mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=511074&c=1&k=160#npu1

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

Te kropelki sa na recepte czy dostane je bez? Ka dziewczyny umieram. Dalej meczynie temperatura albo lekko ponad 39 albo kolo 39. Poza temperatura zimnymi dreszczami i poceniem sie i bolem glowy nic mi nie jest ale czuje sie koszmarnie. Najgorsze ze maz w poniedzialek wraca do pracy i i dzis mam ostatnia noc nierobstwa a nie jest nic lepiej. Cos czuje ze w pon wyladuje u lekarza... Dzis zalegam oficjalnie w lozku oby cos pomoglo. A w jakich dawkach podajecie te kropelki sorrki ale nie mam silny cofac sie i szukać w wątku :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem zadowolona. Podaje teraz Delicol i Sab i efekt jest najlepszy ze wszystkich opcji. Nie jest idealnie i mały czasem sie prezy, szczególnie w nocy jak ma mało ruchu, ale jest nieporównywalnie lepiej. :) ostatnio puszczam mu tez dźwięk suszarki z YouTube i odpada w minutę. Probowalyscie?

perfectangel - zadowolona jestes z efektow sab simplex?

happymum - moj maly tez mial tkie problemy, szczegolnie w nocy i pomogly kropelki Delicol, ale nie na kazdego maluszka dzialają

Iwona - ja nie mam skazy bialkowej, te kropelki rozpuszczają tylko laktozę z mleka mamy karmiącej, co powoduje ze dzieciaczki nie boli brzuszek przy kupie

A my dzisiej mielismy szczepienie, mały najpierw rozdawal uśmiechy na prawo i lewo do pediatry,a potem płakał strasznie przy wkluciach, patrzyl się na mnie takimi maleńkimi oczkami pełnymi łez z pytaniem w nich "jak moglaś mi to zrobić"...normalnie się poryczalam :(...straszne te szczepienia. Na szczęscie po się wyciszyl, potem do wieczora byl trochę marudny, pediatra mowi ze tak moze byc do tygodnia, bo dzieci mogą czuć się rozbite jak my w czasie grypy ;)

Mam pytanie - szczepicie na meningokoki? i jesli tak to kiedy?

Mamazosi u mnie ten trądzik niemowlęcy wygląda dokładnie tak jak go opisujesz... jak mała za długo policzek ma do czegoś przyciśnięty lub zakryty to robi się to czerwone takie mocno czerwone i gorące... nam to schodzi od manganianu potasu w którym ją kąpiemy (do wanienki wsypujemy odrobinę żeby woda była lekko fioletowa) i po dosłownie dwóch dniach zeszło plus smaruje clotrimazolum 3 razy dziennie...niestety po 2 tyg stosowania jak odstawiłam kąpiele z nadmanganianem to wysypka wróciła :/ więc nie do końca wiem ile ja mam to stosować...

Co do odciągania to ja pierw odciągałam co 3h, teraz już co 4-5h...ściągam z obu piersi i z każdej wychodzi mi między 90-120ml... tak już jest od prawie tygodnia po tej akcji z brakiem pokarmu...

Dziewuszki ja też mam pytanie moja córcia nie ma kolek ale wieczorami w nocy się pręży puszcza baczki i ma twardawy brzuszek...taki wzdęty...czy też mogła bym jej coś na to dawać? no i przez moją chorobę chyba ma problemy z kupką bo zawsze robiła taką ,,mega" z rana a od kilku dni tak jak jestem chora jest problem...wczoraj to jej pomogłam termometrem i poszło...ale dziś znowu kupki brak i się z wieczora pręży...

hej
z tym chorowaniem to jakaś plaga-wszyscy gdzie się nie słyszy chorują. Dziewczyny kurujcie się.
Happymum ja też nie mogę słuchać tych strasznych rzeczy, zwłaszcza że usg i ktg to standard. Jak ktoś mógł to zaniedbać zwłaszcza przy tak zagrożonej ciąży?
Happymum mam do Ciebie pytania dwa:
1. ile mleka ściągasz jednorazowo z piersi-i czy ściągasz z obu na raz,ile Twoja mała jednorazowo wypija
2.jak wygląda ten trądzik niemowlęcy u Twojej córci?U mnie jest to lekka, chropowata wysypka, która przy kontakcie z podłożem się zaognia, robi się jakby ciepła i czerwona
Co do ciązy po CC to dwa lata najlepiej odczekać, a po porodzie SN rok.
Ja też z małym nie wychodzę. Z racji jego choroby lekarka kazała wychodził jak będzie ok -2st, także drugi tydzień siedzimy w domu. Ale chyba ma sie niedługo ocieplić.
Katya z tym uchem to odwracalne czy nieodrwracalna zmiana?

