacym, hmm no mozna, ale my wpadlismy na lepszy pomysl-duzo tanszy: otoz do kazdego balona za pomoca ejka powsypywalismy odrobina maki ziemniaczanej. balony unosily sie dluzej przez ok 4 h. polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: maka ziemniaczana

no noi no

Eliano, a ile kosztuje taka butla z helem i gdzie można ją kupić i na ile balonów wystarczyło???

hel jest dosyć drogi
1 m sześcienny tego gazu kosztuje około 50-60 zł
w panoramie firm jest taka rubryka gazy techniczne mususz tam sprawdzić
wiem, że jest taka firma gdzieś koło hali Olivi . Pewnie będziesz tam musiał zostawić kaucję za butlę i potrzebujesz również reduktora do butli
Balon napełniony helem utrzymuje się w powietrzu około 8-10h wszystko zależy od tego jakie duże będziesz mieć balony
nie wierzę w żadne bzdury z mąką ziemniaczaną jedyną rzeczą jaka może przedłużyć żywotność takiego balonu to specjalny żel
pozdrawiam
m

mxy napisał(a):

>> nie wierzę w żadne bzdury z mąką ziemniaczaną jedyną rzeczą
> jaka może przedłużyć żywotność takiego balonu to specjalny żel

bzdury - hehehe

my kupilismy najmniejsza butle jaka byla kosztowala 198 zl i bylo w niej 3,5 m3 a starczylo na pewno na 400balonow tzw 10 to jakies oznaczenie wielkosci balonow takie srednie+ wyglupy z wdychaniem i jeszcze zostalo duzo duzo. kaucja faktycznie byla. a do tego aby pompowac nie potrzebowalismy niczego-nakladalismy balon na bwint odkrecalismy kurek i juz.a i nie wiazac balonu(choc tak radza) ale bardzo mocno tasiemka.

czyli cena jest mniej więcej taka jak mówiłam , najmniejsze butle jakie są to jednometrowe, balony najlepiej zawiązać na supeł, wtedy ma się pewność, że nie będą przepuszczać
10 tzn 10 calowe są to dosyć małe balony mają średnicę około 25 cm
generalnie zasada jest taka, że im większy balon tym dłużej unosi się w powietrzu
do nadmuchiwania balonów helem najlepsze są balony 12"(około 30 cm średnicy albo 14"(około 35)
mxy

Inne tematy z forum

Ile alkoholu na weselu dla 100 osób (3 odpowiedzi)

Hej! Planuję wesele na około 100 osób i kompletnie nie wiem, ile alkoholu powinnam kupić. Wiem,...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (215 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

sukienki wieczorowe (57 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...