1985słoneczko dzięki za informację :) już się stosuję...mam nadzieję że będzie lepiej...

Muszka więc trzymam kciuki za nas dwie...obyśmy się wykurowały...

Ja dziś nie puszczałam małej z mężem na spacer...jak dla mnie było już za zimno... może też świruje bo sama chora jestem i wolała bym żeby mała nie była chora...

Właśnie oglądam na tvn Uwagę...mama tych bliźniaków które zmarły we Włocławku była położną...masakra... ja tego oglądać bez łez nie mogę... tam więcej mam się wypowiada że potraciło dzieci z powodu niedopatrzeń lekarzy :(

Katya eh a da się coś zrobić z tym uszkiem lewym?

Hej dziewczyny :)

Lyneth my mamy nawilżacz miś z allegro, bardzo fajny, jest też żaba :)

Byliśmy przedwczoraj z małym na badaniu słuchu i niestety prawe ucho nie odpowiada.Najprawdopodobniej to antybiotyk podany w szpitalu

bylam wyrzucic smieci i w koncu tez jednak zdecydowalam sie wyjsc bo temo sie troche podniosla, ale i tak mialam wrazenie ze nos mi z zimna odpadnie;p

lyneth, nie grzej tak u malego, dzieci do spania powinny miec nawet 18 stopni.:) jak jest chlodniej to sie duzo lepiej spi. ja mam u dzieci wylaczony grzejnik, caly czas, tylko w pokoju mam na 3, a skale mamy dopiero od 2(jakies chore nowoczesne grzejniki, blok od 2012) zalaczaja sie same jak temp spada do 16 stop wiec 3 to jak u innych 2 i jest 21 st. co uwazam za ideal:)

ja marze o lecie, marzy mi sie takie jak bylo w 2013:)

Ja w końcu też zdecydowałam się iść na spacer. Potwierdzam słowa Lillipop - dzisiaj było cieplej niż wczoraj.
Ale i tak już bym chciała wiosnę :)

Dzięki Dziewczyny za wszystkie rady czym smarować buźkę Małego :) Na razie spróbuję Oillatum bo mam w domu a jak nie pomoże to będę próbowała czymś innym :)

Delie ja używam różnych wacików. Jak jestem w sklepie to kupuję te które są :)

Hmm a jak zwiększyć takiemu Maluchowi porcję jedzenia? Staś jak nie chce już jeść to nie je i go nie zmuszę...

AAbym dawałam Małemu te krople ale ulewał po nich więcej niż normalnie i odstawiłam, teraz dostaje Debridat i jest ok :) Czasem ulewa ale o wiele mniej.

Iwona84 objawy to też np ulewanie. Mi właśnie przez to że Mały ulewa lekarka kazała odstawić nabiał. A kropelki na tą laktozę to Delicol, do kupienia w aptece bez recepty.

My byliśmy dzisiaj na spacerze :) Nie czuć tak tego mrozu, wczoraj było zimniej mimo że stopni było więcej.

Dziewczyny które mają dietę do kiedy macie ją mieć? Do trzeciego miesiąca czy aż przestaniecie karmić? Bo się zastanawiam czy jak dziecko skończy trzy miesiące to można już normalnie jeść czy dalej uważać?

rany, w końcu mam chwilę, żeby do kompa usiąść :)

mamazosi, fajnie, że mały już zdrowy i zazdroszczę tego, że zasypia sam. u nas to narazie niewykonalne niestety. mimo, że twardo próbuję, to ostatecznie Młody i tak ląduje albo na rękach albo w moim łóżku przy cycu i dopiero udaje się zasnąć. Mam nadzieje, że niedługo mu to minie i jednak się nauczy sam spać we własnym łózeczku. W ciągu dnia poleży sam w łóżeczku, wszystko jest fajnie, gada i śmieje się do zabawek, ale jak tylko robi się senny to zaraz jest płacz.

Czyli tak jak teraz własnie... ech, dużo nie napisałam...

muszka - dzięki za info! Nawilżacza chcemy w nocy używać głownie, bo wtedy jak śpimy i przymknę drzwi to aż duszno się robi i czuć to suche powietrze. No i głownie na noc włączam grzejnik jak śpimy. W dzień wszędzie pootwierane to jest ok.

mamazosi - super, że mały zdrowy i przy okazji przebadany od stóp do głów :) Życzę Ci aby ten szpitalny tryb się długo u Kacperka utrzymał :) U nas po wyjściu ze szpitala niestety długo to nie potrwało...

Franek też miał taki trądzik jak piszesz i lekarz mówił, żeby z tym nic nie robić, samo przejdzie; i faktycznie tak było. Dzień dwa i zniknął, buźka gładziutka. Po jakimś czasie powrócił, ale tylko na dwa dni i znowu zniknął tak szybko jak się pojawił. Pediatra mówił, że to normalne. Ja buźkę smaruje małemu tylko kremem dla dzieci i to wszystko.

A wiecie co? Franek śpi w swoim łóżeczku!!! Normalnie nie mogę się nadziwić!!! Zasnął na kolanach w trakcie jedzenia i zero płaczu jak go odłożyłam, ale super!!!

Muszka a jak stosować ten nadmanganian potasu?rozcieńczyć w wodzie czy jak? myć tym codziennie czy tylko póki wysypka nie zniknie? U Kacperka ta wysypka to wyglądała jak taka kaszka chropowata. Miałaś podobnie?

Lyneth, ja mam nawilżacze powietrza. Jeden MPM stary u małej i drugi teraz na święta dostałam Eldom NU5 i jak narazie sprawdza się super. Jak powietrze jest dobrze nawilżone małemu przechodzi katar i łatwo się odycha. Sama mam problem z zatokami i jak jestem u niego to czuje różnice. Także jak macie sucho w domu to polecam.

Na twarz tez proponuje nadmanganian potasu z apteki. u nas wysypka od razu zniknęła, poza tym myje Oilatum i w sumie nie ma problemów ze skórą.

A z tymi wkładkami to ja wolę z hormonami, zawsze dodatkowe zabezpieczenie a hormony z wkładki działają tylko miejscowo.

hej
wreszcie mam czas na pisać. Wyszliśmy ze szpitala już w zeszły czwartek, po serii badań okazało się, że to tylko katar i odwodnienie. Ale mały przebadany od stóp do głów-włącznie z usg jamy brzusznej i ciemiączka. Miał też badania na różne wirusy, posiew moczu, pneumokoki itp. Także ostatni tydzień w domu to tylko inhalacje i karmienie i siedzenie w domu z dwójką dzieci. A dziś pierwszy dzień córka do przedszkola poszła-jak to cudnie być tylko z jednym dzieckiem.Byliśmy też na kontroli po szpitalnej i już wszystko ok-choróbsko sobie poszło.
Co do rytmu dnia to mały dzięki pobytowi w szpitalu nauczył się sam zasypiać-jupi!!! Chodzi spać ok 20.00 i śpi do 9.00 rano z pobudką o 23.00 i 6.00 rano na papu.
Przez dni wzmożonego kataru karmiłam małego tylko laktatorem-jak dla mnie masakra. Mały pił z butli,ale trwało to nawet godzinę. Ale dalismy radę. Znowu jesteśmy tylko na piersi, ewentualnie laktator jak chce gdzieś wyjść. Też mam dużo mleka pomrożonego.
Co do pupy to ja używam chusteczek pampers premium care albo ewentualnie dada niebieskie, reszta odpada.

U nas też wysypka na twarzy małego,mówią że to trądzik niemowlęcy, ale wygląda paskudnie...

Hej Dziewczyny!

My wczoraj byliśmy na szczepieniu, Franek na szczęście zniósł je dobrze. Bardziej płakał po 10min niż w trakcie wkłucia, a jak dostał jedzonko to od razu się uspokoił.

Joahne - na szczepieniu podobało mi się u nas w przychodni, że trzymasz dziecko na swoich kolanach i zabawiasz, a pielęgniarka do niego podchodzi i robi wkłucie w udo maluszka. Raz w jedno raz w drugie. Maluch u mamy lepiej to znosi tak myślę, niż położony gdzieś na stole czy coś.

W domu był troszkę marudny, baaardzo dużo zjadł, aż mi nie starczyło mleka odciągniętego i podałam mu bebilon. Potem próbował zasnąć i tak srednio mu szło, przysypiał i budził się co godzinkę - pół, aż wreszcie zasnął i spał do 21.30. Później znów zjadł, postękał troszkę i ok 24.00 zasnął w swoim łóżeczku!!! I spał tak do rana z jedną przerwą na jedzenie ok 5.00. Dziś też śpi w swoim łóżeczku i nie marudzi jak go odkładam, także wielki sukces jak na razie :) Zobaczymy jak długo to potrwa.

Ja za to odciągnęłam sobie wczoraj masę pokarmu, jak on tak długo spał i mam zapasy w lodówce :) Aż mi się buteleczki skończyły hihi

Mondar - kurcze to faktycznie nie za ciekawie u Was to wygląda... my od razu do szpitala trafiliśmy i po leczeniu antybiotykiem 10 dni mały cały czas brał niewielką porcę antybiotyku, do badania CUM, żeby sprawdzić, czy nie ma wady nerek i refluksu. Na szczęście nie ma. W połowie antybiotykoterapii miał ponownie robiony posiew i bakterii już nie było, ale kazali mimo to podawać leki do końca, bo musi być 10 dni. Teraz czasem zdarza się, że w kupce jest śluz, ale położna mi mówiła, że to od tego, że dziecko jest karmione piersią i ten śluz jest naturalny. kurcze teraz już sama nie wiem... Wczoraj lekarz go badał i stwierdził, że zdrowy, ale może kontrolnie zrobić małemu posiew moczu...

Dziewczyny ja też mam gazety z fotkami dzieci, Wyborczą i Dziennik jakby któraś chciała, to znajdę i wytnę dzieciątko.
Franek urodził się 25.11 a w Dzienniku Bałtyckim był dopiero w wydaniu z 21-22 XII Są tam dzieci urodzone w dniach 19.11 - 04.12.2013
W Gazecie Wyborczej był 20 XII - dzieci są od 17.11 do 27.11.
Jakby któraś z Was chciała to napiszcie na priva, będzie mi łatwiej odebrać wiadomość.

My do pupy używamy płatków kosmetycznych takich kwadratowych. Niekoniecznie baby ono, czasem bella, czy Clinic, zależy, które są w promocji. Mój pediatra mówił, że jak dziecko nie ma uczulenia na mokre chusteczki to spokojnie można używać, ale ja już sie do tych płatków przyzwyczaiłam :)

Franek też się rzucał przy piersi, ale to trwało kilka dni tylko i samo przeszło. Pewnie to był ten skok rozojowy bo strasznie marudny wtedy był i taki nieswój, jak nie on, ale po kilku dniach przeszło.

Jak ktoraś z Was ma te książkę pana Karpa to ja też jestem chętna :)
Ogólnie duuużo czytałam książek o dzieciach, bo dużo jest fajnych :) sporo dostałam na święta, szkoda, że akurat te, które już wcześniej przeczytałam, no ale nic stoją na półce. Słyszałam właśnie, że ta autorstwa Karpa jest fajna i warto przeczytać.

Dziewczyny, czy któraś z Was ma nawilżacz powietrza? Możecie jakiś polecić? Warto? Zastanawiamy się czy kupić, bo kaloryfer u małego włączony prawie non stop, niby wiszą na nim krokodylki z wodą,ale mam wrażenie, że powietrze i tak jest trochę suche.

U nas kolejny weekend gości i imprez rodzinnych, czas przy maluszku strasznie szybko leci, szczególnie jak dochodzą wyjazdy.
Dziś siedzimy w domu, niby ładne słońce, ale w tę temperaturę to się nigdzie nie wybieramy na spacery.
Miłego dnia dla Wszystkich.

wlasnie bylam po malego( chodzi do punktu przedszkolnego 2x po 3 h) i w samochodzie pokazalo -13.5 ;p

hmm... -8 u mnie na termometrze w tej chwili. Może się skuszę chociaż do sklepu, bo nie mam co na obiad zrobić :P

"Zrezygnujcie ze spaceru dopiero wtedy, gdy temperatura spadnie poniżej -10°C albo dzień jest bardzo wietrzny. Przy silnym wietrze już przy -5°C lepiej zostać w domu. W wietrzne i wilgotne dni niską temperaturę odczuwa się znacznie silniej niż w mroźne i suche. "

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79399,3887858.html

Inne tematy z forum

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??